Çok ilginç ve asla içinde olmadığım bir olayla karşı karşıya kaldım. İnternetten birileri dolandırıcılık yapmış. Şikayetçinin Fethiye şubesindeki parasını internetten banka hesabına girerek, Çorum'a birisine havale yapmış. Bankanın internet kayıtları incelenerek işlemi yapanın ip adresi tespit edilmiş. IP adresinden de fethiye telekom İstanbul'daki beni bulmuş. Dolaylı yoldan sanki ben adamın hesabını hackleyip çorumdaki kişiye göndermişim gibi suçlanmış durumdayım. İlk çağrıda mahkemeye gidip ifade verdim. Bir şirkette yönetici olarak çalıştığımı ve ne şikayet eden Fethiye'deki şahsı ne de Çorum'da parayı alan şahsı tanımadığımı ip adresimin nasıl böyle bir olayda kullanıldığını bilmediğimi belirttim. Aradan 1 yıl geçti şimdi eve mahkeme celbi gelmiş. Acayip derecede moralim bozuldu. Hiç alakam olmadığı bir durumda mağdur durumdayım. Sicilim temiz, havale edilen para neyse onun 2 katı kadar her ay vergi veriyorum ben bu devlete, ne banka ile ne şahıslarla en ufak bir alakam yok. IP adresinin bile doğru tespit edildiğinden şüpheliyim. Evraklarda banka işlem saati belirtilmemiş ama benim ip 'yi kullanma saatim gece 22:00-00:00 arasıdır. O saatte nasıl banka hesabından fon bozulup havale yapılıyor onu da anlamadım.
Durum böyle iken mahkemede nasıl bir tavır almalıyım. Beni bu duruma sokanlar için manevi tazminat davası da açmayı düşünüyorum. Açabilir miyim bilmiyorum. Aradan 1 yıl geçince takipsizlik çıktı diye düşünmüştüm ama şimdi mahkemeye gitmek zorundayım. Suçsuz yere sanık olduk. Türkiye'de böyle şeyler oluyor ama insanın başına gelince ne kadar kötü olduğunu tahmin edemezsiniz. Asıl dosyaya bakmak için İstanbul'dan Fethiye'ye gitmek zorundayım. IP numaramın hile yoluyla kullanıldığını nasıl ispatlayabilirim? Delillere itiraz edip yeniden araştırma yapılmasını isteyebilir miyim?
Bilişim hukuku ülkemizde tam oturmamıştır . değişken ip numaralarının ilk adresinin bulunmasını talep etmeniz gerekmektedir. TT net o saatteki değişken ip nosunun asıl kullanıcısını bulabilir.
Ancak size tavsiyem bilişim hukukunu bilen ve bundan anlayan bir avukattan yardım almanız çok ama çok yararlı olacaktır.
bilişim hukuku tam oturmamışken bu konuda bilgili ve tecrübeli bir avukat bulmak çok zor.
bilişim hukuku yok, ceza hukuku var ve işin en kötü yanı ağır cezada yargılanacağım.
"değişken ip numaralarının ilk adresinin bulunmasını talep etmeniz gerekmektedir. TT net o saatteki değişken ip nosunun asıl kullanıcısını bulabilir."
bunu ben anlamadım eminim ki başkalarına da anlatmak çok zor. TT geçmiş dönemlere ait adsl fatura ayrıntısını bile veremiyor. ip adresi ile ilgili istekler ancak mahkeme yoluyla telekom ankara bilişim sistemlerinden alınabiliyor. bu konuda şahsi bir dilekçe göndersem ne kadar ciddiye alacaklarından kuşkuluyum.
Anlamadığım şey madem bu konu ile ilgili suçlar ve uygulanan kanunlarda eksiklik ve bilgisizlik var, neden bulunan kişiler en ağır şekilde yargılanıyor. suçsuz insanların bu şekilde olaylara karışma ihtimali çok yüksek. banka güvenliği kırılmış sorumluluk kabul etmez, birisi başkasının hattına girer bilgisayarını hackler TTnet sorumluluk kabul etmez, olan kullanıcı müşteriye olur hep.
Konu netyy tarafından (20-01-2008 Saat 00:01:32 ) de değiştirilmiştir.
Ülkemiz bu konuda bir arayış ve geçiş döneminde. Konuyla ilgili bilgisi olan malesef az. Mahkemelerin bazen bu konularda yanlış kararlar verdiğini de biliyoruz. Özellikle konunun hukuk boyutunu hiç bilmeyen bilirkişilerce verilen raporlar mahkemelerden yanlış kararlar çıkmasına neden oluyor.
Size isnad edilen suç kasten işlenen suçlardandır. Oysa biliyoruz ki bu tip işler, suçlunun ip adresi gizlemesi, fake (sahte, yanıltıcı) ip adresi kullanması ve ekseriyetle açık (şifresiz) wireless (kablosuz) ağları bulup, kullanmaları şeklinde işlenmektedir.
Mesela wireless kullanıyor musunuz? sorusunu cevaplamanızı rica ediyorum. Araba ile gezip açık hatlardan bu işlemleri yapıyorlar. Ayrıca telekomdan her ne kadar değiştirmek mümkün olsa da MAC adresinin sorulmasını istemek lazım. Ancak bu konulara derinlemesine girebilmeniz için muhakkak bir avukat yardımı almanız gerektiğini düşünüyorum. Bu hususta Fethiye/MUĞLA Barosu'na müracaat ederseniz size bir avukat önerebileceklerini düşünüyorum.
Saygılarımla.
Aynı olay benim basıma geldi ve su an için ne yapacagımı bilmiyorum.6 ay önce benim ip adresimden birileri baskasının hesabından baska biryere EFT yoluyla para transfer etmiş.Ne hesap sahibini ne de havale yapılan insanları tanıyorum.Bu transfer saatinde ben işyerimde çalışıyordum.Bazen evde bilgisayarımı acık bırakıp işe gittigim oluyor.Ben bilgisayarımın basında yokken bilgisayarıma girilmiş ve benim ip adresim üzerinden bu EFT olayı gerçekleştirilmiş diye düşünüyorum.Dün gittim karakolda bu olayla ilgili ifade verdim.Bilgili arkadaslardan bu konuda yardım istiyorum.
Sene 2009 nisan ayına gelmemize rağmen halen süren davam ile ilgili ciddi bir gelişme olmadı. Bu süre zarfında 4-5 kez duruşma gerçekleşti. Avukatım ile birlikte halen suçsuzluğumu kesin olarak ispatlayamadık. Telekom ve Banka ile mahkeme arasında yazışmalar oldu. Son duruşmada Telekom kayıtlarının 2 yıldan sonra saklanmadığı bilgisini öğrendim. Suçsuzluğumu ispatlayacak deliller de yok olmuştur. Sadece IP numarası esas alınarak tarafıma suç yüklenmiş, ne banka ile ne parası alınan ne de parayı çeken şahıslar ile ilgim olmadığı çok açıktır. Bu kez Bilişim suçlarından bir Polis evi arayarak ifade için Bilişim Suçları merkezinde ifademi almak için randevulaştık. Ailemde huzur moral kalmadı. Sırf bu dava nedeniyle mide ameliyatı geçirdim. Kendimi hukuka ispat etmek bu kadar mı zor olur ? temiz bir geçmişim, kariyerim, ailem, kazancım, evim, arabam herşeyim varken neden elalemin bankadaki üç kuruş parasını hackleyip ilgim olmayan birine göndereyim ki. Avukatlık masraflarım yol paraları vs şimdiye kadar 9500TL ödedim. Uğur Dündar gibi gazeteci değilim onun kadar kendimi ifade edemem ama benim de aile namusumla şerefimle oynanmıştır. Yargı bunu yapıyorsa biz kime sığınacağız. Gerçek suçlular elini kolunu sallaya sallaya gezerken, ben ve benim gibi suçsuzlar olanlar hayatları mahvolma uğruna suçsuzluğunu ispata uğraşıyor bu mudur adalet? hani "herkes suçlu olduğu ispatlanana kadar suçsuzdur" sözü vardı. Bu bizim için tam tersine oldu "suçsuz olduğu ispatlanana kadar suçludur" muamelesi görüyorum. Şunu anladım Hukukun beyni ve mantığı yok sadece robot gibi ona programlanan kuralları uyguluyor. Ama karşısındakiler herşeyden önce birer insan. Ben kaçmıyorum suçsuz olduğumu ispatlayana kadar da ayaktayım.
hemen ilk akla gelen şey wireless modem kullananların hatlarını şifre kırmak yoluyla girilmesi ve yasadışı işlemlerin buradan yapılabileceği düşünülüyor. Oysa eski model kablolu modemlerin güvenliği daha zayıf. Şimdiki tüm wireless'larda firewall gibi güvenlik duvarı ve değişik şifreleme teknikleri mevcut. Bunları kırmak hiç kolay olmasa gerek. Kırılmaz diye birşey yok. Ama dikkat ederseniz internet hattına girilen kişilerin çoğu kablolu modem kullanmakta. Eski ucuz modellerde modemin şifresi sabit ve herkes tarafından bilinmekte. Sadece internete bağlantı şifresini kırmak yeterli olabilir. Herhangibir güvenlik duvarı da yok. IP spoofing denilen yöntemle de kişi suçlu kişi kendi ip'sini gizleyerek internete çıkış ip si olarak şifresi kırılmış bir internet hattını gösterebilir. Esas önemli olan nokta işlemin yapıldığı makinenin tespitidir. ip numarası yanlış adres gösterebilmektedir. MAC adresi denilen ve sadece tek bir makineye ait olan adreslerin bulunması gerekir. Ancak Telekom bu verileri sağlıklı şekilde kayıt edip saklamadığı gibi 2 yıldan sonra silmektedir. Bilişim hukuku insanları esas olarak yargılamamalıdır, eğer bilişim gibi önemli ve üst düzey bilgi gerektiren bir konuya hakim değilseler, sadece yardımcı durumda kalması gerekir. Sabit olan suç nedir? para çalınmış mıdır? çalan kişi bellidir. İnternet hattına başkaları tarafından girildiği besbelli kişileri şüpheli yapmak hakkında kamu davası açmak ne kadar doğru takdirinize bırakıyorum. Tanıklık yapalım sonuna kadar varım. Ama şüpheli, zanlı olmak kadar kötü birşey yok inanın.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku