Merhaba arkadaşlar 20 dairelik bir sitenin zemin katında ikamet etmekteyim. Benimle birlikte zemin katta 4 daire + 1 adet iş yeri bulunmakta. Bahsi geçen iş yeri nin önü mimari projede bahçe olarak görünmekte.Fakat iş yerinin önünde ki bahçe iş yeri tarafından beton atılıp üzeri tente ile kapatılıp yaklaşık 30 m2 alan olarak kullanılmakta. İş yerinin bu bahçeyi kat maliklerinden izin almadan kullanma hakkı varmıdır? ve bu bahçeyi bu şekilde kullanabilmesi için kat maliklerinin % kaçından izin alması gerekiyor? ben zemin katta oturuyorum ve bana çok gölge yapıyor beni boğuyor. sadece benim itiraz etmem bu tentenin kaldırılmasına yeterli olurmu? Yani kısacası bu iş yeri kat maliklerinin tamamından (%100) ünden ön bahçeyi kullanmak için izin almak zorunda mı? yoksa %50 nin üzerinde bir imza topladığında ön bahçeyi kullanabiliyor mu?
Cevap: Ön bahçenin İşyeri tarafından kullanılması.
Kat Maliklerin izin alması yapı ile ilgili ruhsat ve eklerine aykırı imalat yapılması hakkı tanımaz. Plan, proje ve inşaat/iskan ruhsatında bahçe olarak geçiyorsa, anlattığınız şekilde kapalı alan oluşturamaz. Beleiyeye şikaytte bulunursanız, belediye encümeni 3194 s. Yasanın 32. maddesi kapsamında yıkım/eski hale getirme kararı alır ve 42. maddeye göre de para cezası keser.
Cevap: Ön bahçenin İşyeri tarafından kullanılması.
Merhabalar;
Kat Mülkiyeti Kanunu M.19/1'e göre: "Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz." Bu düzenleme gereğince taşınmazın ortak yerlerinde kat maliklerinin 4/5'inin yazılı rızası alınmadan herhangi bir değişiklik yapılamayacağı anlaşılmaktadır. Ancak 4/5 yazılı rıza ile yapılacak değişikliğin öncelikle İmar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Burada 4/5 çoğunluk rızası ile yapılabilecek değişiklikler yapı ruhsatiyetine tabi olmayan işler içindir. Mimari projede değişiklik yapılmasını gerektiren bir onarım/tadilat vs ise bu durumda bütün kat maliklerinin tamamının yazılı rızası alınmalıdır.
Kat malikleri bütün ortak alanlarda arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Herhangi bir karar olmadan ortak alanlardan yararlanmalarına, girip çıkmalarına engel teşkil edecek şekilde düzenlemeler yapılamaz. Bu durum ortak alanlara el atma niteliğindedir. Yeter sayı ile karar alınsa bile yapılacak tesis/onarım vs'nin değişikliğe yazılı rıza vermeyen kat malikinin bağımsız bölümünü kullanmasını engelleyecek veya rahatsızlık verecek nitelikte olması durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu M.18'e dayanılarak dava açılabilecektir. Bu durumda mahkemece rahatsızlığın başka türlü giderilmesinin mümkün olmazsa eski hale getirilmesine karar verilecektir.
Bu hususun yanında mimari projesinde ilgili ortak alanın nasıl gösterildiği de önemlidir. Örneğin projesinde boş alan olarak gösterilen yerin otopark olarak kullanılması kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile aldığı karar ile mümkün olabilecekken bahçe gibi özel amaca tahsisli ortak yerlerin otopark olarak kullanılması için kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun yazılı rızası gerekmektedir.
Sorunuza gelecek olursak ortak alanda yapılan değişiklik eğer mimari projeye uygun değilse bunu ilgili belediyeye şikayet yolu ile eski hale getirebileceğiniz gibi ortak alana el atmanın önlenmesi ve eski hale getirilmesine ilişkin Sulh Hukuk Mahkemesine dava da açabilirsiniz. Eğer değişiklik mimari projeye aykırı değilse bütün kat maliklerinin 4/5'inin yazılı rızası olup olmadığına bakarsınız. Varsa KMK M.18'e göre rahatsızlığınız giderilmesi için dava açabilirsiniz. Eğer yazılı rıza çoğunluğu yoksa doğrudan ortak alana el atmanın önlenmesi ve eski hale getirilmesine ilişkin dava açabilirsiniz.
Dedemin ilk ölen eşinden 3 çocuğu sonraki eşinden de 6 çocuğu bulunmaktadır. Dedimin ilk eşinin üzerinde 8 dönümlük arsa bulunmaktadır. 1987 yılında...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku