Ben 09.05.2006 tarihinde bir konut kiraladım. Kira sözleşmesini (1 senelik) yaptığımız tarihte de (09.05.2006) ayrıca boş bir A4 kağıda başlığı "Taahütname" olan ve içeriğinde de bir sene sonra (09.05.2007) kiraladığım daireyi boşaltacağıma ve boşaltmadığım taktirde mahkeme ve avukat masraflarını ödemeyi kabul ettiğimi ifade ettiğim bir yazı yazdım. Ev sahibi bu taahütnameyi benden isteme gerekçesi olarak da bana, kendisi açısından bir güvence arz ettiğini söylemişti. Ben de zorunluluktan dolayı kabul etmiştim.
Bir sene sonra (09.05.2007) tekrar yeni kira sözleşmesi için görüştüğümüzde kendisine kira artış oranını ÜFE'ye göre (% 10) yapacağımı ifade ettim. ( Kira sözleşmesinde kira artış oranının neye göre yapılacağı ve % ne kadar arttırılacağını belirtmedik). Ancak kendisi bu artışın yeterli olmadığını, mevcut enflasyon oranına göre en az % 15 oranında bir artış yapmam gerektiğini ifade etti. Sonuç olarak, % 12 artışa ikimizde razı olduk. Ancak benden yine bir sene sonra konutu boşaltacağıma dair yeni bir taahütname yazıp imzalamamı isteyince ben bunu kabul etmedim. Bunun üzerine yeni kira sözleşmesini yapmadık. Beni icraya vereceğini (geçen seneki taahütnameye dayanarak) ifade etti.
Kira ücreti, her ayın 20'sinde banka hesabına yatırılacaktır şeklinde sözleşmede belirtmiştik. Ben de bir sene boyunca her ayın 20- 23'ü arası hesabına yatırdım. Mayıs 2007de de (20.05.2007de) kira ücretini % 10'luk artış ile hesabına yatırdım.
Bu durumda geçen sene yazmış olduğum taahütnameye dayanarak hak iddia edip beni çıkartabilir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim? teşekkür ederim...
Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
der. Dolayısıyla aynı şartlarda sözleşmeniz devam eder. Ve de tahliye taahhütnameniz geçerlidir . (Kira sözleşmenizde muhtemelen (matbu olduğu için) bu sözleşmenin her eki ayrılmaz parçasıdır şeklinde de bir madde olmalıdır. Vardır diye düşünüyorum.
Sonuç olarak kira sözlesmeniz ve de tahliye taahhütnameniz geçerli durumdadır. Ancak bu taahhütnameye dayanarak sizi çıkarma işlemini 1 yılın sonunda yapabilir (Mayıs 2008).
bu iddia mı şahit ile mi ıspatlamam gerekir gerçekçi olması ve kabul görmesi için? Çünkü hatırladığım kadarıyla ev sahibi taahütnameyi kira sözleşmesini yaptığımız tarihte yazmamıza rağmen lilei bir yola başvurup tarih olarak 3 ay sonrasının tarihini yazmıştık. Bir şekilde vergi vs anlamadığım sebepler öne sürmüştü. Şimdi daha iyi anımsıyorum..ızgın:
6. HUKUK DAİRESİ E. 2004/4720 K. 2004/4839 T. 14.6.2004
• TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN BASKI ALTINDA VERİLDİĞİ İDDİASI ( Kiracı Kiralananda Otururken Verilmiş Tahliye Taahhüdü İçin Baskı Altında Verilme İddiasının Dinlenemeyeceği )
• KİRALANANIN TAHLİYESİ İÇİN YAPILAN TAKİBE VAKİ İTİRAZIN İPTALİ TALEBİ ( Kiralananda Otururken Verilen Tahliye Taahhüdünün Baskı Altında Verildiği İddiasının Dinlenemeyeceği )
• BASKI ALTINDA VERİLME İDDİASININ DİNLENEMEMESİ ( Kiracının Kiralananda Otururken Vermiş Olduğu Tahliye Taahhüdü İçin )
• İKRAH İDDİASININ DİNLENEMEMESİ ( Kiracının Kiralananda Otururken Vermiş Olduğu Tahliye Taahhüdüyle İlgili Olarak )
6570/m.7/a
2004/m.272
818/m.29,31
ÖZET : Taraflar arasında 01.10.2002 tarihinde bir yıl süre ile yenilenen kira sözleşmesi bulunmaktadır. Bununla birlikte davalının 2001 yılından beri kiralananda kiracı olduğu uyuşmazlık konusu değildir. Davalı 18.10.2002 tarihinde Edirne 2. Noterliği'nce düzenlenen tahliye taahhütnamesi ile kiralananı 01.10.2003 tarihinde tahliye etmeyi taahhüt etmiştir. Daha önce 24.09.2001 tarihinde de tahliye taahhüdü verilmiş ise de, davacı belirtilen ikinci tahliye taahhüdüne dayanarak kiralananın tahliyesini istemektedir. Davalı tahliye taahhüdünün baskı altında verildiğini ileri sürerek bu konuda tanık dinletmiştir. Oysa davalının kiralananda otururken verdiği tahliye taahhüdü serbest irade mahsulü olduğundan geçerlidir. Çünkü taraflar arasında bir kira ilişkisi bulunmaktadır ve davalı mecbur olmadığı halde tahliye taahhüdü vermiştir. Borçlar Kanunu'nun 31. maddesine göre taahhüdün iptali de istenmediğinden davalı taahhüdün geçerliliğini kabul etmiş durumdadır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak sübut bulan davanın kabulü gerekirken reddi hatalı görülmüştür.
6. HUKUK DAİRESİ E. 2003/206 K. 2003/334 T. 27.1.2003
• TAHLİYE DAVASI ( İki Haklı İhtar ve Taahhüt Sebebiyle Kiralananın Tahliyesi ve Tazminat İstemi-İlk Kira Sözleşmesi ile Verilen Tahliye Taahhüdünün Geçerli Olmaması )
• TAHLİYE TAAHHÜDÜ ( İlk Kira Sözleşmesi ile Verilen Tahliye Taahhüdünün Geçerli Olmaması )
• İKİ HAKLI İHTAR ( Sözleşmedeki Muacceliyet Şartı Nedeniyle İki Haklı İhtarın Oluşmaması )
• SÖZLEŞMEDEKİ TAHLİYEYE DAİR HÜKÜM ( Kiralayan Tarafından Tespit Edilen ve Kiracıya Bildirilen Kira Bedelinin Kabul Edilmemesi Halinde Sözleşmenin Bitiminde Kiralananın Tahliye Edileceğinin Uygun Tahliye Taahhüdü Olmaması )
6570/m.7
ÖZET : İlk kira sözleşmesi ile verilen tahliye taahhüdü geçerli olmadığı gibi, sözleşmede belirtilen kiralayan tarafından tespit edilen ve kiracıya bildirilen kira bedelinin kabul edilmemesi halinde, sözleşmenin bitiminde kiralananın tahliye edileceği hükmü yerleşik içtihatlara uygun bir tahliye taahhüdü kabul edilemez. Sözleşmedeki muacceliyet şartı nedeniyle de iki haklı ihtar oluşmaz.
İyi günler. Ben de kiracı olarak oturduğum ev için tahliye taahnütnamesi doldurdum. Ancak söz konusu taahnütnameyi sözleşme sırasında ev sahibinin zoruyla kabul ettim. Taahhütnamenin tamamını kendi el yazımla yazdım ve o günün tarihini attım. Bu tarih aynı zamanda kira konratında "kiranın başlangıcı" olarak yazılı olan tarihdi. Daha sonra ev sahibi söz konusu tarihi 01/06/2006 yerine 15/06/2006 olarak değiştirmemi istedi. Ben de yazılı olan tarihin üzerinde değişiklik yaptım. Yani şu an elinde bulunan taahhütnamenin tarihi üzerinde değişiklik yapıldığı açıkça gözüküyor. Bu durumda bu kağıda dayalı olarak açtığı bir davanın sonucu ne olur? Geçerli sayılarak tahliye davasını kazanır mı? Yoksa red mi olur? Bir de biz kontrat imzalamaya 4 kişi gitmiştik. O esnada yanımda bulunan arkadaşlarımın şahitliği kabul olur mu? Teşekkürler.
• İKİ HAKLI İHTAR ( Sözleşmedeki Muacceliyet Şartı Nedeniyle İki Haklı İhtarın Oluşmaması )
Hım, yani bunun anlamı eğer kontrata muacceliyet şartı konmuşsa, kiracı kiralarını yatırmasa bile ev sahibinin bu gerekçeyle tahliye davası açma hakkının olmadığı mı?
Alınabilirse kira dönemi için icra marifetiyle kalan kira bedelleri alınacak, alınamassa alınamayacak ama kiracının dönem bitiminde yine kontratı uzayacak, kirasını yatırmadığından ötürü ev sahibinin tahliye davası açma hakkı doğmayacak anlamına mı geliyor?
Hukukçu değilim ama,
Bu durumda ancak temerrüd oluşur diye anlıyorum ben.
Yani birinci haklı ihtar ile dönem sonuna kadar muaccel olan bütün kiralar talep edilmeli, bu 30 gün içinde ödenmezse temerrüd oluştuğundan tahliye hakkı doğar.
Ama birinci ihtarda sırf geçmiş kira borçları talep edildiyse ikinci ihtarla sonraki borçlar talep edilemez. Bunlar zaten muaccel olmuştur.
TolgaH rumuzlu üyeden alıntı
Hım, yani bunun anlamı eğer kontrata muacceliyet şartı konmuşsa, kiracı kiralarını yatırmasa bile ev sahibinin bu gerekçeyle tahliye davası açma hakkının olmadığı mı?
Alınabilirse kira dönemi için icra marifetiyle kalan kira bedelleri alınacak, alınamassa alınamayacak ama kiracının dönem bitiminde yine kontratı uzayacak, kirasını yatırmadığından ötürü ev sahibinin tahliye davası açma hakkı doğmayacak anlamına mı geliyor?
Değerli Hukukçularımız,
Resmi bir evrağa, görevli memurun imzası, taklit edilerek atılmış. Olay savcılık tarafından incelemeye alındı. Benim de imza...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku