Ben Ocak 11'de bir sözleşme imzaladım, şirketin bana bir şey katmadığını gördüğüm için istifa etmek istiyorum ama sözleşme ile ilgili bazı çegincelerim var.
1)Sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak belirlenmiş ama iş kanununa göre deneme süresi 2 ayı geçemez. Bu durumda sözleşmedeki süremi yoksa kanundaki süremi geçerlidir?
2)Deneme süresi hesaplanırken iş günümü sayılır? Kanuna göre yanlış hatırlamıyorsam cumartersi günleri de iş günü olarak sayılıyor. Ben cumartesi günleri işe gitmiyorum(ispatlanabilir) bu durumda ocak 11de başlayan sözleşmem için deneme süresi bitimi hangi güne denk gelir?
3)Sözleşmemde, çalışan ayrılmadan 2 ay önce haber vermek zorundadır şeklinde bir madde var. Deneme süresinde mazeret belirtmeksizin ve ihbar süresiz sözleşme fesh edilebildiğine göre, benim, sözleşmemdeki "2 ay önceden haber vermek zorundadır" maddesini uygulamam gerekirmi?
4)Sözleşmemde, çalışan işten ayrıldıktan sonra 2 yıl yazılım şirketlerinde çalışamaz yazıyor. Bu bir doktora, sağlık sektöründe çalışmayacaksın demek gibi birşey. Bu maddenin geçerliliği varmıdır?
İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim, iyi günler.
Sorunuza cevap, İK md.15'te tüm detaylarıyla mevcuttur.
Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
1)Sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak belirlenmiş ama iş kanununa göre deneme süresi 2 ayı geçemez. Bu durumda sözleşmedeki süremi yoksa kanundaki süremi geçerlidir?
Kanunda belirtilen süre geçerlidir.
uye1111 rumuzlu üyeden alıntı
2)Deneme süresi hesaplanırken iş günümü sayılır? Kanuna göre yanlış hatırlamıyorsam cumartersi günleri de iş günü olarak sayılıyor. Ben cumartesi günleri işe gitmiyorum(ispatlanabilir) bu durumda ocak 11de başlayan sözleşmem için deneme süresi bitimi hangi güne denk gelir?
Takvim günü sayılır.
uye1111 rumuzlu üyeden alıntı
3)Sözleşmemde, çalışan ayrılmadan 2 ay önce haber vermek zorundadır şeklinde bir madde var. Deneme süresinde mazeret belirtmeksizin ve ihbar süresiz sözleşme fesh edilebildiğine göre, benim, sözleşmemdeki "2 ay önceden haber vermek zorundadır" maddesini uygulamam gerekirmi?
Kanunda belirtildiği üzere deneme süresi içinde taraflar ihbar önellerine uymadan sözleşmeyi feshedebilir.
uye1111 rumuzlu üyeden alıntı
4)Sözleşmemde, çalışan işten ayrıldıktan sonra 2 yıl yazılım şirketlerinde çalışamaz yazıyor. Bu bir doktora, sağlık sektöründe çalışmayacaksın demek gibi birşey. Bu maddenin geçerliliği varmıdır?
Bir coğrafi bölge ve makul bir süre ile sınırlandırılmamış bu tür yasaklamaların geçerliliği yoktur.
Deneme süreniz kanunen dolmuş olduğundan ihbar öneline uyarak sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
İhbar öneline uymamanız durumunda işverenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.
İşverenin sağlamış olduğu eğitimler var ise eğitim giderlerinin karşılanmasını talep edebilir.
düzenleme : ikinci mesajınızı görmeden bu cevabı yazdım. cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim Erdoğan bey ve Emrah bey
teşekkür ederim Emrah bey,
yazdığınız mesajdan, "sözleşmedeki maddelerin geçerli olabilmesi için dene süresinin bitmiş olması gerektiği" sonucunu çıkarıyorum. deneme süresinde işten ayrılma durumunda hiçbir madde geçerli olmayacaktır. 3. ve 4. sorularıma cevap aldım.
1. sorum için kafama takılan bir durum var. sizinde dediğiniz gibi deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar çıkarılabilir. peki bir sözleşmenin toplu iş sözleşmesi olabilmesi için kişi sayısı sınırı varmıdır? yani patrronum ve benim aramda imzalanan sözleşme toplu iş sözleşmesi kapsamına girermi? (1 kişi)
2.sorum içinde yorum yapabilirseniz sevinirim.(kanunun 15. maddesi bu konuda bir açıklama yapmamış) gün sayısı iş günü üzerindenmi hesaplanır yoksa haftanın hergünü sayılırmı? eğer iş günü geçerli ise ; iş kanununa göre cumartesi günleri de iş günü olarak geçiyor sanırım. ben cumartesi günleri çalışmıyorum (bunu ispatlayabilirim) yinede cumartesi günlerini saymam gerekirmi?
Konu uye1111 tarafından (12-03-2008 Saat 10:12:36 ) de değiştirilmiştir.
Sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak belirlenmiş ama iş kanununa göre deneme süresi 2 ayı geçemez. Bu durumda sözleşmedeki süremi yoksa kanundaki süremi geçerlidir?
Kanundaki sure gecerlidir.
Deneme süresi hesaplanırken iş günü mü sayılır?
Hayir,normal gunler de bu sureye dahildir.
Sözleşmemde, çalışan ayrılmadan 2 ay önce haber vermek zorundadır şeklinde bir madde var. Deneme süresinde mazeret belirtmeksizin ve ihbar süresiz sözleşme fesh edilebildiğine göre, benim, sözleşmemdeki "2 ay önceden haber vermek zorundadır" maddesini uygulamam gerekir mi?
Deneme suresi icinde herhangi bir bildirimde bulunmadan isinizden ayrilabilirsiniz.
Sözleşmemde, çalışan işten ayrıldıktan sonra 2 yıl yazılım şirketlerinde çalışamaz yazıyor. Bu bir doktora, sağlık sektöründe çalışmayacaksın demek gibi birşey. Bu maddenin geçerliliği var mıdır?
Bu kadar genis kapsamli rekabet yasagi sozlesmesinin gecerliligi yoktur.
Sorunuz bireysel iş hukuku kapsamındadır, patronunuz ve sizin aranızda imzalanan sözleşme toplu iş sözleşmesi değildir.
İkinci sorunuz ve tüm sair sorularınız yukarıda sayın Erdoğan Kırcalı tarafından açıklanmış olup, kendisinin belirttiği gibi gün hesaplanırken haftasonları çıkartılarak hesaplama yapılmaz, normal takvim günleri hesaplanır (2 ay=60 gün gibi).
,
2 ay deneme süresi istifa,
http:www.hukuki.netshowthread.php35390-Deneme-suresinde-istifa,
deneme süresinde istifa dilekçesi,
deneme suresinde isten ayrilma,
deneme suresinde istifa sozlesmesi,
deneme s,
deneme süresi istifa dilekçesi örneği,
deneme suresinde isten cikma,
deneme suresince nasil isten ayrilir ,
Deneme süresi içinde istifa,
deneme suresindeyken istifa,
deneme suresi bitti isten istifa,
deneme sureli iste istifa ,
iki ay debeme suresinde istifa,
deneme suresinde ilk hafta isten ayrilmak,
deneme.suresinde istifa,
deneme suresinde isten ayrilmak,
is deneme suresi istifa,
deneme süresinde istifa nasl olur,
1 aylik deneme suresi sonunda istifa yazmam gerekirmi,
deneme süresi.2ay,
deneme süresi işten ayrılma
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku