Çalıştığım şirket çalıştığı bankayı değiştirecek.Ama yeni banka benim kredi sicilimi bozduğu için ben o bankayla çalışmak istemiyorum.Şirkete söylediğim halde şirket anlaştı hesap açman lazım yoksa maaş alamazsın gibi sözler söylendi.Fakat ben bankayla çalışmak istemiyorum şirketin benim üzerinde bir yaptırımı olur mu?Ben maaşımı başka banka hesabımdan alabilir miyim?Çünkü şirketin istediği bankayla anlaşırsam bankanın çalışanlara tanıdığı hakkı sicilimi bozduğu için ben alamıyacam.Beni aydınlatırsanız sevinirim.
Çalışacağı bankayı seçmek, şirketin yönetim hakkıyla ilgilidir.
Siz o banka ile muhatap olmak istemiyorsanız, bankaya EFT talimatı vererek, maaşınızı istediğiniz bankaya aktarabilirsiniz veya internet üzerinden işlem ile hesabınıza yatan meblağı başka bir bankaya aktarabilirsiniz.
Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir.
4857 sayılı kanunun yukarıdaki maddesi uyarınca, ücret banka hesabına da ödenebilir. Ancak, Sn: Harun Gür'ün bu konudaki görüşlerinin aksine, ücretin yatacağı banka hesabının, işveren tarafından değil, işçi tarafından belirlenmesi gerektiğini, işçi tarafından açılmayan banka hesabına ücret ödenemeyeceğini, dolaysıyla böyle bir durumda işverenin ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getiremeyeceğini, bu konuda açılabilecek davada işçinin davayı kazanabileceğini düşünüyorum.
Ne var ki, hangi işveren bunu kabul eder veya hangi işçi bu nedenle dava açar o da ayrı bir konu...Selamlar...
Görüşünüze saygı duymakla birlikte katılmıyorum. Zira;
Bankacılık Hukuku açısından 3. şahıslar adına mevduat hesabı açılabilmesi mümkündür. Buna örnek olarak küçükler adına açılan mevduat hesapları, tüzel kişiler ile ortaklıklar adına açılan mevduat hesapları ve çalışanlar adına işverenleri tarafından açılan mevduat hesapları verilebilir.
Bir kimsenin başkası adına mevduat hesabı açtırması, üçüncü şahıs adına sözleşme olarak kabul edilmektedir. Adına hesap açılan kimse, hesap açtıran kişi ile banka arasında yapılan sözleşme sebebi ile hak kazanmaktadır. Bu kazandırmalar, genellikle borç ödeme (örn: işgörenin çalışma borcuuna karşılık işverenin ücret ödeme borcu) ya da bağışlama amacıyla yapılmaktadır.
Başkası adına mevduat hesabı açtırılması halinde üçüncü şahıs lehine bir kazandırma söz konusu olacaktır. Bu durumda, mevduatın yatırılmasından sonra tasarruf yetkisi, mevduat sahibine geçecektir ve artık hesaba ilişkin işlemler mevduat sahibi ya da onun yetkilendirdiği kişiler tarafından gerçekleştirilecektir.
Bu nedenle mesajımda belirttiğim görüşün doğru olduğunu düşünüyorum.
Selamlar,
Kaynak: Banka Mevduat Sözleşmeleri - Av. Şebnem BOSTANCI
Burda anladığım kadariyle Kanunların ne kadar uyumsuz olduğunu görüyorum.Peki o halde şirket bir bankayla anlaştığı halde neden çalışan o banka da bankacılık sözleşmesi imzalıyor.Bankacılık kanununa göre hesap açılalabilmesi için hesap sahibinin bankacılık sözleşmesini imzalamsı kanuni zorunluluk değil mi?Böyle bir anlaşmazlık ta hangi kanuna göre işlem yapılacak bu bile anlaşılamıyor.
Eger üçüncü şahıslara hesap açtırılabiliyorsa bankalar çalışanlara tek tek sözleşme imzalatmasınlar.Ben böyel bir durum da o bankayla sözleşme yapmak istemiyorum.Beni kim zorlayacak.Yada bana kim yaptırım uygulayacak.Aksi durum olursa benim nasıl hakkım doğar.Bunların hiç bir kanunlarda net değil anladığım kadarıyla.
Serzenişinizde bir anlamda haklısınız, ancak ilk mesajımda belirttiğim gibi, maaşın banka kanalı ile ödenmesi, şirket ile banka arasında akdedilen bir protokol ile sağlanmaktadır. Bu protokol ile ödemelerde bankanın ve şirketin uyması gereken kurallar ve işleyiş yer almaktadır. Çalışanın bu noktada bir dahli veya söz hakkı bulunmamaktadır. 3. kişiler adına mevduat hesabı açılabilmesi yine ilk mesajımda belirttiğim gibi Bankacılık mevzuatı açısından mümkündür. Şirketinizin sizin adınıza böyle bir hesabı açtırdığını ve maaşınızı yatırdığını düşünelim. Artık tasarruf hakkı size geçmiştir. Bankanın sizin ile sözleşme yapmak istemesinin nedeni adınıza ATM kartı , kredili mevduat hesabı belki kredi kartı vb. bankacılık hizmetlerinden yararlandırabilmektir. Siz banka ile böyle bir sözleşmeyi imzalamazsanız adınıza bir ATM kartı dahi gönderilmeyebilir. Bu durumda maaşınızı nasıl çekebileceksiniz? Banka şubesinden işlem yapmanız gerekir. Bu durum yararınıza mıdır, yoksa zararınıza mıdır ?
Tersinden düşünelim; işyerinde 500 kişi var ve herbiri ayrı bir banka ve hatta aynı bankanın farklı şubeleri ile çalışmak istiyor. Sizce işverenin böyle bir isteği karşılayabilmesi mümkün müdür? Tabi bir de bu tarz maaş hesapları açılmasında hesabı açana bankanın sağladığı promosyonlar var, özellikle yüksek mevcutlu şirket ve kurumlar için... Böylesi bir promosyondan işveren niye yararlanmasın?!!...
Ben de sayın yyln gibi düşünüyorum, ücretin işyerinde ödenmesi esastır. Günün teknolojik gelişmelerine ve sağladığı kolaylıklara yabancı kalamayan yasa koyucu, ücretin bakada işçi adına açılacak özel bir hesaba yatırılmasına da cevaz vermiştir.Ancak işçiye, belli bir bankadan ücretini alması konusunda baskı yapılamaz. İşçi, ücretini bankadan değil de işyerinde almak istese işverenin buna karşı koyamayacağını, aksine davranışta işverenin temerrüt durumuna düşeceğini belirtmek gerekir.Ücretin ödeneceği bankayı seçmek elbette işverenin yönetsel hakkıdır, ancak bu ödeme tarzını kabul etmemek de işçinin seçimlik hakkıdır.Ancak işçinin, tüm işçiler A bankasına açılan hesaptan ücretlerini alırken işverene kendi ücretini B bankasına yatırması konusunda istekte bulunamayacağı da açıktır.
Tersini düşünelim. İşverenin A Bankası ile ticari ilişkileri çok iyi... İşçilerin bila istisna tamamı B Bankası ile çalışmak istiyor. B Bankası da işverenin rakip olduğu grubun bankası. Şimdi yani işveren B Bankası ile mi çalışmak zorundadır?!!! İşyerinde sendika da var diyelim. Sendika B Bankası'ndan ne promosyon istesin sizce?
Ben hukukçuyum işadamı değil, gerisi beni ilgilendirmez. Promosyondan menfaatlenen ister işadamı olsun,ister sendika haksız ve örtülü bir kazanç ve rüşvettir ve yasaya da ahlaka da aykırıdır.
Konunun ahlaki boyutunda sizinle hemfikirim. Konunun çarpıcı olan boyutu da bu zaten, o nedenle örnekledim.
Bankalar neden promosyon verir, mutlaka bu işten kazançları var. Bunlar neler :
1- Valör işleminden kazançlılar. İşveren maaş ödeme talimatını 1 gün önceden vermek ve toplu maaş naktini hesapta hazır bulundurmak zorunda.. Özellikle yüksek maaş veren ve mevcudu fazla işletmelerde bu rakam trilyonları buluyor. Bankalar gecelik faizden kazanıyorlar. İşin bu tarafı işverenden sağladıkları fayda...
2- Maaşını A bankası'ndan alan işçi , ister istemez diğer bankacılık işlemlerini de bu bankaya kaydırıyor. Otomatik ödeme talimatları, kredi kartları vb.... Banka buradan da kazançlı... İşçiden sağlanan fayda...
3- Maaş hesabından çalışanın çekmediği para, hesap vadesiz mevduat hesabı olduğundan faizlendirilmiyor. Yatırım fonlarına bağlanması da alım satım fiyatları sebebiyle çalışana kısa sürede bir gelir sağlamıyor. Yine işçiden sağlanan fayda...
Bu, işin işadamlığı tarafı, hukuki tarafına bakarsak ki, soru o idi:
İşveren işçi maaşını gününde işyerinde ödemekle veya bankaya yatırmakla sorumlu ve protokol yaptığı bankada, ödeme gününden 1 gün önce toplam meblağı tutmak zorunda. Bunu yaptığında yasal yükümlülüğünü yerine getirmiş olur, zira maaşı gününde ödemiştir artık... Bunun metodunu tayin etmek işverenin yönetim hakkıyla ilgilidir. Aksine düşünce, önceki mesajlarımda belirttiğim içinden çıkılmaz durumu meydana getirir.
İşverenin yükümlülüğünü yerine getirmesinden sonra işçi isterse parasını o bankada 1 dakika tutmaz. EFT talimatı var, İnternet Bankacılığı var. ATM limitlerinde ise maaşınının tamamını yatar yatmaz ATM'den çekmesi var. Bu seçimlik bir haktır, tasarruf artık işçidedir. Hiç kimse işçiye, paranı o bankada tutacaksın veya o banka ile çalışacaksın diyemez.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku