16.04.2004 de çalışmaya başladığım A.Ş., 01.09.2006 tarihi ile taşeron bir şirkete devrolmuştur.
Bununla ilgili merak ettiğim bazı soruları cevaplayan olursa, sevinirim. Fazla sorum olduğu için, sadece ilgi duyduğu soruya da cevap gelse sevinirim...
Çok teşekkür ederim ilgilenen arkadaşlar (Türkcem biraz zayıf, kusura bakmayın...)
1. devir sırasında yıllık izinini kullanan iki arkadaşa faks gönderip imzalamalarını istemişlerdi. Arkadaşlar faksı gönderdi (hatırlatayım, bize sadece 3 gün süre tanındı ve bu süre zarfinda çok baskı yapıldı), fakat sonra orijinal sözleşmeyi imzalamadılar. Bu arkadaşların durum ne olabilir? Faks üzerindeki imza geçerlimi?
2. müdürümüz bana 'en fazla 4.500 ytl net alabilirsin, işten ayrılmaya karar verirsen' demişti. Ancak benim internettedik hesaplarıma göre en az 6.500 ytl net çıkıyordu. Neyseki ben artık imzaladım. Ama müdürüm beni yanılttı, faksı imzalayan arkadaşlara da sonradan gerçek tazminatlarını öğrendikten sonra, ayrılmak isteyince 'olmaz artık, faksı imzaladınız' dendi. Arkadaşlar da sonradan orjinal sözleşmeyi 'madem faks geçerli, orjinalını niye istiyorsunuz' diye imzalamadı zaten. Bu ara insan kaynakları 'tazmınatımızı hesaplayın, ona göre karar verelim' deyince, 'müdürünüzün talebi gerekli, ancak o isterse, ona söyleriz' diye, topu müdürümüze atmıştı - o da işte mahsus düşük bir rakam söyledi. Davranışlar bana göre etik değil, ancak yasalmı acaba?
3. devirden sonra bana 1,5 yıldır söz verdikleri zamı yaptılar, ancak bana bununla ilgili herhangi bir yazı veremeyeceklerini söylediler. Maaş bordromda yeni brüt ücretim gözüküyor. Böylece benim bundan sonraki maaşım bordroda gözüktüğü gibi sayılırmı? (yani mesela bir gün tazminat ödenirse, yüksek ücretim dikkate alınırmı?)
4. Aralık ayında ekstra bir prim aldık (işe devam etmemiz için bir ödül olarak ödenmişti). Yarın bir gün projemiz bitse, tazminat alsak, bu primi düşebilirlermi tazminattan?
5. Şirket genelinde bir sürü insan devri kabul etmeyip işten çıktığında, bu insanları işsiz bildirmemek için ekstradan 2.000 ytl net olan bir para teklif edildi, bir kısmı kabul etti (ya öbür aya iş bulursam, kar ederim diye düşünen oldu tabii). Bu yasalmıydı?
6. Çağrı merkezlerin iş yönetmeliği varmı, nerden bulabilirim? Vardiyalı çalışıyoruz, mülakat sırasında bana 'akşam saat 22'den sabah 6 ya kadar ve pazar ve tatil günlerinde çift maaş alacaksınız' denmişti. Sonra, tam işe alınacağım zaman (6 hafta eğitim ve sınavdan geçtikten sonra) iş kanunun değiştiğini, sadece tatil günlerinde çift maaş alacağımız söylendi.
İş kanununda sadece ek yönetmeliklerden bahsediyor.
7. Çağrı merkez ortamında, müşteri teması sadece telefonda olduğunda, çağrı beklerken gazete yada kitap okumak, örgü örmek yasaklanabilirmi?
Belki birisi 3. soruyu yanıtlayabilir, başka biri de 4. soruyu vs... :-) Çok soru oldu, ama aklımda hala binbirtürlü soru işareti var, açıkcası... Bu olay güvenimi derinden sarsdı...
Yardımcı olabilirseniz, sevinirim. Aslında ben sonradan pişman oldum, keşke ayrılsaydım diyorum. Ama artık tazminatımı almadan ayrılmak istemiyorum.
İflaz gösterip bizden ucuz kurtulacaklar diye korkuyorum... Neyse. Teşekkürler ilginiz için...
Sayın dilaraflies,
Bütün şirket çalışanlarının hukuksal sorunlarına bu siteden çözüm bulmayı umuyorsanız epeyce mesai yapacağız demektir.
Sorduğunuz soruları kendi kişisel durumunuza ve mantığa uygun olarak elimine eder ve yeniden sorarsanız yardımcı oluruz.
Örn. "6. Çağrı merkezlerin iş yönetmeliği varmı, nerden bulabilirim?"
Ne bilelim biz! Çağrı merkezi yönetiminde değiliz ki.
Esenlikler,
Sayın dilaraflies,
Bütün şirket çalışanlarının hukuksal sorunlarına bu siteden çözüm bulmayı umuyorsanız epeyce mesai yapacağız demektir.
Sorduğunuz soruları kendi kişisel durumunuza ve mantığa uygun olarak elimine eder ve yeniden sorarsanız yardımcı oluruz.
Örn. "6. Çağrı merkezlerin iş yönetmeliği varmı, nerden bulabilirim?"
Ne bilelim biz! Çağrı merkezi yönetiminde değiliz ki.
Esenlikler,
Aslında doğru söylüyorsunuz... bu yüzden zaten bölm bölüm sordum ki, herkes baştan bezmesin. Dilsorunu da eklenince komik durumlar oluyor işte... tabii siz çağrı merkezi yönetmiyorsunuz. Ben işkanunu incelerken buna benzer bir şık bulmuştum, yani iş kanuna ek olarak yönemtelikler varmış, bende onlar da devlet tarafından bir yerlerde yayınlanmıştır diye düşündüm (bana saf da diyebilirsiniz, ama hakkaten Türkce anadilim değil, ondan kaynaklanıyor). Yoksa tabii bize de yönetmelik imzalattı şirket. Buna göre, vardiyalı çalıştığımız için (7*24) gece ve pazar günleri çalışmalarına ek ücret verilmiyor. Bu iş kanununda böyle geçmiyor ama. Ayrıca en fazla bir kaç gün gece çalışılabilir diyor mesela (basit bir dille), ama bizde öyle değil.
Kusura bakmayın, küstah olmak istemedim yani... :-)
Sayın dilaraflies,
Samimi yaklaşımınıza dayanarak sorularınızı cevaplamaya çalışayım.
1-Faks üzerindeki imza ,, anlattığınız çerçevede geçerli değil. Başka değişiklikler varsa bilemem.
2-Hiçbir detay bilmeden sizin hesaplarınız hakkında yorum yapamam
3-Bordroda yeni zamlı ücretiniz göründüğüne göre, tazminata esas olan ücret de tabiki bu olacaktır.
4-Prim tazminattan düşülmez.
5-yorum yok.
6-Personel ve Disiplin Yönetmeliğini (sizin deyiminizle İş Yönetmeliği) İnsan Kaynakları Müdürlüğünüzden talep ediniz. Detaylar orada yazılıdır.
7-Evet, yukarıda sözü edilen yönetmelikte var ise, yasaklanabilir.
Esenlikler,
1-Faks üzerindeki imza ,, anlattığınız çerçevede geçerli değil. Başka değişiklikler varsa bile
Arkadaşlar önce baskı yapıldığı için, işsiz kalma korkusu ile faks imzalayıp
gönderdiler. Daha sonra, tatilden döndükten sonra, fikirlerini değiştirdiler ve orjinal sözleşmeyi imzalamadılar bu güne kadar. Ama hala burada çalışıyorlar,
resmen yeni şirkete geçmiş gözüküyorlar (bordrolar, SSK vs.). Ama herhalde artık kabul etmiş oluyorlardır, çünkü hala çalışıyorlar...???
2-Hiçbir detay bilmeden sizin hesaplarınız hakkında yorum yapamam
Bu konuda merak ettiğim sadece, şimdi vazgeçip, 'zamanında bana müdürüm şöyle bir rakam bildirmişti ve ısrar da etmişti, ancak sonradan öğrendim ki, fazla hakkım varmış' diyerek, tazminatımı alma gibi bir şansım varmıdır.
Ama herhalde artık geriye dönüş yok, çalışıyorum ve ekstra primi de aldım.
(Birinci şık ta anlattığım arkadaşlar gibi, geç kaldık, değilmi?)
Ve nihayet: Biz 5*9 = 45 saat hem gece (24-9 arası) hem öğlen (15-24) çalışıyoruz. İş kanununa göre, gece vardiyaları 7,5 saati geçemez. Yemek molamız 70 dakika (bu 9 saat içinde). Fazla çalışmışlığımız oluyor mu bu durumda? Fazla çalışma karşılığında 1,5 katını alabiliyoruz, ücret verilmiyor.
Bu yasalmı?
Biz saat 15'de başladığımızda, saat 20'den sonra çift mesai hakkımız doğmuyormu?
Sizi yordum, ama belki başka birisi de yanıtlayabilir. Yoksa da, yine de ilginiz için teşekkür ederim.
Sayın dilaraflies,
1-Arkadaşlarınız değişikliği kabullenmişler.
2-Hayır yoktur. Geç kalmışsınız.
3-YORULDUM.
4-Bu kadar detaylı uğraştığınıza göre, çalışma ve dinlenme süreleri ile ilgili:
4857 sayılı İş Yasası :
Çalışma süresi
MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.
Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri
MADDE 67. - Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere duyurulur.
İşin niteliğine göre işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.
Ara dinlenmesi
MADDE 68. - Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
Ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.
Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Gece süresi ve gece çalışmaları
MADDE 69. - Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.
Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre yahut yurdun bazı bölgelerinin özellikleri bakımından, çalışma hayatına ilişkin "gece" başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatlerinin ayarlanması, yahut gün döneminin başlama ve bitme saatlerinin belirtilmesi suretiyle birinci fıkradaki hükmün uygulama şekillerini tespit etmek yahut bazı gece çalışmalarına herhangi bir oranda fazla ücret ödenmesi usulünü koymak veyahut gece işletilmelerinde ekonomik bir zorunluluk bulunmayan işyerlerinde işçilerin gece çalışmalarını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkartılabilir.
İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez.
Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır.
Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir.
İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.
Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.
Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku