Anket Sonuçlarını Göster: Eğitim taahhütnamesinin geçerliliği var mıdır

Oylayanlar
8. Bu ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor.
  • Evet

3 37,50%
  • Hayır

2 25,00%
  • Değişkenlik gösterir.

3 37,50%
  • Siz haklısınız.

1 12,50%
Çok Seçenekli Anket
+ Konuyu Yanıtla
1 den 10´e kadar toplam 10 ileti bulundu.

Konu: Eğitim Taahhütnamesi Hakkında

Eğitim Taahhütnamesi Hakkında Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Eğitim Taahhütnamesi Hakkında

Özel bir bankada işe başladıktan 1 ay sonra Temel Bankacılık adında 19 günlük bir eğitime katıldım. Eğitim sonunda bizlere Eğitim Taahhütnamesi adı altında bir belge imzalattılar. Bu belgede, 2 yıl boyunca bu bankada çalışacağım, istifa ederek ayrılmam, yada performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarılmam veya iş akdimin bankaca feshedilmesi halinde eğitim masraflarından payıma düşen2,000 EUR'luk tutarı ödeyeceğim yazıyordu. Biz buna itiraz etmemize rağmen (çünkü tek taraflı cezai müeyyide içeriyordu) imzalamak durumunda kaldık. Ancak yaptığım araştırmalarda (bankanın hukukçularına sorduğumuzda) bunun göz korkutmak amaçlı yapıldığı ve hukuki bir geçerliliğinin olmadığını söylediler.
    Bankadan son zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmelerin moral ve motivasyon bozukluğu yaratması (şube müdürünün intiharına kadar giden olaylar) ve kariyerimi olumsuz etkileyeceği düşünceleri ile istifa ederek ayrıldım. İstifa ederken haklı bir sebep belirtmedim.
    Banka ayrılırken bana, bu meblağdan çalıştığım sürenin düşülerek 1,800 YTL ödemem gerektiği, bunun bir kısmının maaşımdan tahsil edileceği ve geri kalan 1,117 YTL'yi 10 gün içinde yatırmam gerektiğini aksi takdirde hukuki yollara başvuracaklarını söylediler. Ben de masraf yaptıkları faturaları gönderirlerse ödeyeceğimi söyledim. Ancak göndermediler ve ben de ödemedim
    Bankadan ayrıldım. Maaşımdan herhangi bir kesinti olmadı ve 1 ay sonra bana bir ihtarname gönderdiler. 1,117 YTL'yi 7 gün içinde ödememi istediler. (meblağ düştü. Nedenini sorduğumda maaşınızdan tahsilat yaptık dediler. Aslında yapmadılar)
    Bu durumda ne yapmalıyım? Bu taahhütnamenin hukuki bir geçerliliği var mıdır? Araştırmalarımda yargıtay ve yerel mahkeme tek taraflı cezai şart içerdiği için personel lehine kararlar vermiş..
    Yardımlarınıza sunarım..

Hukuki NET Güncel Haber

Eğitim Taahhütnamesi Hakkında konulu yargıtay kararı ara
    Eğitim Taahhütnamesi Hakkında konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Eğitim Taahhütnamesi Hk

Merhabalar..

Tek tarafli cezai sart isci lehine olmadikca gecerli degildir.Bu husus Borclar Kanunu'nun Hizmet Akdi'ne iliskin hukumlerinde duzenlenmistir.Yargitay'in da bu yonde karalari vardir,bu nedenle iciniz rahat olsun.

Saygilarimla.

İletiler
    5.000
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı mahface rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    1 ay sonra bana bir ihtarname gönderdiler. 1,117 YTL'yi 7 gün içinde ödememi istediler. (meblağ düştü. Nedenini sorduğumda maaşınızdan tahsilat yaptık dediler. Aslında yapmadılar)
    Noter kanalıyla mı ihtar gönderildi? İhtarda itiraza dair herhangi bir ifade var mı?
    Mesela icra takibine 7 gün içinde itiraz etmek gerekir. İtiraz zamanında yapılmazsa borç kabullenilmiş sayılır.

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ulaş Bey,
    İçiniz rahat olsun demiştiniz.. Ne yapmam gerekir? Noter vasıtasıyla itiraz etmem gerekir mi? Yoksa bekleyeyim mi? Mahkemeyi İstanbul'da açarlarsa bana masrafı çok olur mu? Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler
    Syg.

İhtar noter kanalıyla gönderildi. 1,117 YTL'yi 7 gün içinde belirtilen hesaplara ödemenizi, aksi taktirde yasal yollara başvuracağımızı ihtar ederiz. ( Fazlaya ilişkin her türlü haklarımız saklı kalacaktır) ifadesi var.
    İtiraz etmezseniz borcu kabul etmiş sayılırsınız dememişler.
    Syg.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.526
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Konuyu tekrar okudugumda soz konusu cezai sartin egitim karsiliginda konuldugunu farkettim,konunun basligi ve iceriginde bunun belirtilmesine ragmen dikkat etmeden yukaridaki yaniti vermistim,kusura bakmayin.Diger haller icin soylediklerim gecerliligini korumaktadir.

Ortada bir egitim soz konusu ise isverenin tek tarafli olarak cezai sart koyma imkani vardir,bu durumda isvereniniz sizden basta kabul ettiginiz 2.000 Euro'yu degil,fiili olarak yaptigi masraflari talep edebilecektir.Yani gercek harcama tutari 1.000 YTL ise bu kisim gecerlidir.Boyle bir durumda gercek alacak miktari isveren tarafindan faturalarla ispat edilmelidir.

Bu durumda 2 sekilde hareket edebilirsiniz :

1)Bankanin size ilamsiz icra takibi yapmasini bekleyin,odeme emri size teblig edildikten sonra 7 gun icinde borcun likit(muayyen) olmadigini belirterek icra dairesine itirazda bulunun..Isvereniniz size acacagi davada yapmis oldugu masraflari tam olarak ortaya koyup ispatlayabilirse,bu masraflari sizden tahsil edebilir.

2)Isvereninizle anlasma yoluna gidebilir ve borcu odeyebilirsiniz.

Saygilarimla.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bahsettiğiniz şart tek taraflı bir ceza uygulaması olarak görülemez.Almış olduğunuz eğitim masrafları olarak, işverenin de hesaplayıp belirttiği gibi çalışma sürenizle oranlanarak alınabilecektir.Belirtilen bedeli sözleşmeyi süresinden önce feshetmenizle ortaya çıkan zararın tazmini olarak görmek gerekir.
    Bu nedenle sn.Değilrmenci'nin belirttiği gibi işverenle uzlaşmaya gidebilir veya işverenin hukuki yollarla hakkını araması durumunda belirlenebilecek tutarı mahkeme masrafları ile birlikte ödemek üzere bekleyebilirsiniz.

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar,
    Benim de konuyla ilgili bir kaç sorum olacak arkadaşlar.
    Özel bir firmada çalışıyorum. Şirketim beni yurtdışına eğitime gönderdi geldikten sonra da taahhütname imzalattı. 2 yıl boyunca şirketten ayrılmayacağıma dair, ve eğer ayrılırsam bütün masrafların 2 katının benden geri istendiğinde kabul ettiğime dair bir taahhütname. Fakat taahhütnamedeki cümlerler sanki ben eğitime gitmeden önce taahüt veriyorum gibi anlaşılıyor.
    Şimdi;
    1- Bu taahhütnamenin üzerinde tarih yok
    2- Zorla ben eğitime geldikten sonra imzalatıldı bana.

Eğitimden geleli ise 3 ay oldu. Kendim ise bikac yıldır burada çalışıyorum. Eğer istifa edersem kıdem tazminatımdan feragat etmiş bulunuyorum. Benden talep edilecek eğitim masraflarından bu kıdem tazminatımın düşülmesi gibi bir imkan var mı? Yoksa ben hem 6000TL civarı kıdemden zarar edip hem de eğitim masraflarını ödemek zorunda kalacagım. Bunun bir olur yolu yok mu?

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

İstifa ederseniz kıdem tazminatına hak kazanamazsınız,yani eğitim masraflarının düşülebileceği bir kıdem tazminatınız olmaz.

Nerede
    antalya
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Eğitim Taahhütnamesi Hakkında

Elektronik perakendeciliği yapan özel bir şirkette iki yıl satış danışmanı olarak görev yaparken yöneticilik sınav ve mülakatına katılarak başarımın sonucunda yönetici yetiştirme programı adı altında ayda bir hafta süren üç aylık bir eğitime alındım eğitimin ikinci kısmında bize eğitim taahhütnamesi adı altında bir belge getirdiler ve bir yıl süre ile işten çıkamayacağımıza dair bunu imzalattılar.02.12.2011 geçerlilik başlangıç tarihi şeklindeydi ve 14.12.2011 tarihinde işten tazminatsız olarak ben ve birbaşka yönetici arkadaşla işten çıkışımızı verdiler. Hayatımı devam ettirmem gerektiği için aynı sektörde başka bir elektronik mağazasında işe başladım orada 15 gün geçtikten sonra deneme süresi içinde istifa ederek başka bir yere başladım. Şuanda benden eğitim taahhütnamesi adı altında imzaladığımız 3500$'lık taahhütname için 6200 tl ödeme yapmam için icra yazısı gönderilmiştir (Not:yazı bugün adresime ulaştı.). Konu ile ilgili ne yapabilirim bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
    1- Ben işten kendim çıkmadım çıkarıldım kendim çıkacak olsam devamını düşünmesem neden böyle bir tutara imza atayım.
    2- Şirket personelini üst kariyere taşırken bunu zorunlu kılıyor imzalamazsan olamazsın deniliyor. Bir nevi zorunlu hale getiriliyor.Uzun vadeli çalışmayı düşündüğüm için imza attım.
    Eğitim taahhütnamesi aşağıdaki gibidir;
    Gelişimime ve kariyer yapmama olanak sağlayan ve tüm masrafları ......(Şirket )tarafından karşılanacak olan mağaza yöneticisi yetiştirme programına katılacağımdan aşağıdaki şartları aynen kabul ile bu özel taahhütname hükümlerinin her ne suretle olursa olsun tarafımdan ihlal edilmesi halinde bu eğitim taahhütnamesinde yazılı müeyyidelerin hakkımda aynen uygulanmasına muvafakatım olduğunu beyan kabul ve taahhüt ederim.
    1- Şirket tarafından katılmam uygun bulunan ve toplam maliyeti 3.500 USD (üçbinbeşyüz ABD doları) olan eğitimin bitiminden itibaren bir yıl şirketin göstereceği yerlerde mecburi hizmet yükümlüsü olarak çalışmayı kabul, beyan ve taahhüt ederim.
    2- Bu eğitim taahhütnamesinde mahiyeti belirtilen eğitim programına her ne sebeple olursa olsun katılmadığım veya yarım bıraktığım veya eğitim programı sonunda mecburi hizmet görevime başlamadığım veya mecburi hizmet tamamlamadığım takdirde şirketin eğitim programı nedeniyle ekte belirtilen tüm eğitim hizmeti ve masraflarını şirketin ihtar keşidesine hacet kalmaksızın nakden ve defaten ve en yüksek mevduat faizi üzerinden faizi ile birlikte şirkete geri ödeyeceğime tüm bu konularda şirketin kayıtlarının kesin delil teşkil ettiğini tamamen ve serbest irademle şimdiden kabul beyan ve taahhüt ederim.
    ......A.Ş'den ayrılırken hak edeceğim alacaklarım varsa yukarda sözü geçen masraf ve cezai şartlardan bunun mahsup edilmesini kabul ve taahhüt ederim.
    Aşağıda bildirdiğim adres ikamet adresim olup, adresimin değişmesi halinde 15 gün içerisinde yeni adresimi bildireceğim. Yeni adresimi bildirmediğim takdirde aşağıdaki adrese yapılan tebligatı adresim gibi kabul edeceğim.
    Konu ile ilgili olarak düşüncelerinizi bekliyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
    Saygılarımla

Nerede
    ANTALYA
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Eğitim Taahhütnamesi Hakkında

bulent_07 merhaba,bütün paylaşımları okudum ve senin sorununa eşdeğer bir problemde ben yaşamaktayım.2009 yılında malum elektronik perakende firması olan T.k..a A.Ş. isimli firmaya mağaza satış pozisyonunda işe girdim hemde çok düşük bir ücretle öyle ki asgari ücretten dahi düşük nasıl olur diye sorarsanız resmiyette asgari gösteriliyoruz ama yapılan birkaç kesintiden sonra bu meblağ çok düşüyor, işe alındım ve İstanbul'a zorunlu 10 günlük eğitime gönderildik. Buraya kadar her şey güzel Taki İstanbul'da eğitimin sonuna geldiğimizde yetkili personelin önümüze koyduğu eğitim taahhütnamesini görene kadar. Bu taahhütnameye itiraz edenler oldu,kabul etmeyip montunu giyip çekip gidenler oldu,kabul edenler oldu ama ortada şöyle bir gerçek vardı ki oda orada bulunan herkesin işe ve paraya ihtiyacı olmasıydı ve iş kaygısı nedeniyle birçok arkadaş ve ben imzaladık.Tabi imzalarken bize de aynı hikayeler anlatıldı sakın korkmayın bu sadece prosedür dediler ve bizde amatörce ve safça koskoca S....cı firması hakkımızı yemez diye düşündük.Taahhütnamede yazanlar bülent_07 senin yazdıklarınla aynı maddeler ancak eğitim ücreti 1850 TL ve işten çıkmamam veya çıkarılmamam gereken süre 6 ay olduğu yazıyordu bizim taahhütnamede. İşe başladım ve 4 aya yakın bir süre sabah 8:30 gece 11:30 saatleri arasında haftanın 6 günü çalıştım şartlar çok kötüydü diyebilirim ama yinede taahhütnameyi bildiğim ve pes etmemek adına dayandım Taki yeni mağaza müdüremizin beni bir sabah yanına çağırana kadar. Kadro fazlalığını neden olarak açıklayıp iş akdime son verdiğini ve sözlü olarak bana "kesinlikle yanlış bir durum yok ,bütün haklarını alacaksın, taahhütname ile ilgilide bir sıkıntı yok" gibi yalan vaatler ile birazda baskı altında çıkarılma kağıtlarını imzalattı. Eee bende safım o dönemler yani taahhütte imza atmışım o önüme koyduğu evraklarada güler yüzlü bir şekilde tabii ki imza attım. (O dönemde yaşadığım çileyi hayatımın hiçbir dönemi yaşamadım)Oradan çıktıktan sonra bir şekilde hayatıma devam ederken 3 ay sonra ikamet adresim değişti ve benimde hiç aklıma gelmeyen şey 2012 haziran ayında ve ben Erzurum'da vatani görevimi yaparken ailemin kapısına bir ilamsız icra takip tebligat namesi gelmesi oldu. Ailemin durumu hemen bana bildirmesiyle öğrendiğim tebligatta faizler ve diğer masraflar hariç 2000 tl eğitim ücreti talep ediyor ve bende hemen bir avukat aracılığıyla 3 gün içinde Erzurum muhabere icra müdürlüğünden itiraz ettim ama ne cvb alabildim nede başka birşey şuan askerliğim bitti ve Antalyaya döndüm hakkımda haciz işlemi halen devam etmekteymiş bugün yarın evimede gelebilirlermiş. Şimdi ben itiraz dilekçemi yeniledim tekrar gönderdim,çalışma bakanlığı ile görüştüm biz sadece varsa alacaklarınız la ilgileniriz dediler, iş mahkemesine gittim sadece dava açmak için 400 tl (avukat v.s v.s hariç) para istediler, gittim bir avukat ile görüştüm İstanbula git 14. İcradan dosyanı al gel bakalım diyor ama pekte ışık vermiyor, karşı tarafın avukat bürosu ile görüşeyim diyorum onlarda başka büroya devretmişler geçiş dönemindelermiş evrak bulamıyorlar kargaşa içindeler, v.s v.s olumsuzluklar olumsuzluklar ben askerlik görevimi yeni bitirip geldim ve neler ile uğraşıyorum ve her uğraştığımda 3 kere 5 kere 10 kere ve 100 kere mağdur oluyorum...Ve ben bu parayı şuan ödeyecek ne potansiyele nede vicdana sahip değilim, benim hakkım onlarda kalmışken onlar bende hak talep ediyor. Gelde bu ülkede adalet ara tabi oda paran var ise, bakalım ne olacak! saygılar.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

teknosa egitim ucreti yasal mi

hukuki tel sozlu tahutname gecerliligi varmi

personel egitim taahhutnamesi

egitim taahhütnamesi

sirketlerin imzalattigi tahutname

işyeri eğitim taahhütnamesi

eğitim taahhütname

egitim tahutnamesi

sirketlerin imzalattıkları eğitim taahhütnamesi yasal mı

teknosa eğitim taahhütnamesi