SSK başlangıcım 28.03.2006 tarihli özel bir şirkette mühendis olarak çalışıyorum 22.01.2007 tarihli bir tebligat ile 31.01.2007 tarihinde ŞİRKETİN TASARRUF TEDBİRLERİ NEDENİYLE iş akdime son verileceği, bununla birlikte İş Kanunu'nun 17. Maddesinde belirtilen Haklarımı almam için yönetime müracaatım istendi. Tebligatı imzaladım.
İşverenin haklı bir nedeni olmamasına rağmen, maddi olarak bana çok çektirdiği için İşe iade davası açmadan tazminat alıp çıkmak istiyorum.
1 - 22'sinde tebligat verilmesi, 30 işgünü üzerinden hesaplanacak olan İhbar Tazminatımı almamı etkiler mi?
2 - 6 aylık çalışma süremi doldurduğum için, ayrıca Kıdem Tazminatı alma hakkım var mı?
3 - 2006 cari yılına ait vergi iadesi için fişlerimi teslim etmiştim, ödeme zamanı gelince tutarını yine bu firmadan mı tahsil edeceğim?
4 - 31.01.2007 tarihinde (2 Sene içinde) toplam 473 gün prim yatırılmış olacağım. Yeni çıkan bir kanun ile İşsizlik Sigortasından yararlanmak için 450 günün yeterli olduğunu duyum aldım acaba doğru mu? Çıkarılma sebebim İşsizlik Sigortasından yararlanmam için uygun mu?
1- Tarafınıza 4 haftalık , yani 28 günlük ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.
2- 1 yıllık kıdemi doldurmadığınızdan kıdem tazminatına hak kazanmıyorsunuz.
3- 2007 yılında ayrıldığınızdan normalde fişleri işvereninizin bağlı olduğu vergi dairesine vermeniz gerekir, ancak işvereniniz sizi ayrılanlar içerisinde göstererek bir kerede hakettiğiniz iadeyi ödeyebilir.
4- İşten çıkarılma nedeniniz işsizlik sigortasına hak kazandıran nedenler içerisinde yer almakla birlikte, mevcut durumda adınıza son 3 yıl içerisinde 600 prim gün yatırılmadı ise bu haktan yararlanamazsınız.
Harun Bey hızlı cevabınız için size çok teşekkür ederim.
Fakat vaktinizi almayacaksam ve beni yanlış anlamayacaksanız size "Kıdem Tazminatı" hakkında bir sorum daha olacak.
Kıdem Tazminatı alamayacağımı söylediniz ama bünyesinde Otuz'dan fazla çalışanı olan bu işletme için 4857 Sayılı İş Kanunu 18. Maddesi uyarınca 6 Ayı geçen hizmetim için "Kıdem Tazminatı" hakkım doğmuyor mu?
Hatırlatma amacıyla;
FESHİN GEÇERLİ SEBEBE DAYANDIRILMASI
MADDE 18. - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.
Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:
a.Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.
b. İşyeri sendika temsilciliği yapmak.
c. Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.
d. Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.
e. 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.
f. Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.
İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.
İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında bu madde, 19 ve 21 inci maddeler ile 25 inci maddenin son fıkrası uygulanmaz.
Beni 10 Ay boyunca Kredi Kartı Batağında yüzdüren, maaşımı 2 ay sonra kesintilerle veren onu da eşe dosta el açıp aldığım borçlara yatırdığım şirketin işverenine karşı Kanunların bana verdiği tüm hakları kullanmak istediğim ve benim durumumda olanlara örnek teşkil etmesi açısından yardımınızı istiyorum.
Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için bir kez daha teşekkür ederim.
Harun bey sorularınızı çok güzel ve net olarak açıklamış. Kıdem tazminatı alabilmeniz için en az 1 yıllık fiili hizmetinizin olması gerekir. Kıdem tazminatının hangi şartlarda ödeneceği ise kıdem tazminatını düzenleyen (yürürlükten kaldırılan ancak 14 ncü maddesi hala geçerli olan) 1475 sayılı kanunun 14 maddesinde belirtilmiştir. İşletmenizde 30 ve daha fazla çalışanınızın olması ve Fiili hizmetinizin 6 aydan fazla olmasının size tek avantajı İş Güvence Yasasından faydalanabilir olmanızdır.
Merhaba ; Yukarıda görüldüğü gibi bir konu hakkındaki iletim sehven 3 defa geçmiştir. Yetkililere özel mesaj çekerek son iki tanesinin silinmesini talep ettim, ancak görüldüğü gibi başarılı olamadım.
Başka ne yapabilirim ? Eli kalem tutanların dikkatine ...
Merhaba ; Yukarıda görüldüğü gibi bir konu hakkındaki iletim sehven 3 defa geçmiştir. Yetkililere özel mesaj çekerek son iki tanesinin silinmesini talep ettim, ancak görüldüğü gibi başarılı olamadım.
Başka ne yapabilirim ? Eli kalem tutanların dikkatine ...
Saygılarımla.
Başarmışsınız ama izi kalmış. Onları da temizledik. Sanırım daha iyi oldu.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku