Zamlardan, kiranın peşin ödenmemesine, depozite ücretlerine kadar birçok yeni düzenleme geliyor
20.02.2008 09:33
Kira artışlarından kefilliğe kadar hayatın bir çok alanında yeni düzenlemeler sağlayan Borçlar Kanunu değişiyor. Hükümetin hazırladığı 649 maddelik Borçlar Kanunu Tasarısı bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda ele alınacak. Tasarıyla kira artışları bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçemeyecek. Kira bedellerinde yapılacak artış bir önceki yıl gerçekleşen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışını geçemeyecek. Tasarıya göre, kiralanan bir dairede, çatı akması, tesisatın arızalanması gibi problemler olursa, kiracı ev sahibinden onarım yapılmasını veya kirada indirim yapılmasını talep edebilecek. Kiracı arızadan kaynaklı uğradığı zararı ev sahibinden talep edebilecek. Ev sahiplerinin evini boşalttırmak için “Oğlum oturacak, Almanya’dan kızım gelecek” gibi bahaneler ileri sürmelerine de tasarıyla düzenleme getiriliyor. Buna göre, bu şekilde bahane ileri sürülerek boşaltılan daireler, haklı sebep olmaksızın üç yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacak.
Kiralar peşin ödenmeyecek
Yeni düzenlemeye göre, kiralar peşin olarak değil oturduktan sonra ödenecek. Ev veya dükkan kiralanırken alınan depozitolar en fazla üç aylık kira bedeli ile sınırlı olacak. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, ev sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatıracak. Güvence senetleri ise bankaya depo edilecek.
Türk Borçlar Kanun Tasarısı 6570 sayılı yasayla borçlar kanunu hükümlerini birleştiriyor. Gazete haberciliği mantığıyla sunulan bazı şeyler zaten eski yasalarda da var. Çoğu yerde eski yasadaki hükümler dilde sadeleştirme yaparak tekrar konmuş, eski Türkçe kavramlar ve sözcükler yenileriyle değiştirilmiş.
Mesela kendisi, eşi veya çocuklarının ihtiyacı nedeniyle tahliye halinde bir başkasına 3 yıl kiraya verilemeyeceği hükmü zaten 6570 sayılı kanunda vardı. Ancak yeni yasa, eğer gözümden kaçmadıysa, başka birisine kiraya verildiği takdirde hapis cezası verilmesini kaldırıyor.
Ayrıca ev sahiplerine de bir müjde var:
15 yılını doldurmuş kiracıyı, kira dönemi bitmeden 3 ay önceden ihtarla haberdar etmek şartıyla herhangi başka bir gerekçe sunmadan tahliye imkanı doğuyor.
Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun'un ve söz konusu tasarının bazı hükümlerinin mülkiyet hakkının özüne dokunduğu gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğunu benden başka düşünen var mı?Bir yandan zor durumda olan kiracı korunmak isteniyor ancak ev sahipleri de ciddi mağduriyetler yaşıyor,bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Evet, ev sahipleri de ciddi mağduriyetler yaşıyorlar.
Aslında mantığa aykırı bir takım durumlar var.
1. Mesela 1,2, 10 yıllık sözleşme yapıyorsunuz, fakat mülk sahibi olarak sözleşme sonunda kiracıyı çıkaramıyorsunuz.
Belki de o tarihte kendinizin ihtiyacı var. Ama ancak kontrat sonunda tahliye davası açıp aylarca davanın sonuçlanmasını bekliyorsunuz.
2. Tahliye taahhüdü alıyorsunuz veya aldığınızı sanıyorsunuz. Hatta kanun da tahliye taahhüdüne dayanarak tahliye davası açabileceğinizi söylüyor. Ama tahliye taahhüdünün geçerli olması için başka başka hallerin de oluşmuş olması lazım.
Siz birisine bir senet verseniz, ardından "O anda zor durumdaydım" gibi bir açıklama senetten doğan borcunuzu ortadan kaldırır mı? Ama kiralarken verdiğiniz tahliye taahhüdü "o anda evi kiralamak için mecburdum" gibi bir bahaneyle geçersiz sayılabiliyor.
3. Sürekli kirasını geciktirmeyi alışkanlık haline getiren bir kiracıya tahliye davası açmak için kira dönemi sonunu beklemeniz gerekiyor.
Gazete haberciliği mantığıyla sunulan bazı şeyler zaten eski yasalarda da var.
Sayın Sdt23 dediğiniz gibi gazeteler bir çok şeyi bilinenden değişikmiş gibi aktarıyorlar.Bu araştırmadan,uzman birinden yardım almadan,kulaktan dolma bir şekilde yazmaktan kaynaklanıyor.Gazeticelerin ,haberleri hazırlayanların daha özenli olmalarını bekliyoruz.
Ayrıca profilinizde işletmeci yazıyor;ancak soruları gerçekten bir hukukçu gibi yorumlayıp cevaplıyorsunuz.Tebrik ederim...
Merhaba,
19.08.2007 tarihinde babam vefat etti. Kendisinden Bakırköy'de bir daire kaldı. Dairedeki kiracıyı tahliye etmek istedigimizde bizden 7000 ytl istedi, yoksa bizim kendisini cikaramayacagimizi, islemlerin cok gec oldugunu 3 yil oturabileceklerini belirtti. Benim ve esimin adimiza herhangi bir mülkümüz bulunmamakta, evi henüz üzerimize de almadik. Evi mirascilar üzerine aldiktan sonra ihtiyacim oldugunu kanitlayarak tahliye edebilirmiyim? Kardesim evini degistirip daha buyuk eve tasinmak icin evi satmak istiyor, annem de satmak istiyor, ben satmak istemiyorum. Abim satmazsam ona hakkı olan parayi vermemi istiyor, benim maddi durumum bulunmamakta, evin satilmamasi icin ne yapabilirim?
Sorunuz iki aşamalı:
1. Kiracıyı ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek için önünüzde iki yol var:
6570 sayılı kanunun 7. maddesinin b fıkrasına göre:
- Gayrimenkulü kendinizin, eşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı nedeniyle kira dönemi sonunda;
veya aynı kanunun aynı maddesinin d fıkrasına göre:
- Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre üzerinize geçirdikten sonra kendinizin eşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı nedeniyle 1 ay içinde kiracının elinde olacak bir ihtar göndererek altı ay sonra
tahliye davası açabilirsiniz.
2. Bu dairede annenizin 1/4, sizin ve ağabeyinizin 3/8 payı vardır. Aranızda anlaşma mümkün olmazsa paydaşlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açarak gayrimenkulün açık arttırmayla satışını talep edebilir.
Açık arttırmaya herkes katılabilir, en çok veren alır.
İlk açık arttırma rayiç bedelin %60'ından başlar, ilk açık arttırmada %60 veren çıkmazsa ikinci açık arttırma rayiç bedelin %40'ından başlar.
Ağabeyiniz veya anneniz ortaklığın giderilmesi davası açarsa bunu engellemenin bir yolu yoktur.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku