Madde 10 - Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatlar gibi tüzel kişiliği olmıyan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde <span id='hl' style='background-color: #FFFF00'> bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.</span id='hl'>
(Değişik fıkra: 03/12/1988 - 3505/2 md.)Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacaklar,
<span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır. Bu hüküm Türkiye'de bulunmayan mükelleflerin Türkiye'deki temsilcileri hakkında da uygulanır. </span id='hl'> Temsilciler veya teşekkülü idare edenler bu suretle ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler.
Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını da kaldırmaz.
KANUNİ TEMSİLCİLERİN SORUMLULUĞU
MÜKERRER MADDE 35 - (Ek: 4108 - 25.5.1995) Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanunî temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şâhsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
Bu Madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye'deki mümessilleri hakkında da uygulanır.
Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanunî temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.
Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu Madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.
Sorunuza gelince ;
Alıntı:
Alıntı:3505/2 de kastedilen doğacak vergi ya da para cezası şirketin ortakları yada imza yetkilisi tarafından eğer şirket varlıkları yetmezse şirket dışı varlıklarından mı alınır demek? Bu şirkette en büyük hissedar (%95) aynı zamanda tek imza yetkilisi ve şirket müdürü gözüküyor.
ilgili mevzuata göre altını önemli çizdiğimiz gibi keza daha önceki sorularınıza da verdiğimiz cevaplarda da belirttiğimiz gibi sermaye şirketlerinin borçlarından dolayı ortakların sorumluluğu sınırlandırılmıştır. Bu sınır koymayı taahhüt ettiği sermaye tutarıdır. Sermaye koyma borcunu yerine getirdi ise sermaye şirketlerinin borçlarından dolayı ortaklara rucu edilemez.
Vergi yasaları yukarıda altını çizdiğimiz gibi vergi ve ssk borçları için vergi mükellefi olan sermaye şirketlerinden vergi ve ssk alacaklarını alamazlar ise şirket ortaklarını değil ama kanuni temsilcileri sorumlu tutan bir düzenleme getirmiştir.
Buna göre siz şirketin temsilcisi iseniz sorumlu müdür veya yönetim kurulu uyesi iseniz şirketin vergi borçlarından doğal olarak vergi kaçagından da sorumlu olursunuz. Yasa koyucu vergi konusunda gerekeni yapmayan şirketi ve onun yöneticisini sorumlu tutmak istemiştir. Siz de bu şirkette yönetim kurulu üyesi veya sorumlu müdür iseniz. Söz konusu amme alacağından sorumlusunuzdur. Yasa şirket ortaklarından bahsetmemektedir. Kanuni temsilcilerden bahsetmektedir. Ceza konusu ise vergi cezasını doğuran olayı gerçekleştiren temsilciler şirketle beraber sorumlu olmalılar diye düşünüyorum
Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır...