Bir limited şirket bilinçli bir şekilde dışarıdan naylon fatura girişi yapmaktadır.
Hammaddeye dayalı bu naylon fatura girdileri ile büyük KDV kazancı elde etmektedir. Şimdi merak ettiğim şey şu; bu limited şirket ortakları suç meydana çıktığı andan itibaren sorumluluk sınırlarını ve ceza hesaplamasını öğrenmek istiyorum. Yani diyelim ki 1 trilyonluk bir naylon faturanın ne kadar para cezası olabilir ve hapisliği var mıdır?
a) Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
1) Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,
2) Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizliyenler (Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve ibraz edilmemesi gizleme demektir.) veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar (Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir.),
Hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezası hükmolunur.
Hükmolunan hapis cezasının para cezasına çevrilmesinde, hapis cezasının her bir günü için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için (...)(***) yürürlükte bulunan asgari ücretin bir aylık bürüt tutarının yarısı esas alınır ve hükmolıunan bu para cezası ertelenmez.
b) Vergi Kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;
1) Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerine yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgelleri kullananlar ( sahte belge, gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.),
2) Belgeleri Maliye Bakanlığı ile anlaşması olmadığı halde basanlar ile sahte olarak basanlar veya bu belgeleri kullananlar,
Hakkında on sekiz aydan üç yıla kadar ağır hapis cezası hükmolunur.
371’inci maddedeki pişmanlık şartlarına uygun olarak durumu ilgili makamlara bildirenler hakkında bu madde hükmü uygulanamaz.
Kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında bu maddede yazılı cezaların uygulanması 344’üncü maddede yazılı vergi ziyaı cezasının ayrıca uygulanmasına engel teşkil etmez.
Madde 333 - Tüzel kişilerin idare ve tasfiyesinde Vergi Kanununa aykırı hareketlerden tevellüt edecek vergi cezaları tüzel kişiler adına kesilir.
Tüzel kişilerin kanuni temsilcilerinin vergi sorumluluğu hakkındaki bu kanunun 10 uncu Maddesi hükmü vergi cezaları hakkında da uygulanır.
(Değişik fıkra: 22/07/1998 - 4369/81 md.) (*) Bu Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerin işlenmesi halinde bu fiiller için 359, 360 ıncı Maddelerde öngörülen cezalar bu fiilleri işleyenler hakkında hükmolunur.
Madde 10 - Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatlar gibi tüzel kişiliği olmıyan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.
(Değişik fıkra: 03/12/1988 - 3505/2 md.)Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacaklar, kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır. Bu hüküm Türkiye'de bulunmayan mükelleflerin Türkiye'deki temsilcileri hakkında da uygulanır.
Temsilciler veya teşekkülü idare edenler bu suretle ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler.
Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını da kaldırmaz.
Sayın Bayındır,
Hapis cezasını ve paraya çevrilmesini anladım fakat,
344. maddedeki vergi ziyai ceza hesaplamasını merak ediyorum.Bu şirket son iki yılda hep aynı firmadan olmak üzere 1 trilyonun üzerinde naylon fatura girişi yapmış bu da 150 milyardan fazla KDV demek.
3505/2 de kastedilen doğacak vergi ya da para cezası şirketin ortakları yada imza yetkilisi tarafından eğer şirket varlıkları yetmezse şirket dışı varlıklarından mı alınır demek? Bu şirkette en büyük hissedar (%95) aynı zamanda tek imza yetkilisi ve şirket müdürü gözüküyor.
Madde 10 - Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatlar gibi tüzel kişiliği olmıyan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde <span id='hl' style='background-color: #FFFF00'> bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.</span id='hl'>
(Değişik fıkra: 03/12/1988 - 3505/2 md.)Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacaklar,
<span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır. Bu hüküm Türkiye'de bulunmayan mükelleflerin Türkiye'deki temsilcileri hakkında da uygulanır. </span id='hl'> Temsilciler veya teşekkülü idare edenler bu suretle ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler.
Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını da kaldırmaz.
KANUNİ TEMSİLCİLERİN SORUMLULUĞU
MÜKERRER MADDE 35 - (Ek: 4108 - 25.5.1995) Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanunî temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şâhsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
Bu Madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye'deki mümessilleri hakkında da uygulanır.
Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanunî temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.
Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu Madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.
Sorunuza gelince ;
Alıntı:3505/2 de kastedilen doğacak vergi ya da para cezası şirketin ortakları yada imza yetkilisi tarafından eğer şirket varlıkları yetmezse şirket dışı varlıklarından mı alınır demek? Bu şirkette en büyük hissedar (%95) aynı zamanda tek imza yetkilisi ve şirket müdürü gözüküyor.
ilgili mevzuata göre altını önemli çizdiğimiz gibi keza daha önceki sorularınıza da verdiğimiz cevaplarda da belirttiğimiz gibi sermaye şirketlerinin borçlarından dolayı ortakların sorumluluğu sınırlandırılmıştır. Bu sınır koymayı taahhüt ettiği sermaye tutarıdır. Sermaye koyma borcunu yerine getirdi ise sermaye şirketlerinin borçlarından dolayı ortaklara rucu edilemez.
Vergi yasaları yukarıda altını çizdiğimiz gibi vergi ve ssk borçları için vergi mükellefi olan sermaye şirketlerinden vergi ve ssk alacaklarını alamazlar ise şirket ortaklarını değil ama kanuni temsilcileri sorumlu tutan bir düzenleme getirmiştir.
Buna göre siz şirketin temsilcisi iseniz sorumlu müdür veya yönetim kurulu uyesi iseniz şirketin vergi borçlarından doğal olarak vergi kaçagından da sorumlu olursunuz. Yasa koyucu vergi konusunda gerekeni yapmayan şirketi ve onun yöneticisini sorumlu tutmak istemiştir. Siz de bu şirkette yönetim kurulu üyesi veya sorumlu müdür iseniz. Söz konusu amme alacağından sorumlusunuzdur. Yasa şirket ortaklarından bahsetmemektedir. Kanuni temsilcilerden bahsetmektedir. Ceza konusu ise vergi cezasını doğuran olayı gerçekleştiren temsilciler şirketle beraber sorumlu olmalılar diye düşünüyorum
Şu anda araştırılma süreci ilgili makamlarca devam eden vergi kaçağı ihbarım bulunmakta. Kısa ve net olarak örneğin 20.000.000 YTL'lik yani 20 trilyonluk kesilmiş naylon faturanın ihbar eden kişiye ödenecek ihbar ikramiyesi tutarı nedir? Araştırmalarım kaçırılan verginin çarpı 3 katı üzerinden %10'u şeklinde. Bunun da 3/1'i hemen kalan 3/2'si de cezanın devlet tarafından tahsil edilmesinden sonra.
Ayrıca Yargıtay bazı durumlarda kanun maddesinde belirtildiği şekilde 3/1'lik kısmı ödemeyip de ihbar ikramiyesinin tamamını tahsilattan sonra yapabiliyormuş.
Konu ile ilgili bilgilerinizi rica edebilri miyim lütfen?
Merhaba , Sayın Avukatlar ve bilgi sahipleri , sizlerden ricam bana bu konuda bilgi vermeniz.Benim kardeşim kısa süre çalıştığı bir şirketin naylon fatura kestiğini öğrendikten sonra işten ayrıldı ve eline topladığı bilgilerle bir dosya Maliye Bakanlığına,bir dosyada bulunduğu ilin vergi denetmenleri başkanlığına ihbarda bulundu.Bu ihbardan ihbar ikramiyesi talep etti.Çalıştığı süredede şirketin hiçbir firmaya mal vermediğini ve devamlı yüzde 6 larda vs. fatura kestiğine şahit olmuş.Hatta birkeresinde kardeşime müşteri bulduğunda kendisinede pay vereceği gafletinde bulunmuş.Akabinde 6 ay sonra yetkili şef denetmen beni ve kardeşimi yanına çağırarak bilgi verdi.Araştırma sonuçlarında bu malum şirketin şimdilik 26 milyon ytl naylon fatura kestikleri ortaya çıktı.Benim sizlerden öğrenmek istediğim,vergi kanununda incelidiğim kadarıyla,kesilen naylon faturanın 3 katı fazla ceza üzerine eklenerek bunun yüzde 10 unun 3 te 1 i peşin,diğer 3 te 2 side tahsil edildiğinde verilecek deniliyor.Ama vergi denetmeni fazla bir para almazsınız diyor ve Danıştay bunu yüzde ikisini veriyor ve bunuda tahsil edince verir diyor.Evet saygı değer hukukçular vergi yasasında başka yazıp danıştayda da bu değişiyorsa neden insanları kandırıyorlar anlamadım.Biz neye inanacağız.Sizce kardeşim ne kadar ikramiye alır.Yardım ve bilgilendirmenizden dolayı şimdiden Teşekkür eder , çalışmalarınızda başarılar dilerim.
naylon fatura kaçakçılık suçunu içerir ve kullanım şekline göre üç yıla kadar hapis cezası ile yargılanır.(naylon fatura işini bilerek yaptığını farzediyoruz sorunuza göre) ayrıyetten ziyaı uğratılan verginin 3 katı vergi ziyaı cezası kesilir.özel usulsuzluk cezası kesilir şu anki üst sınır 40000 ytl sanırım.tabiki bu olaylara şirket ortakları maruz kalacaklardır.yalnız olaydan haberi olmayan bir ortak varsa o ceza davasının muhattabı olmayacaktır.ayrıca şirket sözleşmesinde bir müdür tayini varsada durum değişir.bu son iki şeyinde olmadığını farzederek açıklama yaptım
pasif durumda bulunan, uzun süredir gayrifaal bir limited şirketin bilgilerini kullanarak fatura düzenleyip bunları satanlarla ilgili ne yapmalı? Bu...
Benim 2.5 yıl çalıştığım bir şirkette ön muhasebe elemanı olarak işe başladım..
Askerden yeni gelmiştim. Muhasebe hakkında hiçbir bilgim yoktu. Bana...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku