Merhaba
Başlıktan da anlayacağınız üzere iş hukuk alanında bir avukattan profesyonel bir yardım almayı düşünüyorum ama öncesinde siz konun uzmanlarına birkaç şey danışmak istiyorum;
Ben yaklaşık 4 ay önce iş yerimden kendim istifa dilekçemi vererek ayrıldım, dilekçede herhangi bir gerekçe sunmadım. Bunun karşılığında İnsan kaynakları benden ibarname ve tahaütname imzalamamı istedi ki bu belgelerde benim şirketten fazla mesai kıdem tazminatı ihbar gibi her hakkımı aldığım ve bu konularda mahkemeye başvurmayacağımı tahaüt etmem isteniliyordu. Ben de bu belgeyi imzalamak istemediğimi söyledim onlar da kabul etti o zaman biz imzalamaktan imtina etmiştir diye altına yazıp biz imzalarız dediler, artık ne yaptılar orasını bilmiyorum,
Sorum şu kendim istifa ettiğimden dolayı herhangi bir kıdem ya da ihbar tazminatı talebim zaten yok ama yaklaşık 3 yıl boyunca şirkette yasanın belirlediği saatlerden oldukça fazla saatlerde mesaiye kaldım ve bunları talep etmek istiyorum. Bu konu ile alakalı geçmiş tarihli forumlarınızda şu konulara değinmişsiniz ;
- Fazla mesainin ispatlanabilirliği- evet yaptığım tüm giriş çıkışlar kayıtlı olduğundan bunu ispatlayabilirim.
- Bordro da fazla mesai bölümünün olması - bordrom da hiçbir zaman dolu olmamasına rağmen böyle bir sutun var.
Konuyu bu noktadan fazla mesailerimin talebi için iş mahkemesine intikal ettirmek istiyorum fakat işveren ile yaptığım belirsiz süreli hizmet sözleşmesinde ; "İş bu sözleşme gereğince ..........'a yapmış olduğu işe karşılık brüt ........ ücret ödenecektir. Ücrete tüm fazla mesai, hafta tatili ve bayram mesai ücretleri dahildir. Bu çalışmalar için ayrıca bir ücret ödenmez." maddesi bulunmakta. Bu madde benim mahkemeden fazla mesailerimi talep etmemi engelleyen bi madde midir? Yine geçmiş tarihli forumlarda yargıtayın yüksek ücretli çalışanlarda "ücrete fazla mesai dahildir" maddesini geçerli kıldığı söylenmişti bu yüksek ücretten kasıt nedir? Yüksekten kasıt 4000-5000 YTL'lik maaş ise o miktarda bi maaşım yoktu ama asgari ücretli bir çalışan da değildim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu sappho tarafından (18-03-2007 Saat 22:00:00 ) de değiştirilmiştir.
Re: İş hukuku konusunda pofesyonel yardım alacağım ama...
Bordrolarınızı imzalayıp imzalamadığınız da önemli bir detay... Yüksek ücret subjektif bir ölçüt, belli bir rakam yok ancak bir çalışanın günlük çalışmasının 11 saati geçemeyeceği dikkate alınırsa, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile aksine bir hüküm yoksa fazla çalışmalar % 50 zamlı olarak ödeneceğine göre ve yıllık fazla çalışma 270 saati geçemeyeceğine göre, bir ay içerisinde asgari ücretli bir çalışanın 3,75 YTL. saat ücreti ile hergün günlük 3 saat fazla mesai yapması durumunda ayda 26 gün çalışma üzerinden azami 78 saat fazla mesai yapabileceği ve buna karşılık brüt 292,50 YTL. fazla çalışma ücretine hak kazanacağı, bu durumda toplam brüt hakedişinin 562,50 + 292,50 = 855 YTL. olabileceği düşünülürse, bu rakam ve üzerindeki brüt ücretlerin sözleşme sınırları içerisinde kalabilmesi altındakiler için dava yolunun bulunduğunu düşünüyorum. Ancak bu benim yorumum, Yargıtay'ın rakam telaffuz eden bir kararı bulunmamakta... Ayrıca kişinin işyerindeki görevi, bu görev karşılığı piyasada öngörülen rayiç ücret de dikkate alınmalı...
Re: İş hukuku konusunda pofesyonel yardım alacağım ama...
Sayın sappho,
İşin rakamsal boyutlarını Sayın Harun Gür yazmış.
Ben, haklı bile olsanız, attığınız taşın ürküttüğünüz kurbağaya değmeyeceği endişemi dile getirmek istiyorum. Bordronuzdaki fazla mesai sütununun boş olması sizin pek de lehinize değil. Sözleşmedeki madde, sizin yıllık yasal sınır olan 270 saatlik fazla mesai ücretinizin zaten ödendiği anlamındadır. Bunun üzerinde çalışma varsa kanıtlamak size düşecektir. Kaldı ki, fazla çalışmalarınızın tamamını bile alsanız, harcayacağınız para ve emeğe değecekmidir. Ayrıca işin ucunda kaybetmek de var.
Önerim, Başlıkta belirttiğiniz gibi, bir avukatla görüşüp ona göre karar vermeniz.
Esenlikler,
Re: İş hukuku konusunda profesyonel yardım alacağım ama...
Merhaba,
Sn. Harun Gür ve Sn. KASIMAN öncelikler sorum ile ilgilenip verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler,
Cevaplarınızdan anladığım kadarıyla şirket sözleşmeye koyduğu maddeyle 270 saatlik fazla mesai için herhangi bir ücret ödemeyeceğini garanti ediyor bununla beraber 270 saatten üzeri için dava hakkımı kullanabilirim ama o zaman da sonucu kesin olmayan bir dava için uğruşılan emek ve masraf anlamında benim de zarar görme ihtimalim olduğunu söylüyorsunuz,
Açıklamalarınız için teşekkürler, ben yine elimdeki belgelerimle bir avukata danışıp öyle karar vereceğim..
2001 krizi ile 3 ay için feragatname karşılığı fazla mesai ücretleri durdurulmuştu. Maalesef o 3 ay bugüne kadar hala dolmadı,yani fazla mesai ücret...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku