Merhaba,
Yaklaşık 3 ay kadar önce taşındığım evin doğalgazı merkezi sistem. Ben doğalgazı üzerime aldım ama ben yokken kullandıkları 4 faturayı ödemedikleri için doğalgazımız kesildi. Üzerime almama rağmen ortak yerden çıktığı için kesiliyormuş. Geçmiş borcu kapanmadan da doğalgaz açılmayacak. Bu borcu kapamak için 6 aidatı ev sahibi ve kiracilardan peşin istemeye karar vermişler. Karar defterine de vermeyenler için yasal işlem başlatacaklarını yazmışlar. Ben aidatlarımı düzenli ödüyorum ama başkasının borcu için borçlanmak istemiyorum ve kabul etmiyorum 6 aylık aidat ödemeyi.
Bana yasal işlem başlatabilirler mi?
Ben 6 aylık aidatı peşin ödemek gibi bir mecburiyetim var mıdır?
Konu hakkında yardımlarınızı rica ediyorum.
Teşekkürler.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Mtntyyr tarafından (28-09-2019 Saat 21:16:19 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Yazım hatası oluştu
Yönetimler; doğalgaz faturasının tek bir fatura ile site yönetimine gelmesi durumunda yönetim planlarında bulunan ''doğalgaz aidat borcunu ödemeyenlerin doğalgazının kesileceği'' veya benzer bir madde gereği veya bu konu ile ilgili kat malikleri kurullarında usulüne uygun alınan karar(lar)a istinaden bağımsız bölümlerin doğalgaz akışını kesme yoluna gitmektedirler.
Siz kendi açınızdan haklı olsanız da hukuki sürecin uzayabileceğini de düşünürsek mağdur olmamanız adına ev sahibinizle iletişim kurarak geçmiş borçların asıl sorumlusu olan ev sahibi kat malikinin ödemesini sağlamanız, sonuç alamaz iseniz borç ödemesini yaparak kiradan düşmenizin daha mantıklı olacağı kanaatindeyim. Ödeme yapmanız halinde ödeme belgesi üzerinde geçmişe yönelik borçların ayların bilgilerini açıkça yazdırmanız ve belgeyi saklamanızı öneririm.
Saygılar...
Konu Aydın Develi tarafından (29-09-2019 Saat 10:02:07 ) de değiştirilmiştir.
Bilgiler için teşekkür ederim. Fakat ev sahibimin herhangi bir borcu yok. Doğalgaz borcu ödemeyen daireler, diğer daireler veya ev sahipleri. Bu durumda konuyu ev sahibinden bağımsız değerlendirmek zorundayım.
Ödemediğimiz takdirde tabiki mağdur olma durumumuz var doğru. Ama ben yasal olarak bir zorunluluk altında mıyım onu merak ediyorum. Teşekkür ederim.
"Siz yokken" nedir?
Siz neden yoktunuz?
Siz daireyi kiralamadan önce mi yoksa tatil v.b. gibi bir sebeple evde değilken mi?
Gireli 3 ay oldu dediğinize göre birinci ihtimal doğru gibi görünüyor.
Eğer öyle ise, o sırada bir kiracı varsa o sorumlu. Ondan almak da ev sahibinizin görevi. Sizin değil.
Eğer o sırada boş idiyse, yine ev sahibinin ödemesi gereklidir.
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
V - Ortak Giderlerin Teminatı:
Madde 22 –(Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/10 md.)Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. (Değişik son cümle: 14/11/2007-5711/10 md.) 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanır.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/10 md.) Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.
Sayın Mtntyyr;
1- Kat Mülkiyeti Kanununa göre (aidat) gider avans payının ödenmesinde asıl sorumlu (ev sahibi) kat malikidir. Dolayısı ile eski kiracının ödemediği aidat borçlarının ödenmesinden ev sahibi sorumludur. Borcu öder ve arzu ederse eski kiracısından ödediği aidat borçlarının tahsili yönünde hukuki süreç başlatır.
2- Yeni kiracı eski kiracıdan kalan borçları ödemek zorunda değildir. Yeni kiracı eğer ki eski kiracının aidat borçlarını öderse kirasından düşer.
3- Kiracı ödenmeyen aidat ve gider payından müştereken ve müteselsilen sorumludur. Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
4- Yönetimin eski kiracının aidat borcunun tahsili için farklı bir hukuki süreç başlatmak yerine yeni kiracıya mağdur edecek bir uygulama şekli seçmesi de kabul edilebilir bir durum değildir. Yeni kiracının eski kiracının aidat borçlarından sorumlu olmadığını, söz konusu alacağın kat malikinden istenmesi gerektiğini, bu nedenle de yeni kiracının mağdur edilmemesini bilmeleri gerekir.
Benim yukarıda da kısaca ifade etmeye çalıştığım husus daha fazla mağdur olmamanız adınadır. Ev sahibiniz ile görüşün ve aidat borcunu kapatmasını isteyiniz. Mağduriyetinizin artması halinde ödeme yaparak ödeme bedelinin kiradan düşeceğinizi belirtin. Sorunu çözmesi için kat maliki olan ev sahibini hareketlendirin.
Ayrıca;
Sayın Şenol Eker bey farklı bir anlam ifade edecek tespiti mevcut öz olarak yazdıklarına katılıyorum. Kiralanma tarihinden geçerli borçlardan siz sorumlusunuz. Öncesi Kat maliki ile eski kiracıya ilgilendiren borçlardır.
Kiracıyım ve yeni evimde yalnızca iki gece kaldım , akşam geç bir saatte kapıcı kapımı çaldı ve üç aylık aidat borcum olduğunu söyledi. Kendisine eve...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku