Bize ait bir aracı, 1993 yılında Noter kanalıyla resmi olarak sattık. Ve elimizde hala Noter satış belgesi bulunmakta. Fakat geçen gün posta kutumuza gelen bir borç kağıdıyla sarsıldık. Bahsi geçen arabanın bizim sattığımız tarihten sonra çeşitli vergi borçları birikmiş. İşin komik tarafı bu kağıdın bize gelmesi. Daha sonra yaptığımız birkaç araştırma sonucu adımıza bir icra başlatılmış. Aracı sattığımız kişi aracın ruhsatını üstüne almamış. Dolayısıyla araç Trafikte hala bizim üzerimize görünmekte. Trafikte bu kadar süre nasıl dolaştırılğı da ayrı bir merak konusu. Çünkü arabanın satıldığına dair ruhsatın üzerine bir damga vurulmakta. Ayrıca ruhsatı üstüne alıp almaması da bizi hiç ilgilendirmeyen bir konu. Biz üstümüze düşeni yapıp, temiz kağıdıyla arabayı Noter aracılığıyla satmışız. Bu iki kurum arasında hiçbir koordinasyon bulunmamakta mıdır? Yani biz aracı boşu boşuna mı Noter vasıtasıyla satmışız? Sattığımız halde hala bizim üzerimize görünmekte. Daha sonra Vergi Dairesine ve Trafiğe yaptığımız müracatlarda, Noter Satış Belgesini ibraz etmemize rağmen biz bir şey yapamayız diyorlar. Önce icradan temiz kağıdı almak gerekiyormuş. Bu kağıdı almak için de borcu kapatmamız gerekiyormuş. Ben başkasına ait bir borcu neden kapatıyorum ki? Daha sonra mahkemeye verip bu parayı o şahıstan istememiz gerekiyormuş. Ben bu adamı nereden bulurum, nasıl bulurum da şahsına dava açarım? Ben dedektif miyim? Kusura bakmayın ama böyle bir devlet anlayışı olamaz. Resmen Teksas usulü, kendi işini kendin çöz. Adamın borcunu öde, adamı bul, mahkemeye ver, paranı al. Mahkeme de ne kadar sürer, Allah bilir. Vatandaş olarak böyle haklı bir konuda Devletimizin bizi mağdur etmemesi gerekiyor. Ben bir aracı Noter aracılığıyla sattıktan sonra, sattığım kişinin peşinden koşup, ya da kafasına silah dayayıp, ya da mafya tutup, zorla arabanın ruhsatını üstüne almasını mı sağlayacağım? Bu görevi Devlet’in Hukuk Devleti sıfatıyla üstlenmesi ve arabayı satan kişiyi bir daha rahatsız etmemesi gerekir. Ayrıca bizim manevi şahsiyetimizi zedeleyip başkasına ait bir borç için hakkımızda icra başlatılması da ayrı bir konu.
Yani şu anki durum o kadar komik ki. Biz desek ki “Madem bu araç bize ait, bizim aracımız kayıp. Bulun getirin. Satalım, borcunu ödeyelim.”. Devlet diyecek ki: “Dur bakalım. Bu araç sana ait değil. Sen bu aracı Noter aracılığıyla satmışsın.” Bu durumda da Devlet zaten kendi ağzıyla yakalanmış oluyor. Evet bu araç bize ait değil. Bize aitse arabayı bulup getirsin, değilse bizim borcumuzu iptal edip, borcu doğru kişinin üstüne yüklesin.
Bu konuyla ilgili yardımlarınızı rica eder, saygılarımı iletirim.
Sizin açınızdan endişe edilecek bir şey yok. kanun metninde de görceğiniz gibi siz noterden aracınızı satmakla yükümlülüğünüz sona ermiştir.Üstelik noterin bu satış işlemini vergi dairesine bildirmiş olması gerekir. Siz vergi dairesinin tavrına aldırmayın onlar için önemli olan bu vergi ödensin de kim öderse ödesindir.Asla kendi üzerlerine düşen işleri yapmazlar tüm hatalar vatandaşın-mükellefindir.
bana kalırsa yapacağınız şey noter satış senedinin fotokopisini ekleyerek vergi dairesine bir dilekçeyle başvurun ve sorumluluğunuzun olmadığını, tahakkuk eden verginin kaldırılmasını belirtin.
YALNIZ ÖNEMLİ OLAN vergi dairesinden size gelen yazı VERGİ/CEZA İHBARNAMESİ Mİ YOKSA ÖDEME EMRİ Mİ?
İHBARNAME İSE BİR AY ÖDEME EMRİ İSE 7 GÜN İÇİNDE VERGİ MAHKEMESİNE DAVA AÇMANIZ GEREKİR yanılmıyorsam, aksi takdirde şeklen kesinleşen takip nedeniyle vergi dairesinin haciz işlemine muhatap olabilirsiniz.
Madde 20 -
Tescil süreleri, satış ve devirler, noterlerin sorumluluğu ile ilgili esaslar şunlardır:
a) Araç sahipleri,
1. Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak,(*)
2. (Değişik bent: 02/04/1998 - 4358/3 md.) Tescilin yapılması veya silinmesi için vergi kimlik numarası ile yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeleri sağlamak,
Zorundadırlar.
b) Araçların giriş işlemlerini yapan gümrük idareleri bu durumu 15 gün içinde araç sahiplerinin beyan ettikleri tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdürler.
c) Tescil belgesi, aracın başkasına satış veya devrine, hurdaya çıkarılmasına veya araçta, yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.
d) (Değişik alt bent: 21/05/1997 - 4262/2 md.) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.(**)
Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.
Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.
Noterce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.
e) Tescilli araçları satın veya devir alanlar, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.(***)
(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (e) bendi hükümlerine uymayanlara 3 600 000 lira para cezası, (d) bendi hükmüne uymayan noterlere ise 28 800 000 lira hafif para cezası verilir.
Ayrıca satış ve devirlerde, belirlenen sürelerde alıcı adına tescili yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
Ben 2005 yılında aracı noterde sattım satış senedim var araç icrayoluyla Alan adam plakayi üzerine almadan satılmış bandrol borcu bana geldi bana tebligat yapmis vergi dairesi önemsemedim. Şimdi borç senin tebligat yapmışız diyorlar. Tebligat süresi geçtiği için Vergi mahkemesine baş vuramiyormusum ne yapabilirim. Trafik 2014 icradan satıldı daha öncesine karışmayız diyo. Araç benimse aracı verin diyorum satılmış. Ne yapabilirim emniyet sattığımı kabul ediyor. Ama resen işlemiyor ne yapabilirim
Hepsinden önce bu tebligatı önemseyip itiraz etmeniz gerekirdi. MTV, emlak vergisi gibi değildir. Emlak Vergisi'nde eskiye ait vergi borçlarından alan ve satan müteselsil olarak sorumlu tutulurken MTV de satıcı için aracın noter satışı ile vergi yükümlülüğü sona erer.
Şimdi yapılması gereken vergi dairesinin 6183 e göre icra takibi başlatmasını beklemek. Ben şahsen böyle bir şey yapacaklarını sanmıyorum. Yaparlarsa da itiraz etmek. Borcu ödemek zorunda kalırsanız da 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde ilgili vergi dairesini muhatap göstererek dava açıp paranın iadesini istemek. Kolay gelsin.
Yukarıda yazılanları okuyunca başıma gelenlerin tek olduğunu düşünmekten vazgeçtim.
2009 yılında 2. el bir araç satın aldım. Trafiğe gittiğimde hacizli olduğu söylendi. Araç sahibi tanıdıktı. Bana haczi kaldıracağını söyleyerek ikna etti. Ancak bir aylık süre geçmesine rağmen haczi kaldırmayınca arabayı iade ettim. Ama vergi borçları bana geliyor. Satış iptali de olmayınca öylece kaldım. Araç benimse verin ruhsatımı desem "hacizli araç" diyorlar. O zaman iptal edin satışı desem de olmuyor. Arabaya el koyup satın desem "yakalamalı haciz" değilmiş. bilmiyorum ne yapacağımı?
Bilen varsa cevap verirse sevinirim.
,
sattığım aracın vergi borcu geldi,
sattığım arabanın vergi borcu çıktı,
satilan araca hys borcu,
Araç sattıktan sonra vergi borcu,
sattığım aracın vergi borcu,
2003 yılında sattığım motoru hangi noterden verdiğimı nasıl öğrenirim,
2006 senesinde arabamin satisini verdim 2014de bandrol borcu cikiyor ne yapmaliyim,
sattığım arabayı nasıl bulurum,
vergi borclari nasil ogrenilir,
satılan aracın vergi borcu,
http:www.hukuki.netshowthread.php1895-Sattigimiz-arabaya-gelen-vergi-borcu,
üzerime olan aracı nasıl silerim,
15 yil sibra gelen vergi cezasi,
sattigim ,
yeni aldigin arabaya vergi borcu cikarmi,
sattigi,
arabam yok vergi borcu geldi ,
arabayi sattigimda k1 belgesi ne olur,
3 yil once sattigim arabanin borcu cikti,
araba satişinda trafikten men yazisi cikti,
arac ruhsat devrinde borc cikmasi,
arabami sattim hala trafik cezasi gozukuyor,
arac men sebepleri www.hukuki.net,
aracimi sattim ama devri vermedim nerde oldugunu nasil bulurum
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku