Merhaba arkadaşlar.
Ocak ayı içerisinde Thy ile Tunus-İstanbul seferinde Tunus' da uçağın kargosuna verdiğim valizim İstanbul Atatürk hava alanında çıkmadı. Kayıp valizim ile ilgili rapor tutuldu. Rapor tutulduktan sonra 30 gün içerisinde valizimin bulunamamsı nedeniyle rapor sigortaya devredildi. Bu sürecin sonucunda kilo başına 20 usd olmak üzere toplam 400 usd lik bir tazminat ödenmesine karar verilmiş Thy' nin sigorta şirketi tarafından. Ancak bu miktar benim maduriyetimi karşılamıyor. Raporda benden eşyalarımı fiyatları ile birlikte listelemem istenmişti. Benim yazdığım toplam tutar 4000 Ytl ye yakındı. Ayrıca Tunusa iş gezisi için gitmiştim ve valizin içinde bu 4000 Ytl ye dahil olmayan işle ilgili notlarımı tuttuğum kişisel ajandam, ve Tunus' da iş için ziyaret ettiğim Fabrikada yaptığımız çalışmanın sonuçları olan numuneler vardı. 4000 Ytl lik fiyata dahil olan oraya özgü hediyelik eşyalar vardı. Şİrketime verilmek üzere yaptığım harcamaları belgeleyen ve karşılığında ücretini alacağım faturalar vardı (gerçi bu faturaların tutarı olan ücreti şirketimden aldım ve bunu Thy' na da belirttim ama manevi olarak çok yıprandım gerçekten. Kaç geceyi uykusuz geçirdim. Ayrıca bazı alışverişleri kredi kartımla yapmıştım ve onların faizini ödemek durumunda kaldım. Maddi olarak da sıkıntıya süştüm.). Dolayısıyla daha önce de belirttiğim gibi maduriyetim söz konusu.
Konu ile ilgili protokole (Lahey Protokolü) biraz göz attım. Konuyla ilgili Thy nin sitesinde de açıklama var zaten.
Taşıyıcının ihmali olmaması durumunda taşıyıcının sorumluluğu kilo başına 20 Usd ile sınırlıdır gibi bir ifade var ve taşıyıcının ihmali durumunda değerli evrak, mücevherat gibi eşyalar dışındaki zararın tümünü karşılamak durumundadır gibi bir sonuç çıkardım ben bu linkteki yazıdan. Benim durumum da taşıyıcının ihmali olarak değerlendirilebilir. Daha doğrusu kesinlikle öyle değerlendirilmeli.
Şimdi ben sigortada müşteri hizmetlerinde bir bayanla konuştum. Bana bu fiyatın üstüne çıkmayacaklarını söyledi. Ben de maddi manevi tazminat davası açmayı düşünmeye başladım. Konu ile ilgili tüm belgelerim elimde (bilet, bagaj fişi, rapor). Acaba dava açsam zararımı karşılayabilir miyim? Bana ne önerirsiniz? Bu konuda emsal oluşturabilecek bir durum biliyor musunuz?
Ha bir de şöyle bir haber buldum Zaman gazetesinde:
Bagajınızın uçak katgosuna verildiğini kanıtlayabiliyorsanız, kaybolmasından dolayı THY nın ağır kusurlu olduğu kabul edilmelidir. Bu durumda kilo başına maktu tazminat değil tüm zararlarınızın karşılanması gerekir. Yapılacak iş sigorta şirketi ile THY na önce ihtarname göndermek, sonuç alınamazsa dava yoluna gitmektir. Manevi tazminat ve bagaj değeri dışındaki maddi tazminat taleplerinizi sadece THYna yöneltmeniz gerekecektir. Bir avukattan yardım almanızı öneririz.
Cevabınız için teşekkür ederim. Bagajımın uçağa yüklenip yüklenmediğini bilemiyorum. Ancak bagajımı uçağa yüklenmek üzere teslim ettiğime dair bagaj fişi elimde mevcut. Bu şekilde kanıtlayabilirim uçağa verdiğimi. Dava etme durumunda zaten mutlaka bir avukata başvuracağım. Burada sormamın nedeni ön bilgi almaktır. Sağolun. İhtarname avukat vasıtasıyla gönderilmesi gerekiyor herhalde değil mi? Kusura bakmayın daha önce başıma hiç böyle bir olay gelmemişti de o yüzden oldukça bilgisizim.
12 Ekim 1929 tarihinde Varşova'da imzalanan ve 13.2.1933 tarihinde yürürlüğe giren Varşova sözleşmesi ile bu sözleşmeyi değiştiren 28.9.1955
tarihinde imzalanıp 1.8.1963 tarihinde yürürlüğe giren Lahey Protokolü Türkiye açısından 1.3.1977 tarih ve 2073 sayılı Kanunla onaylanmış Bakanlar Kurulu'nun 29.8.1977 tarih 7/13874 sayılı kararı ile 25.6.1978 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, TTK.daki taşımaya ilişkin genel hükümlerden önce Uluslararası Özel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. Niketim, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 106. maddesinde bu kanunda hüküm bulunmadıkça Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmaların hükümlerinin uygulanacağı kabul edilmiştir. Varşova Konvansiyonunun 1. maddesinin 2. paragrafında, taşıma sözleşmesi muhtevasına göre "hareket ve varma yeri iki üye devletin ülkesine düşen taşımalar enternasyoneldir" denildiğine göre uyuşmazlığın çözümlenmesinde Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası kuralların uygulanması zorunludur.
Varşova-Lahey Konvansiyonunda, taşıyıcı açısından öngördüğü sorumluluk kural olarak tavanı belirlenmiş kusur esasına dayalı sınırlı sorumluluktur. Bazı hallerde taşıyıcı bu sınırlamadan yararlanamayacak ve sınırsız sorumlu olacaktır. Bu hükümlere göre, taşıma belgeleri yolcu bileti, bagaj kuponu ve yük senedi hiç veya konvansiyon hükümlerine uygun olarak düzenlenmemiş, zarara taşıyıcı veya adamlarının bir fiil veya ihmali ile kasden yahut cüretkarane bir davranışla ve muhtemelen bir zarar meydana geleceği şuuru ile sebebiyet verildiği ispat olunursa 22. madde de öngörülen mesuliyet sınırlamaları cari olmaz; adamların fiil veya ihmali halinde ayrıca bunların görevlerini ifa sadedinde hareket ettiklerinin de ispatı lazımdır. Diğer taraftan, kayıtlı bagaj ve yük taşımasında, paket taşıyıcıya verilirken, gönderici, varış yerinde teslim anındaki menfaatine ilişkin özel bir bildirimde bulunmadıkça ve gerekiyorsa ek bir meblağ ödemedikçe yine taşıyıcının sorumluluğu kilogram başına sınırlı olacaktır (Konvansiyon 22 ve 25. md.)
Bu durumda, size ait bagajın gerçek değeri belirlenerek, Montreal Protokolü ile değişik Varşova Konvansiyonu'nun 22.maddesi uyarınca belirlenecek üst sorumluluk miktarının altında bir değer tespiti halinde bu miktara, aksi takdirde 22.maddede öngörülen sorumluluk tutarına hükmedilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bu bağlamda sizin bir Avukata ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Avukatınızın sizi daha net bir şekilde aydınlatacağını, konuya daha vakıf olacağını düşünerek buradan daha fazla açıklama yapma gereği duymuyorum. Yapacağım açıklamalarda sadece bilgi amaçlıdır sizin sorununuzu çözecek nitelikte değildir. Geçmiş olsun…
Bu bağlamda sizin bir Avukata ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Avukatınızın sizi daha net bir şekilde aydınlatacağını, konuya daha vakıf olacağını düşünerek buradan daha fazla açıklama yapma gereği duymuyorum. Yapacağım açıklamalarda sadece bilgi amaçlıdır sizin sorununuzu çözecek nitelikte değildir. Geçmiş olsun…
Cevabınız için teşekkür ederim. Sonuç olarak istemesem de dava açmak durumunda kalacağım gibi gözüküyor. Şimdi bana gönderdikleri yazıdaki tutarı kabul edemeyeceğimi ve dosyamı tekrar incelemelerini talep ettiğimi belirten bir dilekçe yazdım. O dilekçeye gelecek olan cevaba göre avukatımla görüşüp gerekirse dava açıcam. Yardımcı olanlara çok teşekkürler.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku