Nafaka borclari diger alacaklardan farkli olarak tahsil edilir. Oran mevcut maasin 1/4'u dur ve alacak miktari ne olursa olsun bu oran gecilemez. Borclunun asgari ucretle calisiyor olmasi durumu degistirmez. Yargitay karari bilmiyorum ancak bir nafaka BORCLUSU olarak maasimdan haczedilme oraninin farkindayim Benden kesilen meblagin 300 YTL olmasi gerekiyordu ancak kayitli maasimin 1/4'u bu meblagi karsilamiyordu. Bende muhasebecimize dilekce verdim 'Aylik nafaka bedeli olan 300 YTL'nin kesilerek ilgili icra dairesine eksiksiz yollanmasini taleb ediyorum' diye ve ancak oyle yollayabildiler (cunku odemek istiyorum). (Hekimden sorma )
Konu religion tarafından (14-03-2007 Saat 15:41:44 ) de değiştirilmiştir.
Icra kanunu bunu gerektiriyor. Sizin bir gerekce gostermenize gerek yok. Icra dairesine alacaginizi beyan edin onlar soz konusu sahsin calistigi is yeri MUHASEBE SERVISINE 'aylik gelirinden xyz YTL kesilerek icra md. lugumuze yatirilmasini' seklinde tebligat cikarirlar. Zaten muhasebe servisleri nafaka alacaklarinda 1/4'e kadar kesinti yapabileceklerini fazlasini kesemeyeceklerini bilirler.
ben alacaklı değilim.sadece öğrenciyim.çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriz için.
biraz acemi olduğum için dayanakları nereden bulabileceğimi bilmiyorum.ödevim şu nafaka borçlusu tarafız ve hakim 1/4 oranında karar vermemiş daha fazla(bunu siz dediğiniz iç,in biliyorum tamam) peki ben buna karşı çıkarken neye dayanacağım icra kanununun ilgili maddeleri ne mi ve onlar neler henüz icra görmedim.
Hakim maasin 1/4'une bakarak karar vermek zorunda degildir. Hakim sahsin gelirinin 2 katina da karar verebilir buna itiraziniz varsa izlenecek yol yargitaydir. Ancak o veya bu sekilde maasin 1/4'unu gececek miktarda bir nafakaya hukmedilmis ve bu karar kesinlesmisse bu durum artik icra mudurlugunu baglar. Icra mudurlukleri de zaten uygun gorulen nafaka meblagi ne olursa olsun maastan tahsilat yaparken en fazla 1/4'unu kesebileceklerini bilirler. Bu ICRA KANUNUDUR. Alacakli fazlaya dair miktari tahsil edebilmek icin farkli yollar denemek durumundadir. Sahsa aitn menkul veya gayrimenkul varligi saptanirsa ancak o sekilde alinabilir. O da yoksa 1/4'u gecen miktar yasal faiziyle alacaklinin hanesine 'BORC ALACAGI' olarak islemeye devam eder. Taaaki tamamini almanin baska firsati dogana kadar. Yani ALACAKLI olmak her zaman ALABILMEYI SAGLAMAZ. Tazminat veya nafakanin miktari degil tahsil edilebilirligi onemlidir. Bana 1 tirilyon tazminat bicildi diyelim. Umurumda mi? Alamazlarki! Cubku alabilecekleri merci yok. Ard niyeli isem mallarimi satar savar, baskasinin uzerine gecirrim vs. yine vermem o parayi. Nitekim alacakli olmanin zor tarafida budur. ODEV : Sanirim borclar kanununu okumalisiniz Orada nafaka alacaklarindaki oranin felanca maddenin fesmanca bendinde 1/4 oldugunu bulacaksinizdir. Kolay gelsin
Madde 83 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)
Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.
(Değişik fıkra: 12/04/1968 - 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
icra iflas kanununda belirtildiği gibi maaş ve ücretlerin en az dörtte biri olmak üzere borçlu ve ailesinin geçinmesi gereken miktar ayrıldıktan sonra haczedilebilir.ancak madde 82'de de haczi caiz olmayan mallar ve haklar sayılmıştır. bu maddede sayılan maaş ve ücretler ise hiçbir şekilde haczedilemez. bunu dışında bazı kanunlarda da bu konuyla ilgili bazı hükümler vardır örneğin iş kanunu madde 35. bu maddeye göre ise işçilerin aylık ücretinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Madde 35 - İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.
bu konudaki şikayetinizi de icra mahkemesine yapabilirsiniz. süre muamelelerin öğrenilmesinden itibaren 7 gündür.
Madde 16 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)
Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.
Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikayet olunabilir.
Konu taylan_666 tarafından (14-03-2007 Saat 17:32:42 ) de değiştirilmiştir.
Mahkeme tedbir nafakasi olarak toplam 600 Ytl karar verdi. Karsi taraf bunu 5 ay odemedi. faizler haric 3000 ytl borc cikti. Icraya verildi ve icra isyerinden net kazancinin 640 Ytl oldugunu ogrenerek maas haczinde bulundu. artik her ay 600 ytl tedbir nafakasi icin ve kalan maasin 1/4 u de (yani 10 ytl) de birikmis borc icin kestiriliyor. (baska bir geliri ve hic bir seyi yok maasindan baska)
Mahkeme sonuclandı ve simdi toplam 800 ytl nafakaya karar verildi.
Yargitaya bu madde ile ilgili de temyiz yapildi. Oldu ki onanirsa ;
nafakanın karşı tarafın mali gücü oranında takdir edilmesi gerekirken bunun mahkemeler tarafında dikkate alınmaması hiç anlaşılabilir bir durum değil. hakimlerin kanuna değil de kişisel kanaatlerine göre karar vermesi bakalım ne sonuçlar doğuracak unutmayalim ki mahkemeler öncelikle adil karar vermek zorundadır. şimdi 640 ytl maaş alan ve başka geliri olmayan birisi bu 800 ytl nafakayı nasıl ödeyecek.mahkeme galiba sen ne kirli çıkısın senin vardır paran mı diyor.
merhabalar arkadaşlar ben 2863 sayılı kanun gereki bir arkadaşla define aramaya gittik jandarma bizi yakaladı 1 yıl sonra duruşma oldu hakim 3 kişiye...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku