+ Konuyu Yanıtla
1 den 10´e kadar toplam 10 ileti bulundu.

Konu: Kapıdan satışta malı iade almadılar

Kapıdan satışta malı iade almadılar Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İSTANBUL, B.ÇEKMECE, Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Kapıdan satışta malı iade almadılar

personelim olan Nezir Bey adına burada bulunan degerli hukukçularımızdan bilgi almak istiyorum.07.01.2007 tarihinde *** adlı şirketten eve gelen satıcılar kendisine biz Milli egitim bakanlıgından geliyoruz çocuklarınızın her türlü ders ödevlerini içind barındıran bu kitap setini satıyoruz diyorlar ve kendisi okumamış olan Nezir Kardeşimiz 2 kız çocugunun okuması için hiç düşünmeden ve milli egitimden geldiklerinide söyledikleri için kitapları alıyor.Fakat eve gelindiginde kitapların ders veya ödev gibi bir amacının olmadıgını tamamen kandırmaca oldugunu yine çocuklarının uyarısı ile görüyor.Derhal sözleşme üzerindeki şirket telefonlarını kendi cep telefonundan arıyor kendisine 2 gün içerisinde sattıkları malları almaya geleceklerini söylüyorlar fakat kimse gelmiyor bunun üzerine Nezir kardeşimiz tekrar arıyor fakat ne fayda bu sefer telefonlara ulaşamıyor.5.ay itibari ilede ihtar çekiyorlar geciken ödemelerinizi yapın diye.Traji komik bi durum şirket adresi hatay şirket telefonları izmir ve siz bunları bulun bulabilirseniz.Ne yapmamız gerektigi konusunda yardımcı olabilirseniz çok memnun olacagız.Saygılarımızla

Hukuki NET Güncel Haber

Kapıdan satışta malı iade almadılar konulu yargıtay kararı ara
    Kapıdan satışta malı iade almadılar konulu hukuk haber
    Konu Av.Başak Şahin tarafından (18-05-2007 Saat 08:29:24 ) de değiştirilmiştir.

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    istanbul, Türkiye.
    İletiler
    54
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Kapıdan satışta malı iade almadılar.

öncelikle hukukçu olmadığımı belirteyim...

Siz Nezir bey'e keşke biraz daha erken yardımcı olabilmiş olsaydınız daha iyi olurdu. Alınan herhangi bir malda bildiğim kadarıyla 15 gün içerisinde koşulsuz mal iadesi ve 30 gün içerisinde de farklı bir ürünle değişim yapılabilir. Nezir bey aradığında geleceklerini beyan etmişler ama bu resmi değil gayri resmi bir işlem. İşin resmileştirilmesi için 15 gün içerisinde noterden ihtarname çekilmiş olsa idi aradan değil 5 ay 15 bile geçse sorumlu olmazdı. Ama şu halde sorumlu o borçtan.

Kolay gelsin.

Nerede
    adana, seyhan, Turkey.
    İletiler
    237
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Liderlevent'in söylediklerine katılmamla birlikte süre 7 gündür.Yani 7 gün içinde malı hiçbir gerekçe göstermeden iade etmeniz mümkündü.Çekeceğiniz bir ihtarla bunu sağlayabilirdiniz.Ancak süreyi geçirdiğiniz için bu parayı ödemeniz gerekmektedir.Aslında bu tür olayların yaşanmaması için halkımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Kapıdan satışları yapan kişiler ne yapıp edip mallarını satma gibi bir meziyetleri var anlaşılan.Çünkü bu olaylar çok sık yaşanıyor.Bunun için de ayrı bir forum açılabilir.

Nerede
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Öncelikle konu başlıgını degiştirdigi için Başak ŞAHİN'e teşekkür ederim.Konuyla ilgilenen arkadaşlar haklısınız sözleşmede yeraldıgı gibi mektup veya noter kanalı ile ihtarname çekerek malı iade etmemiz gerektigini ben biliyorum ama personelim olayın gelişimini şu şekilde anlatıyor.Biz Milli egitim'den geliyoruz bu kitap seti ile çocuklarınız sınava girmeden sınıflarını geçecek daha rahat okuyacak ve sizi bu fakirlikten kurtaracak,belki bizler bu sözlere inanmayız ama Nezir TEMEL kardeşimiz inanmış, ezilmiş çünkü hayatı boyunca. ve satış yapıldıktan sonra kendisine sözleşme üzerinde olmayan 0282***** numaralı telefon numarasını veriyorlar iade veya başka bir sıkıntı oldugunda bu numarayı ara biz sana yardımcı oluruz, numara Çorlu sözleşme adresi zaten bi komedi yazılış itibari ile ilk bakışda adres İzmir ben mektup yazsam Hatay'ı İzmirin ilçesi veya mahallesi olarak görür ve Mektubu İzmir'e gönderirdim.
    Bu parayı ödeyecegiz anlaşılan o ama bu tür şerefsizlere dersini verecek kimse yokmu bu ülkede AB yolunda ilerliyoruz ve bu ülkede hala böyle kan emmeye çalışan işçinin garibanın ekmek parasına göz koyan kansızlar var.

Saygılarımla

Faydası olur diye sizlere sözleşmenin resmini gönderdim

Konu fatihgor tarafından (19-05-2007 Saat 13:13:52 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı fatihgor rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Öncelikle konu başlıgını degiştirdigi için Başak ŞAHİN'e teşekkür ederim.Konuyla ilgilenen arkadaşlar haklısınız sözleşmede yeraldıgı gibi mektup veya noter kanalı ile ihtarname çekerek malı iade etmemiz gerektigini ben biliyorum ama personelim olayın gelişimini şu şekilde anlatıyor.Biz Milli egitim'den geliyoruz bu kitap seti ile çocuklarınız sınava girmeden sınıflarını geçecek daha rahat okuyacak ve sizi bu fakirlikten kurtaracak,belki bizler bu sözlere inanmayız ama Nezir TEMEL kardeşimiz inanmış, ezilmiş çünkü hayatı boyunca. ve satış yapıldıktan sonra kendisine sözleşme üzerinde olmayan 0282***** numaralı telefon numarasını veriyorlar iade veya başka bir sıkıntı oldugunda bu numarayı ara biz sana yardımcı oluruz, numara Çorlu sözleşme adresi zaten bi komedi yazılış itibari ile ilk bakışda adres İzmir ben mektup yazsam Hatay'ı İzmirin ilçesi veya mahallesi olarak görür ve Mektubu İzmir'e gönderirdim.
    Bu parayı ödeyecegiz anlaşılan o ama bu tür şerefsizlere dersini verecek kimse yokmu bu ülkede AB yolunda ilerliyoruz ve bu ülkede hala böyle kan emmeye çalışan işçinin garibanın ekmek parasına göz koyan kansızlar var.

Saygılarımla

Faydası olur diye sizlere sözleşmenin resmini gönderdim

Üzülerek belirteyim ki, sayin üyelerimiz liderlevent ve mistrall'in bu konudaki görüslerine pek katilma olanagi bulamadim. Söyle ki;

Öncelikle "15 gün içerisinde kosulsuz ürün iadesi ve 30 gün içerisinde de farkli bir ürünle degisim" 4822 sayili yasa ile degisik 4077 sayili Türketicinin Korunmasi Hakkindaki Yasa ile tüketiciye taninmis bir hak degildir. Peki Metro, Real, Migros, Bim ve benzeri büyük magazalarda bunun aksi bir uygulama yillardir sürüyor yani 15 gün içerisinde kosulsuz ve sorgusuz aldiginiz ürünü iade edebiliyor ve/ya degistirebiliyorsunuz. Bu, ilgili magazalarin kosulsuz müsteri memnuniyeti ilkesi çerçevesinde tüketiciye sunmus oldugu bir lütuftur, yoksa yasal olarak bu tür bir zorunluluklari bulunmamaktadir.
    Büyük marketlerin bu uygulamalari çogu kez tüketiciyi yaniltmakta, tüketici, marketlerin bu uygulamalarinin yasadan kaynaklanan bir zorunluluk oldugu düsüncesine kapilmakta, aldigi ürün ayipsiz da olsa iade edebilecegi yanilgisina düsmektedir. Oysa ayipsiz ürünler için iade alma konusu tamamen saticinin insiyatifindedir.

Bununla birlikte, yukarida belirtilen yasanin 4.maddesi kapsaminda ürün ANCAK "ayipli mal" olarak nitelendirilebildigi takdirde tüketici su seçimlik haklara sahip olabilmektedir; ürün bedelinin iadesi, ürünün ayipsiz misliyle degistirilmesi, ayip oraninda bedel indirimi ve ücretsiz onarim.

Sayin fatihgor'un sikayetine gelince; tüketicinin 7 günlük cayma hakki yalnizca kapidan satislarda geçerlidir. Kapidan satislarda ürün ayipsiz da olsa tüketici hiç bir gerekçe göstermeksizin ürünü iade edebilme hakkina sahiptir. Bununla birlikte tüketici ve rekabetin korunmasina yönelik yasada 2003'de yapilan degisiklikle, egitim ve kültürel amaçli kitap, dergi, ansiklopedi, ses ve video kasedi, sözlü veya manyetik bant ile benzerleri kapidan satis kapsami disina çikarildi. Yani bu tür ürünlerin satisi kapidan yapilmis olsa bile tüketici 7 günlük cayma hakkini kullanamamaktadir. Bir anlamda bu tür ürünleri kapidan satis yoluyla alan tüketicilerin magduriyetlerini gidermelerinin önüne yasal olarak büyük bir engel konmus oldu.

Ne yazik ki, tüketici zaaflarini ve psikolojisini çok iyi bilen pazarlamacilar insanlarin almayi akillarindan bile geçirmedikleri ve belki hiç ihtiyaç duymayacaklari ürünleri bile büyük bir basariyla pazarlamaktalar. Üstelik piyasadaki fiyatlarin çok üzerinde fiyatlarla.. Hani "Eskimoya buzdolabi satma" esprisi var ya onun gibi iste..

Ben zaman zaman kapimi çalan pazarlamacilara "kapidan ürün almak prensibim degil" diyerek konuyu kisa yoldan kapatiyorum. Bazen lafi uzatmak isteyen de oluyor ancak onlara da firsat vermiyorum. Saygilarimla.

Devrim Sinan KARAVELIOGLU

Bu vesile ile bir süredir ayri kaldigim ve çok özledigim hukuki.net sitemize tekrar kavusmanin verdigi sevinçle saygideger site yönetimine ve tüm üyelerimize tekrar saygi ve selamlarimi sunuyorum.

Nerede
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Devrim Sinan Kardeşime teşekkür ederek deginmiş oldugu bu güzel açıklamadan benim çıkardıgım veya çıkarmaya ugraştıgım "egitim ve kültürel amaçli kitap, dergi, ansiklopedi, ses ve video kasedi, sözlü veya manyetik bant ile benzerleri kapidan satis kapsami disina çikarildi."bu paragraf belki bize yardımcı olur kanaatindeyim.Çünkü satış sözleşmesinin üzerinde bu cayma süresinin var oldugu belirtilmiş ve alıcıya denemesi tavsiye edilmiştir fakat aslen tüketicinin mahkemelik durumda böyle hakkı olmadıgı ortaya çıkmaktadır.

kısaca alın 7 gün içerisinde cayma hakkınız vardır.Tüketici bu zaman zarfında caysa dahi kanunen cayma hakkınız yoktur denilerek tüketici kandırılmıştır diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Nerede
    istanbul, Türkiye.
    İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhaba öğrencilik bilgilerim ile bu konuda ben de fikir bildirmek istiyorum. Alım satım akdinde borçlar kanunumuz sözleşme serbestisini kabul etmiştir. Yani taraflar Kanuna(emredici nitelikteki) ve ahlak kurallarına aykırı olmadığı sürece sözleşmelere ek yükümlülükler getiribelirler. Bu sözleşmede de 7 günlük cayma hakkı tüketiciye verilmişse satıcının sorumluluğu arttırılmış demektir. yani sözleşmeye koyduğu bu hükümle satıcı bağlıdır. Kanunen değil sözleşmeye bağlılık ilkesi gereğince bağlıdır. Yani o şartı kabul eden satıcı akde muhalefet etmektedir. Yanlışım var ise değerli arkadaşlarım düzeltirse sevinirim.

Nerede
    Bursa
    İletiler
    2.153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Bozdogan rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Merhaba öğrencilik bilgilerim ile bu konuda ben de fikir bildirmek istiyorum. Alım satım akdinde borçlar kanunumuz sözleşme serbestisini kabul etmiştir. Yani taraflar Kanuna(emredici nitelikteki) ve ahlak kurallarına aykırı olmadığı sürece sözleşmelere ek yükümlülükler getiribelirler. Bu sözleşmede de 7 günlük cayma hakkı tüketiciye verilmişse satıcının sorumluluğu arttırılmış demektir. yani sözleşmeye koyduğu bu hükümle satıcı bağlıdır. Kanunen değil sözleşmeye bağlılık ilkesi gereğince bağlıdır. Yani o şartı kabul eden satıcı akde muhalefet etmektedir. Yanlışım var ise değerli arkadaşlarım düzeltirse sevinirim.
    Sayın Bozdoğan,

Sözleşmeye 7 günlük cayma hakkı bildiriminin konulması zorunluluğu tüketici yasasındaki 9.maddeden kaynaklanıyor ancak 4077 sayılı yasa 4822 sayılı yasa ile değişikliğe uğratıldıktan sonra yukarıda da belirttiğim gibi kitap vb kapıdan satış kapsamı dışına alındı.

Peki öyleyse yukarıdaki örnekte görülen sözleşmede neden hala bu hüküm yer alıyor sorusu akla gelebilir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin sözleşme suretleri yasa değişikliğinden önce bastırılmış, ya da sözkonusu firma kitap vb dışındaki ürünlerin de kapıdan satışını yapıyor ancak tek tip sözleşme örneği kullanıyor olabilir.

Bu nedenle ben işin tüketici mahkemesine intikal etmesi durumunda yasa hükmüne göre karar verileceğini, tüketicinin 7 günlük cayma hakkının bulunmadığı şeklinde karar verileceğini düşünüyorum.Saygılarımla
    Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
    Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (24-05-2007 Saat 20:05:44 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Degerli arkadaşlarım
    Bu durumda sözleşmeye konulan bu cayma hakkı bölümünün kanunda olmadıgını varsayarsak ve tüketici mahkemeside bu yönde karar verirse tüketici sözleşmelerde yer alan bu paragrafa güvenip mal alıyor ve kandırılıyor demek degilmidir.

İletiler
    77
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Sayin fatihgor'un sikayetine gelince; tüketicinin 7 günlük cayma hakki yalnizca kapidan satislarda geçerlidir. Kapidan satislarda ürün ayipsiz da olsa tüketici hiç bir gerekçe göstermeksizin ürünü iade edebilme hakkina sahiptir. Bununla birlikte tüketici ve rekabetin korunmasina yönelik yasada 2003'de yapilan degisiklikle, egitim ve kültürel amaçli kitap, dergi, ansiklopedi, ses ve video kasedi, sözlü veya manyetik bant ile benzerleri kapidan satis kapsami disina çikarildi. Yani bu tür ürünlerin satisi kapidan yapilmis olsa bile tüketici 7 günlük cayma hakkini kullanamamaktadir. Bir anlamda bu tür ürünleri kapidan satis yoluyla alan tüketicilerin magduriyetlerini gidermelerinin önüne yasal olarak büyük bir engel konmus oldu.
    [/SIZE]

O çoktan değişti, kalanlar bunlar:

(**) Kapsam Dışı Satışlar
    Madde 14 — Aşağıdaki satışlara bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
    a) Beslenme destek ürünleri hariç olmak üzere gıda ve içeceklerin veya halkın gündelik tüketimine yönelik olan diğer malların tedarikine ilişkin satışlar,
    b) Sigorta sözleşmeleri,
    c) İşyeri dışında satışa sunulması teamül, ticari örf veya adetten kabul edilen mal veya hizmet satışları."
    (**) 29/8/2006 tarih ve 26274 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değiştirilen

Aynı firma ile ilgili bir başka şikayet de Kocaeli şehir rehberinde var: "http://www.kocaeli.web.tr/Haber/641"

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

galata kitap iade

galata kitap geri iade nasil yapilir

kapidan cayma 7 gun

kapidan satislarda iade suresi

kapidan satişta cayma

ürün iadesi ihtarname

kapıdan ingilizce seti sattılar geri nasıl iade ederim

koşulsuz ürün iade ihtarname örneği

eve gelen satıcılar

kapidan kitap aldim geri almadilar