Merhaba,
7 ay evvel bir firmada yazılım mühendisi olarak çalışıyordum. O firmada çalışmaya başladığımda imzaladığım belirsiz iş sözleşmesinde rekabet yasağı bölümünde 1 sene boyunca işverenin faliyet alanına giren şirketlerde, müşterisi veya ticari rakibi olan kişi ve kuruluşlar ve bunların temsilcileri, ortakları, yöneticileri yahut danışmanları nezdinde çalışmamayı kabul ettiğim maddesi mevcuttu.
İşyerimden ve çalıştığım bölümden memnunken bir gün bana sormadan başka bir bölümde başka bir göreve atandığım, bundan sonra yazılım mühendisi olarak çalışmayacağım bildirildi. Ben de bu bildirimden sonra, eski bölümümde, eski işimde çalışmak istediğimi müdürüme bildirdim, fakat olumsuz yanıt aldım. İş kanununa baktığımda (Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi - MADDE 22) başlıklı maddeye dayanarak hakkımı şirketten aradım. Tabi yeni görevimi kabul etmediğimi (yazılı olarak) 6 işgünü bekleyerek bildirdim fakat eski görevime iade edilmedim. İşten atılmayı beklerken ve tazminatımı almayı beklerken tam 1 ay geçti. Şirket sonunda bir kılıfına uydurarak bir istifa mektubu hazırladı. İçeriğinde maaşımın yaklaşık 4 katı bonus adı altında veriliyordu. Ben de yasal şeylerle uğraşmak istemediğimden, yeni bir iş bulduğumdan ve şirketin iyi niyetine inanarak, imzaladım ve söylenen miktar hesabıma yansıdı. Fakat geçtiğim firma da aynı sektörde rakip sayılabilecek bir firma ve bundan duyduğum endişeler artmaya başladı. Çünkü şirketin tanıdığım aynı konumdaki insanlara dava açtığını duydum. Bana da dava açılırsa kendimi nasıl savunabilirim. Elimdeki atama belgesinin kopyası, ya da şahitler işe yarar mı? Yoksa sözleşmede belirtilen tüm tazminatı ödemek zorunda mı kalırım?
Bu konuda yorum yapabilmek için, şirketinizin atama yazısını, buna karşılık sizin 22. madde kapsamında itiraz yazınızı, istifa mektubunun içeriğini varsa düzenlenmiş bulunan ibranameyi görmek gerekir.
Bu konuda bir avukattan profesyonel destek almanızı öneriririm, anlatımınızdan Şirketinizin dava açması halinde sözleşmede yer alan tazminatı alması mümkün olabilir. Forumlarda yer alan rekabet yasağı konusundaki başlıklar, rekabet yasağına tabi olup olmayacağınız konusunda fikir verecektir.
Cevap için çok teşekkürler. Anladığım kadarıyla uzman birine danışmam faydalı olacak. Fakat aklıma şu takılıyor, bana sen bu işi yapamazsın diyen bir şirket, nasıl olur da dava açabilir? Sanırım dava açılırsa şirketin niyetine de dikkat edilecektir diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum yoksa? Bir de gerekli rekabet yasağı maddesi hangi hallerde geçerliliğini yitirir? Sözleşmede yer alan rakam astronomik sayılabilecek bir rakam çünkü.
Kağıt üzerinde siz istifa etmiş görünüyorsunuz. Eğer sözleşmedeki rekabet yasağı maddesi diğer şartları ile hukuka uygun ise, astronomik olarak tanımladığınız meblağ , işverenin bu konudaki gerçekleşebilecek kaybı yanında küçük de kalabilir. Mahkeme bu meblağda takdiren bir indirime de gidebilir.
Böyle bir dava açılırsa, imzaladığım istifa dilekçesi geçersiz sayılmaz mı? Çünkü yeni görevi kabul etmediğimi yazılı olarak bildirdim ve yasal süre olan 6 günü de geçti. Hatta yaklaşık 3.5 - 4 hafta geçti. Sayın Harun Bey, anladığım kadarıyla genelde iş mahkemeleri madur olan çalışanlar yerine işverenleri haklı buluyor. Çünkü yazdıklarınızdan bunu çıkarıyorum. Bir de şahit belirleme konusunda nasıl bir yol izlemeliyim? Hayatımda hiç mahkemeyle işim olmadı. Yardımcı olabillir ve fikir verirseniz çok sevinirim.
Hukuken sizin istifanız üzerine iş akdiniz feshedilmiş görünüyor, iş akdi devam ederken hasıl olan hizmet, görev değişikliğinden kaynaklanan neticelenmiş hukuki bir sonuç yok ortada, her ne kadar istifa etmenizde rol oynamış olsa da kağıt üzerinde görüneni hakim esas alacaktır. Ancak iyiniyet değerlendirmesi olarak göz önünde bulundurulacak itiraz yazının vs. nin muhtemel bir tazminat talebine etkisi ise ancak meslektaşımında söylediği gibi imza ettiğiniz sözleşmenin ve ibranamenin ayrıntılı incelenmesi ve bir hukukçu tarafından değerlendirilmesi ile açıklık kazanacaktır. Bu belgeler incelenmeksizin açıklanacak görüşler kanımca temenniden ve ya sizin duymak isediğiniz sözleri söylemektem öteye geçmeyecektir. Her ne kadar şu anda eski işvereniniz tarafından aleyhinize açılmış bir dava yok ise de böyle bir durumda avukatınıza zaman kaybetmeden başvurmanızı tavsiye ederim.
Yorumlarınız için teşekkürler, en kısa zamanda gereken işlemleri gerçekleştireceğim. Son olarak şunu sormak istiyorum. Dava açılırsa yazılacak itiraz yazısında, ya da dava görüşülürken şahit kullanmanın bir etkisi olur mu?
Merhabalar,
Ben elektronik cihaz distribütörü olan bir firmada satış görevlisiyim. Benzer ürünlerin distribütörü başka bir firmadan gayet iyi bir iş...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku