+ Konuyu Yanıtla
1 den 10´e kadar toplam 10 ileti bulundu.

Konu: İşten çıkış, tazminat, fazla mesai

İşten çıkış, tazminat, fazla mesai Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    20
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İşten çıkış, tazminat, fazla mesai

selam...
    1 Ağustos 2005 yılında 800 ytl aylık ile çalışmaya başladığım şirket çeşitli nedenler öne sürerek kasım 2005 tarihine kadar sigortamızı yapmadı. Kasım 2005 de işe giriş bildirgesi imzaladım. 2006 yılından itibaren maaşlarımız eksik ve gecikmeli olarak ödendi. Resmi tatil ve ulusal bayramlarda mesai ödemeden, rızamız alınmadan çalıştırıldık. Ssk primlerimiz asgari ücretten ödendi. 2006 yılı temmuz ağustos ayında maaşımız 920 ytl ye çıkarıldı ve eylül başında ödenmesi gereken maaşımızı kasım ayında 920 ytl olarak aldık. 2007 yılı temmuzda zam almadık ve maaşlarımız ağustos başında 920 ytl olarak gecikmeli olarak ödendi. Eylül ve ekim ayı maaşları gene ödenmediğinden dolayı 9 kasım tarihinde bağlı bulunduğum şefime (işe alımımızı yapan kişi) ücret alamadığımdan dolayı iş akdimi tek taraflı olarak iptal etmek istediğimi, 2 senelik tazminatımı ödemeleri gerektiğini (ücret alamadığımdan dolayı haklı sebep ile çıkış beyan ettiğim için) + 2 aylık eylül ekim ve kasım ayından 11 günlük (11 pazartesiye geliyor ben Cuma günü akşam mesai sonunda işi bıraktım.) ücretimi istedim. Bunların hepsi sözlü olarak konuşuldu. Yazılı bir girişimde bulunmadım. Şimdi sormak istediklerim şunlar...
    1- İşimiz gereği araç içerisinde şehir içi şehir dışı seyahatler halinde bir çalışma şeklimiz vardı. Bölgemize 09:00 da ulaşıyor 18:00 da işi bırakıyorduk. (Tabi bu uygulamada böyle olmuyordu. 230 km lik yola bile Bahçelievler den Düzce ye yolladıkları ve eve 21:30 civarı dönebildiğimiz zamanlar oluyordu.) bu nedenle haftalık çalışma saatimizi 9x5 45 saat olarak doldurduğumuz halde cumartesi günleri de 14:00-15:00 a kadar çalıştırıyorlardı. Bu güne kadar yaptığımız cumartesi günü çalışmalarımızı ve diğer mesailerimizi nasıl alabiliriz? (öğlen molamız yok, yemek ihtiyacımızı yolda ayaküstü atıştırma fast food larda gideriyorduk. Bunu gösterir bir uyarı yazısı çalışanlara tebliğ edilmiş olup ofisimizde yakın zamana kadar asılı idi)
    2- Bize maaş karşılığı hiçbir belge imzalatmadılar. Maaşlar elden bir zarf içerisinde verildi. (ssk primlerini eksik yatırabilmeleri için) Eksik primler için tespit yapılıyormuş bunu buradan ve çevremden duymuştum. Bunun içinde mahkemeye başvurup hukuki sürecin başlaması gerekiyor sanırım.
    3- İşten çıktığımı yazılı bir şekilde ihtarname vs. ile belgelemeli miyim. Sözlü bildirimim yeterli olur ve tazminata hak kazanabilir miyim...
    4- İşten çıkış tarihim imza attığım tarih olarak mı hesaplanıp maaşım ödenir. Yoksa bildirdiğim tarihte işten ilişiğim kesilip (imza atmadığım halde) o tarihe kadar olan hak ettiğim alacaklar mı ödenir. (ssk primide buna dahil)
    5- bu iş yeri sarıyer vd. ne bağlı idi vergi dairesi üsküdara bağlandı (şirket altunizade ye taşındığından). bu nedenle tüm çalışanlar bende dahil 30 haziranda çıkış gösterilip 1 temmuzda tekrar işbaşı yapılmış görünüyor. Bu tazminatımı aksatırmı.

Tüm bu verdiğim bilgiler doğrultusunda ilk olarak ve sonrasında ne yapmalıyım. Şefim noter vs yollara gerek olmadığını söyledi. Başvurmamam tazminat hakkımı yitirme vs gibi bir olaya sebep olmayacağı kanısında olmama rağmen yasal olanı öğrenmek ister tüm yardımcı olan kişilere teşekkür ederim...

Hukuki NET Güncel Haber

İşten çıkış, tazminat, fazla mesai konulu yargıtay kararı ara
    İşten çıkış, tazminat, fazla mesai konulu hukuk haber
    Konu zafzaf00 tarafından (19-11-2007 Saat 17:19:32 ) de değiştirilmiştir. Sebep: eksik bilgi

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: işten çıkış tazminat fazla mesai

Öncelikle 3gün üst üste devamsızlık nedeniyle işinize son verilmemesi için noterden acil olarak bahsettiğiniz sebeplerle sözleşmenizi feshettiğinizi,alacak olduğunuz maaş ve tazminatınızın makul bir süre içinde hesabınıza ödenmesini bildirin.
    Sonra da bir avukatla görüşün.

İletiler
    20
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı ekircali rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Öncelikle 3gün üst üste devamsızlık nedeniyle işinize son verilmemesi için noterden acil olarak bahsettiğiniz sebeplerle sözleşmenizi feshettiğinizi,alacak olduğunuz maaş ve tazminatınızın makul bir süre içinde hesabınıza ödenmesini bildirin.
    Sonra da bir avukatla görüşün.
    3 gün üstüste gelmememden dolayı işime son veremeyeceği kanaatindeyim. çünki zaten 2 aydır maaşım ödenmiyor ve bu nedenle işe gitmiyorum. (ilgili maddede;
    "Ücretin gününde ödenmemesi
    MADDE 34. - Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz".

şeklinde bir ibare var.) yanılıyormuyum...

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öyle bir ifade olduğu konusunda yanılmıyorsunuz.
    İş görme edimini yerine getirmekten kaçınmanın,işyerine gidip,mesai saatleri içinde verilen görevi yapmaktan kaçınmak demek olduğunu,
    İş kanunundaki işveren tarafından derhal feshi düzenleyen 25.maddesine de göz attınız mı?

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
    MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

...
    II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
    İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması

Ayrıca aynı kanundaki bu hakkın kullanılması ile ilgili kısmı da görmüşmüydünüz?
    Derhal fesih hakkını kullanma süresi
    MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

??????
    Geçmiş olsun.

İletiler
    1
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: İşten çıkış, tazminat, fazla mesai

Merhaba, benim sorum fazla mesai ile ilgili..
    Çalıştığım kargo şirketinde asılı bildirgede 08:30 iş başı cay,yemek molaları ve 19:00 mesai bitimi, cumartesi 15:30 a kadar mesai bitimi yazmaktadır. Birde nöbetçi çalışan durumu sözkonusu onlarda hafta içi 19:00 dan 21:00 e kadar. Nöbetçiler için mesai ücreti ya da mükafat olarak cumartesi günü veya başka birgün çalışmaktan muaf olması şeklinde ibareler var.
    Fakat tüm çalışanlar 20:30 ve ileri saatlerde cumartesi de 17:00 ve ileri saatlere kadar çalışmaktayız. Benden önceki elemanlar yıllardır böyle çalışıyorlarmış.. Ben yeni girdiğim için imzaladığım evrakta haftalık 45 saat calışma süresi yazısını okudum. İmzaladığım evrak 2 sayfalık basit antetli bir evrak yani geniş içerikli bir evrak değil.
    Çalışma saatlerini yazılı ve asılı belgeye uygun düzeltilmesi için hangi mercilere şikayet dilekçesi vb. gibi işlemler gerçekleştirmem gerekir??

Ücretim yazılı olmamakla beraber 540 ytl maaş ve gercek maaş üzerinden ssk dır.

İletiler
    20
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı ekircali rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    ??????
    Geçmiş olsun.
    geçmiş olsun????
    bunu anlamadım...
    birşeyi gözden kaçırmayalım...
    ben 09/11/2007 de çıkış isteğimi şefime sözlü olarak bildirdim. burdan yola çıkarak sözlü bildirimime istinaden çıkışımın ptesi gerçekleştiği söylendi. (imza için çağrılmadım ihtimal paramı geç ödemek istemeleri...),
    bu durumda sözlememi ücret alamadığımdan dolayı feshetmem sözkonusu. bu dediklerim doğrultusunda 25. maddeye aykırı bir durum oluşmadığı kanaatindeyim. Yanılıyorsam tekrar bilginizden faydalanmak isterim. Aydınlatıcı bilgileriniz ve yorumlarınız için tekrar teşekkürler...
    diğer sorularım içinde yorumlarınızı belirtirseniz sevinirim...

Nerede
    Türkiye.
    İletiler
    116
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bir konuyu atlıyorsunuz. Sizin bildirimleriniz sözlü. Eğer işveren devamsızlık nedeniyle tutanak imzalatırsa işiniz zorlaşır.
    Haklı olmanızın yanında bunu belgelemek de gerekir. Aksi halda yasal platformda haksız duruma düşersiniz.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn.zafzaf, sn.ngurol'un da belirttiği üzere bildirimlerin yazılı yapılması gerekir.Sizin ben söylemiştim demenize karşılık bana herhangi birşey söylenmedi şeklinde cevap verilebileceğini biliyorsunuz.
    Dayanmaya çalıştığınız kanun maddesindeki iş görme edimini yerine getirmekten kaçınmak,işe devam etmemek değil,iş yerinde hazır bulunup,verilen görevi yerine getirmemek hakkınızı tanımlar.
    Bundan sonra hala ücretiniz ödenmedi ise ücretinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmeyi haklı nedenle sona erdirip tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
    Sözleşmenin sona erdirilmesini de yazılı olarak bildirmeniz,bu bildirimi işverene yaptığınızı ispat etmeniz gerekir.
    Bu nedenle benzer durumlarda insanlar noterden ihbarname yolu ile sözleşmelerini sona erdirmektedir.

saygılar

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    20.857
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı zafzaf00 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    ben 09/11/2007 de çıkış isteğimi şefime sözlü olarak bildirdim. burdan yola çıkarak sözlü bildirimime istinaden çıkışımın ptesi gerçekleştiği söylendi. (imza için çağrılmadım ihtimal paramı geç ödemek istemeleri...),
    Diğer bir ihtimal ise tazminatınızı ödemek istememeleri ve bunu sağlayabilmek içinde sizin bildirimsiz devamsızlığınızı göstermek istemeleri.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

fast food mesai sikayet

sehir disinda fazla mesai

Forum