+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.

Konu: İnternetten alınan çalıntı cep telefonu

İnternetten alınan çalıntı  cep telefonu Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı İnternetten alınan çalıntı cep telefonu

05.01.2006 tarihinde tanınmış ve güvenilir bir internet alışveriş sitesinden açık artırma usuluyle 2.el cep telonu aldım.Bu telefon bana; adı,adresi ve telefon numarası kayıtlı bir kişiden kargo yoluyla geldi.Daha sonra ben bu telefonu 3-4 ay kullandım ve başka bir arkadaşa sattım.Bu kişide 4-5 ay kullanıp arkadaşına satmış ve en son kullanıcıya elindeki telefonun çalıntı olduğu bildirilmiş.
    Yaklaşık 6 ay önce benim telefonu sattığım kişi beni aradı ve sattığınız telefon çalıntı çıktı ne yapacağız dedi.Bende zaten sattığım kişinin beni ve cep telefonu numaramı bildiği için doğal olarak benden aldığınızı söyleyebilirsiniz dedim çünkü olay bana dönünce,bende zaten başkasından almıştım sonuçta..
    Bir kaç gün önce de beni bir polis memuru aradı ve ifade vermemi istedi.Şu durumda bende aldığım kişinin ve aracı internet sitesinin ismii vereceğim.
    Hiç çalıntı olduğunu bilmediğim ve karşı tarafa da mail yoluyla da haberleşip faturası vs..olmayan telefonu bilmeden almak ve başkasına yine çalıntı olduğunu bilmeden satmakla suç işlemiş olurmuyum.?Ayrıca hayatımda
    Adliyeden içeri dahi girmemiş biri olarak mahkemeye falan çıkarmıyım ? Çok endişe duyuyorum yardımlarınızı rice ediyorum.
    Saygılarımla.

Hukuki NET Güncel Haber

İnternetten alınan çalıntı  cep telefonu konulu yargıtay kararı ara
    İnternetten alınan çalıntı  cep telefonu konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: İnternetten alınan çalıntı cep telefonu

Alıntı mtunc52 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    05.01.2006 tarihinde tanınmış ve güvenilir bir internet alışveriş sitesinden açık artırma usuluyle 2.el cep telonu aldım.Bu telefon bana; adı,adresi ve telefon numarası kayıtlı bir kişiden kargo yoluyla geldi.Daha sonra ben bu telefonu 3-4 ay kullandım ve başka bir arkadaşa sattım.Bu kişide 4-5 ay kullanıp arkadaşına satmış ve en son kullanıcıya elindeki telefonun çalıntı olduğu bildirilmiş.
    Yaklaşık 6 ay önce benim telefonu sattığım kişi beni aradı ve sattığınız telefon çalıntı çıktı ne yapacağız dedi.Bende zaten sattığım kişinin beni ve cep telefonu numaramı bildiği için doğal olarak benden aldığınızı söyleyebilirsiniz dedim çünkü olay bana dönünce,bende zaten başkasından almıştım sonuçta..
    Bir kaç gün önce de beni bir polis memuru aradı ve ifade vermemi istedi.Şu durumda bende aldığım kişinin ve aracı internet sitesinin ismii vereceğim.
    Hiç çalıntı olduğunu bilmediğim ve karşı tarafa da mail yoluyla da haberleşip faturası vs..olmayan telefonu bilmeden almak ve başkasına yine çalıntı olduğunu bilmeden satmakla suç işlemiş olurmuyum.?Ayrıca hayatımda
    Adliyeden içeri dahi girmemiş biri olarak mahkemeye falan çıkarmıyım ? Çok endişe duyuyorum yardımlarınızı rice ediyorum.
    Saygılarımla.
    Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi

MADDE 165. - [1] Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Suç işlemek, hukuk toplumunda kişiler için bir kazanç kaynağı olamaz. Bu nedenle, suç işlemek suretiyle veya suç işlemek dolayısıyla elde edilen menfaatlerin piyasada tedavüle konulmasının ve suç işlemenin bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görülmesinin önüne geçilmek istenmiştir. Bu mülahazalarladır ki, bir suçun işlenmesi suretiyle veya bir suçun işlenmesi dolayısıyla elde edilmiş olan bir şeyin satın alınması ve kabul edilmesi suç olarak tanımlanmıştır.
    Suçun konusunu, ancak ekonomik değeri olan şeyler oluşturabilir. Bu ekonomik değerlerin, daha önce işlenmiş bir suçtan elde edilmiş olması gerekir. Bu suçun, mutlaka malvarlığına karşı bir suç olması gerekmez. Bu suçtan dolayı daha önce bir mahkûmiyet kararı verilmiş olması gerekmez. Daha önce işlenmiş olan suçtan dolayı failinin kusurlu sayılması veya cezalandırılması gerekmez. Söz konusu suçun cezalandırılabilir olması da gerekli değildir. Bu suç zamanaşımına uğramış da olabilir. Önce işlenmiş olan suç, soruşturması ve kovuşturulması şikâyete bağlı bir suç olabilir. Hatta, bu suçtan dolayı şikâyet yoluna başvurulmamış veya şikâyetten vazgeçilmiş olabilir. Bu suç yabancı bir ülkede dahi işlenmiş olabilir.
    Bir suçtan doğrudan veya dolaylı olarak elde edilen her türlü ekonomik değer, yani malvarlığı değerleri, bu suçun konusunu oluşturabilir.
    Bu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Buna göre; daha önce işlenmiş olan suçtan elde edilen eşyanın kabul edilmesi veya satın alınması, söz konusu suçu oluşturmaktadır. Kabul olgusunun satın alma dışında başka bir hukukî işlemle, örneğin bağış yoluyla gerçekleşmesi gerekmektedir. Zira, suçtan elde edilen eşyanın satın alınması diğer bir seçimlik hareketi oluşturmaktadır. Bu kabul olgusu, örneğin suçtan elde edilen taşınır veya taşınmaz eşyanın kiraya kabul edilmesi veya suçtan hasıl olan paranın ödünç olarak kabul edilmesi şeklinde de gerçekleşebilir. Diğer seçimlik hareket, suçtan elde edilen eşyanın satın alınmasıdır.
    Bu nedenle, söz konusu suç, bir çok failli suç türü olan karşılaşma suçudur. Bir tarafta, suçtan hasıl olan eşyayı bağışlayan, kiraya veren veya ödünç olarak veren ya da satan kişi; diğer tarafta ise, bağış, kiralanan veya ödünç olarak kabul eden ya da satın alan kişi bulunmaktadır.
    Eşyayı satan kişi bunun elde edildiği suçu işleyen kişi ise, ayrıca ödünç olarak verme bağışlama ya da satma fiili dolayısıyla cezalandırılmayacaktır. Çok failli suçlarda işlenen suç dolayısıyla faillerden birinin cezalandırılabilip cezalandırılmaması, diğer fail(ler)in cezalandırılması üzerinde bir etki doğurmaz. Kişinin asıl suçun işlenişine iştirak etmiş olması, bu suç açısından sadece bir şahsî cezasızlık sebebi oluşturmaktadır.
    Bu suç, doğrudan kastla işlenebileceği gibi, olası kastla da işlenebilir. Bu nedenle, madde metninde “bilerek” ifadesi kullanılmamıştır. Bu nedenle muhtemelen olası kast hükümlerince cezalandırılmanız kuvvetle muhtemeldir.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

olası kast sayılırsa cezası nedir acaba? ama buna göre ben nasıl suçlı olurum anlamıyorum.telefonu aldığımda telefon çalıntı gözükmüyordu ve ben imei kontrolünü yapmıştım ve hatta bana satan kişi de bu konuda bana garanti vermişti.

İletiler
    96
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Olayda sizin açınızdan suç oluşmamıştır kast bilme ve isteme unsurlarını kapsar sizin şeyin suç konusu olduğunu bilmemeniz kastın bilme unsurunun olayda bulunmadığını gösterir bahsedilen suçta kasten işlenebilen suçlardan olduğu için suç oluşmaz.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Çok teşekkür ederim heralde kullanıcı adınıza bakılırsa Avukatsınız.Bu işleri gerçekten bilenlerin bu sitede insanlara yardımcı olmaları gerekir.

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı av_alper rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Olayda sizin açınızdan suç oluşmamıştır kast bilme ve isteme unsurlarını kapsar sizin şeyin suç konusu olduğunu bilmemeniz kastın bilme unsurunun olayda bulunmadığını gösterir bahsedilen suçta kasten işlenebilen suçlardan olduğu için suç oluşmaz.
    Bakalım yasanın ilgili maddesinin gerekçesinde nelere yer verilmiş.
    Bu suç, doğrudan kastla işlenebileceği gibi, olası kastla da işlenebilir. Bu nedenle, madde metninde """“bilerek”""" ifadesi kullanılmamıştır.

Kast

MADDE 21. - [2] Kişinin, suçun kanunî tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi hâlinde olası kast vardır. Bu hâlde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir.
    Konu elvancetinkaya tarafından (27-05-2007 Saat 15:48:56 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Sivas
    İletiler
    365
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı mtunc52 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    olası kast sayılırsa cezası nedir acaba? ama buna göre ben nasıl suçlı olurum anlamıyorum.telefonu aldığımda telefon çalıntı gözükmüyordu ve ben imei kontrolünü yapmıştım ve hatta bana satan kişi de bu konuda bana garanti vermişti.
    Olası kast demek "Kişinin, suçun kanunî tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi " anlamına gelir.Yani sizin açınızdan olaya bakılacak olursa internet üzerinden alacağınız faturasız ve garanti belgesiz cep telefonunun satın alınması halinde çalıntı çıkma ihtimali düşük bir ihtimalde olsa vardır değilmi?Bu nedenle kanuni tanımdaki unsurların gerçekleşebileceğini(telefonun çalıntı çıkma ihtimalinin olabileceğini) düşündüğünüz halde fiili(olayı,satın almayı) gerçekleştirmenizdir.

Nerede
    istanbul, kadiköy, Türkiye.
    İletiler
    5.539
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Ben bu konuda sayın av_alper' e aynen katılıyorum.
    Olası kast olarak değerlendirilseydi son alan şahsa ceza verilip olay kapatılırdı. Ancak geriye doğru bir inceleme söz konusudur. Sayın mtunc52 ''tanınmış ve güvenilir '' bir internet sitesi aracılığı ile aldığını kanıtladığı an suç unsurları oluşmamış olacaktır. En fazla ''şüphe '' uyandırabilirki şüphede beraat nedenidir.
    Muhtemelen kendi bilgisayarında ve o sitenin ilgili sayfasında açık arttırma ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığı altında bu kişininde telefonu aldığı kişiye kolayca ulaşılabilme durumu söz konusudur. Kaldıki kişi bu işleri yapan tanınmış ve güvenilir bir siteden bunu almaktadır. Yol üstünde ayaküstü telefon satan bir kişiden alınması durumunda '' olası kast' tan söz edilebilir. Burada ilgili kişinin de aldatılmış ''güvenilir bir ikinci el sitesi ''aracılığı ile kandırıldığı son derece açıktır. Mağdura mağdur oldu diye ceza vermek hukukumuzda bulunmamaktadır.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sözkonusu site dünyaca ünlü bir siteylede ortaklığı oldukça ses getirmiş bir alışveriş sitesidir ve bana bu konuda ne gerekirse yapılacağını belirtip telefonun kargo bilgisi,kişinin alışverişle ilgili yorumları,adresi.tel nosu cep nosu tel.in alındığı tarih vs... herşeyi bana bildirdi.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kullanip sattigim cep telefonu calinti cikti ne yapacagim

telefon sattiginizda belge

Forum