Özel bir bankanın sağlık işleri yönetiminde çalışmaktayım.Henüz tarihi açıklanmamakla birlikte,sağlık bölümü Emekli SAndığı VAkfı'na devrediliyor...Bu devir işlemi nedeniyle banka personeli iken Vakfa devrildime durumunda yasal olarak uygulanması gereken işlem,ve çalışan olarak haklarım nelerdir.
Banka personele sormaksızın bölümü tüm hakları ile devredebilme hakkına sahipmi..
Banka çıkış yaparak tazminat vermek durumundamı.Yani tazminatsiz devretme durumu olabilirmi yeni kuruma.
Banka kendi içinde bir başka bölüme atama yıne personele sormaksızın yapabilirmi.Atama yaptıgı bölümde çalışmak istemez isem yasal hakkım nedir?
Bu konuda bilgi vermenizi rica ederim.Teşekkürler.
Hukuki bir işleme dayanılarak , işyerinin veya bir bölümünün devredilmesi, iş akdinin işçi tarafından feshedilmesine haklı gerekçe yaratmaz. Yani işveren bu devir için işçinin onayını almak zorunda değildir, işçi tüm hak ve borçları ile yeni işverene geçer, yeni işverenle birlikte eski işverenin sorumluluğu 2 yıl süre ile devam eder. Bu devir nedeniyle eski işveren kıdem tazminatı vb. ödemez.
İş sözleşmenizde eğer başka bir bölümde çalışabileceğinize yönelik bir hüküm varsa ki genelde banka sözleşmelerinde bu hüküm vardır, bu maddeye dayanarak, muvaffakatiniz aranmaksızın başka bir bölüme atanabilirsiniz. Bu yönde bir hüküm yoksa onayınız alınmak zorundadır.
Sorunuz genel anlamda düşünülürse; bir devir işlemi var, işvereniniz size tazminat ödemek durumunda değil, bununla birlikte size kendi bünyesinde başka bir iş de öneriyor ve bir imkan sağlıyor. Bu işi kabul etmezseniz, kendi kadrosu için israrcı olmaz, sizi Emekli Sandığı Vakfı'na devreder.
Devir prosedürü ve çıkışlar için, şu an işyerinde iki uygulama gündeme gelmiş durumda...öncelikle çalışanlara gitmek isteyip istemedikleri soruluyor,gitmek isteyenlere kıdem ve ihbar tazminatları verilmek kaydıyla iş akitleri fesh ediliyor.(bu hangi madde uyarınca olucak henüz bunu bilmiyoruz.sizin dünkü cevabınıza görede bu aslına bir lütuf gibi bize sunuluyor.)
kalmak isteyenler ise tüm hakları ile emekli sandığına devroluyor..
benim burda sormak istediğim işyerinde bölüm kapatma adı altında;bankada daha öcede iki üç bölüm kapatıldı.(iletişim,güvenlik vs.)bu bölümler kapatıldığında aynı uygulama yapıldı..yani ayrılmak isteyen kişilere kapatılan bolumlerı yerıne fason fırmada calısma teklıf edıldı..Kabul etmeyip ayrılanlara; kıdem ve ıhbar hakları dısında ayrıca 6-8 hatta 12 aylık maaşlarıda verildi.sonradan dava açmamaları için.burdan hareketle bende bu örnekleri baz alarak ;
kıdem ve ıhbarı mı alıp cıkma tercıhımı kullandıgımda bu 6 ya da 8 aylık maası cıkıs sırasında ne şekilde talep edebilirim.
Edemiyor ise ibranamede sehr koyma durumum varmı ilerde dava açabilmem için..Buna ıstınaden işe iade davası açmak sözkonusu olursa 6 yada 8 aylık maası almam sözkonusu olabilirmi?
Yani bu şartlar altında yasal hakkım nedır.Ben devredilen kurumda çalışmak değil isten haklarımı alıp cıkmak istemekteyim..önerilen kıdem ve ıhbar tazminatım dısında ne alabılır ne yapabılırım.
Şunu belirtmekte fayda var, kıdem ve ihbar tazminatı dışında çalışana bir ödeme yapılsa ve hatta dava açmayacağına dair usulüne uygun bir feragatname alınsa dahi , bu durum çalışanın işe iade davası açmasına engel değildir.
İlk mesajımda da belirttiğim gibi hukuki bir işleme dayanarak yapılan işyeri devirlerinde eski işveren tazminat ödemez, bu durum işçiye de iş akdini feshetme hakkı vermez.
Daha önceki uygulamalarda anladığım kadarıyla çeşitli bölümlerin kapatılması ve işin taşeron şirketlere verilmesi durumu sözkonusu olmuş. İş Kanunu 2. maddesine göre , "Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz." hükmü uyarınca ileride bir sorun ile karşılaşmamak için işvereniniz böyle bir uygulamaya gitmiş olabilir. Bu bile işe iade davası açılmasına engel değildir.
Şimdiki durum daha farklı, başka bir işverene devir sözkonusu. Tabi devir uyarınca işvereninizin yeni işveren ile anlaşmasını bilemeyiz. kadro fazlalığı olabilir ve kadronun tamamını istihdam etmeyi yeni işveren istememiş olabilir. Bu nedenle yeni bir iş teklif ediliyor ve kabul etmeyenlere kıdem ve ihbar tazminatları ödeniyor olabilir. Bu konu ile ilgili İş Kanunu maddesi 22. maddedir. Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
Normal şartlarda önerilen kıdem ve ihbar tazminatı ve ayrıca varsa bakiye yıllık ücretli izinlerinizin ücreti dışında bir hakkınız bulunmamaktadır. İş akdinizin feshi halinde bu feshin geçerli bir nedene bağlı olmadığı gerekçesi ile işe iade davası açabilirsiniz. Ancak hukuki yollarla yasal bir işyeri devri işveren için geçerli bir neden oluşturur. Bu nedenle davadan bir sonuç almanız oldukça zordur.
Bankanın emekli sandığına(özel sandık) sözlü ilan edilen tarih olarak 30 haziran 2007 de devri sözkonusu.
Bu devir için öncelikle personelin kalmak ya da sandığa haklarıyla devretmek olarak iki seçenek üzerinde duruluyordu.Genel eğilimi anlamak için liste kalan -giden için istediler.Bu listeye göre şu an yapılan teklif şu;
İşten ayrılmak isteyen personeli;eğer kalmak isteyen kişiler iş için yeterli olmaz ise,banka kadrosunda kalarak ve de 56 gün ihbar süresinide kullanarak sandığa devir tarihinden sonra 2-3 ay (yada gerektiği kadar) personeli çalıştırmak.
bu noktada sorum :
1-buna hakkı varmıdır? yani kurumu devredip personeli devretmeden(banka kadrosunda tutarak) diğer kurum adına çalıştırılmam mümkünmüdür?
(ki bu durumda mağduriyet sözkonusu.)
2-Devir sonrasında,çalışmak istemeyip işten hemen haklarımıda alıp çıkmak ister isem yasal durumum nedir?Çıkabilmek için ne yapabilirim?
3-Kıdem -ihbar ve diğer yasal haklarımı aldıktan sonra işe iade davası açma hakkım ve kazanma olasılığım varmıdır?
Açıkçası durum burda iyce karışık bir hal alıyor.Anladığımız kadarıyla da kurumumuzun çalışanı için iyi niyetli olmadığı kaanatindeyim. Net olmamakla birlikte gündemde bu var. Bu gündeme göre yasal haklarımın ne olduğunu bilmek istiyorum.
2002 yılında beri ford-otosan fab.kadrolu olarak montaj bölümünde bannta çalışmaktayım.bölüm içerisinde farklı işlerde çalıştım.yani transit hattı ve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
çàáëîêèğîâàòü êàíàë òåëåãğàì
03-09-2025, 18:10:45 in Askerlik Hukuku