+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 15 ileti bulundu.
    İletiler
    13
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Thumbs up Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz?

***** mağazasından aldığınız bir digital fotoğraf makinasının kutusunun üzerine bir sticker yapışrıtıyorlar ve üzerinde;
    "Değerli müşterimiz ürün kullanılmadan ambalaj ve aksesuarları ile birlikte fatura tarihi itibariyle ilk 15 güh süresince farklı bir ürün ile değiştirebilir ya da tüm ***** mağazalarında süresiz olarak kullanabileceğiniz iade çekinizi alabilirsiniz" diye bir yazı var.Aynı sticker'ın altında ise;
    "Etiketin açılması durumunda ile ilk 15 gün içerisinde fatura tutarı üzerinden% 15 kullanım hizmet bedeli kesintisi yapılarak da değişim kapmanyamızdan yararlanabilirsiniz" diye bir ifade var.Etiketin altında "***** 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı tüketici koruma kanunu'nun maddeleri uygulanmaktadır" diye bir ifade bulunmakta.
    Şimdi bu memnuniyetsizlik iadesi hakkı ben bu üründen memnun kalmadığım zaman kutuyu açmaz isem ilk 15 gün içerisinde değiştiriyorlar.Aşar ise kutuyu açtığım için %15 para kesiliyor.Bana biri söylesin sıfır ambalajında almış olduğum bir üründen memnun kalmak yada kalmamak için o ürünü kullanmam gerekir.kullanmam içinde o kutuyu açmam gerekir.Bu nasıl bir yaklaşımdır.Kanun ne söyler Kanun da böyle bir yaptırım var mıdır.?

Hukuki NET Güncel Haber

Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz? konulu yargıtay kararı ara
    Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Ankara
    İletiler
    1.607
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz?

Teknolojik ürünlerin maliyetinin yüksek oluşundan hareketle getirilen bir düzenleme.

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı gokaytasci rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    ***** mağazasından aldığınız bir digital fotoğraf makinasının kutusunun üzerine bir sticker yapışrıtıyorlar ve üzerinde;
    "Değerli müşterimiz ürün kullanılmadan ambalaj ve aksesuarları ile birlikte fatura tarihi itibariyle ilk 15 güh süresince farklı bir ürün ile değiştirebilir ya da tüm ***** mağazalarında süresiz olarak kullanabileceğiniz iade çekinizi alabilirsiniz" diye bir yazı var.Aynı sticker'ın altında ise;
    "Etiketin açılması durumunda ile ilk 15 gün içerisinde fatura tutarı üzerinden% 15 kullanım hizmet bedeli kesintisi yapılarak da değişim kapmanyamızdan yararlanabilirsiniz" diye bir ifade var.Etiketin altında "***** 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı tüketici koruma kanunu'nun maddeleri uygulanmaktadır" diye bir ifade bulunmakta.
    Şimdi bu memnuniyetsizlik iadesi hakkı ben bu üründen memnun kalmadığım zaman kutuyu açmaz isem ilk 15 gün içerisinde değiştiriyorlar.Aşar ise kutuyu açtığım için %15 para kesiliyor.Bana biri söylesin sıfır ambalajında almış olduğum bir üründen memnun kalmak yada kalmamak için o ürünü kullanmam gerekir.kullanmam içinde o kutuyu açmam gerekir.Bu nasıl bir yaklaşımdır.Kanun ne söyler Kanun da böyle bir yaptırım var mıdır.?
    Sayın Taşçı,

Öncelikle "15 gün içerisinde kosulsuz ürün iadesi ve 30 gün içerisinde de farkli bir ürünle degisim" 4822 sayili yasa ile degisik 4077 sayili Türketicinin Korunmasi Hakkindaki Yasa ile tüketiciye taninmis bir hak degildir. Peki Teknosa, Metro, Real, Migros, Bim ve benzeri büyük magazalarda bunun aksi bir uygulama yillardir sürüyor yani 15 gün içerisinde kosulsuz ve sorgusuz aldiginiz ürünü iade edebiliyor ve/ya degistirebiliyorsunuz. Bu, ilgili magazalarin kosulsuz müsteri memnuniyeti ilkesi çerçevesinde tüketiciye sunmus oldugu bir lütuftur, yoksa yasal olarak bu tür bir zorunluluklari bulunmamaktadir.. Söz konusu yasa kapsamında "koşulsuz iade" yalnızca kapıdan satışlar ile kapıdan şatış hükmündeki satışlar için geçerlidir.

Büyük marketlerin bu uygulamalari çogu kez tüketiciyi yaniltmakta, tüketici, marketlerin bu uygulamalarinin yasadan kaynaklanan bir zorunluluk oldugu düsüncesine kapilmakta, aldigi ürün ayipsiz da olsa iade edebilecegi yanilgisina düsmektedir. Oysa ayipsiz ürünler için iade alma konusu tamamen saticinin insiyatifindedir.

Bununla birlikte, yukarida belirtilen yasanin 4.maddesi kapsaminda ürün ANCAK "ayipli mal" olarak nitelendirilebildigi takdirde tüketici su seçimlik haklara sahip olabilmektedir; ürün bedelinin iadesi, ürünün ayipsiz misliyle degistirilmesi, ayip oraninda bedel indirimi ve ücretsiz onarim.

Açıklanan bilgiler ışığı altında yasal olarak elinizde pek fazla bir şey olmadığını söyleyebilirim. Saygılarımla,
    Devrim Sinan KARAVELİOĞLU

mkocagul Misafir

MADDE 4.- (Değişik madde ve başlığı:4822-6.3.2003/m.4 - Yürürlük m.38) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

Bir firma ilanlarında, reklamlarında ve satış elemanları aracılığı ile koşulsuz olarak 15 gün içinde malı geri aldığını bir lütuf da olsa yazıyor veya bildiriyorsa ve sonrada küçük br etiket ile bu hakkı kısıtlıyor ise bu kusura bakmayın yukarıdaki maddeye göre ayıp sayılır.
    Bence Tüketici sorunları hakem heyetine firmanın broşür ve ilanları ile birlikte konuyu detaylı anlatan dilekçeniz ile birlikte başvurmanızda yararınız vardır.
    Saygılarımla.
    Konu mkocagul tarafından (10-11-2007 Saat 17:08:31 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Ankara, Yenimahalle, Turkey.
    İletiler
    2.490
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın mkocagul,
    Soruyu soran üyemiz, değiştirme hakkını kısıtlayan ibarenin küçük bir etiketle yazıldığını belirtmemiş. Uygulama yasaya uygundur. Herkes, aldığı ürünü açıp, 15 gün kullandıktan sonra ben bunu beğenmedim derse, üreticiye ve satıcıya külfet olacaktır. Dikkat edilirse, etiketin üzerinde %15 kesinti ile değiştirme kampanyası ifadesi yer almaktadır. Sayın karavelioğlu'nun söylediği gibi, koşulsuz iade hakkı sadece kapıdan satışlar için geçerlidir.

Kaldı ki, değiştirme hakkını kısıtlayan ibare küçük bir etiketle yazılsa bile bu, maddede belirtildiği gibi "ürünün nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırılık oluşturmadığı" , "tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltmadığı veya ortadan kaldırmadığı" için ayıplı maldan sözedilemez.

mkocagul Misafir

Benim elimde ***** broşürü var. Ben orada bu %15 kesintinin yazmadığını görüyorum. Soruyu soran zaten etiketin aaltında yazdığını yazmış. O konuyu atlamış değilim.
    ***** reklamlarını izledi iseniz bu ibare malesef yer almıyor.
    Eğer biraz dişli iseniz geri almayı bedel kesintisi yapmadan da pekala yapıyorlar.
    Benim kastettiğim şey bu.
    Şu an yalnızca fikir yürütüyorum:
    Eğer eve gelip bu alışverişten pişman oldu iseniz bu geri almanın size ne gibi yararı olabilir. Ürünü beğenmedi iseniz 15 gün içinde geri alacağınızı açıkça belirteceksiniz ama üzerine etiket yapıştırarak bu hakkı %15 kesinti ile sınırlayacaksınız. Ben karımı her şartta alırım diyeceksiniz yani. Bu şartlarla geri almayı yapmayacak işletme varmıdır sizce? Bu tükecinin kandırılması yada aldatılması değilmidir.?Bu etiketlerin altındaki ibareyi bende gördüm. (Kutunun dışından neresi ne detayda incelenir anlamındadır. Yanlış anlaşılmış)
    4077 sayılı yasa 4. maddenin alıntı yaptığım bölümüne göre ilanlarında broşürlerinde, veya satıcı tarafından bildirilen niteliklerinde ibaresi çok açık ve nettir. Bir malı alıp eve götürüp açmadan, incelemeden beğenmeye yada beğenmemeye nasıl karar vereceksiniz? Kutuyu açmadan derin derin inceleyince bu karar verilebilirse sorun yok.
    Olduğu gibi eve götürüp olduğu gibi geri getirmenin pratikte yararlı bir mantığı varmıdır? Tüketiciye bir yararı olmayan işlem tüketicinin aldatılmasıdır.Bu şekildeki reklam aldatıcı değilmidir?
    Bu yapılana aslında geri almıyorum diyecekler ama dili varmıyor denilir.
    Saygılarımla.

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    39
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Angry Re: Kutuyu açmadan nasıl memnun olduğumuzu anlayabiliriz?

Adam düğüne gidecek en pahalısından bir takım elbise gömlek kravat alır
    Adamın oğlunun sünnet düğünü var en kalitelisinden bir kamera alır
    Adam arkadaşlarına hava atacak en iyisinden bir cep telefonu alır
    Adam evinde plazma TV yi seyretmenin keyfinin nasıl oduğunu merak eder en büyük ekranlısından bir tane alır

Bir kaç gün sonra ben beğenmedim TKK dan doğan cayma hakkımı kullanıyorum der iadesini ister

bu kanunu çıkaranın aklına yanayım

Büyük mağazaların ürün iade servislerine bir göz atın derim

Nerede
    İletiler
    2.490
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın mkocagul,
    Şimdiye kadar kaç tane ürünü alıp, evinize gidip, kutuyu açıp, ürünü derin derin incelediniz de daha sonra iade ettiniz? Kimsenin kanuna göre,normal satışlarda sattığı ürünü kayıtsız, şartsız geri alma mecburiyeti yoktur. Bu, söz konusu şirketin müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla kendi inisiyatifiyle uyguladığı bir kampanyadır, zaten etikette kampanya olduğu yazılmış. İlanlarda, broşürlerde, ambalajlarda belirtilen hangi hususların 4077 sayılı yasanın 4. maddesine konu olabileceğini bir önceki iletimde belirttim, ürünün maddiyatı ile ilgili hususlar bu madde kapsamındadır. Sizin bahse konu ettiğiniz husus ise, ürünün niteliği, özelliği ile ilgili olmayıp, alıcı ve satıcı arasındaki sözleşme içeriğidir. Burada satıcı bir bedel karşılığında alıcıya 15 gün içerisinde sözleşmeden cayma hakkı tanımıştır.

mkocagul Misafir

Ben nerede kanuna göre kayıtsız şartsız almak zorundadır diye yazmışım aradım ama göremedim. Böyle bir hukuki zorunluluk 4077 sayılı yasada yoktur. Bu konu başka birşey.
    Ama siz satılan ürünü 15 gün içinde sorgusuz sualsiz geri alırım ya da değiştiririm derseniz bu bir taahüt olur. Benim yazdığım ve anlatmaya çalıştığım durum bu. Bu sözü broşürünüze reklamınıza yazarsanız tüketicinin hakkı olur. Yanında hediye olarak saç kurutma veriyorum demekten farkı varmı sizce? O hediye sözü yerine getirilmezse ne olur?. Hukuken soruyorum.
    Buradan çıkan sonuç şu adı geçen firma ben ürünü geri alırım diye broşüre yazıyor reklamına yazıyor ama satış esnasında bir etiket ile %15 fark ile geri alırım diyor. Bunun adına siz ne dersiniz ben bilmiyorum ama ben tüketicinin kandırılmasıdır derim.Size bir örnek vereyim GSM telefonlarında satıcının kar marjı asla hiçbir zaman % 15 değildir. Bu telefonu satanlar en fazla %8 hadi diyelim %10 kar edebilirler. Bu adamların hangisine gitseniz , paketini açmadığınız ürünü %15 eksiği ile iade edebilirsiniz. Üstelik memnun bile olurlar.
    Mağaza adına girmek istemiyorum ama bilinen Hipermarketlerin hepsi bu işi saçma sapan bir şarta bağlamadan zaten yapıyorlar. Bir firma bir taahütte bulunup sonra bu taahüddünü yerine getirmezse 4077 sayılı kanuna göre o mal yada hizmet ayıplımıdır değilmidir? Ben 4077 sayılı yasanın ilgili bölümünü copy paste yaparak yazdım. Elimdeki broşürde %15 eksik diye bir şart yazmıyor diye belirttim ama sanırım atladınız. Böyle bir ürünü siz o mağazadan alın ben %15 bedel düşürmeden size iadesini sağlayamazsam bana istediğiniz yazabilirsiniz.
    Öncelikle emin olun ki ben asla kesinlikle emin olmadığım konularda bir iddiada bulunmam. Hele bu konu tüketici haklarına ilişkin ise.
    Bu yasadan doğan haklarımı pek çok defa kullandım. Bazıları bu konuda ilktir bile diyebilirim. (Örneğin Tedaş) Karşıyaka Tüketici sorunları hakem heyetinin tüm üyelerini şahsen bu nedenle tanırım. Bu konulara bakış açılarını da biliyorum. Ben Koçtan tan alınan ve evime taktıkları Baymak klimayı hiçbir bedel ödemeden söktürüp yenisini takdırdım. Ürün arızalı falan değildi. Sadece satıcısı ,olmayan bir özelliğini var gibi söylemişti. Sanırım bu yeterli bir örnektir.
    Ben aldığım ürünü kutusuna bakarak derin derin inceleyip sonra almama kararını hiç vermedim çünkü ruh sağlığım henüz yerinde. Ama alıp ambalajından çıkarıp, beklediğim nitelikleri bulamadığım ürün olarak soruyorsanız çok fazla sayıda yaptım ve hiçbir satıcıda bana haksızsınız demedi.
    Mesela 15 gün kadar önce adı geçen firmaya bu işlemi Phılıps markalı bir DECk telefon için yaptım. Kimse bana etiket yada başka bahane öne süremedi. Ben para değil alışveriş çeki aldım ve o ürün yerine beğendiğim bir laptop çantası satın aldım.
    Başka bir örnek vereyim. Diyelim ki, eşinize evlilik yıldönümü hediyesi olarak o firmadan bir GSM telefon aldınız ama eşinizin bu telefonun mavi olanının daha çok istediğini hissettiniz. O ilanları eşinizde görüyor biliyor. "Hayatım idare et işte %15 fark alıyorlar" mı dersiniz yoksa gider değiştirirmisiniz?
    Kısaca yasada keyfi değiştirme diye bir şart yoktur ama bir firma ben değiştiriyorum derse ve değiştirmezse bu yasaya aykırı olur.
    Saygılarımla.

Not:MADDE 6.- (Değişik madde ve başlığı: 4822 - 6.3.2003 / m.7 - Yürürlük m.38) Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
    Satıcının etiket yapıştırarak şarta bağladığı taahüdü haksız şart sayılırmı sayılmaz mı o başka bir konudur.
    Ayrıca:
    TİCARİ REKLAMLAR VE İLANLAR

MADDE 16.- (Değişik: 4822 - 6.3.2003 / m.23 - Yürürlük m.38) Ticari reklam ve ilanların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.

Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilanlar ve örtülü reklam yapılamaz.
    Konu mkocagul tarafından (10-11-2007 Saat 22:56:38 ) de değiştirilmiştir. Sebep: ekleme.

Nerede
    İletiler
    2.490
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı mkocagul rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Ben nerede kanuna göre kayıtsız şartsız almak zorundadır diye yazmışım aradım ama göremedim. Böyle bir hukuki zorunluluk 4077 sayılı yasada yoktur. Bu konu başka birşey.
    4077 sayılı yasa 4. maddenin alıntı yaptığım bölümüne göre ilanlarında broşürlerinde, veya satıcı tarafından bildirilen niteliklerinde ibaresi çok açık ve nettir. Bir malı alıp eve götürüp açmadan, incelemeden beğenmeye yada beğenmemeye nasıl karar vereceksiniz?
    Ayıplı mal ile ilgili maddeden bahsediyorsunuz, ve ayıplı mal söz konusu olduğunda kullanılacak haklardan birisi iade, değiştirmedir.
    Ama siz satılan ürünü 15 gün içinde sorgusuz sualsiz geri alırım ya da değiştiririm derseniz bu bir taahüt olur. Benim yazdığım ve anlatmaya çalıştığım durum bu.
    Buradan çıkan sonuç şu adı geçen firma ben ürünü geri alırım diye broşüre yazıyor reklamına yazıyor ama satış esnasında bir etiket ile %15 fark ile geri alırım diyor. Bunun adına siz ne dersiniz ben bilmiyorum ama ben tüketicinin kandırılmasıdır derim.
    Öncelikle şu konuya açıklık getirelim; firma, broşüründe, beğenmediğiniz ürünü geri alırım mı diyor yoksa beğenmediğiniz ürünü paketini açmadıysanız geri alırım mı diyor?
    Mağaza adına girmek istemiyorum ama bilinen Hipermarketlerin hepsi bu işi saçma sapan bir şarta bağlamadan zaten yapıyorlar.
    Bu onların kendi inisiyatifindedir.
    Bir firma bir taahütte bulunup sonra bu taahüddünü yerine getirmezse 4077 sayılı kanuna göre o mal yada hizmet ayıplımıdır değilmidir?
    Burada kastedilen mal satışı veya hizmet satışıdır. Siz firmanın deyimi ile kampanya ile hizmet satışını karıştırıyorsunuz.
    Böyle bir ürünü siz o mağazadan alın ben %15 bedel düşürmeden size iadesini sağlayamazsam bana istediğiniz yazabilirsiniz.
    Ben birkaç ay önce bahsedilen firmadan bir web kamerası aldım. İstediğim görüntü kalitesini sağlamazsa değiştireceğimi söylemiştim, değiştirebilirsiniz dediler, değiştirdim. Bunu ben de yapıyorum.
    Ben Koçtan tan alınan ve evime taktıkları Baymak klimayı hiçbir bedel ödemeden söktürüp yenisini takdırdım. Ürün arızalı falan değildi. Sadece satıcısı ,olmayan bir özelliğini var gibi söylemişti.
    Satıcının beyanı ile üründe olmayan bir özelliği varmış gibi göstermesi 4077 sayılı kanunun 4. maddesine girer ki, kanuni bir hakkınızı kullanmışsınız.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: