Kooperatif olarak kurulan 142 dairelik bir sitede oturuyorum.Ben dahil herkesin tapusu var ve tapuda kagir apartman olarak görülüyor.Yıllardır değiştiremediğimiz üst yönetim olan bir kadro var ve kooperatifin feshinin mümkün olmadığını söylüyorlar.Bu mümkünmüdür?Mümkünse nasıl?Apartman aidatı haricinde site giderleri adı altında bir aidat talep ediliyor.Apartman aidatını veriyorum fakat site adına talep edilen aidatı üst yönetim kooperatif adına faturalamadığı ve bu aidatı da apartman aidatı içerisinde göstermek istediği için ödeme yapmıyorum.Haciz davası açacaklarını söylüyorlar.Olabilirmi?Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Yardımcı olursanız sevinirim.
Kooperatif ana sözleşmesini inceleyiniz. Kooperatifin hangi amaçla kurulduğu ve hangi koşullarda dağılacağı sözleşmede hüküm altına alınmıştır.
Size önce yasanın ilgili maddesini, ardından bir örnek Yargıtay Kararı yazıyorum, sanıyorum size fikir verecektir.
KOOPERATİFLERİN DAĞILMASI
A) DAĞILMA SEBEPLERİ
MADDE 81 - (Değişik: 3476 - 6.10.1988) Kooperatif:
1. Anasözleşme gereğince,
2. Genel Kurul kararı ile,
3. İflasın açılmasıyla,
4. Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine,
5. Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle,
6. Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,
7. Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkemeden alacağı kararla,
Dağılır.
Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulüne uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmaz. Konut kooperatiflerinde yapı kullanma izninin alınmasını müteakip en geç bir yıl içinde ortakların Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ferdi münasebet işleri sonuçlandırılır.
Mahkemece veya genel kurulca tasfiye memurları seçilmediği takdirde tasfiye işlerini yönetim kurulu yapar. Tasfiye kurulu üyelerine, atamayı yapan merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.
Anasözleşme ile özel bir hesap belirlenmemiş ise, tasfiye halinde kooperatiflerin genel kurul toplantılarında nisap aranmaz. Kararlar oy çokluğu ile verilir.
Tasfiye kurulunun görevleri anasözleşmede gösterilir.
Tasfiye kurulu üyeleri, tasfiye işlerinin biran önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür.
56 ncı maddenin 1 inci fıkrasının 3 üncü bendi ile 62 inci madde hükümleri tasfiye kurulu üyeleri hakkında da uygulanır.
T.C.YARGITAY11. HUKUK DAİRESİE. 1998/1750 K. 1998/2012 T. 23.3.1998
Taraflar arasındaki davadan dolayı Marmaris Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 20.5.1997 tarih ve 815-239 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu kerre ikmalen gelmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar vekili, müvekkillerinin 13.1.1988 tarihinde kurulan davalı kooperatifin üyesi olduklarını, kooperatifin kuruluş amacı olan evlerin yaklaşık iki yıl önce tamamlanıp tapuların üyeler adına verildiğini ve ferdi mülkiyete geçildiğini, ancak, kooperatifin tasfiye edilmediğini, infisah yolunun müvekkillerince denendiğini, ancak engellendiklerini iddia ederek, davalı kooperatifin feshine ve tasfiye memuru tayinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece; iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, davalı kooperatifin 30 yıl süre ile kurulduğu, anasözleşmenin 85. maddesinde dağılma sebepleri olarak anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçirilip konutların ortaklar adına tescil edilmesi ile amacına ulaşmış sayılacağı ve dağılacağı, ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içinde usulüne uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının ve türünün değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hükümlerin uygulanamayacağının belirtildiği, kooperatifin 25.9.1992 tarihinde tapuları üyeler adına devrettiği ve ferdi mülkiyete geçirildiği, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlandığı ve ferdi mülkiyete geçirilip konutların ortaklar adına tescil edildiği gerekçesiyle, davalı kooperatifin mahkeme kararı ile tasfiyesine, tasfiye memurunun genel kurul tarafından seçilmesine karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
1163 sayılı Kooperatifler Yasasının 81/2. maddesine göre, konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Bu madde gereğince ortakların münferiden kooperatifin tasfiyesi için dava açabilirler. Ancak, konutları ortaklar adına tescil ettirmesinden başka çevre düzenlemesinin de kooperatif tarafından bitirilmesi gerekir. Bu işler tamamlanmadan kooperatifin tasfiyesine karar verilemez. 27.4.1996 ve 10.8.1997 tarihli genel kurul toplantılarında çevre düzenlemesinin bitirilmesi ve bazı onarımların yapılması konusunda alınan kararlar gözönüne alınarak mahkemece, davalı kooperatifin iskan ruhsatını alıp almadığı, çevre düzenlemesini ve gerekli onarımları tamamlayıp tamamlamadığı, kooperatif tarafından yapılması gerekli işler olup olmadığı konusunda gerekirse mahallinde uzman bilirkişilerin de katılımı ile keşif yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 23.3.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
ben 2008 yılında kopparatifften ev aldım 4 blok 40 hane var kooparatif aidatı topluyorlar ama binanin elektrik parasını yerleri sielne emrdiven parasını apartman cmaı kırılır biz karşılıyoruz verilen aidatlarla hiç bir şey yapılmıyor. bınanınn elektrık beslemsı pano kapagı acık sureklı elektrık gıdıp gelıyor bu yzuden ıkı komsunun buzdolabı motoru bılıgısayar yandı baska komsuda elektrık gıdıp geldıgı ıcın tv fişi prızde oldugu ıcın yangın cıktıı kooparatıf yonetımı kesınlıkle yaptırmıyor zıllerın hıc bırı calımıyor yaptırmıyor ama bızden aıdat alıyor hep soledıklerınde ııc bıtmeyen 4 5 daıre avr mahkemelık dıyorlar kooparatıd düşmüyor dıyorlar yonetım başkanı ıcralık olan daıreyo gecen ay 12 milyara satın aldı kooparatif 1999 yılındna beri var butun bınalar bıttı ama hala bızı somurmeye devam edıyorlar sızden rıcam nasıl kurtuluruz bu somurgecılerden kendı cıkarları ugruna asla vazgecmıyecek paragöz ınsanlarla karsı karsıya drumdayzı ne olur bana cevap verin verdiginiz cevap içinde çok çok teşekkür ederim onur.atik@mynet.com
Sorunum kısaca şöyle henüz faal kooperatifimiz evimizde çatı akıyor kooperatif ilgilenmiyor yaptırmıyor yakın zamanda fesh olacak bununla ilgili bazı...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku