Öncelikle hukuki anlamda çok bilgim yok ama doğru başlık altına konu açtığımı düşünüyorum. Forumlarda arattım ama tam istediğimi bulamadım. Aşağıdaki konu ile ilgili olarak yardımlarınızı rica ediyorum;
Kardesim özel bir bankada çalışıyordu. Kendi işleyişlerinde müşterileri önceden boş makbuzlara imza atıyorlarmış. Daha sonra da telefonla arayıp benim paramı havale yap ,işte hisse senedi al dediklerinde bu boş imzalı makbuzları kullanarak müşteri bankaya gelmeden işlem yapabiliyorlarmış.
Kardeşim bu makbuzları kullanarak 75.000.-YTL tutarında parayı kendi zimmetine almış. Tabii ki müfettişlerin incelemelerinde bu durum ortaya çıkıyor. Ailem tüm parayı ve zararı karşıladı. Bankaya tüm tutar iade edildi. Banka da paranın iadesi halinde savcılığa başvurmayacağını söylüyordu. Hatta müfettişin bankaya verdiği raporunda da savcılığa başvurulmaması istenmiş.
Ancak banka para iade edildikten ve müfettiş raporu sonlandıktan sonra kardeşimi savcılığa verdi. Savcılık kötü niyetli olma nedeni ile yanılmıyorsam mahkemeye sevketti. Nöbetçi mahkeme tarafındanda tutuklu olarak yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.
Benim takıldığım konular bankanın paranın tamamını almış olmasına rağmen neden hala savcılığa verdiği. Bir de bu durumu kardeşimin siciline işletmeden kapatmamız mümkün olabilir mi? Bizim için asıl önemli olan bu. En azından banka tarafından şikayet geri çekilirse dava takipsizlik ile sonlanır mı? Banka davayı geri çekerse ilk mahkemede mi kardeşim özgür kalır mı?
Çok stress dolu günler geçirdiğim için eğer bir yanlışım olduysa yazımda özür dilerim.
şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.
Öncelikle hukuki anlamda çok bilgim yok ama doğru başlık altına konu açtığımı düşünüyorum. Forumlarda arattım ama tam istediğimi bulamadım. Aşağıdaki konu ile ilgili olarak yardımlarınızı rica ediyorum;
Kardesim özel bir bankada çalışıyordu. Kendi işleyişlerinde müşterileri önceden boş makbuzlara imza atıyorlarmış. Daha sonra da telefonla arayıp benim paramı havale yap ,işte hisse senedi al dediklerinde bu boş imzalı makbuzları kullanarak müşteri bankaya gelmeden işlem yapabiliyorlarmış.
Kardeşim bu makbuzları kullanarak 75.000.-YTL tutarında parayı kendi zimmetine almış. Tabii ki müfettişlerin incelemelerinde bu durum ortaya çıkıyor. Ailem tüm parayı ve zararı karşıladı. Bankaya tüm tutar iade edildi. Banka da paranın iadesi halinde savcılığa başvurmayacağını söylüyordu. Hatta müfettişin bankaya verdiği raporunda da savcılığa başvurulmaması istenmiş.
Ancak banka para iade edildikten ve müfettiş raporu sonlandıktan sonra kardeşimi savcılığa verdi. Savcılık kötü niyetli olma nedeni ile yanılmıyorsam mahkemeye sevketti. Nöbetçi mahkeme tarafındanda tutuklu olarak yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.
Benim takıldığım konular bankanın paranın tamamını almış olmasına rağmen neden hala savcılığa verdiği. Bir de bu durumu kardeşimin siciline işletmeden kapatmamız mümkün olabilir mi? Bizim için asıl önemli olan bu. En azından banka tarafından şikayet geri çekilirse dava takipsizlik ile sonlanır mı? Banka davayı geri çekerse ilk mahkemede mi kardeşim özgür kalır mı?
Çok stress dolu günler geçirdiğim için eğer bir yanlışım olduysa yazımda özür dilerim.
şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.
Önce gecmiş olsun,
TCK.m.247-1 Görevi nedeniyle zilliyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisine veya başkasının zimmetine geciren kamu görzlisi,beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2-Sucun,zimmetin acığa cıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde,verilecek ceza yarı oranda arttırılır.
ETKİN PİŞMANLIK
TCK.m.248 Soruşturma başlamadan önce,zimmete gecirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde,verilecek cezanın üçte ikisi indirilir.
248-2 Kovuşturma başlamadan önce,gönüllü olarak,zimmete gecirilen malın aynen iade edilmesi halinde,verilecek cezanın yarısı indirilir.Etkin pişmanlığın hükmünden önce gercekleşmesi halinde.verilecek cezanın ücte biri indirilir.
249-Zimmet sucunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle verilecek ceza üçte birden yarıya indirilir.
BU MADDEDE BANKA MÜDÜRÜNÜ KAPSIYOR.
TCK.251-2. Denetim görevini ihmal ederek,zimmet sucunun işlenmesine imkan sağlıyan kamu görevlisi,üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(Anlatımlarınıza göre olayı Müfettiş ortaya cıkarıyor,Banka müdürü değil)
Şimdi burda bankadan ziyade,Müşterinin beyanıda aranacak,Paranın kardeşinizin zimmetinde kaldığı sürece uğradığı zarar varmı yokmu tespiti.
Tabiki kovuşturma tam başlamadan önce zararın tamamen kapatılması.Cezada büyük bir indirimdir,Ayrıca etkin pişmanlıkhükmü uygulanmadan ödenmesi cezayı baya azaltacak bir durum.
Orada sucun oluşmasını ve suca zemin hazırlayıcı bir uygulamada var tabiki,makpuzların önceden imzalanarak bu şekil bir usülsüzlük yapılmasında idarecilerinde sorumluluğu büyük.
Tabiki yargılanma aşamasında neler olur tahkikatın seyri nasıl gelişir,Onu şimdiden kestirmek mümkün değil,ama cezada olsa büyük bir cezayla karşılaşmıyacahı kanatindeyim.
Berat etmediği sürece siciline işlenecektir,Davacı olunmasada kamu davasıdır,geri cekme veya davanın düşmesi gibi bişi sözkonusu olamaz.
Bir tanıdığım,zimmetle ilgi soruşturma açılmadan borcun tamamını kapatması,mahkemedeki iyi hali sebebiyle yeni TCKya göre;16 ay 10 gün hapis ve bunun yarısı kadar daha yani toplam 24 ay 15 gün süreyle TCK 53/1 deki hakları kullanmaktan mahrumiyet cezası aldı.Hakkında kamu davası açılacağı için, şikayetten vazgeçme; davayı kapatmaz.İnfaz uygulamaları sebebiyle,bildiğiniz gibi verilen hapsin tamamı yatılmıyor.
Kardeşiniz,hayatını karartacak bir iş yaptığının da farkında olmalı...
acil bir cevap rica edebilir miyim?
en azından banka davayı geri çekerse durum ne olur? kamu davasımıdır? onu öğrenebilir miyim?
Şimdi banka müfettişinin olayı örtbas etmesi mümkün değildir,Cünkü böyle bir hareketiile.TCK.m.251-1 maddenin acıklamasına göre suca kasten göz yummuş sayılır ve sucun müşterek ,Faili sayılır.
Bankanın zaten calışmış olduğu müşterisinin işi görülsün diye,Cok yanlış gayri resmi bir uygulama ile suca zemin hazırlamış oluyor,buda sucun işlenmesine tahrik unsurudur.
[QUOTE=sakar;171136]Bir tanıdığım,zimmetle ilgi soruşturma açılmadan borcun tamamını kapatması,mahkemedeki iyi hali sebebiyle yeni TCKya göre;16 ay 10 gün hapis ve bunun yarısı kadar daha yani toplam 24 ay 15 gün süreyle TCK 53/1 deki hakları kullanmaktan mahrumiyet cezası aldı.Hakkında kamu davası açılacağı için, şikayetten vazgeçme; davayı kapatmaz.İnfaz uygulamaları sebebiyle,bildiğiniz gibi verilen hapsin tamamı yatılmıyor.
Kardeşiniz,hayatını karartacak bir iş yaptığının da farkında olmalı...[/QUOTE
Sayın sakar,
Zaten etkin pişmanlık hükmü uygulanmadan önce zararın kapatılması üç te bire indiriyor,sizin belirtiğiniz cezanın daha altında bir ceza olacak burda.
Kusura bakmayın, Acil bir işimin cıkması ile sorunuza yarım cevap vere bildim.Tabi olayın müdderacatına tam vakıf değiliz yanlız.Bu anlattığınız olay benim kanaatim ve görüşüme göre ZİMMET değilde,
TCK.m.155-1 ile 2 madde kapsamındaki GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA
SUCUNU OLUŞTURUYOR GİBİ. Cünkü burada,Hernekadar bankanın Usülsüz bir uygulaması olsada, Hesap sahibinin burada kardeşine bankada bulunan hesabındaki paranın sevk ve iadaresini,Boş makpuzlara imza atarak verdiği görülüyor,Ayrıca hesap sahibi bankada kardeşinize telefon etmek sureti ile paranın sevk ve idaresi hususta talimat vere bildiği,kareşinizin bu talimat uzarine bu hesaptan,Tahvil veya hesaptan bir başka yerlere para gönderme gibi işlemleri yapa bildiği,Yani para bir yerde kullanılmak üzere kardeşinize paranın zilliyeti devrediliş oluyor,
Kardeşinizde kendisinin yarar sahlamak kastıyle hareket ederek paraüzerinde tasarrufta bulunuyor," bu hareketide.Meslek icabı hizmet ilişkisinden kaynaklandığından suc oluşuyor. Ayrıca bu para üzerindeki bulunduğu gecici tasarrufu inkar etmiyerek derhal iade ediyor.
Bu nedenle sizi yanlış bilgilendirmek istemem ama bu maddeden yargılanacahı düşüncesi va kanaatindeyim.
Arkadaşlar,
4389 sayılı Bankalar Kanununun 22/3.maddesindeki "zimmet suçunu işleyenler hakkında 6 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası ve zararın tazmini" hükmünü atlamayalım...
İyi geceler...(Bu saatte;bu denir..)
Arkadaşlar,
4389 sayılı Bankalar Kanununun 22/3.maddesindeki "zimmet suçunu işleyenler hakkında 6 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası ve zararın tazmini" hükmünü atlamayalım...
İyi geceler...(Bu saatte;bu denir..)
Sayın Sakar,
Suçta,Suçun oluş şekli itibari ile suçun vasfı ve bu husustaki madde tayini değişebilir.
78 yıldır uygulanan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlükten kaldırılıp, yerine 5237 sayılı Kanununun yürürlüğe girmesi ile...
Yazan: Hukuk Kitapçısı Forum: Hukuk Kitapları Tanıtımı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Borcumdan dolayi kardesimin evine...
05-09-2025, 04:34:26 in Borçlar Hukuku