Özel bi hastanede 4,5 yıldır çalışıyorum. Haftada 50 saat çalışmaktaydık ve 50saat üzerini izin kullandırıyolardı ancak yeni bir uygulamaya geçiliyo. Bize henüz yazılı olarak bildirlmedi ancak çalışma saatlerimizi 55 saate çıkarmak istiyorlar ve fazla mesaiyi ücret yada izin olarak vermiyolar. Benim sorum;
1) Bu uygulamayı yazılı olarak bildirseler bile uygulamamak gibi bir hakkımız var mı? örnen yasal çalışmam gerekenden fazla çalışmak istemiyorum diyebilirmiyim.
2) Çalışma saatlerini keyfi arttırmaları ve fazla mesai vermemeleri iş akdinin haklı fesih sebebi olabilirmi?
not: Başka bir forumda sorulan benzer bir soruya "yasal saatler içerisinde ise çalışma saatlerindeki değişiklik haklı fesih sebebi değildir" denmiş Ancak benim durumumda yasal saatten fazla çalıştırıp fazla mesai ödenmemesi yada izin olarak da verilmemesi söz konusudur.
<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">not: Başka bir forumda sorulan benzer bir soruya "yasal saatler içerisinde ise çalışma saatlerindeki değişiklik haklı fesih sebebi değildir" denmiş Ancak benim durumumda yasal saatten fazla çalıştırıp fazla mesai ödenmemesi yada izin olarak da verilmemesi söz konusudur.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
O yanıtı ben vermiştim sanırım. O soruda konu çalışma saatlerinin uzatılması değil, çalışmanın başlangıç ve bitiş saatlerinin değiştirilmesi idi...
İş Kanunu uyarınca haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilir. Günlük toplam çalışma süresi 11 saati geçemez.
Sizin durumunuzda; fazla çalışma yaptırılması ve bunun ücretinin ödenmemesi başlı başına çalışana haklı nedenle fesih hakkı doğurur. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanılır.
Ayrıca İş Kanunu 22. maddesi uyarınca çalışma saatlerinin uzatılması iş şartlarında esaslı bir değişiklik olarak değerlendirilir. 6 işgünü içerisinde yazılı kabul etmediğiniz değişiklikler sizi bağlamaz. İşveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığı iddiası ile kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek iş akdinizi feshedebilir, şartları varsa bu fesihe karşı işe iade davası açmanız mümkündür.
Yönetimden bugün tarihli bir bildiri geldi...(12/01/2007)
Yazı "Hastanemizce çalışma saatleri.... olarak belirlenmiştir." şeklinde hazırlanmış her birime verildi. Yani bizden 6 iş günü içerisinde onaylı bir belge isteyen yok.
Şimdilik kişisel olarak ben çalşıma koşullarındaki bu değişikliği kabul etmediğimi kimseye bildirmedim.Ancak önümüzdeki günlerde toplantı talep ettik. Gelişmelerden haberdar eder görüşlerinizi isteyebilirim...
Konuyla ilgili araştırmaya devam ediyorum size bir sorum daha olacak.
Ben hastanede çalışıyorum ve yönetim, cumartesileri öğleden sonra hasta yoğunluğu çok oldugu sebebiyle, zaten fazla mesai ödemediği 50saatlik çalışma saatimizi 55 saate çıkarmak istemekte.
1-Bu sebep çalışma şartlarında esaslı değişiklik için yeterli bi sebepmidir?
2-Şimdiye kadar fazla mesai ödemedikleri halde bu kararla birlikte ödeyeceklerini söylerlerse yine kabul etmeme gibi bi hakkımız varmı? Yani tazminatımızı alıp ayrılabilirniyiz?
Aşağıdaki yazıda işverenin çalışma saatini arttırmak için geçerli bir nedeni varsa, kabul etmeyen işçinin sözleşmesini tazminat vermeden feshedebilir deniyo. Hangi sebepler çalışma saatini arttırmak için geçerli sebeptir. Zorla fazla mesai yaptırılabilirmi?
<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">Aşağıdaki yazıda işverenin çalışma saatini arttırmak için geçerli bir nedeni varsa, kabul etmeyen işçinin sözleşmesini tazminat vermeden feshedebilir deniyo. Hangi sebepler çalışma saatini arttırmak için geçerli sebeptir. Zorla fazla mesai yaptırılabilirmi?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
Verdiğiniz linkte böyle bir ifade yok, olması da mümkün değil. O makalede çalışma koşulları ile belirtilmek istenen ve örnek Yargıtay kararları ile desteklenen iş ve işyeri tarzı çalışma koşulları, yoksa çalışma süresi değil... Bu duruma onay vermeyen işçinin iş akdi yasa gereği tazminatsız değil, ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek feshedilebilir.
İşvereninizin bırakın çalışma saatlerini haftada 55 saate çıkarması, 50 saatlik çalışma durumunda da fazla çalışma ücreti ödememesi ilginç...
İş sözleşmenizde "haftalık çalışma süresi 50 saattir ve fazla mesai ücreti kararlaştırılan maaşa dahildir" benzeri bir hüküm bulunuyor olabilir mi? Eğer ücretiniz de yüksek sayılabilecek bir rakam ise , bu şekildeki sözleşme hükümlerine Yargıtay'ın onay verdiğini belirtmek isterim. Diğer yandan aklıma gelen bir başka husus mevcut toplam 50 saatlik çalışmaya ara dinlenmelerini dahil ediyor olabilir misiniz? Zira ara dinlenmesi (yemek paydosu) çalışma süresinden sayılmamaktadır. Haftada sanırım 6 gün çalışıyorsunuz. Mesai başlangıç ve bitiş saatleri ile ara dinlenme süresini mesajınızda belirtirseniz daha doğru yanıtlar verebiliriz.
Bunlarla birlikte işvereniniz iş sürelerini artırırsa (haftalık 45 saati geçen) ve sizin durumunuzda yukarıda belirtilen bir sözleşme şartı bulunsa dahi, bunu kabul etmeme hakkınız var, hele ki bir de bunun fazla çalışma ücreti ödenmiyorsa. Yukarıda belirtilen tarzda bir sözleşme hükmünün iş sözleşmenizde bulunduğunu ve artırılan 5 saatlik çalışmanın karşılığının fazla çalışma ücreti oolarak tarafınıza ödeneceğini varsaysak bile, bu fazla çalışmayı yapmaya işvereniniz sizi zorlayamaz.
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.
Ben ameliyathanede anestezi teknikeri olarak çalışmaktayım ve öğle yemeği paydosu söz konusu değil çünkü amel. kesintisiz devam eder ve biz hasta başında oluruz.10dk. lık bir fırsat bulursak yemek yeriz bunun dışında gün içinde paydosumuz yoktur.(bu da ayrı bir dava konusu aslında )
Sözleşmemizde haftalık çalışma saatiyle ilgili bir ibare yok ve maaşa dahildir diye de belirtilmiyo. Ayrıca aldıgım ücret de 1000ytl altında.
Hafta içi 45saat + cumartesi de 5sa. (08:00-13:00)çalışmaktaydık.
Yalnız şöyle bir durum var işveren fazla mesai yaptıgımızda şimdiye kadar yukarda belirttiğim saatlerin üzerini izin olarak kullandırıyordu. Şimdiki uygulamada ise cumartesi 18:00 dan sonrası için fazla mesai muamelesi olacakmış.
Yani eskiden 50saat üzeri F.M. izni verirken şimdi 55saat üzeri F.M.izni vericekler.
-Sizce sözkonusu 22.maddeye dayanarak gerekli itirazı resmi yollarla yapmalımıyım?
-Geçerli sebeple çalışma saatini arttırdıklarını öne sürüp tazminatımı vermeden işten çıkarılabilirlermi?
-Hasta yoğunluğu öğleden sonra da devam ediyo diye cumartesileri (nöbetçi ekip oldugu halde) bizleri fazla çalışmaya zorlamaları haklı bir gerekçemidir?
Fiili ara dinlenmesi belirttiğiniz gibi olabilir ancak İş Kanunu 68. maddeye göre günlük 7,5 saatten fazla süren işlerde 1 saat ara dinlenmesi verilmesi zorunludur. Bu dinlenmesinin 1 saat olduğu muhtemelen işvereninizin iddiası olacaktır. Bu dinlenmeyi çalışarak geçiriyorsanız ve tabi bunu ispatlarsanız bu zaman zarfında çalıştığınız süreler fazla çalışma olarak kabul edilir, ancak Yargıtay'ın ara dinlenmesinde çalışıldığı iddiasına çok net deliller yoksa fazlaca itibar etmediğini de belirtmekte fayda var. İşvereniniz iddiasında haklı çıkarsa hafta içi 45-5= 40 ve Cumartesi 5 saat olmak üzere haftada 45 saat çalıştığınız varsayılır ki fazla çalışma iddia edemezsiniz. Şu ana kadar bordrolarınızda az da olsa fazla mesai görünüyor ve siz bunları ihtirazi kayıt koymaksızın imzaladı iseniz işiniz daha da zorlaşır.
İş Kanunu 41. maddeye göre fazla çalışma sürelerini serbest zaman olarak kullanmanız ancak muvaffakatiniz ile mümkündür. Bu muvaffakat iş sözleşmesi ile alınmış olabilir.
Durum gördüğünüz gibi çok basit değil, herhangibir adım atmadan önce bir avukatla durumunuzu görüşmenizde fayda var.
Sizi sonuçtan bilgilendirmek isterim. Hastanede çevremdekilere "Bu uygulamayı kabul etmek zorunda olmadığımızı zaten yasal saattem fazla çalıştıgımızı, ancak öğle tatillerini işin içine katıp bize kabul ettirmeye çalışabileceklerini" söyledikten sonra herkes tepkisini göstermeye başladı. Yönetim "Ayda 240 saat çalışılsın fazla mesai ücreti vereyim" die değiştirdi teklifini. Sonra hesapladıklarında bizim bu ay zaten 255 saat çalıştıgımızı görünce mesai saatlerini arttırma projesi iptal edildi.
Tabii şimdilik... Daha sonra ne olur bilemiyorum...
Yardımlarınız için ve verdiğiniz önemli bilgiler için tekrar teşekkürler...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku