Selamlar,
2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunundaki
Kod:
Teşmil:
Madde 11 - Bir toplu iş sözleşmesi, üyelerinin sayısı bağlı olduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunu temsil eden işçi sendikalarından en çok üyeye sahip olan sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesini Bakanlar Kurulu, o işkolunda işçi veya işveren sendikaları veya ilgili işverenlerden birinin veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talebi üzerine, Yüksek Hakem Kurulunun görüşünü aldıktan sonra tamamen veya kısmen veya zorunlu değişiklikleri yaparak o işkolunun toplu iş sözleşmesi bulunmayan diğer işyerlerine veya bir kısmına teşmil edebilir. Teşmil kararnamesinde kararın gerekçesi açıklanır.
Yüksek Hakem Kurulu istişarî mütalâasını en çok otuz gün içinde verir.
Teşmil edilen toplu iş sözleşmesinin sona ermesi ile teşmil kararı da ortadan kalkmış olur.
Bakanlar Kurulu, teşmil kararnamesini gerekli gördüğü zaman gerekçesini de açıklayarak yürürlükten kaldırabilir.
Toplu iş sözleşmesinin, tarafların hak ve borçlarını düzenleyen hükümleri ile özel hakeme başvurma hakkındaki hükümleri teşmil edilemez.
(Ek: 27/5/1988 - 3451/1. md.) Yetki için başvurulduktan sonra yetki sorunu çözülünceye kadar veya bu belgeyi aldıktan sonra yetki devam ettiği sürece yetki kapsamına giren işyerleri için teşmil kararı alınamaz.
Teşmil maddesine atıfla,
Sendikamızın bağlı olduğu işkolunda (aynı sektörde) faaliyet gösteren işverene ait işletmelerde sendikamız örgütlüdür, Sermayemizin yeni açmış olduğu işletmede sendikamız örgütlenmiştir.
1)Sendikamız bu işletmeye, diğer tüm işletmelerde geçerli olan Toplu İş Sözleşmesini Teşmil etmesinde bir engel varmıdır?
2)Yasada; "üyelerinin sayısı bağlı olduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunu temsil eden işçi sendikalarından en çok üyeye sahip olan sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesini" O işletmeye ait örgütlü olan sendika üyeleri olarak algılanabilir mi?
Diğer bir ifade ile; Yasaya göre eğer yanlış anlamıyorsam 'en çok üyeye sahip olan sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesi' denilmekte ve buna göre işkollarının çeşitliliğiyle alakalı aynı işkolunda olup diğer sektörlerde faaliyet gösteren başka bir Sendikanın üye sayısının çokluğu Sendikamızın Toplu İş Sözleşmesini Teşmili aleyhine hukuki bir durum sözkonusu doğururmu?
Aslında sorunuz çok açık değil, teşmil uygulaması da özel hukuk dışında idari bir tasarruf olup, Bakanlar Kurulu kararına bağlı bir durumdur. Burada dikkate alınan işverenler değil işkollarıdır ki, teşmil kararları da çeşitli nedenlerle sınırlı sayıdadır.
Bu nedenle Sendikanızın veya Bakanlar Kurulu dışında herhangi bir merciinin teşmil kararı alması mümkün değildir.
İşkolları ve o işkollarında işçi sendikalarının üye sayısı ve oransal istatistikleri her 6 ayda bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca açıklanır ve Resmi Gazete'de yayınlanır.
Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler,
Bahsettiğiniz Teşmil etmesine ilişkin cümlemi Teşmil talebi bulunmak suretiyle düşündüğüm üzere yazdım,
Yasa'daki ibareden de anladığım kadarı 'Bakanlar kuruluna, %10 barajını aşan o iş kolunda örgütlü işçi sendikasına, işveren sendikasına, ilgili işverene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına' böyle bir talep hakkaniyeti açık ifade edildiğinden sorum sendikamızın Teşmil talebi yapamayacağına ilişkin değildi.
Örneğin Sendikamızın örgütlü olduğu işkoluna ait birkaç sektör var, mesela aynı iş kolunda çimento ve toprak, ben çimento sektöründe faaliyet gösteriyor isem diğer sendika toprak söktöründe faaliyet gösteriyor ise sektörel kazanımların farklılıklarıyla Toplu iş sözleşmesindeki kazanç ve uygulanan sosyal hakların toprak sektöründe faaliyet gösteren sendikaya oranla çok üzerinde olması ile, ilk mesajımdada verdiğim gibi yeni açılan örgütlü olduğumuz işletmede Toplu iş sözleşmemizi Teşmil taleb etmek uygulandığında herhangi bir kayba uğratmayacak iken diğer sendikanın toplu iş sözleşmesi üyelerimize kayıp yaşatacaktır burada yaşadığım çelişki örnek olarak Çalışma Bakanlığı istatistiklerinde sendikamızın %25, Toprak sendikasının %27 olması ile alakalıdır.
Buna karşın örgütlü olduğumuz sektörde, diğer sektörde faaliyet gösteren sendikanın hiçbir çoğunluğu bulunmamaktadır.
Verilen sektör ve oranlar örnek amaçlıdır, umarım sorumu doğru anlatabilmişimdir, teşekkürlerimle.
İlk mesajımda da belirttiğim gibi burada işkolu önemli... O işkolunda farklı sektörlerde yer alan işletmeler bulunabilir. Ancak teşmil edilecek TİS o işkolunda % 10 barajını geçen ve en çok üyeye sahip olan sendikanın yapmış olduğu TİS'dir. İşkolunuzda en çok üyeye sahip olan sendika hangisi ise (Resmi Gazete'de yayınlanmış olan en son işkolu istatistiği dikkate alınarak) ancak onun yapmış olduğu TİS'in teşmili talebinde bulunabilirsiniz.
Ayrıca teşmil talebinden önce Yüksek Hakem Kurulu'ndan görüş istenmesi gerekir. YHK'nın görüşü Bakanlar Kurulu için bağlayıcı değildir.
Bakanlar Kurulu'nun değerlendirmesinde aynı işkolundaki farklı sektörlerin yapısı dikkate alınabilir ve buna bağlı olarak talebiniz olumlu veya olumsuz olarak karşılanabilir.
Konu açılmışken, konuya farklı bir boyut kazandırayım, parantez açayım....İşin bir bölümü alt işverene ihaleyle, sözleşmeyle belirli bir süre devredilirse, (temizlik) Bu konumda çalışanlar asıl işverende çalışan diğer peronelle aynı haklara hazi olur mu? VEya böyle bir hak iddaa edebilir mi? Bu konuda tavsiyelerinizi paylaşmak isterim...
Alt işverende teşmil uygulaması için alt işverenin bir Toplu İş Sözleşmesine taraf olması lazımdır, alt işverenin bulunduğu işkolu ile aynı işkolunda en yüksek üye sayılı sendikanın bağıtlamış olduğu bir Toplu İş Sözleşmesi olması lazımdır. Bu nedenle alt işverenin işçileri sendikalı ve Toplu İş Sözleşmeli olsa dahi asıl işverenin taraf olduğu Toplu İş Sözleşmesi dikkate alınarak teşmil uygulanmaz. Çünkü en azından işkolları farklıdır.
Apartman yönetimi tarafından binaya ait ödenmeyen doğalgaz faturalarının ödenmesi için ek aidat alınması talep edildi.2009 aralık ayında talep edilen...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku