Babam ticaret yaparken 100.000 ytl lik teminat senedi veriyor, senede de yazıyor ama firmaya borcu yok. Firma icra davası açtı; evin tapusuna haciz geldi. Sanırım babam davayı kaybedecek ama duyduğum kadarı ile bir evi olanın,ki, babam emekli ve 75 yaşında evi icrada satılamıyor galiba... Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Evin haczedilmemesi için meskeniyet iddiasında bulunulması gerekiyor.
Borçlunun haline uygun evi haczedilemez (İİK md 82/12). Yalnız evin kıymeti, kendisi ve ailesinin ihtiyacına cevap verecek normal bir evin kıymetinden fazla ise o zaman ev haczedilip satılır. Satımdan elde edilen paradan borçluya uygun bir ev alması için para ayrılır; kalan kısım alacaklıya ödenir.
Borçlu, evinin üzerindeki kanuni ipotek sahiplerine karşı meskeniyet iddiasında bulunamaz. Hatta yargıtay, eğer evini ipotek ettirmişsen bir alacaklıya, diğer alacaklılara karşı da meskeniyet iddiasında bulunamazsın diyor.
Sayın, Yusuf Aydın Şahin; "Hatta yargıtay, eğer evini ipotek ettirmişsen bir alacaklıya, diğer alacaklılara karşı da meskeniyet iddiasında bulunamazsın diyor." demişsiniz.
Yargıtay'ın bu durumla ilgili olan içtihat veya içtihatlarının tarihlerini esas ve karar numaralarını yazarsanız sevinirim.
Sayın, Yusuf Aydın Şahin; "Hatta yargıtay, eğer evini ipotek ettirmişsen bir alacaklıya, diğer alacaklılara karşı da meskeniyet iddiasında bulunamazsın diyor." demişsiniz.
Yargıtay'ın bu durumla ilgili olan içtihat veya içtihatlarının tarihlerini esas ve karar numaralarını yazarsanız sevinirim.
İyi akşamlar...
Baki Kuru/Ramazan Arslan/Yılmaz Ejder- İcra ve İflas Hukuku-Yetkin Yayınları-18. baskı Ankara 2005 Sayfa:301
Altın Seri İcra ve İflas Hukuku (Savaş Yayınevi) Sayfa 147'de yukardaki kitabın 301. sayfasında Yargıtay ictihadına göre deniyor ve bir alacaklısına evini ipotek eden borçlunun diğer alacaklılarına karşı da haczedilmezlik iddiasından vazgeçmiş sayılacağını belirtiyor. Ben, biraz üşendiğim ve Kuru/Arslan/Yılmaz'a ait kitapta elimde olmadığından ictihadın tarih ve sayısını bulamadım. Ancak siz bir bakarsanız sanırım bulabilirsiniz...
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/10246
K. 2006/12676
T. 13.6.2006
• HACZEDİLMEZLİK ŞİKAYETİ ( Taşınmazın Hacizden Önce İpoteklendiği İddiası - İpoteğin Mesken Kredisi Esnaf veya Zirai Kredi Gibi Zorulu Olarak Kurulmuş İpoteklerden Olması Gereği )
• MESKENİYET İDDİASI ( İpotek Edilmiş Taşınmaz Hakkında Haczedilmezlik Şikayetinde Bulunabilmek İçin İpoteğin Zorunlu Kurulmuş İpoteklerden Olması Gereği - Serbest İradeyle Kurulan İpotek Nedeniyle Meskeniyet İddiasının İleri Sürülemeyeceği )
• ZORUNLU İPOTEK ( Meskeniyet İddiası - Haczedilmezlik Şikayetinin İleri Sürülebilmesi İçin İpoteğin Mesken Kredisi Esnaf veya Ziari Kredi Nedeniyle Kurulmuş Zorunlu İpoteklerden Olması Gereği )
• SERBEST İRADEYLE KURULAN İPOTEK ( Daha Sonra Bu Yerle İlgili Meskeniyet İddiasında Bulunmaya Engel Olduğu )
2004/m. 82
ÖZET : Borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmazı hakkında sonradan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin mesken kredisi, esnaf kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir. Borçlunun serbest iradesi ile kurduğu ipotekler, adı geçenin daha sonra bu yerle ilgili olarak meskeniyet iddiasında bulunulmasına engeller.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmazı hakkında sonradan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin mesken kredisi, esnaf kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir. Zira, zorunlu olarak kurulan ipoteğin meskeniyet şikayetine engel teşkil etmeyeceği ilkesi bu ipoteğin sosyal amaçlı olarak verilen kredinin teminatını oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, borçlunun serbest iradesi ile kurduğu ipotekler, adı geçenin daha sonra bu yerle ilgili olarak meskeniyet iddiasında bulunulmasına engeller.
Somut olayda 14.01.2000 tarih ve 58 yevmiye no'lu ipotek resmi senedinin incelenmesinde, ipoteğin konut kredisinden doğan borca karşılık tesis edildiği anlaşılmaktadır. Bu hali ile ipotek yukarıda açıklandığı gibi zorunlu ipoteklerden olup borçlunun meskeniyet şikayetinde bulunmasına engel teşkil etmez. Her ne kadar alacaklı banka ipoteğin ticari kredi nedeniyle tesis edildiğini, akit tablosundaki ibarenin sehven yazıldığını ileri sürmüş ise de `Resmi Belge` niteliğindeki ipotek akit tablosunun aksi aynı nitelikte bir belge ile ispatlanabileceğinden ve alacaklı tarafça bu vasıfta bir belge sunulmadığından Mahkemece borçlunun meskeniyet şikayetinin esasının incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, alacaklı banka beyanlarına itibar edilerek yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 13.06.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Konu dikkatimi çekti benimde böyle bir sıkıntım var inş. bir akıl verebilirsiniz bana.
15 000 ytl ticari kredi aldım babamın evini ipotek gösterdik.Şu an krediyi ödeyemiyorum ve icraya verdiler. Gelen kağıtta 30 gün içinde ödemesseniz eviniz satılacak yazıyor bu krediye ayrıyetten 2 kişi daha kefil.
Şimdi babamın sadece evi var ve o kadar lüks felanda değil,ihtiyaca karşılık verek kadar bir şey. Bankaya 30 gün içinde ödeme yapma şansım yok. Bankanın avukatı tanıdık oluyor, onunla beraber banka genel merkeze dilekçe yazdık borçu 48 aya bölerseniz ödeyebiliriz diye bildirdik.Daha bir cevap gelmedi,olumsuz bir cevap gelirse ve evin satışı istenirse babam başka evim yok diye itiraz edebilirmi?
Üye olurken kabul ettiğiniz forum kuralları da dikkatinizi çekmiş miydi?
Site Yönetiminden Duyurular
Forumlarda arama yapmadan soru veya yorum eklemeyiniz. - Kısa Mesaj ile hukuki soru sormayınız.
Türkçe yazım kurallarına özen gösteriniz. - Cümlelerinize büyük harf ile başlayınız, başlık ve iletilerinizin tamamını büyük harflerle yazmayınız. - Konularınızı doğru kategoride açmaya özen gösteriniz. - Başlıklarınızda "Acil, Lütfen Yardım, İmdat, Slm, Mrb" gibi kelimeler kullanmayınız. - Kurallara aykırı davranan üyeler ve forumları kilitlenecektir.
"T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/10246
K. 2006/12676
T. 13.6.2006
Somut olayda 14.01.2000 tarih ve 58 yevmiye no'lu ipotek resmi senedinin incelenmesinde, ipoteğin konut kredisinden doğan borca karşılık tesis edildiği anlaşılmaktadır. Bu hali ile ipotek yukarıda açıklandığı gibi zorunlu ipoteklerden olup borçlunun meskeniyet şikayetinde bulunmasına engel teşkil etmez."
denmiş.
O halde banka kredisi ile ev sahibi olan herkes borcunu ödemeyip, bankaya karşı meskeniyet iddiasında bulunsun ve evi satılmasın. Benim bu içtihattan anladığım bu....
Haczedilmezlik itirazı haciz takibinde yapılır. ipotek takibinde yapılmaz.
Başka bir deyişle kredi veren banka kredi için ipotek almış ise (bankaya karşı meskeniyet iddiasında bulunsun ve evi satılmasın) diye bir şey olamaz.
,
tek ev icradan satılırmı,
http:www.hukuki.netshowthread.php31895-Bir-evi-olanin-evi-icrada-satilamaz-mi,
tek ev haczedilebilir mi,
tek ev haciz edilir mi,
tek evi olan haciz ,
icra evimi alabilirmi,
tek ev haczedilir mi 2017,
tek ev haczedilemez,
emeklinin tek ,
borçlunun tek evi haczedilebilir mi,
tek konut icradan satilirmi,
karimin evini icra satarmi,
esnaf kefalet ipotekli tek ev satilabilirmi,
tek ev haczedilir mi 2016,
avukat icralik evi satabilirmi,
uzerinde tek evi olanlarin evi hacizle satılabilir mi,
meskenıyet yargıtay kararları,
icralik ev satilabilirmi,
emeklinin evini haciz alabilirmi,
icrada tek ev satılır mı
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku