İş görmezlik raporum varken iş akdim fesh edildi !
Merhabalar,
İş hukunu inceledim.Ancak bazı konularda bilgiye ve yönlendirilmeye ihtiyacım var. Kısacası profesyonel bir yardım istiyorum:
Çalıştığım iş yerinde vizite kağıdıyla birlikte almış olduğum iş görmezlik raporum olduğu halde, işverenden işten çıkartıldığımı bildiren ve resmi bir yazı aldım.
Sorum şu: Çalışma süremin altı ayı doldurmasına 5-6 gün var. Ancak raporlu olduğum halde 15 gün öncesinden işten çıkartıldığıma dair aldığım bu yazıya nasıl karşılık vermeliyim ?
İşverenin sanırım Noter kanalı ile göndermiş olduğu fesih bildirimi, normal şartlarda size ulaştığında hüküm doğurur. Ancak raporlu olmanız nedeniyle bu fesih bildirimi rapor sonrası işbaşı yapacağınız ilk çalışma günü hüküm doğuracaktır. Sanırım bu arada da kıdeminiz 6 ayı aşmış olacak, işe iade için diğer şartlar mevcutsa dava açabileceksiniz.
Bu temel bilgi için teşekkürler. İşveren bildirimi noter kanalıyla yapmadı. "İŞTEN AYRILMA BİLDİRGESİ" adlı bir evrak gönderdi.Altında firmanın kaşesi ve vekilin imzası var.
Ayrıca daha spesifik olarak sormam gerekirse 21.04.2006 da SSK girişim yapılmış. Ancak ben işe 10.04.2006 da başladım. İlk maillerim ve sözleşmem bu tarihi göstermekte. İş görmezlik raporum da 18.10.2006'da çalışır diye bitiyor. Yani 21.04 esas alınırsa (?) 18.10.2006 da 180 günlük kıdemim dolmuş oluyor. Ancak 18.10.2006 da çıkışm yapılacaksa 179 gün oluyor. Ne yapmalıyım ?
İşten Ayrılma Bildirgesi (İAB), çalışanların işsizlik sigortasından yararlanabilmelerinin sağlanması amacıyla, askerlik nedeni ile çalışanın işten ayrılma durumu hariç, işveren tarafından işçinin iş akdinin geçerli nedenle feshi durumunda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)'na verilmesi gereken, aksi halde idari para cezası yaptırımı bulunan yasal bir bildirimdir. 3 nüsha düzenlenir, biri işverence Kuruma 15 gün içerisinde gönderilir, bir nüsha işverende kalır, son nüsha da işçi tarafından 30 gün içerisinde Kuruma teslim edilir. Ancak bu prosedür, İşsizlik Sigortası ile ilgili bir prosedür olmakla ve iş akdinin işverence fesih tarihini ortaya koyabilecek bir doküman olmakla birlikte, temelde bir fesih bildirimi değildir. Kaldı ki, işverenin iş akdinizi geçerli bir nedenle feshedebilmesi için İş Kanunu 19. madde uyarınca yazılı savunmanızı alması şekli bir şarttır. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde bu şartın yerine getirilmemesi iş akdinin feshini geçersiz kılar.
18.10.2006 tarihinde işbaşı yaptığınızda, resmi işe giriş tarihiniz 21.04.2006 tarihi görüldüğünden 6 aylık kıdemi doldurmamış oluyorsunuz, dolayısı ile diğer şartları varsa bile işe iade davası açamıyorsunuz. Gerçek işe giriş tarihiniz olan 10.04.2006 tarihinden itibaren fiili olarak çalıştığınızı ispatlayabilmelisiniz. Bunun için SSK'ya şikayette bulunmalı, durum tesbit edilemezse işvereniniz ve SSK aleyhine hizmet tesbit davası açmalısınız. Ancak gerek şikayet ve gerekse dava aşamasında, fiilen 10.04.2006'dan itibaren o işyerinde çalıştığınıza dair doküman ve tanık ifadeleri ile iddianızı ispatlayabilmeniz halinde isteğinize ulaşabilirsiniz.
Çok teşekkürler. Beni gerçekten aydınlattınız.
Son bir soru : SSK'ya giriş tarihime göre hangi tarihte iş başı yapmalıyım ki 6 aylık kıdemimi doldurmuş duruma gelmiş olayım ? Yani 2-3 günlük raporumun uzatılması yeterli olur mu ? Ya da kaç güne ihtiyacım var ?
SSK girişiniz 21.04.2006 tarihi göründüğüne göre, eğer aradaki çalışmanızda uzun süreli ücretsiz izin kullanmadı iseniz veya mazeretsiz devamsızlığınız yok ise, 6 aylık kıdem için en erken 21.10.2006 tarihinde işbaşı yapmalısınız.
Tekrar merhabalar. Benim sağlık raporum devam etmekte ve bu ayın 27'sinde iş başı yapacağıma dair doktor kağıdı var. Ancak bu arada şirket benim tazminatımı yatırmış ! Fakat, kıdemimi 6 aydan az olarak hesaplamış ve 2 haftalık tutarı yatırmış. Sizin bana yazdığınız cevapta işten çıkartılma işlemimin is başı yapacağım tarihte hüküm bulacağı yazmaktaydı. Bu tarihte de 6 aylık kıdemimi doldurmuş oluyorum. Şimdi ne yapmalıyım ? Bana yatırılan paraya dokunmam beni olumsuz etkiler mi ? Haksız duruma düşer miyim ? Teşekkürler,
Saygılar...
Önce ihbar tazminatınızın eksik ödendiği (4 haftalık olmalı) yönünde bir ihtarname çekip, hemen ardından şartları varsa işe iade davası açmalısınız. Tekrar hatırlatmak gerekirse, işe iade için feshin size tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde dava açmalısınız. Bir avukat ile irtibata geçmenizde fayda var. Yatan parayı kullanabilirsiniz.
Hocam teşekkür ederim. Ancak bana noter aracılığıyla gönderilmiş bir "FESİH BİLDİRGESİ" gibi bir şey yok. Sadece daha önce de yazdığım gibi "İŞTEN AYRILMA BİLDİRGESİ (İAB)" geldi ve o da kargo yoluyla. Noter kanalıyla değil. Bu bildrgeye göre işten çıkış tarihim ,raporumun başladığı gün olan 28-09-2006. İAB'nin düzenlenme tarihi : 12-10-2006 ve Sigortalıya tebliğ tarihi ise : 13-10-2006.
Şimdi ben hangi tarihten itibaren 30 gün içinde iş mahkemesine başvurmalıyım ? İhbarın eksik ödendiği konusunda noterden mi ihtar çekmeliyim ?
Burada bir kaç farklı senaryo üzerinden işlem yapılabilir. İşlemleri ve davanızı takip edecek avukatla bu konuları detayları ile görüşebilir ve bir hareket planı oluşturabilirsiniz. Bence en doğru yol (İAB'yi imzaladığınız da dikkate alınarak);
Tarafınıza kargo ile gönderilmiş olan İAB'yi fesih bildirimi olarak kabul ettiğinizi belirtmeniz, ancak raporlu olduğunuz sürede bu bildirimin o tarih itibarıyla bir hüküm ifade etmemesi dolayısıyla (birçok Yargıtay kararı vardır) , hem 6 ayı doldurmuş olmak sebebiyle eksik hesaplanan ihbar tazminatınızı talep etmeniz, hem de diğer şartları varsa işe iade davası açmaya zemin oluşturmanız yararlı olacaktır. İhtarname kanalı konusunda bir şart konulmamış olmakla birlikte , ispat noktasında en emin yol olarak Noter kanalını tavsiye ederim. Dava aşamasında bir sıkıntı ile karşılaşmamak için, İAB'nin size tebliğ edildiği tarih olan 13.10.2006 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde işe iade davası açmanız yerinde olacaktır.
6 senedir kredi ve yurtlar kurumunda özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakdaydım , yıllık izinde iken eve iş akdimin fes edildiğini beğan eden zarf...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku