Kira artışında anlaşamadık, evi boşaltacağım ama kontrattaki hükümlerden dolayı sorumluluğum doğar mı?
Halen oturduğumuz evi 2006 Ekim ayında kiraladım.Geçen Ekim ayında senesi doldu ve ev sahibiyle görüştük bize yeni kira bedelini söyledi. Ancak bu bedel bize uygun düşmedi, kendisine emsal vererek bu sene artış planlamadığımızı söyledik o buna katılmadı. Daha sonrasında evden taşınma kararı aldık. Ancak ev sahibi bu konuda haksız olduğumuzu kontratın Ekim ayında dolduğunu ona kontrat dolmadan bir ay önce haber etmemiz gerektiğini ve ekim ayında boşaltmış olmalıydınız dedi. Biz şuanda taşınmak için ev aramaktayız ama kontratta yazan bi kaç madde ve ev sahibinin söylemiş olduğu şeyler bizi bu konuda tedirgin etti. Kontratta yazan bazı maddeleride eklemek istiyorum.
1.Kiracı kiraladığı bu meskeni kira kontratosu'nun bittiği tarih olan 15 Ekim 2007 tarihinde kayıtsız şartsız tahliye eder.
2.Kira müddeti bittiği halde ( 15 Ekim 2007) mesken boşaltılmadığı takdirde kiracı mesken sahibinin bundan doğacak zarar ve ziyanını tanzim eder. Ayrıca her ayın onbeşinde 500 USA Dolar karşılığı türk lirası ödemeye kayıtsız şartsız kabul eder.
3.Kira kontratı bir yıl ( oniki ay) dır. Kontratın sona ermesinden bir ay önce taraflar yazılı olarak ihtarda bulunmadıkları taktirde, kontrat bir yıl ( oniki ay ) daha uzatılmış ve yenilenmiş olur.
Eğer ki biz yeni bir ev bulup çıkarsak Kasım 15 itibariyle, yapmam gerekenler nedir.Yahut çıkmaktan vazgeçersek bu evde oturmaya devam edebilirmiyim. Birde Ekim 15 te taşınma kararı aldığımız için kirayıda oturacağımız gelecek ay için verdiğimizden biz çıktığımız güne kadar olan kirayı hesaplayıp vermeyi düşünmüş ve 15 Ekimde kirayı yatırmamıştık.
Kira sözleşmesinin süresi dolduğu halde taşınmazı boşaltmadığınız sözleşme 1yıl süreyle uzatılmış sayılır. Bu durumda sizin yeni kira dönemindeyken, süre dolmadan taşınmazı boşaltmanız durumunda kiralayana 6aylık kira bedeli karşılığı tazminat ödemeniz gündeme gelecektir.
2. ve 3. maddeler birbiriyle çelişkili. 3. maddede sözleşme kendiliğinden uzar deniliyor, 2. maddede mağduriyetten bahsediliyor.
Ayrıca, yeni kira döneminde kira kontratında belirtilen bedel üzerinden artırım yapmanız gerekiyordu. Bu durumda da haksızlığınız söz konusu.
Sonuç olarak ev sahibinizle anlaşma yoluna gitmek sizin için en karlı olan yol gibi görünüyor. Aksi takdirde kira dönemi içerisinde evi boşaltmanız sebebiyle, kiralayan 6aylık kira bedeli talep edebilir.
son bir ayın ihtilaflı geçtiği gözönüne alınırsa kontratın otamatikman uzadığını söylemek ve 6 aylık bi cezadan söz etmek doğru olmaz kanımca. O durum taraflar arasında herhangi bir konuşma geçmediği durumlarda söz konusu olacaktır.
Sayın hakanacar,
İhtilaflar kira dönemi sona erdikten sonrasında başlamış. Bu durumda belirttiğim tazminat gündeme gelebilecektir.
Sözleşme sona ermeden 1ay öncesinde yapılması geren fesih bildirimi yapılmadığından, kiralayanın mağduriyeti gündemde. Ayrıca, bırakın 1aylık dönemi, yeni kira dönemine dahi geçilmiş ve uyuşmazlık konusu yapılmayan zam konusunda çıkmış... Peki bu durumda sizce kiralayanın mağduriyeti ne olacak?
Kontrat 15 Ekim 2007 de sona erdi biz yeni kira konusunu o tarihte yaptık.Peki ev sahibi bizide 15 Ekim den 1 ay önce arayarak yeni kiranız bu olacak diye beyan etmesi gerekmezmiydi. Ve konratta 2 ay kira ödenmediği takdirde meskenin tahliyesine sebeptir diye madde var.Biz bu maddeyi kendi lehimize kullanabilirmiyiz.
Kontrattaki bu madde, kiralayanın lehine olan yani sadece onun faydalanabileceği bir madde. Sizin kirayı ödememe sebebiyle bundan faydalanmanız söz konusu değil.
Kontratınızda yıllık artış miktarı belli mi? Belli değilse bile yasal faiz oranında artırım yapmanız gerekmektedir. Yani ev sahibinizin böyle bir bildirimde bulunma zorunluluğu yoktur.
peki biz 2 ay kirayı ödemedik, sonrasında evi tahliye etmemizi istedi. Yine aynı şekilde kontratın uzadığını kabul ederek gelecek aylar için mağduriyet söz konusu olur ve 6 aylık kira talebinde bulunabiliyor diye anlıyorum,doğrumu? Bizim maksadımız ev sahibine sıkıntı çıkarmak değil, biz evi tutarken gayet sıcak muhabbetle tuttuk ama sonrasında ev sahibinin hal ve hareketleri ve evin artık bize uygun düşmediğini düşünerek çıkma kararı aldık. Kontrat yaparkende bu durumlara düşme ihtimalini bile vermiyorduk onun için çok irdelemeden bir hazır kontrat imzaladık. Ve ne olursa olsun kontrat bir yana ev sahibiyle yüz-göz olduktan sonra insan istesede onun evinde oturmak istemiyor. Biz sadece taşınmak istiyoruz. Ve bu taşınma isteği başka bi sebeplede olamazmıydı misal, evde oturan insanların kendi aralarındaki huzursuzluktan dolayı yahut maddi sorunlardan dolayı. Kontrat bu kadar bağlayıcımı yani.
biz en son 15 eylülde kirayı yatırdık yani kontrat bitiminden 1 ay önce, o zaman anlaşamadığımızı ve evi tahliye edeceğimizi var sayarsak o vakit ne yapmamız gerekirdi notere gidip evden çıkacağız diye yazı almakmı kontratı feshetmek mi vs.? Ve bu kararı aldıktan sonra tahliye için bize tanınan süre ne olur?
Noter kanalıyla bir ay öncesinden, evi tahliye edeceğinizi ve 1ay sonrası için sözleşmeyi feshettiğinizi ev sahibinize bildirmeniz gerekiyordu. Ancak, hakverirsiniz ki şu anda bunu varsayamazsınız
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku