Yaklaşık 10 yıl önce çalıştığı işyerinden emekli olan biri aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor.Ancak SGDP ödenmiyor ve işçi resmi olarak işyeriyle bağlantılı değil.İşçi 55 yaşında ve her sene sadece iki hafta yıllık izin kullandırılıyor.Bu sene 3 hafta çıkacağını söylüyor.Ancak 2 haftalık izin yaptıktan sonra patronu 3.haftanın başlangıcında arayarak kızıyor.İşçi de tatilden işbaşı yapmak için dönüyor.İşveren gelmesine rağmen işçiyi işten çıkartıyor. Bu işçi resmi bir çaışan olmadığı için kıdem tazminatını hiçbirşekilde alamaz mı?SGDP ödenmemesinin işçi ve işveren için yaptırımları nelerdir?
Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Teşekkür ederim.
SGDP ödenmeden işçinin çalıştığının tesbiti halinde emekli maaşı kesilir. Şimdi nasıl dava açıp kıdem tazminatı isteyebilirsiniz ki? Bu defa geriye dönük olarak ödenen maaşlar sizden faizi ile istenir.
Saygılarımla.
mkocagul,
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Ancak işçi bu konuda bilinçli değil.Yani kendisi için bişey ödenmesinin gerekliliğinden ve yaptırımlarından haberi yok.Peki işçiye böyle bir yaptırım varsa, işverene hiç mi bişey ödettirilmiyor?
SSK yasasında var ama sizin amacınız üzüm yemek. Yani çalıştığı uzun süre için tazminat alabilirmi diyorsunuz. Bende bunu yaparken en büyük zarar size olur diyorum. Bu sürelerde ödenen maaşların hemde faizi ile geri istenmesi herhalde sorun olur diyorum.
Saygılarımla.
Verdiğim tek bilgi destek primi ödenmeden, yani ssk ya çalıştığını bildirmeden çalışan emeklinin maaşının kesileceği. Uygulamada geriye dönük maaş kesilmesinin örnekleri var. Notlarımda işvereni cezalandırmak isterken kendinin zarar görebileceğini yazdım sadece. (Öz deyişle :attığı taşın ürküttüğü kuşa değmeyeceğini söylemek istedim.)Eğer bir yanlışım var ise düzeltirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Konu mkocagul tarafından (24-08-2007 Saat 10:51:12 ) de değiştirilmiştir.
506 sayılı kanun Madde 63 - A) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken, sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları çalışmaya başladıkları tarihte kesilir.
B) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayanların yazılı talepte bulunmaları halinde yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam olunur. Ancak bunlardan 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden %24 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Bu primin 1/4'ü sigortalı hissesi, 3/4'ü işveren hissesidir
Soruyu soran emekli kişi neyi şikayet edecek? Benim SSK kaydım yapılmadan gizlice çalıştım diyecek,Kendisi 63/B maddesine göre yazılı olarak başvurup talepte bulunmamış. Bu takdirde maaşın kesileceğine dair içtihat dahi verebilirim. Eğer kıdem tazminatı hakkı varmıdır derseniz, çok emin değilim ama beni yorumum yoktur. Sigortasız işçi çalıştırmak yönünden ise işveren açısından bir sorumluluk vardır diye düşününüyorum.
Saygılarımla.
Konu mkocagul tarafından (24-08-2007 Saat 10:46:30 ) de değiştirilmiştir.
Bu tür olaylar uzun süre calısılan is yerlerinde olmakta yani isci o isyerinden emekli oldugu halde isyerinde calısmaya devam etmekte ancak emekli oldugunda emekli ikramiyesini ve tüm fazlaya iliskin haklarını alarak emekli olmakta ve daha sonra isverenin istegi ile sigortasız olarak belirli bir maas ve yine isverenin saglayacagı belirli bir saglık guvencesi ile calısmaya devam etmektedir
Yaşlılık aylığı bağlanan sigortalının yeniden çalışmaya başlaması halinde aylığının kesilmesi gerekir. Bunun için yeniden çalıştırılmaya başlanan emeklinin işvereni tarafından Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin süresi içinde ilgili sigorta il/sigorta müdürlüğüne verilmesi gerekir. Sigortalı hakkında uygulanacak olan sigorta türünü bu bildirgede yer alan tercihine uygun alanı işaretleyerek belirler.
Buna göre tüm sigorta kollarına tercih eden emekli sigortalıların prime esas kazançlarından tüm sigorta kollarına ait primler kesilerek aylıkları çalışmaya başladıkları tarih itibariyle kesilir. Tercihlerini sosyal güvenlik destek primi yönünde kullanan emekli sigortalılardan ise % 30 (% 7,5 sigortalı, % 22,5 işveren hissesi) oranında sosyal güvenlik destek primi kesilerek aylıkların ödenmesine devam edilir.
hal boyle iken hem isverenin hem de iscinin bu kayıt dısı durumu acık edecek bir fiilde bulunması kanunlar acısından hem isverene hem de isciye büyük sorun yaratacaktır...
bilfiil zaten isci isverenin bu teklifini kabul etmekle belli haklardan da feragat etmektedir yani bu durum daha once de soyledigim gibi uygulamada cok yaygın bir durumdur ki zaten bu durumdan sosyal guvenlik ve calısma bakanlıgı vs kurumlarda haberdar oldugu icin yeni tasarılar ile kayıt dısı istihdam konusunda ciddi yaptırımlar ve duzenlemeler getirilmeye calısılmaktadır
gelelim kıdem tazminatı vs alıp alamayacagına...Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Tasarısına tabi Fondan kıdem tazminatı alındıktan sonra hizmet akdi yapılarak işe başlanılması halinde Fon ile ilişki yeniden ve kendiliğinden doğar. Yeniden işe başlanılması halinde daha önce kıdem tazminatı ödenen süreler dikkate alınmaz. yani isci ise yeni baslamıs gibi degerlendirilir ve Kıdem tazminatının ödenebilmesi için işçinin bağlı olduğu kurum veya sandık tarafından yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı veya toptan ödemeye hak kazandığını, ölümü halinde ise hak sahiplerinin kanuni mirasçılığını kanıtlayan belgeler ile başvurmaları şarttır.
yine adına en az 10 yıl fona prim ödenen işçi, kıdem tazminatı isteğini yazılı olarak fona bildirirse kendisine kıdem tazminatı odenir
ancak bu buradaki durumda bu islemlerin yapılabilmesi icin en bastan tekrar ise girisin ssk ya bildirilmesi ve gerekli islemlerin yapılıp gereken primlerin de odenmesi gerekirdi
simdi sizce isci ve isveren boyle bir riske girmek ister mi? yani simdiye kadar aldıgı maasın mı yanına kar kalması mı yoksa 10 senedir odenemeyen primlerin kendi payına dusen kısmının odenmesi ve hatta 10 yıldır kayıt dısı calıstıgı icin isverenle birlikte katlanacagı cezai yaptırımlar mı daha karlı???
Sayın mkocaglu;
Çalışanların emekli maaşlarının kesilmesi ile ilgili yasal düzenleme yeni bir değişiklik diye biliyorum. Onun için tereddüt ettim. Yasalar, geçmişe etkili olmadığından, yasanın yürürlük tarihi dikkate alınarak uygulama yapılacağından, geriye doğru 10 yıl uygulanması olmaması gerekir. İlgili yasa değişikliğinin tarihini tam olarak hatırlamıyorum ama çok eski olmaması gerekir.
Sayın Aykut Toklu;
Kıdem tazminatı ile ilgili olarak Kıdem Tazminatı Fonu Kanunundan bahsediyorsunuz ama öyle bir kanun yok. Bir ara fonla ilgili tasarı vardı, ama şu anda hangi aşamada bilemiyorum. Muhtemelen kadük olmuştur.
Kıdem tazminatı ile ilgili tek düzenleme 1475 sayılı yasanın yürürlükte kalmış olan tek maddesi olan 14. maddedir. Ayrıca, bu konu büyük ölçüde Yargıtay kararları ile somutlaşmaktadır.
Emekli olan işçi emekli olurken kıdem tazminatını almışsa emeklilikten sonraki çalışması yeni bir hizmet akdi olarak kabul edilmekte ve kıdem tazminatı da o yeni süreye göre hesaplanmaktadır.
İşçi emekli olduğunda, kıdem tazminatını almamış ve çalışmaya devam etmiş ise süre kesilmemiş sayılıyor ve kıdem tazminatının hesabında toplam süre dikkate alınıyor.
Her iki durumda da işçinin emekli maaşının kesilip kesilmememesinin ya da kayıt dışı çalışıp çalışmamasının kıdem tazminatına etkisi (olumsuz etkisi) olmaz. Yani işçi kıdem tazminatına hak kazandıracak bir sebeple işten ayrılmışsa kıdem tazminatını alır.
Sayın Abbas bey düzeltme ve eklemeniz için teşekkür ederim. (yasa değişikliği tarihi:29/04/1986 - 3279/3 md, ayrıca 25.08.1999 – 4447 / 56 md.)
Saygılarımla
Konu mkocagul tarafından (24-08-2007 Saat 15:40:45 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku