Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru hakkımı kullandım.
Bir müddet sonra, başvurumun incelemeye değer bulunduğu ve 2 ilave evrak isteği içeren bir cevap aldım.
Bu aşamada merak ettiğim konu şudur.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından başvurumun haklılığı yönünde bir karar çıkar ise, bu karar doğrultusunda, burada gerekli soruşturma yapılmadan kapatılan davamın tekrar görülmesi isteğinde bulunma hakkım doğuyormu.
Aldığım bir bilgiye göre, Yeni T.C.K. nın 311/f sayılı maddesi gereğince davanın yeniden görülmesi isteğinde bulunabiliyormuyum..
Yardım ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim...
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Bu cevabınızdan, başvuruma neden olan, gerekli soruşturma ve yargılama süreci yapılmadan, burada kapatılmış olan dava dosyamda bulunan, işlenmiş olduğunu iddia etiğim suç sayılan eylemler, zaman aşımı kapsamının dışına çıkmış sayılıyor mu..
Savcılık müracaat tarihlerim işlendiğini iddia ettiğim suçların zaman aşımı süresi olan 6 ay geçmeden yapılmış olan başvurular idi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin lehime vereceği bir karar, bu suçların işlendiği tarihin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen davanın yeniden açılmasını ve suçların bir zaman kısıtlaması olmaksızın değerlendirilmesini sağlayacakmı?
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
AİHM kararları taraf olan ülkeler için bağlayıcı kararlardır. Çıkacak kararın lehinize olması durumunda Türk Mahkemeleri bu kararın içeriğine uymaları gerekmektedir.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
AİHM kararlarının Türk mahkemelerini bağlayıcı nitelikte bir özelliği yoktur. AİHM kararları ancak sözleşme hükümlerini ihlal eden devleti tazminata hükmeder. Bunun dışında bir yaptırımı yoktur. İç hukuktan üstün olduğu da kesinlikle söylenemez. Bir devlet Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki örneğin mülkiyet hakkı ile ilgili hükmü kabul etmiş, imzalamış olabilir, fakat kendi mevzuatında bu sözleşme maddesine aykırı bir hüküm de düzenlemiş olabilir. Eğer iç hukuktan üstün olsaydı, sözleşme hükümlerine aykırı düzenleme yapılamazdı. Ancak bu durumda sadece kendi mevzuatındaki hükmü uyguladığında AİHM'ne bir başvuru olursa tazminata hükmedilebilecektir.
Sayın cosalk,
Siz sanırım müştekisiniz. Şikayetiniz üzerine dava açılmamış, yada takipsizlik kararı verilmiş anladığım kadarıyla. AİHM kararı sizin davanızın yeniden görülmesini sağlamaz. Bahsettiğiniz CMUK'nın 311. maddesinin başlığı "Hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi nedenleri", ilk cümlesinin başlangıcı ise "Kesinleşen bir hükümle sonuçlanmış bir dava" dır. Yani dava sonucunda bir ceza verilecek, bu karar kesinleşecek, ceza almış birisi olacak, bu ceza alan kişinin lehine bir yargılama nedeni olacak, sizin istediğiniz durum şüpheli yada sanığın aleyhinedir.
f bendinde ise Ceza hükmünün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlâli suretiyle verildiğinin ve hükmün bu aykırılığa dayandığının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması durumunda yargılamanın yenilenebileceği ifade edilmektedir. Yani burada eğer ceza, AİHS'nin ihlali suretiyle verilip bu durum tespit edilirse yargılamanın yenilenmesi söz konusu olabilecektir. Sizin durumunuzla bir ilgisi yoktur. Siz ancak yukarıda da belirttiğim gibi tazminat talep edebilirsiniz.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Sn Başak hanım bende şimdi sanal kumar cezası itirazım reddedildiği için ve 2 000 ytl altı üst mahkemeye itiraz hakkım olmadığından dolayı aihm başvurcam.Bu konuda vaktim olduğu için acele etmiyorum ayrıntıılı bi dilekçe hazırlıyorum.Size danışacağım şey tazminat miktarı belirtmemiz gerekiyormu birde ordaki dav süresincede bu ceza ödeme sürecimde zaman duruyormu.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve protokollerindeki Türkiye'ce kabul edilmiş maddelerinden birinin yada birden fazlasının ihlali durumu söz konusuysa başvuru yapabilirsiniz. Hakkaniyete uygun bir miktar belirtmelisiniz. Zaten AİHM'ne başvuru için doldurmanız gerekli formda bu bilgi de yer almaktadır. Talebinizin değerlendirme ve inceleme sürecinde size hükmedilen cezanın ertelenmesi söz konusu değildir. Taminata hükmettikleri Türkiye Devleti'nin kendisidir. Türk mahkemeleri üzerinde her hangi bir etkisi, yetkisi yoktur.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Ben Başak Şahin'in görüşlerine katılmıyorum. AIHM kararları çeşitli nitelikler taşıyabilir. Sadece tazminat kararı verilebilir, ilgili durumun ihlal öncesine dönüştürülmesini isteyebilir. Ayrıca AIHM birçok kararında iç hukuktaki uygulamaları gerçekleştirirken yerel mahkemelerin AIHS'e ve AIHM kararlarına bakmasını zorunlu kılmıştır. Zaten bir kere AIHS'e aykırı karar vermek Anayasa'ya aykırı karar vermektir. Bu konuda tartışma genişlerse daha net ve ince konularda görüşler ortaya çıkabilir.
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
"Türk mahkemeleri üzerinde herhangi bir etkisi,yetkisi yoktur"denmektedir.Şahsen beni de ilgilendiren bu;AİHM kararının,"Yargılamanın yenilenmesi" hakkını doğurduğunu sanıyorum...
Yoksa öyle değil mi?....
İyi günler...
Re: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının Türkiye'deki yaptırımları
Sayın sakar, HUMK'da ve CMK'da yargılamanın yenilenmesi nedenleri sayılmıştır. Bu şartlar vakiyse yargılamanın yenilenmesi mümkün olacaktır.
Sayın dogukansavas,
Türk mahkemelerinin görevi önlerine gelen uyuşmazlıkları Türk kanunlarına göre çözmektir. Mevzuatın bir kısım maddeleri AİHS'ne ve Türkiye tarafından çekince koymadan kabul edilmiş protokol maddelerine aykırı olabilir. Bu durumda kişinin tazminat isteme hakkı doğmaktadır. AİHS'nin iç hukukla hiç bir ilgisi, bağlayıcılığı yoktur. AİHS'ne aykırı karar vermek anayasaya aykırı karar vermektir derken hangi anayasadan bahsediyorsunuz? Ben AİHS 'nin Türk yargı sisteminde bağlayıcılığı yoktur diyorum, siz sözleşmeyi anayasadan üstün tutuyorsunuz. Aramızda uçurumlar var. Şimdiye kadar normlar hiyerarşisinde en tepede anayasa yer alırken AİHS'ni onun yerine yerleştirerek beni şaşırttınız. Bu yoruma neye dayanarak ulaştığınızı söylerseniz memnun olacağım. AİHM kararlarında Türk mahkemelerinin kararları hakkında yorum yapabilir, bu ancak ve ancak tavsiye niteliğindedir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku