Tapudan dönülmesi durumunda emlakçı kaporayı iade eder mi?
Merhaba. Kiracısı olduğum sitenin baska bir blogundan emlakçı aracılığı ile bir daireyi satin almak için gördüm. İcerisinde yaşlı ve evin satılacağı yeni öğrenmiş bir teyze vardi. Bildigimiz bir site olması ve teyzenin durumuna üzülmüş olmamızın duydusalligiyla eve bir göz atıp çıktık. Emlakcinin teyzenin ailesini tanıdığı onlarla anlaştığı teyzeye yeni bir yer hazırladığıni bildirmesi uzerine 20.000 tl kapora yolladık. İcerideki teyzeyi bizim kiradan çıktığımız daireye yerlestirdiler. Biz satin alacagimiz evdeki pek cok masrafı sonradan farkedebildik.exper geldi 110m2 net dedikleri ev 87m2 cikti. Fiyatta 10.000 tllik indirim yaptilar. Fakat surecin de stresiyle esimle bir bosanma surecine girdik, durusma gunu de elimizde. ve evi almaktan vazgectik. Kapora emlakcinin kapora hesabi olarak gorunen bir hesabina gonderildi. Sozlesme yapilmadi. Evraklar tapuya gonderildikten sonra vazgectik. Emlakci komisyon bedelini keserek 8000 lira gonderdi. Arada sozlesme yok bu kesilen 13.000 lirayi alabilme hakkım var midir? Tesekkurler
Cevap: Tapudan dönülmesi durumunda emlakçı kaporayı iade eder mi?
20 bini yollarken açıklama olarak şu dairenin kaparosu diye yazdınız mı? Bu kanaate dayalı olarak bağlayıcı olabilir.
Emlakçıyı evin sahibi yetkilendirmiş mi? Yani vekaleti var mı? Anlaşmaları var mı satış için?
Bir de arada yazılı akit yok.
Gerçekleşmeyen bir satış var. Emlakçı neyin karşılığı olarak 12 bin almıştır?
Herkese kaparo tavsiyem:
Kaparo vermeden iş yapınız.
Hiç bir alım satımımda kaparo vermeyin. İnanın ne satınca ne de alınca problem olmayacaktır. Kaparoda ısrar edenle iş de yapmayın. Malını gerçekten satmak isteyenin bunu kabul etmekten başka çaresi yok. Hiç kimse keyif için mal satmaz. Alıcı bulmak da her an bulunabilecek bir şey değil. Korkmayın kaçar diye. Diyelim kaçtı. Başka yer alınır. Hiç önemli değil. Çok tercihiniz var.
İlla kaparo verilecekse bu da 500-1000 lirayı geçmemeli..
Para sahibi neden kaparo verir onu hiç anlayamadım. Hadi satan alıcı kaçmasın der, alıcı neden kendini bağlar ki? Bedava bir şey mi almaktadır.
Kaparo binlerce tercihi iptal edip bir gayrimenkule ya da menkule mahkum olmaktır.
Kaynak: NTV
Emlakçıyla yapılan sözleşmeye dikkat!
Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödeyecek
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden emlakçıların alım satım komisyonuyla alakalı emsal nitelikte bir karar geldi. Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
İddiaya göre, bir dairenin satımı için mülk sahibiyle tellallık sözleşmesi imzalayan emlakçı, daireye alıcı buldu. Satıştan sonra emlakçı, sözleşmede belirtilen satış miktarının yüzde 3 oranındaki komisyon ücretini alamadı.
Bursa'da alacağını tahsil etmek için İcra Müdürlüğü'ne koşan emlakçı, daire sahibi hakkında icra işlemi başlattı. Sözleşmede imzasının bulunmadığını belirten daire sahibi, icraya itiraz etti.
İcranın durdurulmasıyla şok yaşayan emlakçı, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
Davacı emlakçı, taşınmaz alım satımı konusunda davalı satıcı ile dava dışı alıcıyı bir araya getirdiğini, satış konusundaki anlaşma üzerine sözleşmeye konu taşınmazın dışı üçüncü kişi adına tapuda devredildiğini dile getirdi.
Tellallık ücretinin ödenmediğini, alacağın tahsili amacıyla başlatılan icra takibinin davalının itirazı üzerine durduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına, davalı aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilmesini istedi. Davalı iddiaları reddetti.
Mahkeme; davalının sözleşmeye konu taşınmazın maliki olmadığı, sözleşme imzalanmasına yönelik taşınmaz maliki tarafından davalıya verilen bir vekalet ve yetki bulunmadığı, alıcının taşınmazı, taşınmazın maliki olan davalının babasından satın aldığı, davalının rolünün sadece taşınmazı görecek kişiler yönünden anahtarı getirmekten ibaret olduğu gerekçesiyle ispatlanamayan davanın reddine karar verdi.
Kararı emlakçı temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.
TAŞINMAZ SAHİBİ İMZALAMAK ZORUNDA DEĞİL
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emlakçıyla yapılan sözleşmelerde illa mülk sahibinin imzasının olma şartının aranmadığı hatırlatıldı. Kararda, şöyle denildi:
"Davacı ile davalı ve dava dışı ... arasında düzenlenmiş yazılı bir emlak alım satım sözleşmesi mevcuttur.
Anılan sözleşmeyi davalı satıcı sıfatıyla imzalamış olup; dava konusu evin satımı gerçekleştiğinde satış bedelinin yüzde 3'ü ile KDV'sini emlakçıya ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir.
Hemen belirtmek gerekir ki, tellalık sözleşmesini imzalayan kişinin malik olmak zorunluluğu yoktur. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olmasıdır.
Somut olayda, sözleşmeye konu taşınmazın yine sözleşmeyi alıcı sıfatıyla imzalayan dava dışı üçünçü kişiye satıldığı ve davalı ile davacı arasında geçerli ve ayakta bulunan bir tellallık sözleşmesinin bulunduğu dikkate alındığında davacının tellallık ücretine hak kazandığı açıktır.
Hal böyle olunca sözleşme içeriğinin değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
Temyiz olunan hükmün davacı yararına bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."
Konu Traffo tarafından (01-09-2021 Saat 14:07:47 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Tapudan dönülmesi durumunda emlakçı kaporayı iade eder mi?
Sayın traffo'nun alıntıladığı haber ile sayın bilgesel'in sorusu aynı konu hakkında değil.
Traffo'nun alıntıladığı haber şunu diyor:
Bir başkasının evinin satılması için emlakçı ile sözleşme imzalarsanız, emlakçı bu evin satışına aracılık ederse, siz evin sahibi olmasanız bile (alıcının akrabası, yakını, satış için sözlü yetkilendirdiği kişi) komisyondan sorumlu olursunuz.
Bilgeselin sorduğu sorunun cevabı ise şu:
Cayma parası (kaparo) başka şeydir, emlak komisyonu başka şeydir.
Siz malike 20.000 TL cayma parası vermişsiniz ve almaktan caymışsınız. 20.000 TL satıcının hakkıdır.
Ancak satış gerçekleşmediği için emlakçı komisyona hak kazanamaz.
Yani mal sahibi 20.000 TL'yi vermeyebilirdi. Ama emlakçının komisyon alma hakkı yok. Ev sahibi tamamını iade ettiği için o da size tamamını iade etmeli.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Cevap: Tapudan dönülmesi durumunda emlakçı kaporayı iade eder mi?
Cevaplarınız icin tesekkur ederim. Biz istedikleri kaporayi emlakcinin kapora hesabi olarak gorunen hesabina gonderdik. Sozlesme de imzalamadik. 20.000 hic saticiya ulasmadi. Vazgecme sonrasinda Cift tarafli komisyonu bizden talep edip tek komisyona ikna olup kalan tutari iade ettiler. Bu asamada komisyon olarak kesilen tutari alabilmek icin nasil bir yol izlemeliyim. Boyle bir yola ciksam, Bana karsi olarak cikarabilecekleri haklari var midir? Satıcının kiracisinin evden cikmasi sebebiyle ugradigi maddi kayip vb tekrar tesekkurler.
Cevap: Tapudan dönülmesi durumunda emlakçı kaporayı iade eder mi?
Bulunduğunuz yerdeki icra dairesinden ilamsız icra takibi. Süresinde itiraz etmez ise ödeme emri. Alacağın tahsili. Borçlunun kimlik numarası, ad, soyadı, mümkün ise kimlik numarası ve adresi gerekli.
Nette de vardır ilamsız icra takip formunun nasıl doldurulacağı. Devamında, daireye başvurunca yönlendirebilirler..
Vaktinde itiraz ederse, icra durur.
Bu defa Asliye Hukuk Mahkemesinde İtirazın iptali davası açılır. İyi bir dilekçe ve kanıtlarla dava başlatılıp takip edilir. Dilekçeye belgeler eklenmeli. Burada verilen bilgilerin bile dilekçede uygun şekilde işlenmesi kafi olabilir. Alacak belirli olduğundan inkar tazminatı da talep edilebilir. Tabi karşı taraf da gereken mücadelesini yapacaktır. Bunları da değerlendirmek gerekir.
Satış gerçekleşmediği için emlakçının hizmet bedeli alması mümkün görünmüyor.
Tabi dava bu, insani unsurları, ihtimalleri de düşünmek gerek. İyi şanslar.
Merhaba.. Arkadaşımın uğradığı haksızlığın bir benzerini ben yaşıyorum. Üniversitede okumakta olan oğlumun Work And Travel Proğramına katılması için...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku