+ Konuyu Yanıtla
1 den 8´e kadar toplam 8 ileti bulundu.

Konu: Böyle istifa olur mu?

Böyle istifa olur mu? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Böyle istifa olur mu?

Merhaba ben hizmet sektöründe çalışan bir mühendisim. Aşağıdaki gibi bir istifa mektubu oluşturdum. Değerli hukukçularımızdan rica sorularım şunlar olacak;

1- Metni incelemelerini , metinden çıkarmam yada değiştirmem gereken yerleri belirtmeleridir. Mesela kırmızı ile belirtilen kısmı yazmakta kararsızım. Yada aşağıdaki sorunlar için falanca günlük ücretin tarafıma ödenmesi diye ekliyim mi? Yada böyle bir metin yazılmamalı mı?

2- Bu istifa mektubu sonrası işveren neler yapabilir.

3- Bu istifa sonrası işe gitmemek beni haksız çıkarırmı? Muhakkak iş yerinde belli bi süre kalmalımıyım?(yıllık iznimin 5 gününü kullandım ama 9 günü duruyor, kullandığım 5 gün için izin kağıdı vb. bir belge imzalamadım). İhbar süresince işe gitmezsem işveren bu parayı benden hangi ücrete göre tahsil edecek?(ssk ya belirttiği ücretten mi?) ssk.gov.tr den baktığımda kazanç 767 ytl görünüyor. bu brüt sanırım

4- Bu süreçte ihtar(veya ihbar, hangisi doğru bilmiyorum) olayı nasıl gerçekleşiyor? yani ihtar sistemi nasıl çalışır, avukata gitmem ve onun dava açarak mı yapması gerekir? Bu kim için ne kadarlık bir süreçtir?

5- Kart basma yada defter tarzı bir çalışma programımızın olmaması nedeni ile fazla mesailerimi gösteremiyorum. Kanıtlamam gerekir mi?

6- Gerçek maaşımı kanıtlamam açısından, Maaş yazısı veya bordro vs. yok ama şirketin evraklarında ve bilgisayarda kayıtları mevcut. Bu kayıtlar bende de var. Maaş uygulamasında falanca ayki "Maaşımı aldım" yazılı bir kağat imzalıyoruz(Burada maaş tutarı belirtilmiyor.)

7- Dava açar ve kazanır isem eksik ssk primlerim ödenir mi, kdv iadesi ile uğradığım zarar telafi edilirmi?, tazminatım normal ücretim üzerinden ödenir mi? bu senenki kdv fişlerimi nasıl kullanacağım? gibi maddi alacaklarımın hangilerini tahsil edebilirim?

8- Aramızda yaptığımız ve imzaladığım bir sözleşme yok ama ssk primlerimden ne kadar süredir çalıştığım görünüyor. Sözleşmenin olmaması ile ilgili istifa öncesi ayrıca bir ihat vb. yapılabilinirmi? Aramızda sözleşme yok ise beni nasıl ssk lı gösterebilir?

9- Son olarak; İşverenle davalık olmam gelecekteki işlerim açısından üzerimde "kötü personel" imajı yaratabilir mi?

Çok soru sordum sanırım ama inanıyorum ki cevaplarınız bir çok arkadaşı aynı anda bilgilendirecek ve mutlu edecektir..
    Cevaplarınızı beklerim.
    Teşekkürler...

----------------------
    Ekim 25, 2006
    Sayın PATRON
    1 OCAK 2005 tarihinde başladığım şirketinizdeki görevimden aşağıda belirtmiş olduğum;

1) 4857 sayılı iş kanunu Madde 8 de yer alan 'Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur' ilkesi uyarınca iş sözleşmemizin hala yapılmaması,
    3) SSK primlerimin eksik gösterilmesi, ücretin(maaşın) banka hesabı yerine elden verilmesi,
    4) 4857 sayılı iş kanunu Madde 37 de yer alan 'İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır' ilkesi uyarınca bordro ve benzeri herhangi bir belge vermemeniz,
    5) 4857 sayılı iş kanunu Madde 41 ve Madde 63 uyarınca haftalık ortalama 45 saat üzeri çalışılması ve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi,
    6) 4857 sayılı iş kanunu Madde 56 da yer alan ; 'Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez'; ilkesi uyarınca yıllık iznimin bölünmesi ve diğer personele bayram için izin verildiği halde aynı izinin tarafıma verilmeyişi,

nedenleri ile 31 Ekim 2006 tarihinde ayrılacağımı bilgilerinize sunuyorum.
    Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Şirketimde kariyerim açısından çok önemli 22 ay geçirdim. Bu dönem içerisinde, bilgi ve becerilerimi her açıdan geliştirme fırsatını sunan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.
    Tüm etkenleri titizlikle değerlendirdikten sonra istifa kararım kesinleşti. Çalışma arkadaşlarımdan ayrılacağım için üzüntülüyüm, fakat bu değişikliğin uzun vadedeki kariyer hedeflerim açısından yararlı olacağı kanısındayım.
    Saygılarımla,
    AHMET TANRIVERDI
    İmza
    -----------------------

Hukuki NET Güncel Haber

Böyle istifa olur mu? konulu yargıtay kararı ara
    Böyle istifa olur mu? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul, Türkiye.
    İletiler
    4.244
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Haklısınız verilecek cevaplar bir çok arkadaşı bilgilendirir. Aynen bu soruların bir çoğunun daha önce cevaplandığı gibi.
    Sayın Ahmet bey isterseniz bu kadar çok soru sormak yerine iş hukuku forumlarında bir araştırma yapınız emin olun çok güzel cevaplar var bütün bu araştırmalarınızdan sonra sorunuzu tekrar sorun Netice olarak burda avukatlık yapmıyoruz bildiğiniz gibi

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Merhaba, bence ahmet bey bu konuda sorunlarını gayet güzel dile getirmiş. Mesela sözleşme yapılması gerektiği vb. konuları sayesinde öğrendim. Hatta yazdığı dilekçeyede ben ve bir çok arkadaşım ilerde kullanabiliriz. Sn.Tayfun Bey bence bu kapsamlı sorulara küçük birer yanıt verme zahmetinde bulunmadığınız gibi diğer hukuk danışmanlarımızında konuya ilgisini engelliyosunuz
    ben bu mesaj sonrası forumdaki iş hukuku ile ilgili bütün sorular incelememe rağmen tatmin edici cevapları yada özellikle detaylı güzel soruları göremedim. Elbette avukatlık yapmıyorsunuz. emekçi insanın yanında olup hak mücadelesine sadece ofisinizde destek veriyorsanız, neden burada bulunuyorsunuzmerak ettim doğrusu.
    Soru sormayı bırakalım en iyisi. Cevapları görmekistiyoruz. Ayrıca yukarıdaki soruya ek olarak istifa dilekçesine benzer şekilde alıntılar yapılabiliyormu? Örnek istifa mektubu formatı varmı dır? var ise bizimle paylaşırmısınız?
    saygılar
    Hasan

Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Sn. istanbuldreaming,

Temel eleştirinize katılıyorum. Elbette bir soru soruyorsanız yanıt almak hakkınız... Ancak bu sitenin amacı hukuki sorun yaşayanlara sadece bir ön yardımda bulunmak... Aksi halde, Sn. Eyilik'in belirttiği gibi burada avukatlık yapmış oluruz ki , bu Avukatlık Kanunu'na aykırılık teşkil eder.
    Hukuki bir sitede hukukun çiğnenmesi gibi bir abukluğu doğurur. Bilmediğiniz nokta işte bu... Yoksa ne Sn. Eyilik, ne de diğer değerli hukukçular sorularınıza yanıt vermekten yüksünmezler, bu site hiçbir maddi karşılık beklenmeksizin, tamamen gönüllülük esasıyla bu amaçla sizlere hizmet etmeye çalışıyor. Ancak Sn. yamamy'nin soruları oldukça kapsamlı ve durumu profesyonel yardım almasını gerektirir tarzda. Şimdi Sn. yamamy adına bir istifa dilekçesi (aslında fesih bildirimi olmalı) yazsak ve bu evrak ile yola çıksa, dava aşamasında gideceği avukat "keşke şöyle bir yol izleseydin" dese, bu noktada bizlerin herhangi bir hukuki sorumluluğu var mıdır? Sn. yamamy'ye yazık olmaz mı?

Lütfen eleştirirken empati de yapalım.

Selamlar,

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Değerli avukat arkadaşlar...
    Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Konu ile ilgili profesyonel yardım alacağım. Yalnız istanbuldreaming arkadaşın belirttiği gibi sorularımın karşılığını sitedeki diğer konular arasında net olarak bulamadım. Belkide kendi sorularıma sizen gelecek en ufak yanıt beni tatmin edeceği için bu soruları yönelttim.
    Sn. Eyilik "Aynen bu soruların bir çoğunun daha önce cevaplandığı gibi" diye belirtmişsiniz. bir çoğu dışında kalan bir azı olan sorulara cevap vermenizi isterdim.
    Aynı şekilde Sn. HRMGR sorularımın bu kadar profesyonel sorular olduğunu ve sizi bu tartışma ortamına götürebleceğini düşünmemiştim. Eminim sorularıma verecebileceğiniz yanıtlar için sarf edeceğiniz harf toplamı az önce sarfettiğiniz cevaptaki kadar harf teşkil etmeyecekti.
    Yine de,
    affınıza sığınarak ufak bir sorum olacak; "aramızda sözleşme yok ise şiveren beni nasıl ssk lı gösterebilir?"

Tekrar teşekkürler..

Nerede
    Turkey.
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

saol hrmgr beni aydınlattın.
    her ne kadar hangi soru avukatlığa girer hangisi ön yardımdır kavrayabilmiş olmasam da , hadi yamamy arkadaşın sorularını geçtim benim sorum için ayrı bir forum konusumu açmalıydım bari benim sorum için ön yardımda bulunun.

Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Sn. istanbuldreaming, sorunuzu forumda sorunuz, elimizden gelen ne varsa yapacağımıza emin olun.

Sn. yamamy, sizin de belirttiğiniz gibi, süresi 1 yıl ve daha fazla süren iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması Kanun hükmüdür, kaldı ki yazılı bir iş sözleşmesinin bulunmaması, iş ilişkisinin bulunmadığını göstermez, buna en iyi delil de yine belirttiğiniz gibi ödenen SSK primlerinizdir. Bütün bunların dışında eğer elinizde iddialarınızı destekleyici sağlam kanıtlarınız varsa (bunu görerek ancak bir avukat değerlendirebilir), bu iddiaları istifa dilekçesi değil, direkt Fesih Bildirimi'ne (Fesihname)taşıyarak Noter kanalı ile göndermeniz, iddia ettiğiniz alacaklarınızın ödenmesi için işvereninize makul bir süre vermeniz, ödenmezse asıl, faiz ve fazlaya ilişkin yasal haklarınızı saklı tuttuğunuzu bildirmeniz yararlı olacaktır.

Umarım istemeden her ikiniz de kırmamışızdır, ama bildiğiniz gibi gerçek detaylarda saklıdır ve bu sitede detaya inmemiz etik ve yasal olmayacaktır.

Selamlar,

Nerede
    Hatay, Türkiye.
    İletiler
    3.380
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Sayın istanbuldreaming,
    istifa yazısını bir formatı yoktur, sadece başlık kısmını işvereninizin adı yada işyeri unvanını yazarak başlayabilirsiniz. İstifa nedenleri birbirinden çok farklı olabileceğinden bir formattan söz etmek mümkün değildir. Önemli olan istifa nedenlerinizin açıklanmasıdır.Ancak buradan,"istifa dilekçeniz şu şekilde olmalıdır" kabilinden bir öneri getirmemiz mümkün değildir. İstifa ve sonuçları hakkında ise bu forumda gerçekten fazla sayıda konu açılmış ve cevaplanmıştır. Bunlar incelenerek istifa dilekçesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği rahatlıkla anlaşılır.

Sayın yamamy
    aramızda sözleşme yok ise şiveren beni nasıl ssk lı gösterebilir?
    işçinin ssklı gösterilmesi için işçi ile işveren arasında yazılı sözleşme olması gerekmez. İşveren her halde işçiyi işe başlatmazdan önce SSK'na bu bildirimi yapmak zorundadır.Her ne kadar yasa süresi 1 yıldan fazla sözleşmelerin yazılı yapılmasını şart koşmuş ise de, bunun yapılmamış olması sonucu değiştirmez.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: