ülkemizin "güzide" bankalarından birinde 7 ay önce işe başladım.Bir aylık eğitim ve 6 aylık çalışma hayatının ardından bu ay sonu itibariyle istifamı verdim.İmzaladığım sözleşmede iki yıl içinde görevden ayrılma halinde 2000 ytl tazminat öder maddesi vardı.bunun için gerekçede eğitim esnasında yapılan masraflardı.
Şimdi ben bu tazminatın tamamını veya bir kısmını ödememeyi düşünüyorum.Kurum bana imza yetkisi bile vermeden kasaya oturttu ve 6 ay boyunca günlük 150 işlem ortalamasıyla çalıştım.Buda toplamda 15 bin işleme tekabül ediyor.Yani kurum benden hem 2000 ytl istiyor hemde eğer ben hatalı bir işlem yapmışsam gelecekte bunun sorumluluğunu bana yüklüyor.Yani iki ay sonra bir sabah benim telefonum çalıp sen 1000 ytl yi başka bi kişiye ödemişsin gönder bakalım bu parayı diyebilir.Üstelik biz 25 gün boyunca 3 yıldızlı bir otelde ağırlandık bu rakam nasıl 2000 ytl oldu anlayabilmiş değilim.
Şimdi ben bu tazminatı ödemesem veya bir ksımını ödemesem kurum bana karşı ne yaptırımlar yapabilir olayın hukuki süreci ne olur ne biter?
İş sözleşmeniz yapılırken deneme süresi konduysa, bu deneme süresi içinde(2 aydan aşağı olamaz) iş sözleşmenizi fesih imkanınız mevcuttu. Verilen eğitim sonucu size yapılan masrafların karşılığı olan harcamaları sizden isterler ve ödemezseniz sonuç itibariyle tamamını veya işin yargıya intikal etmesi halinde de ispatladıkları miktarı tahsil ederler.
yargı süreci nasıl işer acaba?Davanın sonuçlanması ne kadar zaman alır?bu süre sonunda ödeyeceğim faiz miktarı nasıl olur?
birde 3 ay sonra 8 ay sonra veya 23 ay sonra istifa etmiş kişi aynı miktar tazminar ödüyor?bu 2000 ytl nin zamanla düşmesi gerekmezmi?zira ben 8 ay çalışarak bu tazminatın 1/3 ünü ödemiş olmuyorum?
imza yetkim olmadan kasa açtırmaları ve bunun bana getirdiği riskler ayrı bir dava konusumudur?bu olaya etkisi olabilir mi
arkadaşlar fikri olan yok mu?
Adamlar beni 8 ay çalıştırdı şimdi eğitimde yaptığımız masrafları ver bakalım diyor.Düpedüz haksızlık elbette eğiteceksiniz ben mesleği gökten zembille öğrenecek değilim ya..Bana binlerce işlemin riskini yükle sonrada tazminat iste..Ben bu parayı ödemeyecem.avukat yardımıyla işi yargıya taşıyacam ne dersiniz nasıl olur?
deneme süresi 2 aydan fazla olamaz olacaktı herhalde.
Şu anda yapmanız gereken hukuki bir işlem olduğunu düşünmüyorum. İşverenin sizden eğitim giderlerini talep etmiş olduğu sonucu da yazınızdan anlaşılamıyor. Eğer istemiş ise şimdilik sadece sizi temerrüde düşürmüştür, bundan sonra banka, aleyhinizde bu eğitim giderlerini dava yoluyla istediğinde savunmalarınızı yaparsınız. Çalıştığınız süre elbetteki bu tazminattan düşülecektir. Eğitim, banka personeli tarafından verilmiş ise kanımca bu eğitim giderlerini isteyemez. Eğer size dışarıdan getirtilen eğitmenlerce veya sizi işyeri dışına göndererek bir eğitim verilmiş ise işverenin bu giderleri talep etmesi normaldir, ki 25 gün boyunca bir otelde eğitim verildiği anlaşılıyor. Bu kadar da kızmayın işvereninize, yaptığınızı söylediğiniz işler zaten görevinizdir. Sorumluluk da işinizin gereğidir. Kaldı ki aldığınız eğitim ve çalıştığınız 7 ay size bir meslek deneyimi kazandırdığı gibi eski bankanızdaki çalışmanız aynı zamanda size ileriki iş yaşamınızda referans olmuştur. Kaldı ki iş sözleşmenizi işe girerken imzalamış olmakla sözleşmedeki şartları bilerek kabullenmiş değil misiniz?
-----------------------------
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 2000/507
Karar No : 2000/4100
Tarihi : 29.03.2000
İşveren büyük masraflar yaparak işçiyi yurt içinde ya da yurtdışında eğitime ya da bursa tabi tutmuş yani onu yetiştirmiş ise işverenin belli bir süre işçiyi işyerinde çalıştırmaya mecbur tutması haklı görülmelidir. Hizmet aktinde bu konudaki işçi aleyhine, tek taraflı cezai şartın geçersizliğinin kabulü hakkaniyet ve adalet ilkeleri ile bağdaşmaz.
Davacı, ihbar tazminat, ile cezai şart alacağının icra inkar tazminatlarıyla birlikte ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı işveren, taraflar arasında düzenlenmiş olan yazılı hizmet aktinin #8220;yükümlülüklerin yerine getirilmemesi#8221; başlığı altında yer alan #8220;personel, özel bir eğitimden geçirileceğinden her ne surette olursa olsun iki yıl tam olarak dolmadan (iş)#8217;den ayrıldığı veya hizmet sözleşmesi İş Kanunu#8217;nun, iş verenin bildirimsiz feshini düzenleyen 17/Il, maddesi gereğince, feshi halinde üretime doğrudan katılmaksızın öğrenmekle geçirdiği staj süresince kendisine ödenen aylık, ikramiye vs. eklentilerine karşılık olarak 300.000.000 TL. #8216;sini çalıştığı süre ile orantı yapılmaksızın, tam olarak itirazsız ödemeyi beyan ve taahhüt eder#8221; biçimindeki kurala dayanarak istekte bulunmuştur.
Mahkemece sözü edilen kuralın tek taraflı yani sadece işveren yararına olmak üzere düzenlenmiş bir cezai şart niteliğinde olduğuna işaret edilerek isteğin reddine karar verilmiştir.
Davalı işçinin davacıya ait işyerinde 6-7 ay kadar çalıştıktan sonra istifa ettiği tartışmasız olduğu gibi davalı işçi yararına öngörülmüş yukarıdaki hükme benzer bir düzenlemenin sözleşmede yer almadığı görülmektedir.
Söz konusu hüküm içeriğinde işçinin özel eğitime tabi tutulacağı, bunun için iki yıl çalışma zorunluluğu öngörüldüğü açıklanmaktadır. Dairemizce sadece işveren yararına yer verilen cezai şartın kural olarak geçersiz olduğu kabul edilmektedir. Ancak sözkonusu düzenleme belli bir nedene bağlı olarak cezai şartın öngörüldüğünü belirtmektedir ki bu tür özel haller söz konusu olduğu zaman cezai şartın tek taraflı olmasının sonuca etkili olmadığı düşünülmektedir. Gerçekten işveren büyük masraflar yaparak işçiyi yurt içinde ya da yurt dışında eğitime ya da bursa tabi tutmuş yani onu yetiştirmiş ise işverenin belli bir süre işçiyi işyerinde çalıştırmaya mecbur tutması haklı görülmelidir
Somut olayda cezai şart böyle bir nedenle konulmuş bulunduğuna göre, salt tek taraflı olması sonucu onun geçersizliğinin kabulü hakkaniyet ve adalet ilkeleri ile bağdaşmaz. Şayet düzenlemede belirtildiği gibi davacı eğitime tabi tutulmuş ise bu cezai şartın geçersizliği kabul edilemez. Bunun içinde mahkemece eğitime tabi tutulup tutulmadığı araştırılmalı ve inceleme konusu yapılmalı, eğitime tabi tutulmadığı taktirde şimdiki gibi davanın reddine aksi halde istek doğrultusunda konu incelenerek hüküm kurulmalıdır. Öğretide de böyle bir ayrım yapılmasının doğru olacağı görüşü benimsenmektedir.
Yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.03.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Turkiyede insanin degeri ortada hal boyle olunca buyuk balik kucuk baligi yutar misali ne kapsak kar diye dusunuyorlar bahsettiginiz bankaların birinde bende memur olarak calistim ve hangi bankayi kastettiginizide tahmin edebiliyorum benimde bankadan ayrılmam hic hos olmamisti ancak gerek proseduru bilmemek gerekse insani degersizligin vermis oldugu sucluluk yuzunden hakkımı aramamıstım ahhh simdi olacakti ki aglatirdim vallahi.Zaten 3 kurus ucretle icabinda bilmem nereye suruyorlar orada asgari ucrete yakin ucretle calsitiriyorlar insani birde bu tur oyunlara basvuruyorlar maalesef hersey mecburiyetten kaynaklaniyor yoksa verdikleri ucreti kimse kabul etmez.Size Allah kolaylik versin diyecegim ama biir acık taraf bulabilirseniz parayi odemeyin ve ustune ustluk tazminat davasida acin diyecegim boylelikle benim hakkimida almis olursunuz.Saygılar Kolaylıklar
İşverenin eğitim gideri karşılığında olan tazminatı isteme hakkı var. Ancak, bu eğitimin masraflarının işverence fatura vs. ile kanıtlanması gerekir. Toplam eğitim masrafının da eğitime katılanların sayısına bölünmesi gerekir. Ayrıca, çalıştığınız 8 aylık sürenin 2 yıla ögre oranlanarak indirim uygulanması gerekir. Yine ayrıca, cezai şartlar fahiş bulunursa Borçlar yasasının 161. maddesi gereğince hakim tarafından da indirime tabi tutulabilir. Sizin şu aşamada işverenin dava açmasının beklemekten başka yapacak birşeyiniz olduğunu zannetmiyorum. İşveren istedi diye ödeme yapmanızı önermem. Bırakın dava açsın ve siz de belirttiğim savunmaları yapın. Kazanırsa alsın, ya da kazanabildiğini alsın. Kolay gelsin. Selam.
Üstteki Yargıtay Kararındaki bir hususu göz ardı etmemek lazım.
"...öğrenmekle geçirdiği staj süresince kendisine ödenen aylık, ikramiye vs. eklentilerine karşılık olarak 300.000.000 TL. sini çalıştığı süre ile orantı yapılmaksızın, tam olarak itirazsız ödemeyi beyan ve taahhüt eder; biçimindeki kurala dayanarak istekte bulunmuştur."
İmzaladığınız iş akdinde 2.000.-YTL.'yi çalıştığınız süre ile orantılı olarak eksik kalan kısmını ödeyeceğinize dair bir ibare yoksa görülüyor ki indirim yapılmadan size Bankaca yapılmış eğitim, öğretim ve kurs masraflarının tamamını Banka'nın talep hakkı doğmaktadır.
evet o ibare benimde dikkatimi çekti ve tam emin omamakla beraber bizim sözleşmede öyleydi.Yalnız 3 ayda istifa eden bi kişi ile 23. ayda istifa edeni eğitim giderlerine aynı şekilde ortak etmek ilginç.
Bundan 2 yıl önce bi işyerinde çalışıyordum ve bir müşteriye malzeme sattık ve malzemeleri müşterinin iş yerine araçla sevk ettim be o gece işyerine...
Merhaba arkadaşlar benim babaanneme ve kardeşlerine kendi babalarından bir takım yerler kalmış. Babaannem 2002 yılında vefat etti. Onun hakkı babama...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku