Koruma kuruluna bitişik parsellerdeki tescilli bina ve arsanın tevhidi talebi
Merhaba sayın meslektaşlarım,
Bir müvekkilimin 3.sınıf tarihi eser binası ve bitişik parselinde boş arsası
bulunmaktadır.Kendisi bu iki parseli tevhid edip tek parselasyon
üzerinden bir inşaat yapmak istiyor ancak Koruma Kurulu kararlarında
hiç bu şekilde bir uygulamaya rastlamadım.Zaten bu tür kararları
yasa gereğince belediyeler değil Koruma Kurulları veriyor.
Ayrıca Koruma Kurulu mevzuatında ve özellikle İlke Kararlarında bunun
aksinde bir hüküm olmamasına rağmen Kuruldan bu kararı çıkartamıyoruz.
Eğer bu husus ile ilgili bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Re: Koruma kuruluna bitişik parsellerdeki tescilli bina ve arsanın tevhidi talebi
Biraz geniş anlatacağım:
Yıllar önce yan yana iki parsel alırım.Parselasyon yapılırken;ilgili kişi, yakınında SİT bölgesi olduğundan,parselasyon yapılacak yerin SİT alanı olup olmadığı sorarak işlemi yapar.Yani sit yoktur.O adada altı adet arsa hariç binalar dikilir.Paresalasyonun yapıldığı tarihten 15-16 yıl sonra kurul sit alanını genişletir.Arsalarımın yarıları sit alanı içine girer.Kurula tevhit ve inşaat izni için müracaat ederim.Derler ki;Arsalarda kurulun görevlendirdikleri nezaretinde kazı yapılacak,neticede tarihi eser bulunmazsa inşaat izni verilecektir,izinden sonra tevhit işi,arsaların bulunduğu belediyenin izniyle olur.Bildiğiniz gibi 1.ve 2. sit bölgelerinde inşaat mümkün değil.
Daha sonra kurula derim ki,ne gün gelecekseniz bildirin de,işçileri ayarlayayım.
Kurul bu sefer,sit bölgesindeki 3.derece alanlardaki binalarla ilgili olarak,belediyenin bir koruma projesi yapmak zorunda olduğunu,bu projenin kurulca onaylanmasından sonra,eğer arsalarınız bu proje kapsamı dışında kalırsa,arsaların hürriyetine kavuşacağını bildirir cevap verdi.
Belediyenin hazırladığı projeyi,kurula gönderilmeden önce gördüm.Arsalarla ilgisi yok.Yani onaylanmasını bekliyorum.
Buradan size geliyorum.3.derece de olsa sit kapsamındaki binayı,yıkıp inşaat yapmayı bırakınız,izinsiz kiremitini aktaramazsınız.Yanındaki arsayı birleştirip birleştirmemeniz hiçbir şeyi değiştirmez.Kurul o arsaya,bana dedikleri ,kazı yapılır eser çıkmazsa, şartıyla izin verebilirler.Eski bina da olduğu gibi kalır.Eski binayı da ancak proje hazırlatıp,projeye uygun olarak,kurul onayıyla ancak restore ettirebilirsiniz.Bence vaziyet budur.
İyi günler..
Re: Koruma kuruluna bitişik parsellerdeki tescilli bina ve arsanın tevhidi talebi
Sayın Sakar
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Tabi sizin olayınız arkeolojik sit alanı olduğundan dolayı daha
sıkı hükümlere tabi.
Bizim başvurumuz ise kentsel sit alanı içerisindeki bir 3.sınıf tescilli
bina.Genellikle kurullar bu tarz başvurularda bitişik parseller için ayrı ayrı
proje istiyorlar.
Yani uygulamada içeriden birleştirmeye engel bir durum yok.Bizim sıkıntımız
ise tek bir projede restorasyonu ve inşaatı yapabilmek.Bundan dolayı
tevhid istiyoruz yoksa restorasyon konusunda ve yan parseldeki boş arsaya
inşaat konusunda bir sıkıntımız mevcut değil.
Bundan yola çıkarak tevhidi neden yapamayacağımızın hiç bir hukuki
dayanağı olmadığı kanaatindeyim ama tabi emin olamıyorum.
Dolayısıyla bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını
rica ediyorum.
Kardeş,yatmak üzereyken cevabınızı okudum.Tarihi SİT alanıyla sizinki farklı,haklısınız...2863 nolu kanuna ve buna dayanarak çıkarılmış yönetmeliklere bakınız.Şu an benim bakacak durumum yok.Uyudum,uyuyorum...Yine de çözüm bulamıyorsanız,demokrasilerde çözüm bitmez..Sizin o taraflarda hiç tinerci filan olmaz mı?
İyi geceler...(!)
Şaka bir tarafa,ilgili kanunun 18.maddesinin son fıkrası:"Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parselleri,taşınmaz kültür varlıklarının maliyetine tesir edecek şekil ve surette ayrılamaz ve birleştirilemez"
Sizin bu konuda başınızı ağrıtacak olan,kurulun yukarıdaki ifadede geçen "Maliyetine" kelimesinden ne anladığı/anlayacağıdır.
İyi günler...
Sayın Sakar
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Sizin de belirttiğiniz gibi 18.madde bu yetkiyi çokgeniş bir
biçimde kurullara bırakmış.Zaten bizim derdimiz de bunu kurulun
keyfine kalmadan nasıl hukuki bir zemine oturtacağımız konusunda.
Dediğiniz gibi burası Türkiye ve maalesef idari kurumlara verilen bu
geniş yetkiler çoğu zaman şahsi çıkarlar elde etmek için suistimal
ediliyor.
Bende buna mahal vermemek amacıyla bir hukuki çıkış yolu arıyorum.
Ama galiba böyle gelmiş,böyle gidecek maalesef.
Ahmet Bey,
Kültür Bakanlığı sitesine girer ve oradan "Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Mevzuatı"nı tıklarsanız,orada sanırım işinize yarayacak ve "Maliyet" ne anlama gelmeli hakkında fikir verebileceğini sandığım,
"Tasarrufu kısıtlanan Bina,Arsa, ve Arazi Hk.Yönetmelik"
"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Bölge Kurulları çalışmaları ile Koruma Yüksek Kuruluna yapılacak itirazlara dair Yönetmelik" gibi sizin şahsen konunuzla ilgili incelemeniz gereken yönetmelikler var.(Hoş,benim de şimdi haberim oldu..)
İyi günler..
,
tarihi eser iki e v tevhidi,
tescilli arsa nedir,
tescilli yapi bitisik parsel,
b.a.k. bina,
tarihi eser arsa ne demek ,
http:www.hukuki.netshowthread.php36062-Koruma-kuruluna-bitisik-parsellerdeki-tescilli-bina-ve-arsanin-tevhidi-talebi,
bak bina ve arsasi,
tevhiden tescil ne demek,
b a k bina ne demek,
Tevhidli arsa anlaşmazlık,
arsa tevhidi,
arsa tevhidi forum,
tescilli bina olma özellikleri,
neden tescil bina,
yok olmuş tescilli bina
Merhabalar. İkamet ettiğim binanın yanına bitişik nizamda yeni bir bina yapıldı. Onca gürültü ve çeşitli bir çok problem yaşadım bu konuyla ilgili ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku