İş Kanunu 20. maddeye göre temyiz halinde Yargıtay'ın 1 ay içinde karar vermesi gerekir. Aynı maddeye göre İş Mahkemesi'nde de davanız 2 ay içerisinde sonuçlandırılmalıydı, İş Mahkemesi'nde bu süreye uyulması mümkün olmadığı gibi (mevcut dava yükü, bilirkişi incelemesi vb. nedenler) Yargıtay için de benzeri durum geçerlidir, davanın sonuçlandırılması için azami bir süre sınırı bulunmamaktadır.
Kesinleşen kararın tarafınıza tebliği sonrasında 10 işgünü içerisinde eski işyerinize yazılı olarak başvurmanız halinde 4 aylık çalışmadığınız süreye ilişkin tazminatı almaya hak kazanırsınız. İşe başlamamanız halinde 4 aylık işe iade tazminatını alamazsınız.
iyi günler.
6 ekim 2006 tarihinde daha önce uyarılmadan işten çıkatıldım.
aşağıdaki durumuma göre ne gibi haklar alabilirim.
yaklaşık 10 sene aynı firmada çalıştım.
1 bu 10 sene içinde maaşım bordroda yazılandan fazla olmasına rağmen, bordroda düşük gösterildi. bu durum ile ilgili yasal hakkım nedir ?
2: ) Haftalık ortalama 69.5 saat çalışmışım, ama fazla çalışma ücreti alamadım. bu durum ile ilgili yasal hakkım nedir ?
3: ) bu işyerinde çalıştığım 10 sene içinde, 4 kere senelik izne çıkartıldım. bu durum ile ilgili yasal hakkım nedir ?
yuakarıdaki üç madde ile ilgili patronumdan ne gibi maddi yasal haklar talep etmeliyim.
Henüz muhasebecimize bile gitmedim. yanlış işler yapmadan, lütfen çabuk yanıtlarsanız çok memnun olurum.
şimdiden teşekkür ederim.
İşe iade davası açma şartları varsa dava açabilirsiniz. İşverenin sizi uyarmadan ya da savunmanızı almadan çıkarması ancak 25. madde uyarınca haklı neden ile olabilir. Bu nedenler de istisnaları olmakla birlikte, genellikle ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. 25 maddeye göre işten çıkarılmadı iseniz, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
1- Maaşınızın bordroda düşük gösterilmesine karşı SSK'ya şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca muhtemel bir dava aşamasında elinde gerçekte aldığınız maaşı belgeleyebilecek dokümanlar varsa bunlar çok işe yarar.
2- Aynı şekilde yaptığınız fazla mesaileri de tercihen yazılı dokümanlarla ispatlayabilmelisiniz. Aksi takdirde, maaş bordrolarınıza bunca yıldır ihtirazi kayıt koymamış olmanız ve maaş bordrolarında ufak tefek de olsa mesailerin bir kısmının görünüyor olması, gerçek fazla mesailerinizi ispatlamanızda aleyhinize bir durum yaratacak ve muhtemelen Mahkeme bu itirazınızı yerinde görmeyecektir.
3- İzin defterine kullanmamış olmanıza rağmen izinlerinizi kullanmış gibi imza atmadıysanız, 4 yıl dışındaki izinleriniz bordroda görünmüyorsa, bu hususu ispat şansınız oldukça güçlüdür. İşten ne sebeple olursa olsun ayrılışınızda bakiye izinlerin ücretinin tarafınıza ödenmesi gerekir.
İşvereninizin sizi hangi sebeple işten çıkardığını öğrenin, ibraname veya benzeri evrak imzalatmak istemeleri halinde bunlara ihtirazi kayıt (asıl, faiz ve fazlaya ilişkin tüm yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla) koyarak imzalayın.
öncelikle çabuk cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
işten çıkarılma olayım şu şekilde gelişti.
bana bir iş verdi ama benim yapacağım iş alanına girmiyordu.anlaşmada böyle bişi yoktu yani.Hoş gerçi ortada yazılı bi anlaşmada yok ya!
ben yapamam benim görevim değil deyince kızdı ve " yapmayacaksan burada durma gelme işe" dedi. Bende onun bu lafına karşılık tamam gelmem dedim. ve oradan ayrıldım.
bu durumda yasal hakkım varmı ?
sadece maaş bordrosuna imza atıyoruz. orada fazla mesai veya başka bişi yazmıyor.zaten maaş bordrosunu da eksik gösteriyor aldığım maaşa göre. sanırım ssk primini daha az ödemek için, asgari ücretli çalışıyor olarak gösterdi beni yıllar yılı.
bu arada izin defteri diye bişi olmadı hiç. dolayısıyla imzam da yok.
bu durumda neler yapmalıyım haklarım nelerdir.?
tekrar böyle yararlı konular hakkında bizlere ışık tuttuğunuz için teşekkür ederim.
Ortada yazılı birşey olmadığından, işvereninizin "yapmayacaksan burada durma, işe gelme" dediğini, yani önce işvereninizin iş ilişkisini sonlandırdığını, en azından şahitler ile ispatlayabilmelisiniz. Aksi takdirde işe gitmeyerek (2 gün üst üste olmuştur sanırım) siz istifa etmiş sayılırsınız, ya da işvereniniz haklı nedenle iş akdinizi fesheder, bu durumda ne yazık ki tazminat talep edemezsiniz.
Ben 11.06.2004 Tarihinde, .... Tahmil-Tahliye Tem. İnş. Paz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. kadrosunda, keçiören/ANKARA adresinde sevkiyat elemanıolarak işe başladım.
12.09.2006 Tarihinde, rahatsızlığımdan dolayı, doktor 10 gün iş görememezlik raporu verdi.
Ben raporlu iken İZMİR#8217;den (şirketin merkezi izmirde) muhasebecimiz ..... bey aradı ve artık beni keçiörende çalıştırmayacaklarını raporum bittikten sonra, Ostim/ANKARA adresinde bir kargo şirketinde işe başlamam gerektiğini, bundan sonra burada çalışacağımı, çalışmayı kabul etmezsem, istifa etmem gerektiğini söyledi.
Bende 22.09.2006 tarihinde raporum bittiği için. ..... beyi arayarak yıllık izin hakkımın verilmesini istedim. Yıllık iznim bittikten sonra bu yeni işyerinde çalışıp çalışmayacağıma karar vereceğimi söyledim. Kabul etti ve yıllık iznimi telefonda sözlü olarak onayladı.
Yıllık iznimin bitmesine iki gün kala tekrar ..... beyi aradığımda bana yıllık izin vermediklerini ve işe mazeretsiz olarak gitmediğimi bu sebepten dolayı tazminatsız olarak işten çıkartılacağımı söyledi.
Bunun üzerine size müracaat etmeye karar verdim. Beni çalıştırmak istedikleri işyeri evime çok uzak olduğu için maaşımın büyük bir kısmı yol parasına gidiyor. Yemek vermiyorlar. Ve sabah saat 6#8217;da iş başı yapmam gerekiyor evden 04:30 da çıkmalıyım
(bu saatte vasıta bulmam mümkün değil.) tazminat vermemek için her türlü bana zorluk çıkartıyorlar. Yardımcı olursanız sevinirim.
bu konunun cevabını mail adresime gönderebilirmisiniz. şimdiden teşekkür ederim. email. serkanggg@hotmail.com
Merhaba,
İşveren haksız olarak iş aktimi feshetti.Açtığım davada işe iade kararı verildi.İşveren işe iademi kabul etmedi.Tazminatımı ödedi.
İş Kanununu incelediğimde ; " İş Akti Feshedilen İşçinin Fesih Bildiriminin geçersizliği halinde KIDEM TAZMİNATI ve FARKI " " Çalışma Süresinden Sayılan haller ( Md.66) İş Kanununun (66/c Md) (Borçlar Kanununun 324. ve 325. Md.) Fesih Bildiriminin "Geçersizliği" Kararlaştırıldığına göre İş Sözleşmesinin Mahkeme süresince yürürlükte (ASKIDA) kaldığı ve " İŞÇİNİN İŞİNDE HER AN İŞ GÖRMEYE HAZIR BULUNMAKLA BERABER ÇALIŞTIRILMAKSIZIN ve ÇIKACAK İŞİ BEKLEYEREKBOŞ GEÇİRDİĞİ" (İş K.md.66/C) BU Süre içinde "İŞVEREN'in İŞ VERMEKLE TEMERRÜDE DÜŞTÜĞÜ" (Bk.324.325.md) kabul edilmek gerekir.Bu nedenle fesih bildiriminin (GEÇERSİZLİĞİ) halinde , işçinin "KIDEMİNİN" İŞVEREN TARAFINDAN BAŞLATMA ve BAŞLATMAMA TARİHİNE KADAR ARALIKSIZ SÜRMESİ GEREKMEZ Mİ? Bu durumda işe başlatılmayan işçiye ödenmeyen "KIDEM TAZMİNATININ" veya ödenmişse " FARKININ" ben kıdem tazminatımı aldım. BU durumda KIDEM TAZMİNATIMIN FARKINI alabilirmiyim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku