Sizce takibi şikayete bağlı suç ayırımı yerinde bir düzenleme mi?Tüm suçlar re'sen kovuşturulabilir olmalı mı?
Düzenlemenin,mehkemelerin iş yükünü azalttığı şüphesiz bir gerçek ancak gerek kamusal açıdan gerekse suçtan zarar gören açısından sakıncaları olduğunu düşünüyor musunuz?
Bence tüm suçlar re'sen kovuşturulabilmeli ama mağdur gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında şikayetinden vazgeçtiğinde, halihazırda şikayete bağlı olarak nitelenen suçlar için şikayet hiç olmamış gibi işlem yapılmalı.
Birçok mağdur suçun ya şikayete bağlı olduğunu bilmiyor ya da şikayet süresini bilmediği için süreyi kaçırmış oluyor. Bu nedenle belki de bir kez daha mağdur oluyor.
Her suçun re'sen kovuşturulabilir olması yanlıştır. Bu sadece adliyelerdeki yükü arttırmakla kalmaz tüm kolluğuda niteliği itibariyle hafif olan suçlarla meşgul eder. Bu durum kolluğun görevini yapamaz hale gelmesine de sebep olur.
Daha da önemlisi bazı suçlar niteliği itibariyle re'sen kovuştutulmamalıdır. Örneğin; ÖZel hayatın gizliliğini ihlal suçu takibi şikayete bağlı bir suçtur:
"Madde 134 - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır. " şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin siz bu suçu işliyorsunuz bana karşı bense özel bir sebepten dolayı - ki bu özel sebep benim durumu önemsiz bulmamdan tutunda, acımaya, affetmeye kadar her türlü sebep olabilir- şikayet etmek istemiyorum, soruşturulmanızı kovuşturulmanızı istemiyorum. Peki re'sen kovuşturulsaydı ne olurdu? İşlediğiniz eylem benim ne kadar umrumda olmasa da, ben ne kadar bunu problem etmesem de hakkınızda soruşturma ve kovuşturulma yapılacaktı.
Ya da söz konusu mala zarar verme suçu olsa örneğin camıma taş atarak kırsanız yine de hakkınızda soruşturma ve kovuşturma yapılması gerekirdi. Ki zaten suç sabitse ben mağdur olarak istemesem bile cezalandırılacaktınız.
Bu yüzden Ceza Kanunu'muzda yer alan bazı suç tiplerinin takibinin şikayete bağlı olması hem pratik hem faydalı hem de bana kalırsa daha mantıklı görünmektedir.
Ayrıca genel olarak takibi şikayete bağlı suç tiplerinde mağdurun uğradığı zarar kamunun uğradığı zarardan daha büyüktür denilebilir. Ama res'sen kovuşturulan suç tiplerinde ya kamunun zararı mağdurun zararından büyüktür (genel olarak). Ya da hem kamunun hem de mağdurun uğradığı zarar çok büyüktür (genel olarak).
Bu yüzden her suç tipinin tek tek değerlendirilip takibinin şikayete bağlı mı yoksa re'sen kovuşturulabilir mi olması gerektiğine karar verilmelidir
Bu yüzden şu husus tartışılabilir:
Acaba Kanunu'muzda şu an düzenlenmiş bulunan ve re'sen kovuşturulan suçlardan bazılarının takibinin şikayete bağlı olması daha mı iyi olurdu?
veya
Acaba Ceza Kanunumuzda şu an takibi şikayete bağlı olarak düzenlenen bazı suçların re'sen kovuşturulması daha mı iyi olurdu?
Evet sayın Jilet, konuya açılım getirdiğiniz için teşekkür ederim.
Ben de size bir soru yönelterek, bir adım daha ilerlemek istiyorum. Eğer, adli personelimiz ve altyapımız tüm suçların re'sen kovuşturulmasına imkan verseydi yorumunuz yine aynı mı olurdu?
Hukuka aykırı herhangi bir fiilin şikayet edilmemesi,o fiilin suç olma niteliğini ortadan kaldırmıyor.Şikayetin fonksiyonu,bu hukuka aykırı fiilin kovuşturulabilmesini sağlamak.
Bu nedenle konunun önemsediğim yanı,suçtan zarar gören tarafından sırf şikayet edilmediği ya da edilemediği için suç sayılan bir fiilin yargılamaya konu olamaması.
Her suçun cezalandırılmak maksadıyla kovuşturulması kanun devletini/polis devletini ortaya çıkarır. Hukuk herkese lazım. Hukuk denkleştirir, acıları giderir. Mağdurun böyle bi sıkıntısı yoksa, onu zorla mahkeme çemberine sokamayız.
Polis devletin karşılığını doğru anımsadığınızı sanmıyorum.Polis devlet anlayışında devlet hukuka bağlı değildir,bu nedenle yargı denetiminden de sözedilemez.
Sizce takibi şikayete bağlı suç ayırımı yerinde bir düzenleme mi?Tüm suçlar re'sen kovuşturulabilir olmalı mı?
Düzenlemenin,mehkemelerin iş yükünü azalttığı şüphesiz bir gerçek ancak gerek kamusal açıdan gerekse suçtan zarar gören açısından sakıncaları olduğunu düşünüyor musunuz?
Ceza hukukunun babası Cesera Beccaria, "Cezaların amacı, ne duyarlı bir varlık olan insanı üzüp bunaltmaktır ne de daha önce işlenmiş olan bir suçu işlenmemişçesine yadsımak, yok saymaktır." sözlerine yer vermiştir "Suçlar ve Cezalar Hakkında" isimli eserde.
En başta düşünülmesi gereken, "her suçun cezalandırılması gerekir mi?" sorusunun cevabıdır.
Suçtan zarar göreni,şikayetten vazgeçiren tek şeyin Sayın Umitdemir'in ifade ettiği gibi,hukuka aykırı fiilden sıkıntı duyulmaması olduğunu düşünmüyorum.Kişiyi,şikayet hakkını kullanmakta tereddüte düşüren en önemli şeyin korku ve endişe duygusu olduğunu ,bu nedenle de suç niteliğindeki her fiilin yargı önüne taşınması,uzlaşma yolu tercih edilecekse de bunun da yine yargı sürecinde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku