2006 Yılı Haziran ayında bir firmadan sıfır araç satın aldım.3 gün sonra arabamın kaportasını yakından temizlerken boya lekeleri tesbit ettim.Daha sonra detaylı incelediğimizde(boya kaporta uzmanlarıyla) arabanın renginin biraz koyusu olan büyüklü küçüklü 6 değişik parçada 50-55 leke tesbit edildi.Firma asla kabul etmedi hatasını.Hala da etmiyor.Neticede ben arabamı satın aldıktan 30 gün içinde firmaya ihtarname çektim.Ekabinde tüketici mahkemesine başvurdum.Firma avukatı yine dilekçesinde sonradan kimyasal madde bulaşmıştır,tüketici hatasıdır dedi.Hakim aracı bilirkişiye sevketti.Bilirkişi arabayı inceledi.boya lekelerinin vernik-cila altında olduğunu ve bunun üretim aşamasında boyama hatası olduğunu tesbit etti.Bilirkişi raporunu hakim ikinci celsede yani 1 hafta sonra inceleyip karara bağlayacak.Karşı taraf haksız olduğunu bildiği halde beni yanıltmıştır.Bu ailemizi de psikolojik olarak da etkilemiştir.Endişeli bekleyişler devam etmektedir.Bu aşamadan sonra ben haklarımı nasıl talep edebilirim.Aklıma takılan sorular da aşağıda belirtilmiştir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
1.Otomobilin kusur tesbiti için gerek firmanın fabrika servisine gerekse delil açısından özel servislere gittiğim için yaptığım yemek,işgücü kaybı,yol masraflarını nasıl hangi yolla alabilirim?
2.Otomobilin akibetinin ne olacağını bilemediğimiz için Temmuz 2006 ayından beri aile içi tedirginlik huzursuzluk olmuştur.Bu mağduriyetimizi manevi olarak nasıl talep edebiliriz?
3.İlk celsede araba için ödediğim ücretin tarafıma yasal faiziyle geri iadesini istemiştim.Arabanın kaporta ayıbı ödediğim paranın geri iadesini gerektirir mi?Arabayı kullandığım için kullanım payı düşüldükten sonra mı tarafıma para iadesi yapılır?(Bu durumda maddi olarak zaralı çıkabilirmiyim?)
4.Para iadesi talebinin yanında ayrıca tazminat talebi isteyebilirmiyim?
Anlatımınızdan dava dilekçenizde sözleşmeden dönme hakkınızı kullanarak bedel iadesi talebinde bulunduğunuz anlaşılmaktadır. Maddeler halinde sorduğunuz talepleri dilekçenizde belirtip belirtmediğinizi bilemiyorum. Ancak;
1- Yemek, işgücü kaybı, yol masrafları gibi harcamalarınızın bu kanun kapsamında tazmini mümkün değildir.
2- Manevi tazminata hak kazanmanızı gerektiren bir durum söz konusu olmadığından (anlattığınız kadarıyla) manevi tazminat talep etmişseniz bunun da reddi gerekir.
3- Aracınızda bilirkişi marifetiyle tespit edilen kusur nedeniyle araç, THKH 4. maddesi kapsamında ayıplı mal olarak kabul edilip, sözleşmeden dönme ve dolayısıyla bedel iadesi talebinde bulunma hakkınız vardır. Ve elbetteki kullanımdan kaynaklanan ekonomik değeri azaltan faktörler nedeniyle ödediğiniz bedelden hakkaniyet gereği mahsup yapılması söz konusudur.
4- Ödediğiniz bedelin iadesi dışında tazminat talep edebilmeniz için, ayıplı malın neden olduğu ölüm veya yaralanmaya neden olan veya kulanımdaki diğer mallarda zarara neden olan bir durumun varlığı gerekir ki sizin durumunuzda bu da söz konusu değil. (en azından anlattığınız kadarıyla)
Özetlersek mahkemece, araç için ödediğiniz bedeli talep ettiğiniz üzere yasal faiziyle birlikte geri almanız yönünde bir hüküm kurulacaktır. Tabiki aracın kullanımı nedeniyle bir miktar indirim yapılması söz konusu olacaktır.
acemiyim pardon!
model marka yetkili satici ve servis isimleri vermek yasakmi, bunlar verilsin vatandas gorsun bilsin hangi firmayla iş yapılıp yapılacagını.
gecmiş olsun buyuk ihtimal bedel iadesi hakkınızı kazanırsınız.
Teşekkür ederim.Firmayı rencide etmemek için belirtmemiştim ama verilebilirdi de.çünkü beni mağdur etmeye devam ediyorlar.Kesin Karar çıktıktan sonra açıklamayı düşünüyorum.
Bilgileriniz için teşekkür ederim.Ama haklı olduğum halde delil toplayıp haklı olduğumu ispat için maddi kayıplarımı neden alamıyorum neden talebimde reddi gerekir anlayamadım?Ayrıca ailece psikolojimiz bozuldu,sürüncemede kaldık.çünkü tüm birikimimizi bu arabaya yatırdık.Manevi tazminat almak asıl amacım değil ama bu durumumuz daha maneviyatımızı nasıl etkilesin..Manevi tazminatın reddi gerekmemesi için ne lazım?
Sayın Azizuzun,
Borçlar Kanunu'nda yer alan manevi tazminata ilişkin düzenlemelere göre, manevi tazminat ancak bir cismani zarar olduğunda sözkonusu olacaktır. Amacı kazanç sağlamak değil; uğranılan cismani zarardan dolayı kişinin çektiği (manevi tazminat sadece zarara uğrayan kişi tarafından istenebilir) manevi ve duygusal acının hafifletilmesini sağlamaktır. Manevi tazminatın miktarı da hakimce olayın şartlarına göre tayin edilir. Sizin durumunuzda ise ortada cismani bir zarar söz konusu olmadığından manevi tazminata da hükmedilmeyecektir.
Merhaba,
Siteye yeni üye oldum ve bir konuda bilgiye / yönlendirilmeye ihtiyacım var. Farklı bir konu da açmadan benzer bu başlık üzerinden yazayım dedim.
Aşağıdaki konuda tecrübeleriniz ve bilgileriniz ışığında beni aydınlatırsanız sevinirim.
2006 Aralık ayında 2006 model 0 km bir araç satın aldım. Şu an için marka vermek doğru mudur bilmiyorum ama bu marka araçla ilgili internet sitelerinde, yetkili servis kayıtlarında genel ve benzer sorunlar olduğundan önemli değil diye düşünüyorum. Fiat Garande Punto...
Aracı aldığımın yaklaşık 2. ayında direksiyon göbeği problem nedeni ile değiştirildi. Ayrıca merkezi kilit motoru arızalı çıktığından değiştirildi ve fabrikasyon çıkışı aracın sağ ön kapısı anahtar ile açılıp kapanmıyordu, bu düzeltildi.
Bunun yanısıra araçta normalin üzerinde sesler vardı. Gösterge panelinin pürüzlü yollarda tıkırdaması, arka koltuğa birileri oturunca koltuk altı ve zemin yüzeyinin kasislerde teması neticesi takırtılar, amortisor tarafından gelen takırtılar , fren yapınca gelen sesler vs..Bunlara da müdahaleler yapıldı ancak amortisör ve fren seslerine normal denildi.
Bu işlemler için 2-3 haftasonu Cumartesi günü aracımla serviste vakit geçirdim ve o zamanlar araç henüz 2000 km filan idi.
Bu arızalar ve sorunlar nedeni ile epey canım sıkıldı, fiat müşteri hizmetleri ve aldığım bayi ile uzun görüşme yazışmalarım oldu ancak bir tüketici olarak ayıplı mal için başvurunun mal alımından 1 ay sonra başladığını bilmiyordum ve hukuki olarak bir talebim olmadı.
Ancak 2 hafta önce yine arabada anormal arızalara başgösterdi ve şu an yaklaşık 7500 km’ dedir. Antalya-İstanbul dönüşümde Sandıklı’da benzin aldıktan sonra aracı çalıştırmak istediğimde abs, hidrolik, airbag vs. ikaz lambaları sönmedi, aracı çalıştırdım hiçbir göstergede hareketlilik yoktu.. Fiat acil yol yardımı arayarak derdimi anlattım. Ayrıca arabanın bazen çalışırken akü işaretinin yanması ve direksiyon kilitlenmesi gibi sorunları olduğunu da bildirdim. Ve beni nöbetçi servise yönlendirdiler (Pazar günü olduğundan) ancak gittiğim serviste elektronik beyim kontrol cihazı (examiner) çalışmadığı için müdahale edilemedi. Ve en yakın nöbetçi servis güzergahım üzerinde 150 km uzakta olduğu için çok temkinli olarak İstanbul’a ulaştım.
Bu hafta servise bıraktığımda aracın yazılım güncellemesine ihtiyaç olduğu söylendi. Bu işlemler yapılarak bir problem olmayacağı bildirildi. Ayrıca şanzıman yağ eksilttiği söylenerek yağ değişimi yapıldığı iletildi.
Öğrenmek istediğim aradan yaklaşık 8 ay geçmiş olması, arabanın 8000 km ‘ye gelmiş olması, bu süre zarfında sürekli arıza çıkartması ancak benim bunları arıza olarak garanti kapsamında gidermiş olmama rağmen bu araba için ayıplı mal davası açıp açamayacağımdır. Ya da bedel indirimi yapılabilir mi?
Aracı satılığa çıkardım ancak gördüğü bu müdahaleler nedeni ile bedelinde düşüş olacağı kesin, alıcının servis kayıtlarını incelemek istediğinde de almayacağı kesin sanırım.
Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Ayrıca varsa hak talebim bu işlemleri takip edebilmek için nasıl bir prosedür izlemem gerektiği hususunu arz ederim.
a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi,
durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
Bu maddenin (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir.
Satıcı, tüketicinin bu Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen taleplerini reddedemez. Tüketicinin bu taleplerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı- üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludurlar.
Daha önce şikayetinizle ilgili benzer olaylarla çok karşılaştım ve tüketicilerin seçmiş olduğu seçimlik haklardan birini mahkeme yoluyla elde ettiklerine şahit oldum...
Hakkınızı sonuna kadar aramanızı tavsiye ediyorum..
Görüşmek dileğiyle.
Bu arada aracınızı dava esnasında başkasına devrederseniz dava konusuz kalabilir. Ayıplı mal ile ilgili bu dava özellik arzettiğinden bu konuda özel bilgileri olan bir avukata danışmanızı tavsiye ederim..
merhabalar öncelikle göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Sözü kısa tutarakdan Bir abıplı otomobil maduruda benim. 22.04.2007 de almış olduğum otomobilden yaşadığım sorunlardan dolayı mahkemelik olduk. Hakime hanım Aynı Nitelikdeki araç ile değişmesine karar verdi... Davalı Avukatı Kararı bir üst mahkemeye gönderdi.. Benim kafamı kurcalayan konu şu AYNI NİTELİKDE ( 0 ) Km ile değişmesi Olması Gerekirken sadece Aynı Nitelik yazması... Acaba bize 2007 model Şuan Bizim aracın Km sindemi Bir Araç mı verecekler. Yoksa ( 0 ) km bir araçmı verecekler. Birde Şu var Aracın Üretimi 01,08,2007 tarihinden beri üretimden kaldırılmış. İlginize şimdiden teşekkür ederim...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku