Vekil, müvekkili adına uzlaşma yapmaya yetkili midir?
Değerli Hukukçular,
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile 2 arsa sahibinin bitişik arsaları üzerine imar mevzuatına aykırı ve ruhsatsız bir bina yapılmış. İhtilafsız arsa sahibi ile 3. kişiler (müteahhitten daireler satın alarak) meskun olmuş. Bu sırada arsa sahiplerinin biri (ortak) ile müteahhit arasında yaşanan uyuşmazlık sonucu açılan dava neticesinde binanın yıkılmaması yönündeki asliye hukuk mahkemesi kararını Yargıtay, 'yıkılması kararı gereklidir' diyerek bozmuş.
Bundan sonraki hukuki süreçte Yargıtay kararına aykırı sonuç almak mümkün müdür? Değil ise Uzlaşmayla davacı yıkım talebinden vazgeçebilir mi?
Davanın takibi için birlikte davranmak niyetinde olan 3.kişiler ve diğer arsa sahibi ve müteahhit aynı avukata vekalet vererek davacı ile uzlaşma yolu arıyor.
Kötü niyetli bir avukata verilecek 'Genel vekaletname' ler (içinde; ahzu kabza, sulh ve ibraya, davalardan icralardan, temyizden feragata yetkili ibaresi bulunan) ile müvekkiller adına karşı tarafa ücret ödemeyi gerektirecek yada tapu hisselerinden fedakarlık etmek v.b.suret ile uzlaşma yapılması mümkün müdür?
Re: Vekil, müvekkili adına uzlaşma yapmaya yetkili midir?
kanunda sayılan ozel haller dısında vekıl muvekkılı adına davanın yurumesı ıcın usul hukukndan ve maddı hukuktan kaynaklanan ıslemlerı yapabılır. ancak kanunda sayılan ozel hallerde vekılın ıslem yapabılmesı ıcın vekaletnamesınde ozel yetkının olması gerekır.kendısıne verılen ve ozel yetkı ıcermeyen bır genel vekaletnameyle vekıl muvekkılı adına olagan ustu ıslemlerı yapamaz
Re: Vekil, müvekkili adına uzlaşma yapmaya yetkili midir?
Sayın selim akcaylı,
Avukat Kanunu derki ;
"Uzlaşma Sağlama: (Ek: 02/05./2001-4667/23 md.)
Madde 35/A: Avukatlar dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleri ile istem sonucu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydıyla, müvekkilleri ile birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilirler. Karşı taraf bu davete icabet eder ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafından birlikte imza altına alınır. Bu tutanaklar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesi anlamında ilam niteliğindedir. "
Bu maddeden yola çıkarak şöyle söyleyebiliriz..Eğer avukatın vekaletinde uzlaşma yazıyorsa YANINDA MÜVEKKİLİDE VARKEN uzlaşma sağlayabilir ve bu mahkeme kararı gibi hüküm taşır..
Diğer yandan eğer avukatın vekaletnamesinde uzlaşmaya hakkı var ancak müvekkili uzlaşmak istemiyor ancak avukat yine de talimatların aksine hareket ederek kendine menfaat sağlamak gayesiyle karşı tarafla uzlaşıyorsa bu takdir müvekkilin hem avukatı Baroya şikayet etme hemde genel mahkemelerde dava açma hakkı mevcuttur..
Re: Vekil, müvekkili adına uzlaşma yapmaya yetkili midir?
Sayın Av. Haife Ebru Öztürk,
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim, linkte de tatmin edici bilgiler mevcut
ancak;
Bahsi geçen dava 3 yıldır sürmekte ve yargıtaydan sulh hukuk mahkemesi kararının bozulması yönünde karar çıkmıştır. Bu durumda, yasada belirtilen zaman sınırı nedeniyle uzlaşmaya davet imkansız hale mi gelmiştir.
"Uzlaşma Sağlama: (Ek: 02/05./2001-4667/23 md.)
Madde 35/A: Avukatlar dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda,
Genelde rağbet hakimliğe olduğu için kura çekiliyormuş. Ama savcı olmak isteyenler belirtirlerse onlar direkt savcılık eğitimi alıyorlarmış. Başvuru...
ABD'nin İllionis eyaletinde, dansçı müvekkilinin borcunun bir kısmının karşılığını "striptiz" olarak alan avukat bir yıldan fazla süreyle görevinden...
Yazan: deniz02 Forum: Yaşam - Sohbet - Forum Oyunları
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku