+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.
    İletiler
    23
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Exclamation Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu...

Merhaba,
    Benim sorum şu olacak;
    Bizim işyerimizde 12 vardiya var. Vardiya dönüşümleri çok dengesiz. Bir 16:30-01:00 çalışıyoruz. Sonrasında bir sonraki p.tesi günü 8:00-16:30 çalışılabiliyor. Yol da hesaba katıldı mı 3 saatlik uykuyla işe geliyoruz. İzin günlerimizde, çağrı merkezi olması sebebiyle izin günlerimiz pazar değil kolay kolay.
    Bu ortamda gün içerisinde toplamda 30dk'lık mola hakkımız var. Ama zaman zaman 31-32dk oluyor mola süremiz ve bu sebepten çoğu arkadaşımıza YAZILI UYARI veriyorlar. 2ay içerisinde aynı sebepten 2 kez yazılı uyarı alınması da, iş akdinin feshi olarak uyguluyorlar. Ancak bu çalışma şartları ve ÇAĞRI MERKEZİ olmasının nedeni ile oluşan stresten dolayı bu tip aşımlar çok yaşanmakta.
    İhbar, Kıdem, vs... hiçbir tazminat ödenmiyor çıkartılan arkadaşlara.

Bu konuda mevzuat nedir bilemiyorum, yazılı uyarı ne kadar geçerli bir belgedir? Tazminat hakkımız gerçekten yok mudur? Ayrıca bu gibi durumlarda işten çıkarmada İhbar süresinin iş görene kullandırılması gerekmez mi? Anında fesh edilebilir mi? Bu konuda ne gibi haklarımız vardır?

Bu konuda gerçekten madur 10larca arkadaşımız var. Sizden cevap bekliyorum. Lütfen bilgilerinizi esirgemeyin...

Teşekkürler...

Hukuki NET Güncel Haber

Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu... konulu yargıtay kararı ara
    Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu... konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

İletiler
    45
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu...

İşvereninizle imzaladığınız bir sözleşme olmalı ve bunun bir suretini işveren size vermiş olmalı. Bu sözleşme (ya da işverenin verdiği iş şartlarını gösterir bir belge) elinizdeyse, dikkatlice okuyup, çalışma saatlerinin nasıl uygulanacağı, ara dinlenmesi süreleri ve hangi hallerde uyarı verileceğine ve hizmet akdinin feshedileceğine ilişkin düzenlemenin olup olmadığını burada bildirirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Dediğiniz gibi ara dinlenmesi süresi sadece bir kaç dakika uzadı diye 2 kez yazılı uyarı verip işçinin tazminatsız işten çıkarılması uygulaması varsa, bu konu kesinlikle yargıya götürülmelidir. Hiç bir hakimin 3-5 dakikalık gecikmeler nedeniyle işçinin tazminatsız işten çıkarılması uygulamasını yasaya uygun bulacağını sanmıyorum.

İşçinin hizmet akdinin tazminatsız feshedilebileceği haller 4857 sayılı İş kanununun 25. maddesinin II numaralı bendinde sayılmıştır:
    II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
    a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
    b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
    c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
    d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
    e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
    f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
    g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
    h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
    ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
    Belirttiğiniz olayda işverenin fesih hakkına dayanak yapabileceği tek madde yukarıda sayılan nedenlerden (h) fıkrasında yer alan "İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi." durumu olabilir ki, ara dinlenmelerinin 2 ay içerisinde 2 kez 3-5 dakika uzatılmış olması nedeniyle işçinin verilen görevi yapmadığı iddiasında bulunmak pek yasaya uygun gelmiyor bana.

Geçmiş yıllarda Yargıtay tarafından verilmiş "İşçinin işe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmesinin işverene tazminatsız fesih hakkı vermeyeceğine" ilişkin kararlarının hala geçerli olduğunu, bu nedenle belirttiğiniz nedenle hizmet akitleri feshedilen arkadaşlarınızın mutlaka dava yoluna başvurması gerektiğini düşünüyorum.
    Tabi dilerse arkadaşlarınız dava açmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne konunun incelenmesi için dilekçe verebilirler.

Vardiyalı çalışmaların nasıl uygulanacağı 4857 sayılı İş Kanununa dayanılarak çıkarılmış "POSTALAR HALİNDE İŞÇİ ÇALIŞTIRILARAK YÜRÜTÜLEN İŞLERDE ÇALIŞMALAR İLİŞKİN ÖZEL USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" ile düzenlenmiş olup, bu yönetmeliğin 9. maddesi aşağıdaki gibidir:
    Posta Değişiminde Dinlenme Süresi
    Madde 9 — Posta değişiminde işçiler sürekli olarak en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Bu hüküm, postası değiştirilen işçilere de uygulanır.
    ...
    Hafta Tatili
    Madde 11 — Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, işçilere, haftanın bir gününde 24 saatten az olmamak üzere ve nöbetleşme yolu ile hafta tatili verilmesi zorunludur.
    Yani posta değişim günlerinde, bir vardiyadan çıkıp diğer vardiyaya girmesi halinde en az 11 saat ara verilmesi zorunludur. İşverenin ayrıca, Yönetmeliğin 11. maddesi gereğince, işçilere hatanın 1 gününde 24 saatten az olmamak üzere ve nöbetleşme yolu ile hafta tatili vermesi gerekmektedir. İşveren bir işçiyi bu süreden daha önce bir sonraki vardiyada çalışmaya başlatamaz. İşverenin bu uygulaması işçiye haklı nedenle hizmet akdini fesih hakkı verdiği gibi, ayrıca İş Müfettişlerince işyerinde yapılan denetim sırasında bu hususun tespit edilmesi halinde işyeri işverenine idari para cezası uygulanır.

İşyerinde halen çalışmakta olan işçilerin, İş Yasasına aykırı olarak posta değişim günlerinde iki posta arasında 11 saatten az ara verilmesi ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları halinde (başvuruda bulunan işçi yada işçilerin isimleri saklı tutalarak) işyerinde yapılacak denetim sonucunda gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.
    Konu gokselvarol tarafından (17-01-2008 Saat 10:54:25 ) de değiştirilmiştir. Sebep: Ekleme yapıldı

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.862
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu...

Alıntı edomurcuk rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Bir 16:30-01:00 çalışıyoruz. Sonrasında bir sonraki p.tesi günü 8:00-16:30 çalışılabiliyor. Yol da hesaba katıldı mı 3 saatlik uykuyla işe geliyoruz. İzin günlerimizde, çağrı merkezi olması sebebiyle izin günlerimiz pazar değil kolay kolay..
    Vardiya değişiminin Pazartesi olmadığını anlıyorum bu söyleminizden.Doğrumudur?

İletiler
    23
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Exclamation Re: Çağrı merkezi çalışanıyım. Aşırı seviyede işten çıkarma söz konusu...

Öncelikle başta gokselvarol olmak üzere herkese ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

-Vardiya dönüşüm günleri p.tesi. Örnek olarak veriyorum;
    Bu hafta vardiyam 17:30-02:00,
    P.tesi gününden başlayarak bu vardiyaya geliyorum,
    İzin günüm Çarşamba,
    O haftanın son Pazar günü de 17:30'da girip P.tesi gecesi 02:00'da çıkıyorum ve sabah gelmem gereken vardiya 08:00 vardiyası. Bunun ortalama 1st'i yolda gidişle geçiyor. Diğer 1st'i sabah tekrar gelirken geçiyor. Toplamda ancak 4st dinlenme süremiz kalıyor...

-Mola aşımlarıyla ilgili;
    Benim bahsini etmek istediğim sadece ayda 2 kez değil. Mesela günde 2şer dakikadan olmak üzre AYDA toplam 30dk mola aşımı var. Yani 15 gün boyunca 2şer dakikalık aşımlar (ama bir günde örneğin en fazla iki dk aşmak suretiyle) var. Bu gibi durumlarda en hızlı şekilde iki kez uyarı veriyorlar ve sonrasında iş akdinin feshi geliyor.

-Ek bir soru daha;
    Verilen yazılı uyarıları imzalamama hakkımız var mı? Eğer varsa, bu uyarılar yine bize bildirilmiş olarak kabul edilir mi? Eğer imzalamamız gerekiyorsa ve imzalamazsak bir yasal yaptırımı var mı?

Tekrar Teşekkürler...

İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

işyerimizde sadece mola aşımlarından uyarılar gelmiyor.sistemdeki açıkları yakalayıp bunu kullanınca da uyarı verilmekte.mesela klavyedeki 2 tuşu kullanıp kendini 1 sn liğine molaya alıp sonra hemen hazıra alınca çağrı sana gec duşuyor bunu yaptığını tespit ederlerse yazılı uyarı veriyorlar.mola yerine görevlendirmeye alırsan mola süren sana kalıyor ve bu sure uzun olursa yine yazılı uyarı geliyor.gecen hafta sağlık durumumdan pazar gunu işe gitmedim mesela telefonla haber verdim rapor alamıyacağımı evden çıkamıyacak kadar rahatsız olduğumu belirttim tutanak tuttular.haber verdim dedim yine de imzalattılar zorla.bu işyerinden evlenmediğin veya askere gimediğin sürece tazminat alamıyorsun kesinlikle.tüm arkadaşlarımız psikolojilerinin bozulması yanına kar kalarak ayrılıyor ve bunun artık sonlanmasını istiyoruz

Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı hhelin rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    işyerimizde sadece mola aşımlarından uyarılar gelmiyor.sistemdeki açıkları yakalayıp bunu kullanınca da uyarı verilmekte.mesela klavyedeki 2 tuşu kullanıp kendini 1 sn liğine molaya alıp sonra hemen hazıra alınca çağrı sana gec duşuyor bunu yaptığını tespit ederlerse yazılı uyarı veriyorlar.mola yerine görevlendirmeye alırsan mola süren sana kalıyor ve bu sure uzun olursa yine yazılı uyarı geliyor.gecen hafta sağlık durumumdan pazar gunu işe gitmedim mesela telefonla haber verdim rapor alamıyacağımı evden çıkamıyacak kadar rahatsız olduğumu belirttim tutanak tuttular.haber verdim dedim yine de imzalattılar zorla.bu işyerinden evlenmediğin veya askere gimediğin sürece tazminat alamıyorsun kesinlikle.tüm arkadaşlarımız psikolojilerinin bozulması yanına kar kalarak ayrılıyor ve bunun artık sonlanmasını istiyoruz
    Nazım' ın "makineleşmek istiyorum" şiirini anımsattınız bana. Robot işçilik buna deniyor herhalde.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

yapı kredi çağrı merkezi hakkında herşey forum

yapı kredi çağrı merkezi çalışma şartları

tempo çağrı merkezi çalışma şartları

http:www.hukuki.netshowthread.php32397-cagri-merkezi-calisaniyim-Asiri-seviyede-isten-cikarma-soz-konusu

çağrı merkezinde çalışmanın zorlukları

teb çağrı merkezi çalışma şartları

tempo çağrı merkezi maaşları

yapı kredi çağrı merkezi hakkında herşeyyapı kredi çağrı merkezinde çalışanlartempo çağrı merkezi maaşcagri merkezinde calışanlar nasıl işten cıkarılabiliryapı kredi çağrı merkezi vardiya saatleriçağrı merkezinde işten çıkarmacmc insan kaynaklari yazili uyaricmc tazminatteb cagri merkezi vardiya saatlericmc tebçağrı merkezlerinde vardiya çeşitleriyapi kredi cagri merkezi forumyapi kredi cagri merkezi nasiltempo cagri merkezinde calisanlaryapi kredi cagri merkezi 2015 formyapi kredi cagri merkezi calisma sartlaricagri merkezi zorluklaricagri merkezi ayda izin
Forum