Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
Merhaba, bir müvekkil bir kurumdan bir şey talep etmiş. Kurum talebi A gerekçesi ile reddetmiş. Ret tarihi 08.08.2006
Müvekkil Sulh Hukuk Mahkemesine bir tespit yaptırarak A gerekçesinde belirtilen olgunun yada durumun yada A maddi vakıasının doğru olmadığını tespit ettirmiş. Tespit tarihi 15.10.2006
Tespit işlemi yapan kuruma 20.11.2006 da tebliğ edilmiş.
Müvekkil işlemi yapan kuruma 10.07.2007 tarihinde dilekçe ile başvurup "Daha önce size yaptığım telebi A gerekçesi ile yada A nedeni ile reddetmiştiniz. Öne sürdüğünün bu A nedeninin yani A maddi vakıasının doğru olmadığını Sulh Hukuk Mahkemesi tespit etti bu nedenle talebimin kabul edilmesini dilerim." yazmış.
Kurum C sayılı işlemle "Talebinizi B gerekçesi ile reddediyoruz" demiş. Yani bu sefer başka bir gerekçe ile aynı talebi reddetmiş.
C sayılı işlemin iptali için süresinde dava açtık.
Davalı Kurum Cevap dilekçesinde C sayılı işlem yeni bir işlem değildir. 00.08.2006 tarihli red cevabımızın aynı işlemidir. İptal davası açma süresi geçmişitir diyor.
Biz ise kurumun ilk red nedeni ile 2. red nedeninin farklı olduğunu bu nedenle iptali istenen işlemin eski işlemin aynısı olmadığını savunuyoruz. Ayrıca idare bir talebi reddederse ve bu ret nedeninin doğru olmadığı kesin bir delille ispatlanmıssa tekrar kuruma başvurulabilinir. Çünkü kurumun ret nedeninin doğru olmadığı kesin olarak ispatlanınca kurumun kararını değiştirme ihtimali vardır. Ayrıca kurumun red nedeni doğru değilse ve bu ispatlanmıssa bu red işleminin iptalinin sadece idare mahkemesinde olabileceğinin kabulu idare mahkemelerini inanılmaz bir dava yüküne sokar. Kişi bir talebi reddedilince bu red nedeninin doğru olmadığını da mahkeme tespiti ile ispatlamıssa 2. kez idareye başvurabilir ve aynı talebi farklı bir gerekçe ile reddedilirse bu kez red işleminin iptali için dava açabilir diyoruz.
Re: Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
2ci ret kararı Kanımca yeni bir usuli işlemdir. Eğer yeni bir işlem değilse, neden yeni bir ret kararı verilmiş?Üstelik biliyorsunuz ki dava açma süresi RET kararından sonra başlıyor.
Re: Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
Kantaroncu rumuzlu üyeden alıntı
Benzer bir dava AYİM'de görülmüş, mahkeme Kurum'u haksız bulmuştur...
Kantaroncu bu benzer davanın AYİM deki esas nosunu verbilirmisin? Galiba AHİM demek istedin. O kararı buraya kopyalasan daha iyi olur aslında, buraya kopyalayıp yayınlaman mümkünmü?
Re: Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
arkadaşlar dava işleme karşı açılır sebebine karşı değil dolayısıyla işleme karşı verilen ilk red cebabından sonra süre işlemeye başlar. daha sonraki başvuru dava süresini geri getirmez
Re: Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
Av.Zekayi Ünal rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar dava işleme karşı açılır sebebine karşı değil dolayısıyla işleme karşı verilen ilk red cebabından sonra süre işlemeye başlar. daha sonraki başvuru dava süresini geri getirmez
aynen katılıyorum. fakat şu önemlidir. yeni verilen cevap yeni bir işlem mi? öyleyse dava süresindedir...
Re: Idarenin Işleminin Neden Yönünden Yanliş Olduğunun Ispatlanip Tekrar Idareye Başvurulmasi
Eski dosyaları alt üst ettim ama malesef bulamadım...
Olay şöyleydi:
1992 yılında, Emekli Sandığına başvuran Ayşe... isimli yaşlı kadın, babasının Çanakkale savaşlarında şehir düştüğünü, bu nedenle kendisine şehit yetim aylığı bağlanmasını istemiştir.
Başvuru üzerine, Emekli sandığı, MSB Arşiv Müdürlüğü'ne ve Nüfus Müdürlüğü'ne yazı yazarak, adı geçen kişinin şehit olup olmadığı konusunda görüş sormuştur.
Bunlardan MSB Arşiv Müdürlüğü, adı geçen şahsın askerlik kaydının bulunmadığını, 1950'li yıllarda çıkan bir yangın nedeniyle ilgilinin Askerlik Şubesi'ndeki evrakların da yanmış olduğunu, bu nedenle ilgili hakkında herhangi bir kayıt bulunamadığını bildirmiştir.
Nüfus Müdürlüğü de, o tarihlerde tutulmakta olan ÖLÜM VUKUAT DEFTERİ'ndeki kayda göre, adı geçenin 1916 yılında "Eceli mevudiyle" (Vadesi gelen ölüm ile)öldüğünün yazılı olduğunu bildirmiştir.
Bu cevaplara istinaden, Emekli sandığı, 1994 yılında, yaşlı kadın Ayşe'nin babasının şehitliği ispatlanamadığı için, aylık bağlanma talebini reddetmiştir.
Yaşlı kadın Ayşe, lehinde herhangi bir kanıt olmaması nedeniyle, kazanamayacağı bir dava için, gereksiz yere masraf etmek istememiş, dava açmamıştır.
Aradan 3 yıl geçtikten sonra, 1997 yılında bir tarih araştırmacısına konu anlatılmış; ve onun Nüfus Müdürlüğü'ndeki Ölüm Vukuat Defteri'nde yaptığı inceleme sonucunda, adı geçen kişinin İstanbul Taşkışla Askeri Hastanesi'nde vefat ettiğinin yazılı olduğu ortaya çıkmış; Nüfus Müdürü de, söz konusu kelimeyi okuyamadığı için, ölüm yerini yazmadığını söylemiştir.
Tarihçi, MSB Arşiv Müdürlüğü'ndeki Taşkışla Askeri Hastanesi'nin kayıtlarını incelediğinde, adı geçenin hastanedeki ölüm kayıtlarına ulaşmıştır.
Bu gelişmelerden sonra, 1997 yılında, yaşlı kadın Ayşe, elde ettiği belgelerle birlikte yeniden Emekli sandığı'na başvurmuş ve maaş bağlanmasını istemiştir.
Emekli Sandığı, sunulan belgeleri MSB Arşiv Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğ'nden doğrulatmış; ancak, 1994 yılındaki ret yazısını ilgi göstererek talebi yine reddetmiştir.
Yaşlı kadın Ayşe, 1998 yılı başında, söz konusu ret işleminin iptali için AYİM'de dava açmış ve davalı idare zaman aşımı iddiasını ileri sürmüştür.
Ancak, Mahkeme, zaman aşımı iddiasını haklı bulmamış ve söz konusu işlemi iptal ederek yaşlı kadın Ayşe'ye yetim maaşı bağlanmasına karar vermiştir.
1999 yılında maaşa kavuşan yaşlı kadın Ayşe, 2000 yılında vefat etmiştir.
Konu Kantaroncu tarafından (06-05-2008 Saat 20:52:13 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku