"Kredi Kartı Üyelik Ücreti" adı altında bankalarca talep edilen paranın yasal dayanağı nedir? 25 YTL üyelik ücreti talep ettiler bunu ödemeyi reddersem ne olur?
Bankaların faiz dışında elde edecekleri gelirleri düzenleyen bir mevzuat silsilesi var (Bankalar Kanunu, Merkez Bankası Kanunu, Bakanlar Kurullu Karaı, vs.).
Fakat, bu silsileye göre; konu Bakanalwr KUrulu'na bırakılmış; Bakanlar Kurulu da, 1992 gibi, bunu bankaların kendisine bırakmış (hukuka aykırıdır). Bankalar da, iptal edilmeyen bu BKK'na dayanarak, ali kıran, baş kesen kesilmektedirler; Devletimiz ise, trilyonları bulan bu ve benzeri haksız kazanca, sırf bunlar üzerinden de vergi alındığı ve hazine bonoları satışıyla, Hükumete her zaman kaynak aktarımı sağlandığı için, siyaseten ses çıkarmamaktadır, konuyu yargıya taşıyabilirsiniz.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, bankaların tek taraflı ve haksız olarak tespit ve tahsil ettikleri kredi kartı üyelik veya kullanım ücretini hakem heyeti kararlarıyla iade etmek zorunda kalacaklarını bildirdi.
Üstün Bol yaptığı açıklamada, bir süredir bankaların "kredi kartı üyelik ücreti" veya "kredi kartı kullanım ücreti" adı altında müşterilerinden fahiş rakamlar tahsil edildiğine yönelik değerlendirmelerin kamuoyuna yansıdığını hatırlattı.
Bankaların müşterileriyle yaptıkları sözleşmeler incelendiğinde; iki farklı grubun ortaya çıktığını belirten Bol, birinci grubun 4822 sayılı yasayla değiştirilen 4077 sayılı Tüketici Yasasının yürürlüğe girdiği 2003 yılından önce kredi kartı alanlar, ikinci grubu ise 2003 yılından sonra bankayla yapılan sözleşmelerin bir kopyasını alarak kredi kartı sahibi olan tüketicilerin oluşturduğunu bildirdi.
Tüketici Yasası'nda 2003 yılında yapılan değişiklikle bankalara sözleşmelerin bir nüshasını tüketicilere verme zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Bol, "Bu eylemi yerine getirmeyen bankalar suç işlemektedir. 2003 yılından önce kredi kartı alan tüketicilerin sözleşmeleri kendilerinde bulunmamaktadır. Kredi kartı yenilenmemiş veya yenilendiğinde sözleşmenin bir nüshası tüketicilere verilmemiş ise bankalar sözleşme maddelerinde üyelik ücreti/kullanım ücreti bedelinin varlığını ve miktarını ispat etmekle mükelleftir. İspat edemiyorlarsa her hangi bir ücret talebinde de bulunamazlar" dedi.
Kredi kartlarının yenilenmesi sırasında yeni sözleşmeleri müşterilerine göndermemiş bankaların suç işlediklerini belirten Bol tüketicilerin, kendilerine sözleşmenin bir nüshasını vermeyen banka yöneticileri hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunabileceklerini ve kendilerinden haksız olarak tahsil edilen fahiş üyelik/kullanım ücretinin iadesi için hakem heyetlerine başvurabileceklerini bildirdi.
NERELERE BAŞVURMALI
Bol, 2003 yılından sonra kredi kartı alan ve sözleşmelerinin bir nüshası kendilerinde bulunan tüketicilerin sözleşmelerinde üyelik ücreti/kullanım ücreti maddesi bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ancak bu maddede üyelik ücretinin ne kadar olacağı ile ilgili ibare boş bırakılmıştır. Bankanın müşterisiyle istişare etmeden tek taraflı olarak ücret belirlemesi sözleşmede haksız şartlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla tüketiciler hakem heyetlerine başvurarak bankaların kendilerinden tahsil ettiği insafsız ücretlerin makul bir orana indirilmesini talep etmelidirler. Bu konuda çeşitli hakem heyetlerince verilmiş örnek kararlar bulunmaktadır. Diğer bir yöntem ise, fahiş ücretler talep eden bankaların kartlarının iptal edilerek, daha makul üyelik, kullanım ücreti alan bankaların kartlarının kullanılmasıdır. Bankalar tek taraflı ve haksız olarak tespit ve tahsil ettikleri üyelik ücretini/kullanım ücretini hakem heyeti kararlarıyla iade etmek zorunda kalacaklardır"
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku