ben emniyet teşkilatında çalışan bir görevliyim.konu şu.icra konusu ile ilgili olarak tel örgülerle çevrili 2000 metrekarelik bir alanda 400 aracın ve işletme binasının bulunduğu bir yere 1 amir10 polis icra yerine gidilir.işletme dışına yeterli sayıda polis bırakılarak icra müdürü ile birlikte diğer polisler işletme binasına girilerek sorulur.avukat ve icra şöförü bina dışinda kalırlar.daha sonra
alacaklı ve oğlu da 3 yakınıyla bu parka gelirler. onların yanına gelen alacaklı ve oğlu neden buraya gelindiği sorulur.avukatıyla görüşeceklerini söylerler.yanındaki yakınları işletme binasından uzaklaştırılır.bu esnada borçlunun oğlu bir araçla gelir.aracı kullanan ve yanında bir kişi vardır.aracı kullanan aracıyla birlikte dışarı çıkar.diğer sahıs tır parkında bulunan bina içine tuvalete gider.borçlunun oğlu bina içerisinde bulunan icra memuruyla görüşmek ister .üstü sıvazlama yöntemiyle aranır.icra Müdürüyle görüştürülür.babasının olmadığını kendisinin olduğunu söyler .icra müdürü borçlu olan kişiyi ister ve oğlu kendisini aramak için bina dışına çıkıp telefonla arayacağını söyler .bir müddet sonra 4,5 el silah sesi gelir .alacaklı ve oğlu vurulmuş bir şekilde yarde yattığı görülür nabızları kontrol edilir.biri ölmüş diğeri ölmek üzeredir.anons edilerek ambulans ve takviye kuvvet istenir.bu esnada iki kişi, elinde bir silah ile boğuştuğu görülür müdahele edilir silah ellerinden düşürülür ve muhafaza altına alınır.bir kişi kaçar ve bir müddet sonra kaçan şahsın borçlunun oğlu olduğu görülür ve yakalanır.bu konu ile ilgili polisler hakkında tck 83 oluşmuş mudur?yoksa tck 257/2 mi oluşmuştur? yoksa kusursuzluk imkansızlık neticesi mi oluşmuştur?hukuki olarak olayı değerlendirirseniz sevinirim.saygılar sunarım.SNOWMAN_COP
Sizin bu olaydaki yükümlülüğünüz neydi? Alacaklı tarafı koruma, gözetme gibi bir yükümlülüğünüz ve göreviniz var mıydı? Mesleğinizle ilgili görev ve yetkilerinizi bizden daha iyi bileceğiniz için soruyorum, görevinizi yaparken kullanabileceğiniz yetkiler ve bir suçun engellenmesi için alabileceğiniz önlemleri layıkıyla yerine getirdiğinizi ve üzerinize düşen bütün görevleri yerine getirdiğiniz halde bu suçun işlenildiğini düşünüyor musunuz?
Konu Av.Başak Şahin tarafından (08-05-2007 Saat 14:08:23 ) de değiştirilmiştir.
Olaya bakıldığında orada bulunan polis memurlarının eylemi 83 md kapsamındadır.Madde metnine bakıldığında;
Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi
MADDE 83. - [1] Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.
[2] İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;
a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanunî düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,
b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması,
Gerekir.
[3] Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hâllerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.(Ağır Ceza)
Madde metninde kasten öldürme suçunun ihlâli davranışla işlenmesi düzenlenmiştir.
İhmal, kişiye belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğünün yüklendiği hâllerde, bu yükümlülüğe uygun davranılmamasıdır. Belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğüne aykırı olarak bu davranışın gerçekleştirilmemesi sonucunda, bir insan ölmüş olabilir. Örneğin, bir sağlık kuruluşunda görev yapan tabip, durumu acil olan bir hastaya müdahale etmez ve sonuçta hasta ölür.
İhmali davranışla sebebiyet verilen ölüm neticesinden dolayı sorumlu tutulabilmek için, neticeyi önlemek hususunda soyut bir ahlakî yükümlülüğün varlığı yeterli değildir; bu hususta hukukî bir yükümlülüğün varlığı gereklidir.
Neticeyi önleme yükümlülüğü, bazı durumlarda koruma ve gözetim yükümlülüğüne dayanmaktadır. Bu yükümlülüğün kaynağı önce kanundur. Kişilere belli durumlarda belli bir yönde icraî davranışta bulunma konusunda kanunla yükümlülük yüklenmektedir. Örneğin velayet ilişkisinin gereği olarak ana ve babanın çocukları üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunmaktadır. (22.11.2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, madde 335 vd.). Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi, başlı başına bir haksızlık ifade etmektedir.
Koruma ve gözetim yükümlülüğünün iradî biçimde üstlenilmesi, neticeyi önleme yükümlülüğünün ikinci bir kaynağını oluşturmaktadır. Bir başka ifadeyle, koruma ve gözetim yükümlülüğü, bir sözleşme ilişkisinden kaynaklanabilir.
Bu konudaki üçüncü grubu, öngelen tehlikeli fiilden kaynaklanan neticeyi önleme yükümlülüğü oluşturmaktadır. Örneğin, taksirle bir trafik kazasına neden olan kişi, kaza sonucunda yaralanan kişilerin bir an önce tedavi edilmelerini sağlama konusunda bir yükümlülük altına girmektedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi sonucunda yaralı kişinin ölmesi hâlinde, bu neticeden dolayı kazaya sebebiyet veren kişiyi de sorumlu tutmak gerekir.
Kasten öldürme suçu gibi, kanunî tanımında belli bir fiilin icrasının yanı sıra bir neticeye de unsur olarak yer verilmiş olan suçlarda, söz konusu netice, ihmali bir davranışla da gerçekleştirilebilir. Bu itibarla, bir sağlık kuruluşunda görev yapan tabibin, durumu acil olan bir hastaya müdahale etmemesi sonucunda hastanın ölmesi hâlinde; ihmalî davranışla öldürme suçunun işlendiğini kabul etmek gerekir. Ancak, ihmalî davranışla öldürme suçu, kasten işlenebileceği gibi taksirle de işlenebilir. Belli bir yönde icraî davranışta bulunma yükümlülüğü altında bulunan kişi, bu yükümlülüğün gereği olan icraî davranışta bulunmaması sonucunda bir insanın ölebileceğini öngörmüş ise, olası kastla işlenmiş olan öldürme suçunun oluştuğunu kabul etmek gerekir. Buna karşılık, belli bir yönde icraî davranışta bulunma yükümlülüğü altında bulunan kişi, bu yükümlülüğe aykırı davrandığının bilincinde olduğu hâlde, bunun sonucunda bir insanın ölebileceğini objektif özen yükümlülüğüne aykırı olarak öngörmemiş ise; taksirle işlenmiş öldürme suçundan dolayı sorumlu tutulmak gerekir.
Maddenin ikinci fıkrasında, kasten öldürme suçunun ihmali davranışla işlenmesi hâlinde, suçun icrai davranışla işlenmesine nazaran temel cezada indirim yapılmasına ilişkin olarak mahkemeye takdir yetkisi tanınmıştır.
Sizin bu olaydaki yükümlülüğünüz neydi? Alacaklı tarafı koruma, gözetme gibi bir yükümlülüğünüz ve göreviniz var mıydı?
Polisin icra işlemlerinde ayrıca bir yükümlülük sahibi olmasına gerek yoktur.Polis icrai işlemlerinde tarafların korunması ve gözetilmesinde de görevlidir.Bkz.2559 PVSK
Kanundaki açık hükmüyle, bir kişinin ihmali davranışla adam öldürmekten sorumlu tutulabilmesi için, kanunla yada sözleşme ile bir icrai davranışta bulunmasına yönelik yükümlülüğü olması ve bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi gerekmektedir. Kanımca, cinayetin sırf polisin bulunduğu bir mekanda vuku bulması nedeniyle polisi bu maddeden dolayı sorumlu tutmak pek doğru olmayacaktır.
Polisin kamu güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğu da açıktır. Ancak somut olayı bütün unsurları ile değerlendirmek gerekir, polisin burada genel güvenlikle ilgili yükümlülüğü yanında ,özel bir yükümlülüğünün olup olmadığı önem arzetmektedir. Olayda zanlının üstünün arandığı belirtilmektedir. Bu arama sırasında silaha rastlanılmadığı halde, kişi dışarı çıkmış ve arabasında bulunan silahı almış olabilir. Bu sırada dışarıdaki polisler görevlerinin gereğini layıkı ile yapıyor olabilir, ancak buna rağmen cinayet işlenmiş olabilir.
Bundan başka, sayın üyemizin 257/2 mi oluşmuştur sorusuna cevap vermek gerekirse; 83. madde ve 257/2. maddede suçun maddi unsuru yükümlülüğün(görevin) ihmalidir. 257/2. maddede kamu görevlileri söz konusu olduğundan görev denilmiştir,görev de bir yükümlülüktür. Yine 257/2. maddede "Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında..." denilmiştir. Olayınız ölümle sonuçlanmıştır, bu nedenle ihmali bir davranışla adam öldürmek suçu, kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hallerden birisidir. Bu nedenle benim düşüncem, ya 83. madde dolayısıyla sorumlu olacaksınız ya da (257/2 dahil) sorumlu olmayacaksınız.
bütün herkeze çok teşekkür ederim ancak olayın sadece POLİS OLARAK değerlendirmek hukuki açıdan gerekçenin içeriğine uygunluğunun olması için dir ki 2559 bize bu görevi vermiştir.özel olarak İİK 80-81. maddeledi özel bir yükümlülük getirir.bu konuda arama önleme yönetmeliğinin 6/2 maddesi bize her şartta kabaca yani sıvazlama yöntemiyle arama yükümlülüğü vermiş.konu ile ilgili tck 83 madda kişi alil ,hasta ,aciz yani kendi yükümlülüklerini yerine getiremeyen kişi açınsından ele almıştır .sağlam olanın ne işi var doktorda veya çocuk olmamak mümkünmü.hatta ve hatta yaşlı olmak,alil olmamak ancak ğerekçe olarak tck 83 maddede kişinin kanunlardan doğan yükünlülüklerini yerine getirememe gibi bir durum ortaya koyduğuna inanıyorum.konu itibariyle arama ,ihmal ,kasten adam öldürmeyi ihmal ve savsama konuları iyi değerlendirilirse sevineceğim.HEPİNİZE DAHA ÇOK DETAYA GİREREK BU KONUNUN BİZİM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ DAHA İYİ OLACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM.SAYGILARIMI SUNARIM.SNOWMAN_COP
Konu snowman_cop tarafından (09-05-2007 Saat 17:47:15 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
İstinaf kararı hakkında
10-05-2025, 01:23:51 in Miras Hukuku