Merhabalar;
Adima kayitli bir arac maddi hasar ve yaralamali bir kazaya karisti.
Arac surucusu olay aninda heyecanla olay yerini terketmesine ragmen 2 saat sonra karakola gelerek kazayi yaptigini tutanaklara isletti ve alkol muayenesi yapilarak rapor hazirlandi.
Arac benim uzerime kayitli oldugu gibi zorunlu trafik sigortasi ve kasko'da benim uzerime kayitli.
Kazada karsi taraftakilerden biri adina yapilmis olan saglik sigortasi dolayisi ile saglik sigortasini yapan sirket, adima odemesi yapilmis olan tedavi masraflari icin rucu ihbari yapti ve odemenin 10 gun icinde yapilmasini istiyor.
Trafik sigortasi genel sartlarindan okuduguma gore ben bu belgeyi kendi sigorta sirketime veya acenteme iletmek ve direk odeme yapmamakla yukumluyum.
Acente ise bu odemenin benim sigorta sirketim tarafindan olay mahali terkedilmis oldugu icin yapilmayacagini soyluyor.
Benim trafik sigortasi genel sartlarindan okudugum ve anladigim kadari ile ise sigorta sirketim bu odemeyi yapmak ve eger bana rucu edebilecegi sartlar olustu ise bana rucu etmek zorunda.
Yukarida anlattiklarim dogrultusunda bu konu ile ilgili hukuki adimlar icin tavsiyesi olanlarin tavsiyelerini rica ediyorum, keza tedavi masraflari talebi daha ilk adim ve arac tamir masraflari gibi yuklu miktarlar talep edildiginde sigorta sirketim benzer bir yaklasim sergiledigi takdirde ne yapmam gerektigi konusunda tavsiyelere ihtiyacim var.
Simdiden tesekkurler.
Elinizde bulunan zabıtı, alkol muayene raporunu, ruhsat fotokopisi ve ehliyet fotokopisini (kazayı yapan kişinin) acentanıza ulaştırıp , rücu için gelen bildirim belgesini (ya da doğrudan sigorta şirketi ile irtibata geçerek ) hasar dosyasını trafik sigortanızdan açtırmalısınız.
Eğer trafik sigortanızdaki limit hasar meblağını tam karşılamıyor ise, kalan meblağı kasko sigortanız olduğunu da beyan ederek kasko sigortasından alabilirsiniz. Eğer kaskonuzda tek kullanıcı şartı var ise aracı başkası kullandığından ödeme yapmazlar. Ama trafik sigortasında böyle bir husus yoktur.
Hayır ödenmez.örneğin %5 alarm indirimi verilmiştir. Ama hasar olduğunda exper incelediğinde alarm veya merkezi kilit sisteminin olmadığını gördüğünde hasar ödenir ama verilen alarm indirimi zeylname düzenlenerek geri alınır.Ama alarm aracın çarpışmasında kaza yapmasında bir etken değildir.Tek sürücü indirimi bunun gibi değerlendirilemez.
Artık çoğu şirket tek sürücü indirimini kaldırmıştır.Çünkü başta sigortalı indirim uygulanacağından "evet aracı bir tek ben kullanıyorum " diye beyan etsede ,hasar olduğunda ruhsat sahibi dışında bir kişinin zabıt ta adı görüldüğünde hasarın ödenmemesine neden teşkil eder.
Bana çelişkili gibi geldi açıklamalarınız. Alarmın olmaması halinde alarm indirimi zeyilname ile geri alınıyorsa, tek sürücü indiriminde de aynı yöntem neden geçerli olmasın?
Alarm indirimi kazaya neden olan bir şey değildir. Kaza olduktan sonra exper aracı incelediğinde bunu fark ederse alarm indirimi zeylname ile alınır.
Sürücü kazaya neden olandır. Poliçede belirtilen kişi dışındaki biri aracı kullanırken kazaya neden oluyorsa burada tek kullanıcı indirimi alınarak hasar ödenmez. Eğer ödeniyorsa bu şu anlama gelir; Kasko sigortalarında Poliçe başta yapılır ama kaza olurda poliçede eksik bir şey varsa zeyl ile düzeltilip her türlü hasar ödenir anlamına gelir.
Örneğin kasko poliçelerinde radyo teyp orjinal ise poliçe kapsamındadır. Fakat orjinal değilse siz marka modelini poliçede belirtmez ve radyo teyp içinde bir prim ödemezseniz, Radyo teybiniz çalındığında hasarınız ödenmez. Bu durumda sizce hasardan sonra zeyl ile radyo teybi poliçeye dahil edip sonra hasarınızın ödenmesini bekleyebilmeniz mümkün mü?
Ya da aracınıza 1.500 ytl lik çelik jant taktırdınız ve poliçeye dahil değil... Bir gün bakıyorsunuz ki aracınızdaki çelik jantları sökmüşler. Poliçeye ekletip sonra hasar ödenmesini bekleyemezsiniz değil mi?
Sizin dediğiniz gibi indirimler veya poliçede yanlış olan herşey düzeltilir. Fakat hasara neden olduktan sonra zeylle bişeyleri ekliyorsanız ya da çıkartıyorsanız hasarınızın ödenmesini bekleyemezsiniz. Hasarınız ödenmesede yanlış olan bilgileri zeylle düzelttirmiş olursunuz.
Alarm indiriminde bahsetmek istediğim şu idi ;evet zeylle yanlış olan indirimler veya teminatlar düzeltilebilir. Hasardan sonrada farkedilebilir. Yani aracınız çarparsınız hasarınız olur. Exper aracı inceler gerekli evrakları hazırlar raporunu şirkete sunar. Poliçeyi inceleyip araçta alarmın olmadığını görebilir ya da radyo teyp sisteminin orjinal olmadığını görebilir , ilerde oluşabilecek hasarda problem yaşanmaması adına şirkete bu eksikleri bildirir şirket buna zeyl düzenler. Bu tarz düzeltmeler olabilir. Altını çizmek istediğim hasarla alakalı olan teminat poliçede var ise zaten problem değildir. Poliçede yok ise hasar ödenmez fakat daha sonra zeyl ile eklenebilir.
Peki surucunun olay yerini terketmis olmasi ve ifadenin ve alkol raporunun kazadan 2 saat sonra alinmis olmasi(alkol orani 0) sigortaci sirkete odemeleri tarafima rucu etmesi yonunde bir hak saglar mi?
Eger saglarsa bu hakki mahkeme ve bilirkisi karari ile mi edinir..Trafik sigortasi genel sartlarinda rucu hakki icin surucunun olay yerini terketmis olmasi gibi bir ibare goremedim..
Son olarak sigortaci sirket odemeleri magdur taraflara odemek ve eger yukarida bahsettigim hakki edinirse tarafima rucu etmek durumundadir seklinde algiladim okuduklarimi..Dogru mudur?
Olay yerini terk etmesi aleyhinizedir. Fakat burada önemli olan zabıttır. Zabıt ne şekilde tutuldu? Zabıtta kazanın oluş şeklini açıklar şekilde midir?
Çünkü trafik kazalarında aracınızla bir yayaya çarptığınız vakit; yayayı aracınıza alıp hastaneye götürmek yerine, aracınızı hiçbir şekilde oynatmayıp başka bir araçla veya taksi ile yardımda bulunmanız gerekir.
İyi niyetten sigorta şirketiniz değerlendirecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle hasar ihbarında bulunup dosyanızı zaman kaybetmeden açtırınız. Dosyanız incelenir eğer hasar red olur ise size rücu etme gibi bi duruma gerek kalmaz. Hasar red olarak sonuçlanır ve siz diğer sigorta şirketine ödemeyi yapmak durumunda kalırsınız.
Ayrıca acentenizin size bu hasar ödenmeyip diyerek olayı kapatmasını da anlamış değilim. Karakol tutanaklarını incelemeden buna hayır ödenmez diye cevap vermek ne derece doğru bilemiyorum. Sonuç itibariyle acenta aracıdır. Hasar dosyasını açmakla bir şey kaybetmezler. Kaza raporlarını alıp zaman kaybetmeden acentanızın yetkilisi ile bire bir görüşmenizi öneririm.
Dosyanız incelenir eğer hasar red olur ise size rücu etme gibi bi duruma gerek kalmaz. Hasar red olarak sonuçlanır ve siz diğer sigorta şirketine ödemeyi yapmak durumunda kalırsınız.
Peki hasarın red olarak sonuçlanmasının koşulu nedir sorusuna bir yanıtınız var mı?
Yani mahkeme kararı,bilirkişi raporu gibi bir süreç mi işler,yoksa sigortacinin şu ve şu koşullar oluştuğu için ben bu masrafı red ediyorum diyebileceği bir durum olabilir mi..Bir de bu red kararina karsi benim itiraz hakkim var mi,var ise nasil bir yontem izlemeliyim?
Hasarınızın red olarak sonuçlanmasının nedeni ;kaza yapıldıktan sonra kaçmanız gösterilebilir. Fakat tutturduğunuz zabtı verilen ifadeyi bilemiyorum olay yerini terkettiğiniz şekildemi zabıt tutuldu?!
Bunun dışında; hasarınız ödenir ya da ödenmez demem mümkün değil. Gerekli evraklarınızı alıp (zabıt,rücu edildiğine dair gelen kağıt ,alkol raporu) acentanıza gidip yetkilisiyle birebir görüşmenizi öneririm. Dediğim gibi hasar dosyanızı açtırın ,hasar departmanı bunu inceleyip size döneceklerdir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku