Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Merhaba işyerinde böyle bir sözleşme imzalamam isteniyor, çok genel, herşeyin gizli bilgi olduğu bir tanım içeriyor, imzalamak zorunda mıyım.
GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ
1-TARAFLAR
İŞVERENİN
ÜNVANI :
VE ADRESİ
SSK İş yeri Sicil No:
PERSONELİN
Adı ve soyadı :
SSK sicil no :
Doğum Yeri ve Yılı :
İkametgah adresi :
Ev ve Cep Telefon No: :
2-SÖZLEŞMENİN KONUSU
Sözleşmenin konusu, işyerinin ve işverenin yürütmekte olduğu işler ve çalışmalar ile ilgili olarak, kendisine işveren tarafından verilen, açıklanan gizlilik içerdiği açıkça belirtilen bilgi ve belgenin işverenden onayı alınmadıkça herhangi bir 3. gerçek ve/veya tüzel kişiye açıklanmamasını temin edecek olan gizliliğin sınırlarının ve koşullarının belirlenmesidir.
3-GİZLİ BİLGİNİN TANIMI
Sözleşmede tanımlanan işler esnasında işveren tarafından işçiye açıklanan iş geliştirme projesi ile ilgili fikir, iş, metod, ilerleme ticari sır, yada diğer yasal korunmaya konu olan ya da olmayan her türlü yenilik ve çalışma esnasında öğrenilecek yazılı veya sözlü tüm ticari, mali ve teknik bilgiler sır olarak kabul edilir.
4-TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
İş bu sözleşmede söz konusu edilen konular ile ilgili bilgi, belge, firma ismi, unvanı ve firmalarla ilgili sair bilgi ve belgelerin gizli olduğunu ve bu nedenle, sadece kendisinin ve çalışanlarının işi gereği bilmesi gerektiği kadarını bileceklerini ve bu bilgi ve belgelerin hiçbir şekilde işverenin izni olmaksızın 3. gerçek ve/veya tüzel kişi ve kuruluşlara çalışma amaçları dışında açıklanmayacağını kabul ve taahhüt eder.
İşveren kendi çalışanlarının veya kendileri adına iş yapanların işbu sözleşmede öngörülen gizliliğe aykırı davranışlarından dolayı müştereken ve müteselsilen sorumlu olup, çalışanlarının gizlilik ilkelerine riayet edeceğini kabul ve taahhüt eder.
İşveren tarafından işçiye teslim edilmiş her türlü belge ve bilginin, isverenin rızası haricinde sözleşmeye aykırı olarak ifşa edildiğinin işveren tarafından öğrenilmesi halinde, işçi bundan dolayı sorumlu olacaktır. Bu bilgi ve belgelerin 3. şahıslara iletilmemesi için gerekli her türlü tedbiri almayı taahhüt ettiği gibi, her türlü tedbiri almasına rağmen, bu bilgi ve belgelerin yayılmasına mani olamadığını ve/veya kusuru olmadığını ileri sürerek sorumluluktan KURTULAMAZ.
İş bu sözleşmeye aykırı bir durumun gündeme gelmesi ile işverenin maruz kaldığı her türlü maddi ve/veya manevi zararını tazmin etmeyi kabul ve taahhüt eder.
5-SÜRE
İş bu sözleşmenin konusunu oluşturan gizliliğe riayet yükümlülüğü, işveren ile işçi arasında iş sözleşmesi akdi ile başlayıp iş akdi bittiği tarihten itibaren 6 ay sonra bitecektir.
6-TEBLİGAT
Taraflar noter kanalıyla adres değişikliklerini bildirmedikleri sürece (değişiklikten itibaren 7 gün içinde), işbu sözleşmede yazılı adreslerinin Tebligat Kanunu hükümlerine göre geçerli tebligat adresleri olduğunu her türlü bildirim ve teslim için yukarıda belirtilen adreslerin kullanılacağını kabul ederler.
7-CEZAİ ŞART
Yukarıda yazılan şartlara uyulmaması durumunda 50.000,00 TL cezai şart uygulanır.
8-UYUŞMAZLIK
İş bu sözleşmeden dolayı ihtilaf vukuunda ANKARA Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır. Sözleşme tarafların karşılıklı rıza ve muvafakatleriyle ..................... tarihinde iki nüsha olarak imza edilmiştir.
Cevap: Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Burada "çok genel" ne var anlamadım. Mesela ben bir işyerinde çalışıyorum ama onu bunu geçiniz, ne iş yaptığımızı, kime iş yaptığımızı söylememiz bile yasak. Çünkü müşterimiz böyle istiyor. Müşterimiz de bu konuda sonuna dek haklı. Tahmin ediyorum ki patronunuz büyük bir kurumdan bir iş aldı ve o büyük kurum bunu patronunuzdan talep etti. Böyle bir şey var mı?
Bunu imzalamak istemeyebilirsiniz elbet. Ancak bu durumda işveren de sizi çalıştırmaya devam etmek istemeyebilir.
Benim kanım şudur: Siz, şirketin sırlarını / bilgilerini başkalarına vermeyi düşünmeyeceğinize göre, imzalayın bence.
Cevap: Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Burada "çok genel" ne var anlamadım. Mesela ben bir işyerinde çalışıyorum ama onu bunu geçiniz, ne iş yaptığımızı, kime iş yaptığımızı söylememiz bile yasak. Çünkü müşterimiz böyle istiyor. Müşterimiz de bu konuda sonuna dek haklı. Tahmin ediyorum ki patronunuz büyük bir kurumdan bir iş aldı ve o büyük kurum bunu patronunuzdan talep etti. Böyle bir şey var mı?
Bunu imzalamak istemeyebilirsiniz elbet. Ancak bu durumda işveren de sizi çalıştırmaya devam etmek istemeyebilir.
Benim kanım şudur: Siz, şirketin sırlarını / bilgilerini başkalarına vermeyi düşünmeyeceğinize göre, imzalayın bence.
=============
Aşağıdaki cümle çok yuvarlak bir cümle
=============
her türlü tedbiri almasına rağmen, bu bilgi ve belgelerin yayılmasına mani olamadığını ve/veya kusuru olmadığını ileri sürerek sorumluluktan KURTULAMAZ.
=====================
Bir de bu aşağıdaki gizliliği açkça belirtilen ibaresi var, ancak böyle açıkca bildirilen bir belge vermediler.
kendisine işveren tarafından verilen, açıklanan gizlilik içerdiği açıkça belirtilen bilgi ve belgenin işverenden onayı alınmadıkça herhangi bir 3. gerçek ve/veya tüzel kişiye açıklanmamasını temin edecek olan gizliliğin sınırlarının ve koşullarının belirlenmesidir.
====================
Tabiki şirketin sırlarını açıklayacak değiliz, ancak bu iki madde aklımı karıştırdı,
Cevap: Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Birinci madde, şudur:
Patron size bir "sır" verdiğinde siz, "Yolda düşürmüşüm, eve hırsız girmiş, hesabımı hacklemişler" diyerek sırrı kaptırmayacaksınız. Bunun anlamı da şu: O sırrı doğru düzgün saklayacaksınız, koruyacaksınız. Çaldırır / kaybederseniz sorumlu sizsiniz.
Size belge verilmediyse, daha henüz sır olan bir şey yok demektir. O belge verildiğinde sorumlu olacaksınız. Belgenin verildiğinin ispatı işverene aittir. Zaten sizin bu belgeyi imzalamadan sırların verilmeMesi doğal değil mi?
Cevap: Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Merhaba,
Bahse konu olan sözleşme çok basit olarak sözleşme hazırlama usul ve yöntemleri dikkate alınmadan hazırlanmış sözde bir sözleşme genelde işçiyi korkutmak amacıyla yapılmakta tam anlamıyla bir geçerliliği de yoktur. Burada bir işletmenin anayasası ve bu anayasaya bağlı personel yönetmeliği ve bu personel yönetmeliği içinde işçinin yapacağı işin tanımlanması ve bu tanımlamalara göre neyin sır neyin sır olmadığının çok açık seçik yazılması gerekir.
Sadece bu da yeterli değil sır diye bilinen bir bilginin kimlerin ulaşabildiğini (yönetici olarak) bu sırrın işletmeye ne gibi zarar vereceğini ve üstelik kişinin yaptığı işi yasal mercilerin talebi durumunda ifşa edileceğinin de ortaya konulması gerekmektedir.
İşveren bu tip bir sözleşme ile ve eksik maddelerle özellikle cezai müeyidenin gelişi güzel bir rakamın yazılması hiç bir şey ifade etmez. Bunların karşılıklarının yazılması,rekabet etmeme sözleşmesinin birlikte olması gerekirken bunların bulunmaması sözleşmenin bir değerinin olmadığını gösterir.
Şenol beyin de belirttiği gibi sizin yapmanız gereken işi beğendiyseniz hiç vakit kaybetmeden işveren istiyorsa imzalayınız. Tabi esas dikkat edilmesi gereken iş sözleşmenizin olup olmadığı bence o daha önemli. Kısaca iş bulmuşsunuz bu sonuç çıkmayacak mevzu yönünden kafanız karışmasın işinize başlamanız uygun olur. Bilgi edinmenizi rica ederim. Dr. Burhanettin Demircioğlu
Cevap: Gizlilik sözleşmesi imzalamak zorunda mıyım, çok genel terimler içeren bir belge
Karşılıklı güven esasından dolayı bu sözleşmeyi imzalamanızda bir sakınca görmedim, açıkçası ileride kötü niyetli davranacak bir işletme gerekçelerini bu sözleşmeye dayandıramaz diye düşünüyorum.
merhaba saygı değer büyüklerim internet üzerinden pasif gelir elde etmek istiyorum . bu konuyu açmadan önce birçok internet araştırması yaptım fakat...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku