Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Hizmet sektöründe çalışan bir firmada görevliyim. İşten ayrılan personelimizin ellide biri, müfettişliğe şikayette bulunarak fazla mesai yaptırıldığını beyan etmekte. Ancak böyle bir durum bulunmamaktadır. Tüm ödeme ve işlemlerini resmi yollardan yürüten, fazla mesai yaptırmayan, sadece resmi-dini tatil mesaisi yaptıran ve bunun da bordroda ödemesini yapan bir kurumuz. Bu tür şikayetlere karşı kendimizi nasıl savunabiliriz? Kendimizi bankaya yatan maaş makbuzu, haftalık asılan çalışma çizelgeleri, vs. ile savunmaya çalışıyoruz, ancak yeterli olmuyor. Bana yardımcı olur musunuz, nasıl bir yol izlemeliyiz? Bir şirket olarak fazla mesai yaptırmadığımızı nasıl ispatlayabiliriz.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler,
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Maaş bordrolarına imza alıyorsanız, bordrolarda fazla mesai kolonu bulunuyor ve zaman zaman bu kolonda fazla mesailer görünüyor ise, bu önemli bir belgedir. Bu belgeyi şahitlerle de desteklerseniz çalışanlarınız ancak yıllık 270 saati aşan ve ispatlayabilecekleri fazla mesaileri sizden dava yoluyla tahsil edebilirler.
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Fazla mesai yapmadığınızı kanıtlama konusunda işinizin pek de kolay olmadığını düşünüyorum. Çünkü, uygulamada şayet ücret bordrolarında fazla mesai ile ilgili bir tahakkuk yoksa, iş mahkemesinde dinlenen iki tanığın (yanlış ya da doğru) beyanları ile hesaplama yapılmakta ve hakim de bu hesaplanan meblağdan bir miktar indirim yaparak karar vermektedir. Siz istediğiniz kadar "fazla mesai yapılmıyor" deyin, iki tane tanık yapılıyor derse; ne yazık ki yargılama süreci dediğim gibi işliyor.
İşçilerin giriş çıkış saatlerini kayıt altına alan sistemlerden (kart basma gibi, giriş çıkışta imza atma gibi) yararlanabilirsiniz. Ayrıca işveren tarafı olarak işyerinde yetkili konumda olanları değil de mümkünse davacı işçi ile aynı işi yapanları tanık dinletmeye çalışın. Tanıklarınızın ikna edici somut beyanları da önemlidir. Dr. Erdem Özdemir'in "İş hukukunda İspat Sorunu" isimli doktora tezinden de yararlanabilirsiniz. Bunlar kesin çözümler değil, ama kısmen de olsa işinize yarayacağını zannediyorum.
10 Yıldır özel bir bankada çalışmaktayım.İlk yıllarda fazla çalıştığımız mesaileri aylık 90 saati geçmediği sürece Brüt Maaş/240 çıkan saat ücretinin %70 i olarak alabiliyorduk.Alınan mesailer maaş bordrolarında gözükmektedir.Ben maaş bordrolarımın hiç birini imzalamadım.İşvereninde böyle bir talebi olmadı.Daha sonraları mesai kaldırıldı.Son iki yıldır mesai tekrar ödenmeye başladı.Bu sefer Brüt maaş/240 bulunan saat ücretinin %50 zamlısı olarak.Burada tek sorun yıllık 150 saat üstü ödenmemesiydi.Benim elimde bütun maaş bordrolarım bulunmaktadır.Ayrıca mesai almadığım yıllarda işten çıkarken çıkış sistemin çıkış saatini ve tarihini gösteren sistem çıktıları aldım.Sorularıma gelince;1-)Mesai olarak bordromda gözükmesine rağmen Brüt/240 ile bulunan saat ücretinin %70 ini almam eksik hesaplama olarak kabul edilip,aradaki farkı işverenden almam mümkün mü?(Burada hesaplama olarak o günkü maaşımmı yoksa güncel maaşım mı baz alınacak)2-)Elimde çıkış saatlerimi gösteren sistem çıktıları kanıt olarak yeterli sayılabilir mi?Tanık göstermekte sıkıntı yaşayabilirm.3-)13 aylık süre için elimde sistem çıkış saatini gösterir belge yok.Elimde bulunan 5-6 yıl çıkış saatlerimi gösteren sistem çıkışlaraı bu tarihler için ortalama değer hesaplamasında kullanılabilir mi?4-)Benim alacaklarım için zaman aşımı süresi dolmuşmudur?5-)Eğer haklarım bakiyse işverene noter aracılığı ile eksik ve hiç ödenmeyen mesailerimi ödemesini isteteyip yerine gelmediği takdirde sözleşmemi tek taraflı fesedeceğimi belirten ihtar çekebilirmiyim.Bu aşamadan sonra kıdem tazminatımı alabilirmiyim?
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Sayın ed@ ; Öncelikle maaş bordrolarınızı her ay muntazam çalışanlarınıza imzalatıyorsanız (- ki bu her ay için işvereni bir noktada ibradır.) ve bu maaş bordrolarınızda fazla mesai sütunu 0 ise ve kişide bu bordroyu imzalamışsa fazla mesai ispat hükümlülüğü işçiye aittir. Bu durum lehinize sonuç doğurabilir. Diğer taraftan hizmet sektörünüz işi ifa ederken fazla mesai gerektirecek bir sektörse ve bu durum işçi tarafından şahitlerle desteklenirse bu da aleyhinize bir sonuç doğurabilir.
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Sayın Bankacı123 ; Neden brüt maaş/240 saat onu anlayamadım.
Fazla mesai yılda 270 saati geçemez. Ücret alacaklarında zaman aşımı da 5 yıldır. Diğer taraftan ;
Fazla mesai ücreti : Saat başına düşen ücretin % 50 yükseltilmesiyle bulunan rakamdır. (Aylık brüt maaş/225 saat X saat başına düşen üctetin %50 fazlası X fazla çalışma süreniz. Bu sizin günlük fazla mesai ücretinizdir.)
Yaptığınız işin fazla mesai gerektirdiğini ve bunu şahitlerle desteklediğinizde olumlu sonuçlar alacağınızı tahmin ediyorum.
Konu Adıkutlu tarafından (06-11-2007 Saat 13:37:20 ) de değiştirilmiştir.
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Dr. Erdem Özdemir'in "İş hukukunda İspat Sorunu" isimli doktora tezinden de yararlanabilirsiniz.
sayın bilgili;
Dr. Erdem Özdemir'in "İş hukukunda İspat Sorunu"
kitaba nasıl ulaşabiliriz..
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Merhaba;
Kitabın tam adı "İş Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlıklarda İspat Yükü ve Araçları"
Yazarı : Yrd. Doç. Dr. Erdem Özdemir
Beta yayınevi - İstanbul
Büyük kitapçılarda ve özellikle de hukuk kitaplarının satıldığı kitapçılarda bulunmaktadır. selam.
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Merhaba;
işçiye rızası olmadan fazla mesai yaptırılabilirmi, itiraz etmek için illaki yıllık 270 saat mesaiyi doldurmamızmı lazım, birde işverenim bana iş sözleşmesinde bununla ilgili madde koyabilirmi yani fazla mesai yapcak diye bir madde koymaya hakkı varmı, ben iş sözleşmesini 5 sene önce imzaladım ve içeriğinde neler var hiç bilmiyorum iş sözleşmesinin bir nüshasınıda bana vermeleri gerekirmiydi lütfen yardımcı olun..
Re: Personelimize Fazla Mesai Yaptırmadığımızı Nasıl İspatlayabiliriz?
Öncelikle sorumu yanlış yere yazdığım için tüm yetkililerden özür dilerim.Banka çalışanlara fazla mesai ödemesi yaparken aylık brüt ücret/240 formülü ile saat ücretine ulaşıyor.Bu hesaplamayı neye dayandırıyorlar bilemiyorum.Zaten almak istediğim tutar işverenin bu hesaplamaya göre bulduğu saat ücretinin %70 ini ödemesei nedeniyle eksik ödediği tutar.10 yıl önce brüt maaşım 100 YTL iken hafta içi çalışmam için 100/240=0,416 bununda %70ini 0,291 ytl olarak mesai ücreti aldım.Sizin belirttiğiniz duruma göre h.içi çalışması için 100/225=0,444 bunun %50 zamlı tutarı 0,666 mesai ücreti almalıydım.Bordromda bu yazılı olark var.Şu anda benim brüt maaşım 2000 ytl.Fazla mesai için aldığım saat ücreti 2000/240*1,5 ile bulunan 12,49 ytl brüttür.Bordrolarımıza bu şekilde işleniyor.Zaman aşımı olan 5 yıl işten ayrıldıktan sonramı başlar yoksa 2002 yılı öncesi zaman aşımınamı giriyor.Son olarak 10 yıl önce eksik olarak ödenen mesailerim için bu gün baz alınacak ücret için bir kriter var mı?Brüt maaşım:2000+Özel sağlık sigortam için brüt 400+bireysel emeklilik için brüt 120 ytl ve 100 ytl yemek yardımı alıyorum.
Merhaba, İş hukukunda fazla mesai yapıldığı, resmi tatil günlerinde çalışıldığı aynı işyerinde çalışan bir iki arkadaşın tanıklığı ile çözülebilmekte...
657 ye tabi devlet memuruyum. zaman zaman cumartesi göreve çağrılıyoruz. yaptığımız bu fazla mesainin ücretini talep etmek ya da çalıştığımız 8 saat...
Merhabalar,ben fazla mesailerin nasıl hesaplanacağını öğrenmek istiyorum.ben kıdem tazmınatım ve fazla mesai ücretim için dava açtım ama ne üzerinden...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku