Ankara Barosu Yönetim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) aldığı karar uyarınca zorunlu avukatlık uygulamasını durdurdu
TÜRKER KARAPINAR Ankara
Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, hükümetin, "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esasına İlişkin Yönetmelik"le tüm baroların kazanımlarını ortadan kaldırdığı bildirdi. Yönetmelikle, zorunlu avukatlık hizmeti karşılığında hak edilen ücretlerin ödenmesinde savcıların ita amiri konumuna getirildiği, avukatların savcının emrine verilerek bir devlet avukatlığı sistemi ihdas edildiği, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi belirleme yetkisinin TBB'den alınarak Adalet Bakanlığı'na verildiği belirtildi. Baronun Maliye Bakanlığı'nın zorunlu avukatlık giderlerini ödeyememesi nedeniyle 8 Haziran 2006 - 7 Mart 2007 tarihleri arasında kendi bütçesinden toplam 110 bin 539 YTL harcadığı belirtilen açıklamada, "Baroların gelirlerini zorunlu avukatlık sistemine harcaması mümkün ve esasen yasal da değildir" denildi.
7 Mart 2007 itibariyle kayıtlı 8 bin 175 avukattan 1460'ının zorunlu avukat olarak hizmet verdiği, bu sisteme dahil olmayan 6 bin 175 avukatın aidat gelirinin önemli kısmının sistemden yararlanan avukatların menfaatine harcandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bütün bu nedenlerle TBB'nin aldığı karar uyarınca bugünden itibaren zorunlu avukat görevlendirilmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Verilen bu karardan doğan hukuki ve insani sorumluluğun baromuza ve avukatlara ait olmadığı hususunu kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız."
Haber » Güncel
Son Güncelleme: 13.03.2007 11:17:07
Etkinlik Tarihi: 08.03.2007
İSTANBUL BAROSU YÖNETİM KURULU, CMK KAPSAMINDA MÜDAFİ VE VEKİL GÖREVLENDİRMELERİNİ DURDURMA KARARI ALDI
19 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5560 Sayılı Yasa ile zorunlu müdafilik sisteminin işleyişine ciddi darbeler vurulduğunu belirtmiştik. Bu değişikliğin, pek çok alanda taşıdığı sakıncalar ve özellikle de zorunlu müdafilik sisteminde, ciddi bir “geriye dönüş” sürecini yaşatmakta bulunduğuna tanık olmaktan üzüntü duyuyoruz. Sistemin kapsamının daraltılması nedeniyle, yaklaşık 15 yıldır konuşmadığımız işkence ve kötü muamelenin yeniden hortladığına, adil yargılamanın olanaklarının kalmadığına tanık olacağımız bir düzleme doğru yöneldiğimiz kaygısını tarihe not düşüyoruz.
5560 Sayılı Yasa ile çıkarılması öngörülen ve 02.03.2007 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmelikte vekâlet ücreti ödemelerinin Hâkim ve Savcılar tarafından düzenlenecek “sarf belgesi” karşılığı yapılacağı hükmünün “Avukatın Bağımsızlığı” ilkesini ciddi biçimde zedeleyeceğini, yargının süjeleri arasında öteden beri mevcudiyetinden yakındığımız hiyerarşinin pekişmesine neden olacağını açıkça belirtmiş olmamıza karşın, Hükümet tarafından bu hükmün korunmasında ısrarcı olunduğuna tanık olduk. Savcı ve Hâkimi, Avukatın ita amiri durumuna getiren, onun ücretinin “takdir mercii” gibi hareket etmesini sağlayan bir düzenlemenin, zorunlu müdafiliği devlet avukatlığına indirgeyen bir çarpıklığın uzantısı olduğunu düşünüyoruz. Yargının tek bağımsız gücü olan avukatların bağımsızlığını da alarak, tümüyle siyasal iktidara tabi kılan bir düzenlemeye girişilmektedir.
Diğer yandan zorunlu müdafilik hizmetlerinin angaryaya dönüştüğü bir aşamadayız. Hak edilen ücretler ile Baroların personel masrafları ve cari giderleri ödenmemekte ve ne zaman ödeneceği de bilinmemektedir. Ödemeler için yapılan yasal değişiklik gerekliliğine ilişkin bahaneler de ortadan kalkmıştır.
Bütün bu düzenlemelere asla razı olmayacağımızı yineleyerek açıklamış, eylemler sergilemiş ve çözüm önerilerimizi Bakanlığa iletmiştik. Aynı iletide, hükümeti savunmanın gerekliliğine inandırmak uğruna girişeceğimiz mücadelenin her aşamasının da, hükümetin sorumluluğunda olacağını belirtmiştik.
Bu koşullar altında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, 08.03.2006 günlü toplantısında, CMK kapsamında müdafi ve vekil görevlendirmelerinin 12.03.2007 tarihi itibariyle durdurulması yönünde oybirliği ile karar vermiştir.
Zorunlu Avukatlık Ödemeleri
Maliye Bakanlığı ödemeler için ek kaynak çıkarıyor.
Maliye Bakanlığı, geçen yıldan kalan zorunlu avukatlık hizmetleri için ek kaynak tahsis etti.
Bundan sonra da ödemelerin düzenli yapılacağı açıklandı.
Maliye Bakanlığı, 2007 yılında avukatlarca verilecek zorunlu müdafilik hizmeti için Bütçe Kanunu ile Adalet Bakanlığı bütçesine yeterli ödenek konulduğunu ve söz konusu ödemelerin düzenli olarak yapılacağını bildirdi.
Geçen yıl zorunlu avukatlık hizmeti için 73 milyon YTL avans ödemesi yapılmıştı.
2006 yılında verilen hizmetin karşılanması için de ek kaynak sağlayacak yasal düzenlemeler yapılıyor.
Ödemeler, kanun yürürlüğe girdikten sonra barolardan gelen listeye göre en kısa sürede yapılacak.
Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince parası olmayan şüpheli ve sanıklar için barolar avukat görevlendiriyor; bu hizmetin bedeli de bütçeden karşılanıyor
Son günlerde Bazı baroların eylemi var.Savcılık ve mahkemelerde ifade ve sorgulamalarda 18 yaşından küçük,alt sınırı 5 yıl olan suçlardan şüpheli şahıslar için müdafii talepleri,görevlendirme yapılmaması sebebiyle geri çevriliyor.Eylemin içeriğini tam olarak bilmemekle birlikte ne kadar sürecek olan bir eylem olduğunu da ayrıca merak ediyor,Avukat arkadaşların bilgilendirmelerini bekliyoruz.
Saygılarımla...
Sadece alacak verecek meselesi değil bu. Bizler, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan dolayı müvekkillerimizden olan alacaklarımızı da taksitler halinde ve gecikmeli olarak alabiliyoruz. Bu bakımdan ödememe yahut da geç ödemenin sorun olduğunu düşünmüyorum.
Esas sorun, Barolar Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen, yönetmelik ile savunmanın bağımısızlığına zarar verecek şekilde müdafiilik ücretlerinin ödenmesinin hakim ve savcıların sarf kararına bağlanmasıdır.
Uygulamada meslektaşlarımız ile hakimler arasında tartışmalar yaşanmaya başlamıştır. Kimi hakimler, biz yolluklarımızı 6 ayda alıyoruz siz de bekleyin, şimdi sarf kararı veremem demeye başlamışlardır.
Özetle, meselenin para meselesiymiş gibi gösterilmesini ve bu şekilde savunulmasını doğru bulmuyorum.
Planlı bir şekilde savunma hakkı kısıtlanmaktadır. Öncelikle zorunlu müdafiiliğin kapsamı daraltılmış akabinde ise yargılamanın vazgeçilmez unsuru olan avukatların bağımsızlığı zedelenmiştir. Mecvut durum devam ettiği müddetçe eyleme devam edilmeli diye düşünüyorum.
Tüm alacaklarımız ödense bile, yeni düzenleme yapılmadığı sürece ödün verilmemelidir.
Detaylı Resim için tıklayınız Türkiye Barolar Birliği ve 62 Baro Başkanı’nın aldığı karar doğrultusunda “Zorunlu avukatlık” görevinin durdurulması yargıda büyük bir krizin habercisi oldu
16.03.2007
Para ödenmediği için başlatılan eylem nedeniyle, kanunun açık hükmüne rağmen “Avukat olmadan yapılan sorgulara” dayanılarak açılan davaların Yargıtay’da bozulması ve AİHM’de Türkiye aleyhine çok sayıda mahkumiyet kararının çıkması bekleniyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Adalet Bakanlığı’nın konuyu süratle çözmesini istedi ve şöyle dedi: “Bizim için zorunlu avukatlık paralarının ödenmemesi tali mesele. Asıl olan çıkarılan yönetmelikle savcıları avukatların ita amiri konumuna getirilmesi. Bu sorun ilkeseldir.”
Elazığ Barosu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında aldığı görevlendirme kararlarını durdurdu.
Konuyla ilgili olarak barodan yapılan yazılı açıklamada,"Elazığ Barosu Yönetim Kurulu, 14 Mart 2007 tarihinde toplanarak CMK kapsamındaki görevlendirmeleri durdurma kararı almıştır. Baromuzun, daha önce de haksız ve hukuka aykırı uygulamalar karşısında gösterdiği dik duruş geleneği bozulmadı. Baromuz Yönetim Kurulu, Başkanımız sayın Rüstem Kadri Septioğlu'nun 24 Şubat 2007 tarihinde katılmış olduğu baro başkanları toplantısında alınan 'görevlendirmelerin durdurulması' yönündeki karar ve sonuç bildirgesine atmış olduğu imzanın arkasında durarak ve yine Baromuz üyelerinin geniş katılımıyla sağlanan istişare toplantısı sonucunda beliren görüşler doğrultusunda 14 Mart 2007 tarihinde toplanarak bu tarihten itibaren geçerli olmak üzere CMK kapsamında yaptığı görevlendirmeleri durdurma kararı almıştır" denildi.
Merhabalar.Ben Öğretmenevinde kadrolu olarak müdürlük yapan biriyim.Meb in yayınladığı son yönetmelik gereği Mebde görevine devam edip edemeyeceğine...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku