Herkese merhabalar,forumunuzu bir süredir takip etmekteyim[hukuk fakültesinden yeni mezun olacak bir öğrenciyim] ,bugün itibariyle kayıt oldum.Hemen konuya geçeyim:
Bir yakınım 1.5ay önce bir bankada işe başladı,iş sözleşmesinde 2aylık deneme süresi bulunmaktadır.Bankanın çalışma koşullarından memnun olmayan[fazla mesailerin onaylanmaması gibi]yakınım ,başka bir bankanın sınavını kazandı ve şu anki bankasıyla iş sözleşmesini feshetmek,diğer bankayla haftaya işe başlamak istiyor.
Bu nedenle iş sözleşmesini feshetmek istediğini geçen gün bankanın müdürüne söyledi ancak banka müdürü 2haftalık ihbar sürelerinin olduğunu bu sürelere uyması gerektiğini söylemiş.Bu olayı yakınım bana söyleyince İş Kanunu M:15 fıkra 2'ye göre deneme sürelerinde ihbar süresi olmadığını ve tazminat da talep edilemeyeceğini söyledim.Bir banka müdürünün deneme süresi içinde ihbar sürelerinin işlemeyeceğini bilmemesi düşünülemez bu yüzden bu kişinin kötüniyetli olduğunu düşünüyorum [zaten çalışanlarının çoğunun fazla mesaisini onaylamıyor da ] ve yakınımın iş sözleşmesini sorunsuz feshedip onaylanmamış fazla mesai ücretini alabilmesini istiyorum.Buna göre aklımda birkaç soru var:
1-Banka müdürünün ileride 'fesih beyanı bana ulaşmadı' gibi bir itiraz öne sürebilmesine engel olmak için feshi dilekçe ile yapıp imzalatmak istiyoruz.Ancak müdür imzalamaktan kaçınırsa feshettiğimizi başka türlü nasıl ispatlarız? Noterden ihbarname çekersek ihbarnamenin 'işveren değil de işyerine ulaşması yeterli olur mu ?'
2-Deneme süresi içinde yapılan fesihlerde işveren cezai şart ,eğitim masrafı gibi şeyler talep edebilir mi[sözleşmede var olduğunu sayarsak]?
3-Bankanın internet sitesinde ,işe başlangıç tarihi 16mayıs gösteriliyor ,ancak yakınım işe 4mayısta başlamıştır ,burada banka ne gibi bir usulsüzlük düşünüyor olabilir[benim aklıma SSK primlerinin yatırılmaması geliyor ancak aklıma gelmeyen başka usulsüzlükler de olabilir].Bunlara karşı ÇSGB Bölge Müd'lüğüne şikayet edilebilir mi yoksa dava mı edilmesi gerekir?
4-Fesihten sonra işveren fazla mesai ücretlerini bordroda hiç göstermezse ya da eksik gösterirse ihtirazi kayıt sürmemiz gerekiyormuş,imza atılcak yerin yanına 'fazla mesai saatlerim eksik yazılmıştır' yazıp imzalamak yeterli olur mu ?
5-Fazla mesai ücretini talep edebilmek için açılacak davada tanık dışında neleri ispat vasıtası olarak kullanabiliriz?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler
[Not: 2aylık deneme süresi 4temmuzda dolacaktır ve 100ytllik onaylanmamış fazla mesai alacağı vardır]
Sçzleşmede 2 aylık deneme süresi belirtilmiş ise,taraflardan herhangi biri deneme süresi içinde ihbar öneline uymaksızın sözleşmeyi feshedebilir.
Yakınınız 4temmuzdan önce ben sözleşmemi feshediyorum diye yazılı bildirip bir daha gitmez.Noter kanalıyla yapmanız sizin yararınızadır.
İşe giriş tarihi olarak SSK kayıtlarında ne görünüyor baktınızmı?
İşe giriş tarihi 4mayıs olmasına rağmen, işe giriş için gereken evrakların geç tamamlanması nedeniyle giriş geç yapılmış olabilir.
saygılar
Konu Erdoğan Kırcalı tarafından (28-06-2007 Saat 14:47:05 ) de değiştirilmiştir.
Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum.Bankanın müdürü deneme süresi içinde dahi olsa 2haftalık bildirim süresine işçinin uyması gerektiğini,kanundaki bildirim sürelerine uymamanın sadece işveren için geçerli olduğunu söylüyor.
Açık ve net olarak kandırmaya çalışıyor bizi ve fesih dilekçesini imzalamayacak gibi ,bu durumda geriye sanırım tek çare noter kalıyor.
İş Kanunu madde 109'a göre ilgili kişi bunu imzalamaya yanaşmazsa durum tutanakla tespit edilir diyor.Ancak ben tutanakla nasıl tespit edileceğini anlayamadım [tutanağı kim tutacak usulü nedir vs].Bunları yapacağımıza noterden tek taraflı bi ihbarname göndersek yeterli olmaz mı ?
Saygılar
İş kanunu tek taraflı bir uygulamaya izin vermez.
Yoruma açık bir konuda ise yargı safhasında ,yorumun genelde çalışan lehine yapılması uygulamada daha çok görülen durumdur.
Noterden yapacak olduğunuz fesih bildirimi bahsettiğiniz sorunları aşmanıza yardımcı olacaktır.
Bordroda fazla mesaisinin eksik gösterilmesini kayıt altına alması arkadaşınzın yararınadır.
Yeniden selamlar
Nihayet bugün itibariyle müdürle konuşup sözleşmeyi feshettik,fesih kağıdının imzalı fotokopisi elimizde.Ancak daha önce tahmin ettiğim gibi müdür bu sefer hakkımızı aramamıza sinirlendi ve 200ytl'lik fazla mesaiyi onaylamadı[yanında çalışan iş arkadaşınınkini onaylamasına rağmenızgın:]
Türkiyemde hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ve hakkımızı sonuna kadar aramak istiyoruz ve tüm fazla mesai ücretimizi elde etmek istiyoruz.
Sözleşmeyi feshederken ve ücreti alırken bordro ya da herhangi bişey imzalamadık.Benim aklımdaki soru şu: Fazla mesai alacağımız için uygulamada ne tür deliller etkili oluyor ve başarılı olma ihtimalimiz nedir? Nasıl hareket etmemiz gerekir ? Doğrudan dava mı açmalıyız yoksa icra takibi ile mi başlamalıyız?İlk önce ÇSGB Bölge Müdürlüğüne şikayet etsek nasıl bir sonuç alırız?
İş Hukuku hakkında teorik bilgim biraz var ancak uygulama konusunda hiç tecrübem olmadı ,yukarıdaki sorularımı yanıtlayıp yardımcı olursanız çok sevinirim,bu konu benim için çok önemli ,tek istediğim çalışanları kandıran,fazla mesailerini kafasına göre onaylayan o banka müdürüne bir hukuk dersi verebilmektir,yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Hayırlısı olsun.
Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilrisiniz.Olayı hukuki boyuta taşımaya karar vermeniz durumunda,muhtemelen şube müdürü ile değil bankanın avukatı ile karşı karşıya kalacaksınız.Bu durumda şartların eşit olması adına bir avukatla devam etmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Avukatlık ücretleri konusunda bir bilgim olmamasına rağmen alacaklı olduğunuz 200ytl nin üzerinde olacağını düşünüyorum.(Konuyu danışmak için bile bahsettiğiniz rakamın yarısını ödemeniz gerekebilir.)Ve avukatınızla anlaşmış olduğunuz ücreti davayı kaybetsenizde kazansanızda ödeyecek olan taraf siz olacaksınız.
Bunu söylemek hiç içimden gelmese de dava konusunu iyice düşünmeden hareket etmeyin derim.
1) İşçinin fazla mesai yaptığını belge, puantaj, kart basma yöntemi vs. gibi yöntemlerle kanıtlaması mümkünüdür.
2) Böyle bir belge ibraz edemiyor ise fazla mesainin tanık ile de kanıtlanması mümkündür. Tanıkların aynı işyerinde aynı dönemde çalışanlardan olması daha inandırıcı ve daha etkili olur.
3) Bölge çalışma müdürlükleri fazla mesai konusunda belirleme yapmıyor. Yapsa dahi bağlayıcı olmadığından dava açmanız gerekir.
4) İcra takibini hiç önermem. Çünkü, henüz ne kadar fazla mesai yapıldığı dahi belirlenmemiş iken, icra takibinde hangi rakamı isteyeceksiniz? Kafanızdan bir rakam yazsanız dahi bu takip ilamsız olacağından itirazla karşılaşakasınız ve mecburen dava açmak zorunda kalacaksınız.
5) Ücret bordrolarında az da olsa bir fazla mesai tahakkuku varsa ve bu bordrolar ihtirazi kayıtsız kabul edilmiş ise daha fazlasını isteme hakkınız yoktur. Bordroda fazla mesai tahakkukuku yoksa istememte sorun yoktur.
Selamlar.
İnsan hakettiğini alamayınca , ödeyeceğimiz miktar alacağımızdan daha fazla olsa dahi sadece hakkını kimseye yedirmeyeceğini göstermek için bile dava açabilir.Göz göre göre hakkının yenmesi insan onurunu zedeleyen birşey ve bunun aşılamaması nedeniyle oluşan zarar parayla ölçülemez diye düşünüyorum
Sayın Av. Abbas Bilgili ve sayın Kircali'ya çok teşekkür ediyorum,yanıtlarınızla fazlasıyla yardımcı oldunuz ,Kircali'nin da söylediği gibi işi bir avukata devretme vakti yaklaştı
1 yıllık sure boyunca belırlı bır sozlesme dahılınde calıstım. Imzaladıgım sozlesmenın suresı 5 gun once doldu. Ancak bu kurumda daha fazla çalısmak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku