şimdi bi arkadasım saygısızlık yaptı diye işinden cıkarıldı gecen cuma günü... saygısızlık yaptı dedikleri konu ise şu: plastik üreten fabrikada bu arkadasa A makinasına geç calıs diyorlar buda ben oraya gecersem benim yerime nasıl olsa bi baskası gececek, durum böyle olunca o kişi dogrudan A makinasına gecsin diyerek gecmiyor...ayrıca bir cumartesi günü işe gitmiyor izinsiz, ardından pazar günü olan mesaiye de gitmiyor ve kendisine İK. m.25/II-g'ye dayanarak tebligat yapılıyor...ardından da dediğim gibi gecen cuma saygısızlık gerekcesiyle işten cıkartılıyor...
şimdi sizlere üç sorum var arkadaslar:
1- Cumartesi ve ardından mesai olan pazar günü işe gitmemek yukardaki maddede belirtilen ''ard arda iki iş günü işe devam etmeme'' şartını gerçekleştirir mi?
2- Bu arkadasım kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?
3- Bir de bunların calıstıgı fabrika gecen kış 3 ay süreyle işlerin az olması sebebiyle calısmadı ve işçilere bu sürede ödenen maaşların calışmaya basladıkları zaman aylıklarından yavaş yavaş kesileceği söylendi...ancak işe tekrar döndükleri nisan ayından itibaren herangi bir kesinti yapılmadı...
sorum şu, bu calısılmadan gecen dönem için ödenen ücret kesilebilir miyada kıdem tazminatıyla takas edilibilir mi?
Sorularıma cevap verirseniz beni çok mutlu edersiniz arkadaslar...Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.......
Öncelikle nitelikleri ile uyumlu olmak kaydıyla iş sözleşmesi veya görev tanımında belirtilen ve örneğinizde muhtemelen daha önce de yaşandığı şekilde, işverenin veya işveren vekilinin emrine itaatsizlik etmek, verilen görevi yerine getirmemek disiplin suçudur. Belki de işveren arkadaşınızın A makinasındaki deneyimi dolayısıyla veya iş güvenliği açısından arkadaşınızın A makinasında çalışmasını daha uygun görmüştür. Yukarıda belirttiğim şartlar içerisinde kalmak kaydıyla işverenin verdiği görevi yapmamak, hele kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta direnmek, israr etmek İş Kanunu 25/2-h maddesi uyarınca tazminatsız işten çıkarmayı gerektirir.
Öte yandan işverenin arkadaşınızı işten çıkarma nedenlerinden biri olarak belirttiğiniz, 25/2-g maddesi "saygısızlık" değil üst üste 2 işgünü işe devamsızlığı da içeren haklı nedenleri tanımlamaktadır. Ancak örneğinizde arkadaşınız eğer postalar halinde çalışma durumu mevcut değilse işgünü olan Cumartesi günü 1 gün işe mazeretsiz olarak gitmemiş demektir. Zira Pazar günü işgünü değil hafta tatilidir ve işçi hafta tatilinde çalışmaya zorlanamaz. Dolayısıyla işverenin tebligatı hukuki dayanaktan yoksundur.
Arkadaşınızın verilen görevi yapmaması sonrasında işverenin nasıl bir yol izlediği, durumu tutanakla ve şahitler huzurunda tesbit edip etmediği, işverenin verdiği görevin arkadaşınızın iş tanımı içerisinde kalıp kalmadığı dolayısıyla işverenin yönetim hakkıyla ilgili olup olmadığı mesajınızdan net olarak anlaşılmadığından kıdem tazminatı hak eder veya etmez demek bu noktada mümkün görünmemektedir.
Çalışılmamasına rağmen işverenin ücret ödeme durumu pek sık rastlanmayan bir hadise, ödenen meblağın avans veya borç şeklinde ödendiği üzerine çalışanın da bir taahhüdü ve kabulü varsa ve bu durum belgelenebiliyorsa bunun ücretten kesilmesi veya kıdem tazminatından mahsup edilmesi mümkün olabilir, ancak belirttiğim gibi bu durum sık karşılaşılan bir durum değil, işverenin yaklaşımı art niyetten uzak görünüyor.
Öncelikle herkese merhaba . Annem 14 yıl çalıştıgı firmadan 2008 yılında sebepsiz yere işten çıkarıldı tazminat verilmedi çıkış belgeleri verilmediği...
merhabalar benim bir sorum olacaktı 2005 eylül ayında girdiğim işyerimde yaklaşık 20 ay kadar sigortasız olarak çalıştırıldım.20 ay sonunda sigortam...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku