AK Parti Anayasa Komisyonu sivil anayasa taslağı üzerine çalışmalarını tamamladı. Taslak Bilim Kurulu’nda son şekli verildikten sonra kamuoyuna açıklanacak. AK Parti Komisyonu’nun başkanı Dengir Mir Mehmet Fırat, hukuk fakültelerinin sivil anayasa çalışmalarına sempozyum ve toplantılar düzenleyerek katkıda bulunmasını istemişti. NTVMSNBC’nin sorularını yanıtlayan hukuk fakültesi dekanları ise, anayasa çalışmalarına katılmayı sabırsızlıkla ve endişeyle bekliyor.
Prof. Tankut Centel (İ.Ü Hukuk Fakültesi Dekanı)
ÜNİFORMASIZ OLMAK ŞART DEĞİL, KAFALAR SİVİL OLMALI
Şu anda taslağı bile bilmiyoruz. Onun için bir hazırlığımız yok ama, tabii ki kamuoyuna açıklandığı andan itibaren biz de bunun içinde olmaya çalışırız. Sivil anayasa için sivil ortamın, sivil kişilerin olması lazım. İlla üniformasız olması şart değil, kafa yapısının sivil olması lazım.
ORADAN BURADAN TOPLAMA İSİMLER
Kapalı kapılar ardında kamuoyundan kaçırılır gibi sivil anayasa yapma iddiasındalar. İkincisi, kumuoyuna açık çalışılması lazım. Şimdi bu usule bakınca, sivil usule uymadığı görülüyor. Kimler seçiyor, nereden kimleri seçiyorlar, adı sanı duyulmamış, oradan buradan toplama isimler...
Prof. Gökhan Antalya (Marmara Üni. Hukuk Fakültesi Dekanı)
SADECE GÖRÜŞ İSTENMESİNİ İÇİME SİNDİREMİYORUM
Fakültemize şu ana kadar intikal etmiş bir taslak bile yok. Bundan sonra bize gönderdikleri takdirde bildirdiğimiz bakış açılarının kimin tarafından değerlendirileceği konusunda da endişelerimiz var. İlgililer, tüm akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları hazırlık aşamasında çalışmanın içinde olsaydı görüş aşaması da çok daha sağlıklı olurdu. Temel kanunların hazırlanması ve kuruluşuyla ilgili kanun ve yönetmelik var. Türk Medeni Kanunu için böyle bir komisyon kurulmuş ve 5 yıllık bir hazırlık çalışması yürütülmüştü. Borçlar Kanunu da böyle hazırlandı.
Temel kanun hazırlanırken de isterdik ki, hukuk fakültelerinin değişik öğretim üyelerinden yararlanılsın, onlar bu komisyonda yer alsın ve düşünceleriyle katkıda bulunsunlar. Maalesef bir taslak hazırlanıyor ve sonradan “Buyrun, görüşlerinizi bildirin” diyorlar. Hazırlık aşamasında içinde bilim adamlarının bulunmadığı ve toplumun sadece bir bölümünün katılarak hazırlandığı bir anayasayla ilgili bende soru işaretleri doğuyor. Sadece görüş isteme şeklinde bir kanun hazırlanmasını içime sindiremiyorum, hele hazırlanan anayasa olursa. Kendilerinin geliştirdikleri hukuk sistemi şu andaki anayasa hukuku ile çatışıyor. Acaba onları yumuşatıp, onlara uygun bir üst norm olarak anayasa mı hazırlamak istiyorlar diye endişelerim de var.
Prof. Turgut Tarhanlı (Bilgi Üni. Hukuk Fakülkesi Dekanı)
ANAYASA SADECE SİYASİ SAHAYA HAPSOLUNAMAZ
Bundan önceki anayasa metinleri, o dönemler olağanüstü dönemler olduğu için, çok güdümlüydü. Umarız bu kez çok daha serbest bir tartışma ortamı içerisinde toplumsal aktörlerden olan üniversitelere de bu taslak iletilecektir. Bizim basından öğrenmemiz gibi dolaylı bir yolun tercih edileceğini düşünmüyorum. O zaman biz de katkılarımızı formel ve organize bir biçimde ortaya koyacak çalışmalar yapacağız. Bunun için zaman faktörüne de dikkat çekilmesi gerekir. Anayasa gibi bir metin konusunda çok dar bir zamana hapsedilmemeli. Ayları kapsayan bir süreç olması gerekir.
Anayasanın tartışılma yöntemi ve kabul süreci bakımından izlenecek süreç anayasanın sivil olup olmadığını belirlemede önem taşıyor. Anayasanın oluşturulması süreci sadece siyasi sahaya hapsolamaz. Topluma da bu metnin tartışılma olanağının tanınması gerekir. Metnin aleniyet kazanması, iktidar partisinin web sitesinde yayınlanması ile iş bitirilmemeli. Önemli olan “Bu metin anlamlı ve etkili bir biçimde bu toplumda tartışıldı” ve “mukul bir süre zarfında tartışıldı” diyebilmek gerekir. Anayasa ancak böyle yapıldığında sivil karakter kazanabilir.
Prof. Meral Öztoprak Sağır (Akdeniz Üni. Hukuk Fakültesi Dekanı)
SAMİMİYET VARSA GEÇ KALINMIŞ OLMAZ
Tasarı şekillendikten sonra ilk tartışmayı yapmak için bir girişimimiz oldu. Farklı düşünceye sahip katılımcılarla hükümetin hazırlamış olduğu anayasa taslağını bir panelle tartışmaya açacağız. Antalya Barosu da bu konuda bize destek verebileceğini bildirdi. Bizim fakültemizden anayasa taslak hazırlığına katılan akademisyen yok. Kapalı tutmaya çalışıyorlar. İkili, informel konuşmalardan yola çıkılarak bazı tahminler yürütülüyor. Bu işin doğrusu, bir taslak üzerinden tartışmaya gidilmesidir. İyi-kötü, benimsensin-benimsenmesin bir taslakla yola çıkmak lazım.
Bu noktadan sonra eğer bir samimiyet varsa, o işletilebilir ise anayasa tartışmasında geç kalınmış olmaz. Ama laf olsun diye, “Herkese de sorduk” diyebilmek için bir takdim yapılırsa şekilden ibaret kalabilir. Şeklen kendilerini demokratik gösterebilmek için de sorulmuş olabilir. Bunu sorgulayabilmemiz için, sorulan kesimlerin inisiyatif almaları çok önemli. Kamuoyu önünde tartışılması, sosyal sorumluluk alınması açısından önem taşıyor. Ondan sonrası hükümetin anlayışına, demokrasi konusundaki samimiyetine kalmıştır.
Yeni üyeyim, forumu uzun zamandır takip ediyorum çünkü hukuk fakültesinde okumayı düşünüyordum. Şimdi öss stresi bitti ama istediğim hukuk fakültesi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku